Forum: Orice altceva Ajutor!!!!! am gasit un pui de vrabie si nu stiu sa-l determin sa manance!!!!

  • Loulou
    Loulou

    Va rog, daca stiti, spuneti-mi ce sa fac :((

    Asa arata puiul, este foarte mic!!!
    www.breslo.ro/Product/Ajutor-Am-gasit-un-pui-de-vrabie-si-nu-pot-sa-l-determin-sa-manance_205656

    29.08.2010, 13:31:55
  • DeianeiraJewellery
    DeianeiraJewellery

    Trebuie sa-i dai rame tocate marunt,musculite, etc.Cam greu....

    29.08.2010, 13:44:43
  • Loulou
    Loulou

    Sigur? vrabiile nu cred ca-s carnivore, eu am pus apa intr-o seringa si i-am dat, apa bea, dar paine mi-e frica sa-i bag in gura, daca-l sufoc?

    :((

    29.08.2010, 13:46:26
  • Loulou
    Loulou

    preventiv plec sa caut macar o rama

    29.08.2010, 13:47:17
  • peticel
    peticel

    incearca sa-l hranesti cu o penseta. poti sa-i dai muste, tantari, molii, garantez ca o sa ii placa :)

    29.08.2010, 13:52:20
  • magiccraft
    magiccraft

    Buna Loulou,

    In primul rand iti multumesc mult pentru gestul pe care l-ai facut... este un lucru deosebit.

    Puii de vrabie sunt greu de crescut si se obisnuiesc greu cu "captivitatea" si tot ce decurge din ea, dar din experienta mea (de fost biolog la Zoo Bucuresti si de crescator "la mana" a zeci de pui ) cam asa ar trebui sa procedezi:
    1. Pune puiul intr-o cutie de carton si plaseaza-i deasupra o sursa de caldura (veioza) astfel incat sa fie in mediul din jurul lui o temperatura de circa 32-34 grade celsius, daca ai un termometru de camera plaseaza-l in cutie si cu ajutorul lui poti ajusta temperatura asa cum crezi ca e mai bine... cutia sa fie totusi destul de mare ca al sa se poata retrage intr-un colt mai racoros daca simte ca se supra incalzeste...caldura ajuta la cresterea imunitatii pasarilor si le face mai vioaie, mai ales ca ele au temperatura interna de circa 41-42 grade celsius, iar puii, ca toti puii nu au inca posibiilitatea sa si-o mentina constanta, mai ales daca nu se alimenteaza.
    2. Ia bucatele mici de carne, de circa 3-5mm pe care le inmoi in apa si asa umede incearca sa i le bagi in cioc, pentru asta poti lua puiul in mana si usor, cu degetele ii poti deschide ciocul (pe care el va incerca cu incapatanare sa-l tina inchis). Acum ei pot deschide ciocul foarte mult, asa ca nu trebuie sa-ti fie teama... mai poti incerca sa prinzi bucatica de carne cu o penseta si sa o pozitionezi in fata puiului... unii reactioneaza la asta si deschid singuri ciocul daca sunt infometati (la sturzi, mierle, pasari rapitoare merge acest truc)... vrabiile sunt mai reticente la aceasta manevra, dar merita sa incerci
    Dandu-i puiului carnita inmuiata in apa in acelasi timp ii si dai sa bea apa, de care are atata nevoie, pentru ca se deshidrateaza usor. Daca ii dai apa cu o pipeta sau o seringa e p[osibil sa ii intre in plamani, asa ca e mai bine sa ii dai apa impreuna cu hrana.
    Daca reusesti sa ii dai o bucatica de carne e bine... pe urmatoarea o poti da peste 10 minute... e posibil ca el sa invete si sa fie mai linistit, pentru ca la inceput o sa se zbata, nestiind ce vrei sa ii faci... la interval de 10 minute, un sfert de ora ii poti da cate o bucatica de carne...
    Si parintii ii dau cantitati mici de hrana la intervale ca cele mentionate... pana prind o noua insecta... la aceasta varsta majoritatea puilor de pasare sunt insectivori, carnivori pentru ca au nevoie de multa proteina ca sa creasca.

    3. daca ai reusit sa ii dai cam 10 - 15 bucatele de acestea de carne o zi sau doua e posibil sa aiba sanse de supravietuire... Dupa aceasta perioada trebuie crescuta cantitatea de carne si carnea ar trebui imbunatatite cu ceva praf sau sirop de multivitamine si calciu cate o picatura sau un varf de cutit adaugat peste carnea destinata puiului.
    4. dupa ce ii dai cateva bucatele de carne poti face pauze de circa o ora si sa reiei activitatea de hranit... iar pauza... si tot asa pana incepe sa se insereze.
    5. daca ziua este mai intunecata ajuta sa ii aprinzi langa el un bec, lumina si caldura stimuleaza pasarile sa se hraneasca
    Poate am scapat unele lucruri, pentru ca am scris in graba, dar daca mai ai si alte intrebari si te pot ajuta cu cel mai mare grag te rog sa-mi comunici.

