Subiecte de afaceri Tot ce trebuie stiut de catre un proprietar de afacere. Fa schimb cu alti vanzatori Breslo, profita de experienta lor si impartaseste-o pe a ta!

IMPORTANT! Posta romana si coletaria internationala- modul de taxare.
 • havin
 • 06.07.2010 havin a scris
  Pt ca s-a creat o adevarata nebunie cu noua valoare a TVA, si pt ca situ din proprie experienta cum functioneaza excesul de zel sau lipsa totala a lui la unii dintre functionarii Postei Romane, consider necesar sa postez aici un extras din ceea ce spune Autoritatea Nationala a Vamilor privitor la bunurile expediate prin colete!

  Am intalnit de curand situatia in care unei cliente i s-a cerut suma de 27 de lei!!!!! pt un colet primit de la mine de aproximativ 100 grame, cu continut de margele... Conform legii, coletele a caror valoare nu depaseste 10 eur sant scutite de TVA, iar cele a caror valoare nu depaseste 150 euro sant scutite si de taxe vamale.Ca urmare, coletele trimise din afara , expediate din zona non UE (ma refer la cele ce fac obiectul activitatii noaste (ma rog a multora dintre noi) ce contin margele si au valoare sub 10 euro nu fac obiectul platii TVA!!!!


  si acum va dau extrasul din ANV si linkul www.customs.ro/ro/calatori/bunuri-expediate-prin-colete.aspx


  B. Bunuri expediate către persoane particulare ca urmare a comenzilor făcute prin Internet, corespondenţă, telefon sau telechat.
  În cazul în care primiţi un colet ca urmare a unei comenzi efectuată prin Internet, corespondenţă, telefon sau telechat, eliberarea bunurilor se poate face cu scutire de la plata taxelor vamale numai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeşte valoarea de 150 EURO.

  În situaţia în care valoarea globală a bunurilor depăşeşte valoarea de 150 EURO eliberarea acestora se poate face numai cu achitarea taxelor vamale.