    Multa rabdare si succes... pentru ca e tare greu sa fi "mama-pasare"... :)

    29.08.2010, 14:00:58
  • decoart1
    decoart1

    Eu am gasit unul si mai mic , fara pene si a supravietuit , l-am crescut 3 luni in casa , liber ...statea pe umarul meu si pur si simplu s-a domesticit.A plecat singur pe fereastra ,cand a simtit el ca poate infrunta lumea ...asa ca nu dispera .Eu puneam miere pe pervaz ca sa se adune furnicile si astea ii placeau , cel putin cat e micut hrana tre sa fie micuta si ea .Ceva mai tarziu a inceput sa manance paine .Apa ii dadeam intr-un capacel .

    29.08.2010, 14:07:42
  • Loulou
    Loulou

    Aoleu! pai pana sa citesc, am facut numai tampenii!!!!!!!!!!!!!!1
    1 - I-am dat apa cu seringa pana l-am inecat!!!!!!! casca ciocul asa.... tare tare, dar i-a trecut intr-un minut
    2 - I-am dat paine!!!! cam jumatate de lingurita, dar asta pt ca a cooperat!!!

    L-am pus in curent sa se aeriseasca :((
    Sunt o tuta
    acum remediez!
    Va tin la curent
    Ah, multumesc mult pt sfaturi!!!

    29.08.2010, 14:24:45
  • aidaalex
    aidaalex

    Am crescut de mic un pui de vrabie, nu avea pene cand l-am gasit. Eu i-am dat sa manance din gura, eram copil , aveam 13 ani, asa m-a dus pe mine capul sa fac. Evitam sa-i dau sarat. i-am dat si bomboane, si clatite si piure, nuci, orice mancam eu. Il tineam pe umar cand ieseam afara, zbura in stolul de vrabii si se intorcea. Ii puneam malai in farfurie si se scalda sau zbura in chiuveta cand curgea apa. Dormea intr-un cosulet cu o perdeluta.Am amintiri foarte frumoase legate de el. A trait 3 ani.
    Ai grija de el!

    29.08.2010, 14:48:27
  • punctG
    punctG

    Cred ca poti sa-i dai si galisan sau un antibiotic preventiv? nu ma pricep am avut un papagal agapornis mai demult.. daca stie cineva sa zica eu asa as face...

    29.08.2010, 15:39:23
  • Loulou
    Loulou

    :) hai sa va informez, sunt fericita, puiul este mancacios!!!!

    I-am dat piept de pui, l-am facut mic de tot si i-am dat ... cum sa zic eu, cam cat o margica de 14 mm, apa am pus in cioc, in partea de jos, nu l-am mai inecat de data asta.

    Nu vrea sa-l las din mana, se agata si nu se lasa pus in cutie, in rest e ok, asa pare, si-a revenit din soc, face caca :)) nu piuie.... si cam atat.

    Ah, l-am pus in cutie, cu lampa, cu prosop, sper sa traiasca, altfel o sa ma simt vinovata ca l-am adus in casa....

    29.08.2010, 15:47:43
  • mady68
    mady68

    da-i si apa cu pipeta ,sa alunece mancarica,esti o ''nanica buna vrabiut-o'',sa-l botezam Norocel,este un norocos ca l-ai gasit tu,sigur va supravietui

    29.08.2010, 17:10:02
  • pixierust
    pixierust

    Loulou, faza cu margica de 14 mm m-a dat gata:))
    ps. foarte, foarte frumoasa initiativa ta! iti urez mult succes cu puiul, sa ne tii la curent!:)

    29.08.2010, 18:13:47
  • havin
    havin

    pe mine m-*a dat gata toata tarasenia!!! :))))))
    si-ti tin pumnii pt noul tau joooob!
    sa ne tii la curent!

    29.08.2010, 18:43:44
  • user21
    user21

    o idee ar fi sa intrebi un veterinar.

    29.08.2010, 19:01:46
  • Loulou
    Loulou

    Vai! fericirea mea s-a naruit, puiul e bine, s-a inviorat considerabil, dar ma lupt cu el sa-l prind si sa-l indop :((
    Nu mai sta, ma intreb daca nu cumva am exagerat cu mancarea, i-am dat.... de 9 ori pana acum, in total cam 4 margele de 14... dar le-a gainatat instant, parca este un tubulet, ii bag pe cioc si pe dincolo deverseaza urgent...
    Dupa cum se prezinta acum, cred ca are sanse mari sa se faca o vrabiuta frumusica, dar pana una alta, la 8 ii dau ultima papica si-l culc.
    Maine va mai spun ce si cum...
    Acum ca mi-a trecut groaza ca o sa moara puiul, pot sa va multumesc pe indelete tuturor, chiar am fost panicata si nu stiu ce faceam daca nu primeam sfaturi...
    Cred ca maine o sa sun un veterinar... sau poate chiar o sa merg cu el la un consult, eventual sa vad si ce suplimente alimentare tb sa-i dau.

    29.08.2010, 19:16:14
  • aidaalex
    aidaalex

    Controleaza-l la gat sa vezi daca are gusa plina, sa nu-i dai prea mult sa manance si ai grija unde il culci sa nu se agate cu gherutele de ceva si sa se zbata. Eu il tineam mult la piept cand era mic. Asteptam vesti.

    29.08.2010, 19:58:15
  • Jewelswithlove
    Jewelswithlove

    Sunt sigura ca puiul va fi bine!!!Eu am crescut un pui de graur,cazut din cuib si salvat dupa lupte crancene din ghearele unui motan,l-am crescut cam cum a spus @magicraft si acum e prim solistul curtii,are 2 ani ,e superb si e bucuria sufletului meu atunci cand il vad si il aud:)Am mai crescut si 2 pui de arici(la ei a fost ffff dificil,de multe ori ma gandeam ca nu vor supravietui-unul a murit,dar nu din cauza mea ci din cauza unei vulpi(si ea salvata,la randul ei,tot de noi,dintr-o capcana) iar celalalt(botezat Costica),este si acum bine,sanatos,are locul lui in care stie ca gaseste lapte.....Nu-i usor sa cresti ceva mic si neajutorat si de care nu stii mare lucru,dar,cu dragoste,rabdare ,mancare si medicatie,va fi bine!!!Iti tin pumnii:*:*Privirea lor atintita spre tine si care face cat o mie de cuvinte e infinit mai valoroasa decat aproape orice altceva:*

    29.08.2010, 20:27:05
  • issa
    issa

    L-am avut si eu pe Chiri : ) http://lisayeo8.blogspot.com/2010/05/el-este-ciripitorul-meu-l-am-gasit-azi.html era asa dragut dar nu a a supravetuit mai mult de 2-3 zile :( Ma bucur sa citesc ca ati salvat si crescut puisori mari si frumosi ! Succes cu vrabiuta !

    29.08.2010, 22:28:06
  • deerstuff
    deerstuff

    Doamne, Loulou, ti-ai facut serios de lucru cu "Vrabilou", puiutul asta mic si simpatic, ajuns vedeta sau mascota forumului! :)))
    Ce pot sa va urez, decat multa rabdare tie, iar lui multa sanatate! Si putere amandurora!;)
    S-auzim de bine!

    30.08.2010, 00:34:03
  • Loulou
    Loulou

    `neata!
    aidaalex, tocmai am primit instructiuni telefonice de la o colega de breslo privind locatia gusei... puiutul meu n-are :)) sau nu o gasesc eu, ca mi-e cam frica sa-l pipai, este atat de firav!


    Jewelswithlove, tu traiesti intr-un paradis ... m-am dus imediat sa-ti vad locatia :)) vai cat te invidiez!
    Sper din suflet sa ai dreptate si puiutul meu sa fie bine! azi dimineata l-am auzit pt prima data cantand.... sau tipand de foame :))

    Issa, imi pare atat de rau pt puiutul tau, ma si ingrijorez, de ce a murit? Daca si al meu o sa moara? Adica al tau spui ca era galagios, al meu nu a ciripit pana astazi.

    Deerstuff, eu am extrem de multa rabdare, mi-ar placea ca asta sa-i ajute puiului si sa-l vad zburand cat de curand :)

    Va multumesc tuturor, merg sa-l indop!

    30.08.2010, 07:13:57
  • croseta.fermecata
    croseta.fermecata

    Super tare toata povestea!Ce ma bucur ca Norocel are chef de viata si are o asa ,,mamica' grijulie si sufletista.
    Felicitari !Si sa-ti traiasca!

    30.08.2010, 09:43:47
  • serbani.bijoux
    serbani.bijoux

    Ce poveste frumoasa traieste Norocel, inconjurat de iubirea si grija ta, Loulou!!!
    Cata bucurie ne aduci spunandu-ne ca e bine si ca ti-a adus si prima serenada matinala!!!
    Te imbratisez cu drag pe tine si pe puiutul tau dulce!!!

    30.08.2010, 09:54:42
  • Jewelswithlove
    Jewelswithlove

    Buna,Loulou,chiar e un paradis la noi!!!!Daca as incepe cu povestile despre animalele salvate la noi in curte...hmmm....ar iesi un roman in trei volume:)):)):))Sfaturi practice o sa primesti o mie,tii cont si de ele,dar,parerea mea e ca cel mai bun sfat ti-l dau inima si intuitia de femeie...Apropo de graurul meu...ajunsesem sa fac "alpinism urban" si "jogging" dupa motani,fiindca ma urcam pe o scara de vreo 25 de m,puneam puiul(dupa ce s-a facut bine-merci) in cuib,coboram,doar ca el era mai iute decat mine si-si dadea drumul din cuib ca un parasutist...fara parasuta,asa ca iar urcam,el sarea iar....Sub pomul in care era cuibul e tarcul cainelui...N-am vrut sa devina prea bland ca sa nu fie prins de vreo pisica...Ii dadeam de mancare si bucatele de carne,dar ii dadeam si faina de orez(orez dat pe rasnita) amestecata cu un produs pt pui mici ,se numea "Start pui"(ca sa creasca)si care contine vitamine,minerale si oligoelemente esentiale pt crestere.Iti doresc succes,nu va fi usor,dar va fi o realizare sufleteasca enorma!!!