  Bunurile primite ca urmare a unei comenzi efectuată prin Internet, corespondenţă, telefon sau telechat, pot fi eliberate cu scutire de la plata TVA-ului, numai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeşte valoarea de 10 EURO/trimitere.
  ATENŢIE!
  · Taxele vamale se datorează numai în situaţia în care mărfurile comandate de dvs. provin din afara Comunităţii Europene.
  · Nu se acordă scutiri de la plata taxelor vamale, TVA şi accize pentru următoarele categorii de bunuri:
  a) produse alcoolice;
  b) parfumuri şi ape de toaletă;
  c) tutun şi produse din tutun.
  Taxele vamale aplicabile la punerea în liberă circulaţie a mărfurilor din State terţe Uniunii Europene în România sunt cele cuprinse în Tariful Vamal Comun de import al Uniunii Europene, adoptat prin Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2658/87 privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful Vamal Comun.
  Valoarea în vamă la care se aplică taxele vamale este preţul efectiv plătit pentru achiziţionarea bunurilor, care rezultă din preţurile înscrise în facturi sau alte documente fiscale echivalente.
  ATENŢIE!
  · Preţul efectiv plătit nu se ia în considerare în situaţiile în care autoritatea vamală are suspiciuni cu privire la subevaluarea bunurilor, devalorizarea monedei de tranzacţie sau perioada care s-a scurs de la achiziţie şi până la vămuirea bunurilor.
  · Taxa vamală forfetară nu se aplică pentru bunurile primite prin colet ca urmare a unei comenzi efectuată prin Internet, corespondenţă, telefon sau telechat.  Consider ca este bine sa ne stim drepturile pt a evita astfel excesul de zel al multora dintre functionarii postei romane, care pt ca nu cunosc prevederile legale sau nu se informeaza aplica uniform taxe vamale si tva pt toti cei care primesc colete din strainatate.
  Acest post nu are ca scop lezarea functionarilor postei romane (care pot fi si de buna credinta, fara indoiala!!) ci isi propune informarea atat a vanzatorilor cat si a cumparatorilor si daca aveti experiente despre care e bine sa stim, va invit sa le impartasiti aici, pt folosul tuturor!
 • punctG
 • 06.07.2010 punctG a scris
  Foarte util de stiut, multumim. Ma gandeam ca la un moment dat am importat 4 chestii din India, care impreuna faceau 300 euro fara transport si alte cheltuieli, oare daca faceam doua comenzi adica sa-mi fi trimis in 2 colete mai plateam vama, adica cu 2 facturi de 150 eu?
 • havin
 • 06.07.2010 havin a scris
  cu siguranta, daca facturile erau sub 150 (atentie, daca erau de 150 intrai la plata tv si tva....)- nu plateai... aici, in Turcia, baremul este de 100 de euro....
  mi se pare strigator la cer sa ti se ceara sa platesti tva la un plic fara valoare!!!! adica la ce se aplica tva-ul de 24%???? chiar asa de pus pe jefuiala sa fie statul roman ca sa perceapa taxe si pentru mostre (de ex.)????
  nu stiu, de asta am si postat acest subiect, ma gandesc ca poate am inteles eu gresit legea, poate sant cu capul rau de tot si atunci le rog pe fete sa vina cu experientele lor... sa vedem unde e greseala...
 • BohemianSin
 • 06.07.2010 BohemianSin a scris
  "eliberarea bunurilor se poate face cu scutire de la plata taxelor vamale"....acel "poate' lasa loc de interpretare si de interventie fiecarei autoritati vamale!Depinde ce declari ca ai in colet cred. Daca declari ca ai tablaraie si gablonturi nu cred ca se percep insa daca declari ca ai bijuterii se percep....e o lacuna legala ce lasa loc institutiilo, nu e singurul caz, sa faca ce vor.
  Iar TVA ul si mie mi l au cerut pt ca peste 10 Euro statul considera ca ori faci afaceri ori primesti un cadou mai mare decat ai merita :))))....desi la cadouri am impresia ca limita e 40 de euro.
  In orice caz dragutele doamne iti desfac pachetul sa vada daca nu cumva ai adus droguri sau pe Binladen, cu interesul ascuns de a cauta dupa factura si a percepe taxe si mai multe si mai mari.
 • havin
 • 06.07.2010 havin a scris
  N-am gasit nimic de cadouri- am sa sap azi mai adanc- insa nu cred ca acel 'poate' lasa loc de interpretari... sau ma rog nu pt oamenii normali...ce vreau sa zic e ca ma gandesc sa nu existe si alta lege, alta baza legala pe baza careia sa se solicite tva fiecarui colet, chiar si celor fara valoare.... pe baza textului de fata e exclus, daca il pui sub nasul unui functionar de la posta, iti poate lua tva numai daca e eminamente rau voitor.
  De aia zic, poate aveti voi cunostinta de alta lege, de alt text....
 • naira
 • 14.07.2010 naira a scris
  Din State am posibilitatea sa trimit coletul ca si ''gift'' , exista o casuta pe care o bifez pe formularul de expediere , n-am avut nicio clienta care sa plateasca vama , le-am informat de la inceput ca nu au nimic de achitat la vama , asta in cazul in care cineva incearca un ciubuc ( ca sa nu-i zic altcumva ca suna tare urat )
  Stiam ca se achita ceva la vama , cand ai valoare adaugata de la 45 euro in sus ,nu stiu daca s-au schimbat legile
 • tonycat
 • 14.07.2010 tonycat a scris
  La persoane fizice nu iau TVA. Si nu cred ca trimiteti colete de 10 kile.
  Tot ce e personal e personal.
 • havin
 • 17.07.2010 havin a scris
  am cercetat bine- nu exista nici o baza legala pt a se percepe absolut nici o taxa pentru aceste colete, care in mod normal sant undea in jure de 150-300 grame.... nu sant trimise cu valoare, (cris tu spui ca ai posibilitatea sa completezi pe formular, eu nu am aceasta posibilitate pt ca eu am de completat numai unul micut, care oricum ramane la mine, si pe care mi se da nr de colet- nu ma intreaba nimeni nimic nimic de valoare sau altceva!)...