    30.08.2010, 15:22:55
  • Loulou
    Loulou

    Sa va mai pov. ce am patit astazi ... e de rau.
    Puiutul, caruia refuz sa-i spun pe nume deocamdata, asta dintr-o superstitie ... aiuristica, a facut diaree :(( si a devenit apatic, lesinat rau, asta s-a intamplat dupa ce i-am dat branza de vaci si malai... putine de tot, amestecate in carnita de pui.
    Statea cu aripile cazute si cu ciocul cascat taaaaaaare si am fost sigura ca se duce :( insa.... am zis ca nu-l las, asa ca l-am torturat toooaaaata ziua cu zeama de orez, ceai de menta, calciu carbonic, papica evident, dar adaptata starii lui si pe la ora 19 a facut un gainat normal, a ciripit, a baut apa singur (adica eu ii tin seringa cu o picatura in varf si el bea de acolo) si.... la culcare era ok, a topait, a sarit din palma si s-a ascuns sub prosoape.
    Astazi am primit un mesaj in inbox de la Magiccraft, careia ii multumesc acum, deoarece nu am reusit toata ziua.... ei bine, acel mesaj m-a ajutat sa-l scot pe puiulet din necazul de astazi... mi-e groaza deja pentru ziua de maine dar sper sa fie ok, pt ca nu cred ca mai poate traversa inca un necaz ca cel de astazi.
    Va multumesc tuturor celor care mi-ati scris!

    30.08.2010, 21:10:13
  • magiccraft
    magiccraft

    Nu ai pentru ce sa-mi multumesti... ma bucur ca totusi au fost de folos micile mele observatii.
    Branza de vaca la pui mici poate produce fermentatie... diversificarea hranei ar trebui inceputa mai tarziu, cand mai creste puiul... pana atunci e mai bine sa continui cu carnita, este mai sigur pentru pui.... In principiu e bine sa eviti orice produs care poate fermenta in aceasta perioada, cand tubul lui digestiv nu este inca destul de maturizat... branza, painea, malaiul pot produce fermentatie in aceasta faza....
    Ceaiul antidiareic, orezul, carnea sunt ok si poti sa i le dai o zi- doua pana esti sigura ca totul a revenit la normal.
    E un echilibru tare fragil cu puiutii asa mici si ca varsta si ca dimensiuni, care se pasreaza cu un pic de efort.
    Seara linistita si sper sa nu mai ai necazuri cu micutul...

    30.08.2010, 22:02:44
  • choice4all
    choice4all

    Din cate stiu eu, la pasarici, mari si mici ( :)) ) nu li se da nimic sarat. Asa ca painea nu e o solutie. Magiccraft, tu cum stii?!

    30.08.2010, 22:17:03
  • Simina
    Simina

    Buna, draga Loulou si multa sanatate puiutului!!!!!
    La vrabiute chiar nu ma pricep, insa imi aduc aminte ca bunica mea hranea toti puii de gaina mici de tot cu galbenus de ou fiert (cica sa capete putere, deoarece contine fier), pe langa malaiul inmuiat cu apa.
    Te pup, draga mea, si iti admir daruirea si bunatatea!!!!!!

    30.08.2010, 22:24:23
  • serbani.bijoux
    serbani.bijoux

    Mama mea adauga la ou frunze de ceapa verde si urzica maruntita cand hranea bibiceii (puii de curca). Nu stiu daca se potriveste si la vrabiute...
    Ma rog in fiecare zi pt puiutul tau..

    31.08.2010, 09:46:51
  • magiccraft
    magiccraft

    Da, Choice ai dreptate, sarea de bucatarie poate imbolnavi si chiar omora in cantitati mari pasarile.
    Animalele domestice au trecut printr-o lunga perioada de adaptare ... de exempu cianele domestic a incetat sa mai fie lup... si si-a ales sa fie cel mai bun prieten al omului de peste 40 de mii de ani... :) asa ca multe din obiceiurile alimentare s-au modificat, Simina.
    Pasarile salbatice insectivore, omnivore isi hranesc puii cu insecte in primul stadiu de viata este hrana cu cele mai multe proteine si usor de digerat pentru tubul digestiv inca nematurizat al micutilor... un fel de "lapte" ca la mamifere... :)
    Dar si insectele au unele probleme... unele sunt toxice, de exemplu buburuzele si nu sunt potrivite pentru a hrani cu ele pasari... multe sunt in aceasta situatie... pasarile cunosc speciile potrivite, le aleg... noi nu le cunoastem si este bine sa nu ne aventuram sa le dam puilor de pasari salbatice insecte, tot carnita ramane de ales pentru a-i hrani...
    Mai mult, nici nu avem indemanarea, rabdarea si timpul de a prinde cate insecte are nevoie un pui pentru a creste... :)

    31.08.2010, 09:47:28
  • deManacuPenelopa
    deManacuPenelopa

    LouLou, mult noroc si rabdare in responsabilitatea nou asumata... sfaturi nu stiu oferi in asa delicata intreprindere, am intervenit numai incurajare, pare-se ca Magiccraft stie despre ce-i vorba si pe deasupra mai are si disponibilitatea unui suflet nobil, felicitari amandurora:)

    31.08.2010, 18:46:44
  • Loulou
    Loulou

    Am aparut cu stirea zilei :)
    Puiutul meu arata ca un pui de porc, murdar si incleiat, dar este ok, papa tot pentru ca il indop, mai nou primeste si vitamine si nu mai stiu ce chestii dintr-o sticluta. Solutia asta miroase infernal si il face sa fuga de seringa cu apa, dar voi insista sa-i dau cateva zile.
    Cu mancatul am stabilit asa, acum ca am aflat unde-i este gusa, ii dau de cate ori s-a golit, asta inseamna cam de 8-9 ori in fiecare zi.
    Cumva imi arata cand vrea, casca ciocul si incepe sa se agite, iar de mancat, mananca in continuare cam cat o margica de 12-14 mm la fiecare masa... adica enorm pt cat de mic este, dar ii dau atata timp cat casca ciocul, cand nu mai vrea, ma opresc.
    Ma intreb cum pot sa-l curat de mancare, calciu carbonic, gainat .... etc, pe care le-a acumulat in zilele de convietuire comuna :) Mi-e teama sa-l spal cu simt de raspundere, iar asa, stergandu-l, se pare ca mai rau il mazgalesc.
    :) o noutate este ca ii tin mancarea in gura si o ciuguleste, dar nu stie sa inghita, trebuie impinsa pe gat. A facut asta prima data cand il tineam in palme si incercam sa-i suflu aer cald, pentru ca tremura putin, ei, cand m-am apropiat cu gura de el, s-a repezit sa pape :)) a fost bestial!!! Am luat carnita de pui intre buze si a repetat, a luat-o in cioc, dar statea asa cu ea in cioc, a trebuit sa i-o trimit pe gat....
    In concluzie, astazi a fost ok, a si zburat 15 cm, din palma pana intr-o farfuriuta cu margele, s-a speriat groaznic la impact cand au zburat margelele in toate partile .
    Toata ziua sta in poala la mine, in palma sau pe birou (in cel mai rau caz). Nu ii place sa stea in cutie, decat seara cand il pun la nani.
    Sunt foarte incantata ca a trecut ziua fara sa avem incidente majore, sper sa fie bine si in continuare:)
    Inca ceva dragut, ma recunoaste, numai de la mine din gura ia carnita :)) de la sotul meu nu serveste...;)
    Va multumesc mult pentru mesaje, pentru ca sunteti alaturi de puiul meu, pentru ca m-ati ajutat cu sfaturi sau cu vorbe de incurajare. Altfel chiar nu stiu daca reuseam sa ies din panica si sa incerc sa fac ceva :)

    31.08.2010, 20:57:12
  • aidaalex
    aidaalex

    Ma bucur mult ca puiutul e bine, mi-ai trezit niste amintiri foarte frumoase. Poti sa-l stergi usor cu o carpa umeda si apoi sa-l pui in san sa stea la caldura, cand va mai creste o sa se curete singur.

    31.08.2010, 23:05:49
  • Veronique
    Veronique

    Vai cat de dragut :) Mi-a facut mare placere sa citesc despre "experienta" ta. Mult succes in continuare! Sa ne tii la curent in fiecare zi :D

    01.09.2010, 00:22:50
  • lanca
    lanca

    frumoasa poveste, esti un om tare bun, loulou!

    01.09.2010, 00:51:32
  • deerstuff
    deerstuff

    Esti fantastica, Loulou! (In plus, ai si un asa talent de povestitor, incat parca am vazut tot filmul de pana acum!) Si Magiccraft - providentiala pentru micut!
    Tin pumnii stransi pentru puiutul luptator cu o "mamica" atat de grijulie si o "nasica" mai ceva decat o enciclopedie ornitologica! Felicitari!

    01.09.2010, 03:40:12
  • Loulou
    Loulou

    Nu am mai scris aseara deoarece m-am simtit cam rau, va pov. acum
    Puiutul meu are baterii noi, are o energie incredibila, asta se intampla de cand primeste picaturile cu vitamine.
    Imi este tot mai greu sa-l hranesc, deoarece nu mai sta cumintel in palma.
    Singur, nu ii trece prin cap sa manance, ciripeste si se zbate cand vrea mancare, dar cand tb. sa i-o dau nu mai sta, aproape ca tb sa-l imibilizez (intr-un ciorap) si sa-l indop mai ceva ca la inceput. Am pus lanaga el in cutie tot felul de bunatati, doar doar l-o tenta ceva, dar le imprastie si atat.
    Chiar doream sa va intreb daca o sa manance si singur la un moment dat, nu ca mi-e greu sa-i dau dar devine o operatiune din ce in ce mai complicata :)
    Parca i-au mai crescut si cateva pene, sau mai bine zis puf. Nici asa murdar nu mai pare, probabil s-au uscat toate ce le avea pe el si au picat :)
    Noutatile sunt asa :) prima ca zboara, a zburat cam 1 m si a aterizat in cioc in pat si alta ca dupa ce concepe un gainat, nu se mai culca in el, se muta . Pentru aceste doua reusite sunt foarte fericita si mandra de el :)