  asa ca din nou: atentie mare la posta, nu trebuie sa platiti nimic!!!
 • punctG
 • 19.07.2010 punctG a scris
  Azi tocmai am trimis niste colete externe, daca intereseaza pe cineva se pot trimite la fara valoare dar recomandat, se aplica timbre si neaparat recomandat unde se mai aplica un cod de bare si se poate urmari coletul basca ti se da si o chestie la mana cu care poti dovedi ca ai trimis coletul, la 2-3 bijuuri micute m-a costat aproximativ 8 lei :)) este o draguta fata mea de la posta, am mari emotii ca primele 5-6 colete le-am trimis asa ca pe scrisori, parca vad ca nu ajung si ma aleg cu un feedback... asa de inceput sa-l tot car dupa mine
 • havin
 • 19.07.2010 havin a scris
  si aici tot asa, ti se da o hartiuta la mana pe care e aplicat codul pachetului, cu care urmaresti pe site parcursul....
  mai oi fi coerenta eu la ora asta?!?!?
 • punctG
 • 20.07.2010 punctG a scris
  Scuze vorbeam eu despre altceva...
 • tiktakro
 • 22.07.2010 tiktakro a scris
  Eu am patit-o cu tot cu codul de bare pt recomandatele externe...A disparut pe traseu un plic trimis spre Franta , iar raspunsul Postei Romane la plingerea mea a fost : " Plicul dvs. a parasit Romania in data de...", mai departe e negura totala!!...pe cine sa trag la raspundere ?? am ramas cu mult amar.....ah, da si am mai ramas cu recipisa de la posta cu care pot demonstra ca am trimis comanda ( recipisa pe care o pot -cel mult - doar pune in rama.... )
 • CinnamonCloves
 • 22.07.2010 CinnamonCloves a scris
  @tiktakro: din cate stiu eu recomandatele sunt asigurate pana la o valoare anume (in germania pana la 20 €). Asa ca daca Posta Romana nu iti poate dovedi predarea recomandatei destinatarului (ca de-aia e recomandata) ar trebui sa ti se restituie suma pt care e asigurata scrisoarea.

  Nu conteaza cine a pierdut-o (daca posta franceza sau cea romana) intrucat tu ai platit contravaloarea trasportului Postei Romane.

  Deci, mergi la Posta sa ceri asigurarea!
 • tiktakro
 • 23.07.2010 tiktakro a scris
  Mda, voi incerca marea cu degetul....nu mai cred in nimic!
  par exemple : saptamina trecuta am trimis unei cliente un colet cu plata ramburs si din stress si graba si caldura am trecut datele INVERS pe mandatul ramburs!!! supriza : destinatarul coletului a primit banii inapoi la acelasi ghiseu ( 95 lei ) !!! puteti crede asa ceva !!?? evident, m-am dus la posta, cei de la mine din localitate si-au cerut scuze ca nu au verificat, m-au facut sa astept ca poate or sa vina banii prin mandat simplu ( deci nu E-mandat cum a fost trimis linga colet ) crezind ca doamnele din Bucuresti vor vedea greseala si vor restitui banii, am asteptat si asteptat...nimic! am contactat clienta si acum dupa ce mi-a dezvaluit ca tot ea a primit banii integral inapoi (!!) acum astept , conform intelegerii telefonice, sa imi depuna suma respectiva in cont. Sper si inca mai cred in corectitudinea oamenilor....deh, sunt o visatoare...ce sa fac ? asta sunt eu!
  Stiu ca ORICE greseala se PLATESTE..dar chiar asa ??
  si inca ma intreb : "doamnele" de la posta destinatarului nu ar fi putut fi mai intelegatoare si sa repare ele greseala ?? ...fiecare padure cu uscaturile ei, nu-i asa ??
 • havin
 • 26.07.2010 havin a scris
  aventuri am avut si eu:)))) dar s-au terminat cu bine... intotdeauna... am trimis in februarie un plic cu ceva margele, destinatia Harghita... au ajuns la Rio de Janeiro:))) deh s-or fi dus la carnaval:)))... cum il cunosc pe dirigintele de la posta de aici, (de altfel nici n-ar fi fost nevoie de asa ceva, sant extraordinari de constiinciosi, efectiv mi-a luat ceva timp pana sa ma obisnuiesc cu modul lor serviabil si plin de intentii bune! tot asteptam sa 'ceara' cumva ceva:)))) ) omul s-a pus pe investigat si a aflat ca pachetul a fost redirectionat aiurea la vama din İstanbul.... m-a asigurat sa stau linistita ca se va rezolva oricum. M-a sunat pe mobil de vreo 2 ori sa ma intrebe daca nu cumva destinatarul a primit coletul intre timp... mie mi se parea de domeniul SF asa ceva. Pusesem cruce problemei.... Acum vreo 3 saptamani ma contacteaza destinatara:)))))... Primise pachetul cu cca 100 de timbre pe el:))). Deci facuse un ocol al planetei, banuiesc! dar l-au trimis la destinatar!
  Mi s-a mai intamplat cu un plic pus pt State: am gresit adresa si dupa o luna mi l-au adus la usa inapoi, cu scuze ca nu l-au putut livra din cauza unei erori in adresa!!!!