    Va pup si va doresc spor la margelit, eu una nu mai prestez pe motiv de crestere a copilului:)

    02.09.2010, 08:14:26
  • deManacuPenelopa
    deManacuPenelopa

    Greul a trecut, va sa zica... no, sa-ti traiasca si sa te bucure, tare mi-a placut subiectul asta:)

    02.09.2010, 12:40:59
  • magiccraft
    magiccraft

    Imi pare rau ca nu te-ai simtit bine, dar sper ca a fost ceva trecatopr pentru ca trebuie sa fii in "forma" pentru a putea tine pasul cu micutul nazdravan.

    E foarte buna solutia cu "imobilizatul" in ciorap... foloseste si ca babetica... :)

    Dupa un timp... nazdravanul pui va invata sa manance si singur... daca ar avea la cine sa se uite si sa invete cum sa manance singur ar fi mult mai usor... noi nu suntem un exemplu bun pentru asta...: )

    Cred ca ar putea sa te ajute putin in treaba asta cu hranitul o colivie.
    Avantajele ar fi ca puiul se afla liber, dar intr-un spatiu limitat, are vizibilitate si in afara si poate observa ce se intampla in jur, dar poate fi si el observat, poate fi hranit printre zabrelele coliviei fara a mai fi luat in mana (ceea ce ii poate crea un gen de disconfort). El poate zburataci in colivie, dar cu o penseta ii poti da bucatele de carne si el va cauta sa se pozitioneze cat mai bine sa le primeasca.

    Pasarile, ca mai toate animalele nu se nasc invatate, ele trebuie sa invete permanent ca sa supravietuiasca, este acelasi proces prin care trecem si noi, oamenii, principiile sunt aceleasi, doar ca trebuie sa gasim modalitati prin care sa le facem sa invete ce dorim noi.

    Cea mai simpla modalitate de invatare este imitatia. Din pacate, nu putem ciuguli ca pasarile pentru a arata puiului cum si ce trebuie facut. la mine a fost mai simpu aveam o pereche de perusi care mi-au invatat toti cei peste 50 de pui din diferite specii de pasari sa manance singuri din vase in circa 10- 15 minute... a fost un noroc...

    Cum tu nu ai asa ajutoare de "nadejde" poti incerca cateva trucuri.
    Atata timp cat puiul va mai avea la cioc membranele acelea galben-portocaliu, care popular se numesc "cas" ei vor cere de la parinti mancarea... unii, mai lenesi vor continua si dupa aceasta varsta... dar parintii lor sunt destul de "duri" si atunci cand stiu ca a venit monetul sa-i "intarce" nu se mai lasa induplecati.

    Ce ai putea incerca sa faci pentru a invata puiul sa manance singur:

    - dimineata, cand este infometat, ofera-i hrana in fata ciocului, apoi pune-o jos, pe o farfurioara, tot in fata lui (in colivie manevra ar fi mai usor de facut) ... repeta de cateva ori ( sigur nu va manca asa, dar incepe sa se formeze o asociere, iar aceasta trebuie intarita de mai multe ori pe zi timp de cateva zile) ... pana la urma ii dai sa manance tot din mana... dar in timp puiul poate incepe sa inteleaga ca este aceeasi mancare si data din mana si pe farfurioara....

    - dupa ce l-ai hranit din mana, lasa cateva bucatele de carne pe farfurioara... din intamplare poate sa dea de ea si sa o manance...

    - daca ai avea o colivie, ai putea sa o asezi langa fereastra, iar puiul ar vedea pasarile din curtea ta... si ar putea sa si invete cate ceva de la ele... asta ajuta mult... nu doar sa manance dar si "limbajul lor" pentru ca atunci and va veni momentul sa se descurce in libertate sa se poata intelege cu vrabiile lui.

    -mai poti incerca sa ii pui mancare pe farfurioara si cu cu varful unghiei sa ciocani ("ciugulesti) mancarea... poate merge si asta...

    - o modalitate "dura" este sa "sari peste o masa"... sa nu ii dai sa manance la intervalul cu care l-ai obisnuit si sa il lasi cu mancarea pe farfurioara... uneori foamea e cel mai bun bucatar... si e posibil ca de nevoie sa inceapa sa experimenteze singur... dupa care reiei hranitul cu mana... daca observi ca unul din trucuri da semne ca ar "pride" poti sa il hranesti cu mana, dar nu pana se satura, ii lasi la dispozitie hrana...

    Dupa cum foarte frumos povestesti, sunt semne clare ca micutul incepe sa se dezvolte bine.

    Jane Goodall este singura persoana care si-a luat doctoratul in biologie fara sa fi urmat o facultate in acest domeniu si in Marea Britanie... (la noi ar fi fost ceva normal)... :)... pentru ca a studiat comportamentul cimpanzeilor si a descoperit lucruri extraordinare in acesta privinta... si asta pentru ca era o observatoare excelenta...

    Multe din speciile pe care le vedem mereu in jurul nostru... sunt atat de comune incat nici nu le mai observam.... sunt cel mai putin studiate de cercetatori si despre ele se cunosc poate cele mai putine lucruri...si vrabiile intra in aceasta categorie.

    Cu spiritul tau de observatie, pe langa celelalte multe calitati pe care le ai, ai deveni un cercetator grozav in domeniul etologiei (comportament animal)...poate urmezi calea deschisa de Jane Goodall...:)

    02.09.2010, 12:52:16
  • Loulou
    Loulou

    Offfff!!!
    :(( relatia mea cu puiutul s-a detriorat considerabil, fuge de mine!!!!!!!!!
    El este ok, adica topaie, zboara, se simte excelent, eu insa am devenit Babaul care il indoapa! Cred ca nu realizeaza foarte clar ca el tb. sa manance, adica ceeea ce-i fac eu este ceva rau in opinia lui! Cata vreme ne jucam e ok, il tin pe deget si il las in jos, el da din aripioare, uneori si sare.... "zboara" sau mai exact plonjeaza, e ok si cand ii dau apa, ii place asta, ei in schimb daca ii dau mancare, situatia devine critica, se zbate si tipaaaaa , cand simte mancarea in cioc se chinuie sa o inghita, apoi iar incearca sa scape.
    Probabil maine o sa merg sa cumpar o colivie, cu toate ca sunt impotriva a tot ce inseamna captivitate... o s-o utilizez cum mi-a spus mai sus Magiccraft, sper sa dea roade.
    Magiccraft, multumesc mult pentru rabdarea cu care m-ai indrumat inca de la inceputul povestii, maine voi incerca sa-l determin sa pape singur... sau macar sa priceapa ca-i trebuie papica, nu este o povara ci o necesitate.
    Pentru ca azi dimineata nu am avut destul timp, vreau sa va spun acum ca am citit fiecare mesaj si m-a bucurat faptul ca sunteti alaturi de bebe-piu!
    Va multumesc si sper ca in cele cateva zile, cat cred ca va mai dura perioada critica, sa continuati sa ne fiti alaturi.

    02.09.2010, 21:47:41
  • magiccraft
    magiccraft

    Din pacate, un "ghem de puf" poate sa ne dea peste cap programul si rutina zilnica, te inteleg foarte bine...( mi-am luat 4 luni "concediu de maternitate" ca sa ingrijesc de la varsta de o zi puiul te tigru indian, Kashmir... 24 din 24 de ore... dar a fost una din experientele minunate pe care am avut marea sansa sa o traiesc in aceasta viata)... :)

    Spre deosebire de mamifere, care isi manevreaza puii cu botul si labele, pasarile intervin mult mai putin direct asupra puilor ca sa-i imobilizeze, mute, manevreze, de aceea puii de pasare asociaza prinderea in mana cu ceva neplacut... se zbat si incearca sa scape. Spre deosebire de un pisoi sau catelus care sunt impbilizati, mutati dintr-un loc in altuli cu botul, intorsi cu labele etc. de mama inca de cand se nasc si pentru ei asta devine un lucru normal si astfel recunosc autoritatea materna... si chiar se linistesc daca sunt tinuti in barte de noi... cu pasarile nu se intampla asa ceva.

    Asa ca nu trebuie sa te necajesti pentru modul cum reactioneaza puiul... asta inseamna ca este o pasare sanatoasa si normala... :)

    Nu trebuie sa ii iei o colivie prea mare si sofisticata, ceva micut si simplu... oricum captivitatea in ea va fi mai putin evidenta pentru pui decat prinderea direct cu mana... si nici nu va mai asocia hranitul cu contentia.... iar asta ar putea imbunatati relatiile dintre voi, inclusiv pe cea de hranire.

    Acum sentimentele lui oscileaza intre placerea pe care i-o da hrana oferita de tine si teama ca este prins si i se poate intampla ceva rau... in capul lui mic lucruril;e nu sunt foaret clare.