  Nu stiu de ce functionarii de la PR au senzatia ca asa tre sa fie: scarboase si rau voitoare.... nu asta este trendul, e evident! İmi pare rau pt cei care mai sant totusi ok, insa marea maj. a lucratorilor de la PR ar trebui recalificata!
 • SkooBookS
 • 15.08.2010 SkooBookS a scris
  Salutare.

  Am primit acum o comanda, iar tara de destinatie este America. Am pus comanda in standby deoarece nu am mai trimis pana acum in afara tarii.
  Care ar fi costurile minime daca as trimite o agenda in America? Ar fi mai usor daca ar transfera ea banii, iar eu sa pun coletul la gift?

  Sunt cam debusolata in privinta tuturor postelor :) Parca ar lucra toti in defavoarea ta...
 • CinnamonCloves
 • 15.08.2010 CinnamonCloves a scris
  SkooB, cred ca trebuie sa te duci la posta sa iti spuna ei. Fiecare sucursala se pare ca are politica ei. Oriucm, coletele spre SUA sunt foarte scumpe, incearca daca poti sa trimiti juranlul ca scrisoare recomandata. (unele oficii nu te lasa insa sa pui decat documente intr-o recomandata).
  Succes!
 • SkooBookS
 • 15.08.2010 SkooBookS a scris
  Multumesc pentru raspuns. Mai am totusi o intrebare; numai prin PR se pot trimite coletele in strainatate sau mai sunt si alte metode?
 • lycurycy18
 • 19.08.2010 lycurycy18 a scris
  am si eu o intrebare. am comandat ceva din afara, am facut plata in avans, dat nu am primit nici o factura sau ceva de genu. In fine, mi-a ajuns coletul la posta( toate taxele platite in avans deasemenea), iar cucoana de acolo dupa ce mi-a desfacut coletul mi-a spus ca, "de data asta nu ai nimic de plata pt ca nu ai venit cu factura lor, dar data viitoare sa vii cu factura pt ca ce e in valoare de pana in150E plateste doar tva, iar ce depaseste plateste si vama". Va rog spuneti-mi si mie voi platiti ceva?? mi se parea normal daca chiar trebuia sa platesc sa nu imi dea coletul pana nu dovedeam suma platita, nu?
 • CinnamonCloves
 • 19.08.2010 CinnamonCloves a scris
  Din cate stiu eu, suma la care platesti TVA sau vama se calculeaza in functie de suma pe care o declara expeditorul. Este trecuta pe forumularul postal care de multe ori este lipit chiar pe plic, sau plicul are un buzunar de plastic exterior in care este factura.

  Tu nu trebuie sa vii cu nicio factura de acasa, de suma declarata se ocupa expeditorul. (de altfel, de multe ori nici nu primesti vreo factura pe email, ca in cazul tau)

  Oricum, dupa cum scria si havin mai sus, tot ce e sub 10 euro e fara nicio taxa. Deci daca comanzi ceva de sub 10 euro NU AU VOIE sa iti ceara nici o taxa la posta. Daca valoarea este intre 10-150 euro, platesti TVA. Iar daca valoarea este de peste 150 euro platesti TVA plus taxe vamale.

  Toate acestea NU sunt valabile pentru trimiteri din UE, pentru care nu trebuie platit niciodata nimic.
se incarca
Pagina: 1   2   3   4   din 4

24 persoane discuta pe acest subiect

 • havin
 • punctG
 • BohemianSin
 • naira
 • tonycat
 • tiktakro
 • CinnamonCloves
 • SkooBookS
 • lycurycy18
 • Chrys
 • Margelute
 • orangepunctgreen
 • gerula
 • zozole
 • IGFashionDesign
 • DreamerGirl
 • astridutzix
 • carmentobias
 • juli
 • issa
 • peticel
 • Your
 • atelierbeatrix
 • cryssta