    Sper ca aceasta colivie sa-ti usureze putin sarcina aceasta dificila pe care cu atata generozitte ti-ai asumat-o... si sa iti lase si tie putin timp sa "respiri"... :)

    03.09.2010, 09:18:48
  • Loulou
    Loulou

    Magiccraft, multumesc pentru mesaj, am citit de dimineata dar nu am avut cand sa raspund:)
    Sunt atat de incantata de felul in care a progresat puiutul!
    Asta seara am vesti super!!!!!
    Dimineata mi-am pregatit instrumentele pentru hranit si am mers la cutiuta pt ca era mare taraboi acolo. Cand m-a vazut, a tacut a luat asa o pozitie de zbor si s-a repezit la mana mea si m-a ciugulit. Apoi a inceput sa manance ate pe care le scosese din ciorapul lui preferat, doar ca nu erau complet rupte si dupa ata urma ciorapul... a fost foarte dezamagit cand i-am scos ata de pe gat. Ei, dupa tot acest spectacol, am pus palma in cutie sa vad daca se suie si a sarit in palma, dupa care a incercat sa imi manance ungiile... asa ca i-am dat o fasiuta de carnita si a mancat-o singur!!!!! a mai cerut, cascand ciocul si piuind si a mancat cam 6 bucatele. I-am pus apoi grau si orez si porumb macinate in rajnita de cafea si stropite cu vitaminele acela, din astea nu a mancat prea mult dar a mancat in schimb gainat uscat, scamute, si toata ziua a mancat carnita din mana dar inghitind-o singurel :))
    Sunt atat de incantata de acest progres, nu mai tb. sa-l indop tot ce mai fac, dar asta-i place, e ok, ii dau apa din seringa, nu bea din cutiuta, doar se balaceste in ea.
    Alta noutate este ca si-a toaletat cele cateva pene si pufuletul, a facut o adevarata baita dimineata, a durat minim 10 min. apoi toata ziua s-a tot spalat dupa fiecare masa, isi stergea ciocul pe carpele din cutiuta, se curata pe pene, le gresa.
    A stat foarte mult timp in pat, a topait si a ciripit a papat scame.... sper sa nu-i dauneze, a si "zburat".
    In concluzie sunt incantata, cere mancare si inghite singurel, vine in palma si sta atata vreme cat nu incerc sa-l tin, vorbeste pe geam cu vrabiutele (am un cuib la geam si au si pui)
    Probabil nu voi mai scrie decat daca se intampla ceva notabil :)) de ex. daca face o pereche de cercei, clar ca va anunt!!
    Sunt fericita ca a evoluat atat de mult in asa putin timp, dar sunt si trista pentru ca fiecare zi pe care o petrec alaturi de el, ne apropie de momentul despartirii.
    Inca o data va multumesc tuturor si in mod special lui Magiccraft si o sa va anunt cand va face prima bijuterie :)
    A, important, am decis ca nu-i cumpar cusca, nu pot sa-l inchd.....

    03.09.2010, 22:13:55
  • serbani.bijoux
    serbani.bijoux

    draga Loulou,
    iti multumesc pt bucuria ce ne-o aduci spunandu-ne ca puiutul e bine.
    Ai indrazni sa-i faci o poza si s-o postezi in portofoliu??? Sper sa nu te supere rugamintea mea...

    04.09.2010, 14:54:41
  • Loulou
    Loulou

    Serbani, sigur ca voi face poze noi cu puiutul, maine o sa fim plecati toata ziua (cu tot cu el) dar pentru luni imi iau angajamentul sa organizez o sedinta foto :)
    Daca tot m-am apucat de scris, sa va povestesc putin, totul pare ok, mananca de rupe, zburataceste de colo-colo prin casa, dupa maxim 10 min. petrecute afara din cutie se suie in palma pentru transport... si il duc deasupra cutiei, zboara inauntru si isi face baita in farfuria cu cereale pisate, apoi se culca.
    Are mai multe moduri de ciripeala, unul este asa... firav pentru papica, apoi cere apa tipand, iar cand vrea sa vina liftul, ciripeste tare tare si bate din aripioare :), ii pun palma in cutie, se suie si il duc deasupra patului. Zboara in pat si incepe o topaiala incredibila de colo-colo, ciuguleste cuvertura, se freaca asa... cumva ciudat de perne, in tot timpul asta ciripeste.... apoi cheama liftul :) si il pun deasupra cutiei unde sare, se spala si se culca.
    Pentru ca a incercat sa manance niste desene verzi de pe un prosop, i-am dat castravete crud mic de tot si ardei gras, nu a fost foarte incantat dar le-a ciugulit.
    Cam astea sun noutatile, luni revin si va anunt cand am postat pozele.

    04.09.2010, 19:35:41
  • magiccraft
    magiccraft

    Cred ca deja a trecut perioada de adaptare... si lucrurile se pare ca decurg foarte bine pentru micut datorita grijii si intelegerii pe care i-o acorzi.
    Faci o treaba minunata si ma bucur ca ai gasit solutiile care se potrivesc cel mai bine pentru vrabiut... :)

    04.09.2010, 21:08:58
  • anazaporojan
    anazaporojan

    MULTUMESC, DRAGA LOULOU, pt bucuria ce ne-o vei aduce cu pictorialul de saptamana viitoare!!!
    Multumim Magiccraft pt asistenta de mare clasa!!!
    Am o curizitate zburdalnica: noaptea nu va ciupeste nasucurile???

    04.09.2010, 22:05:46
  • lanca
    lanca

    cred ca le-ar ciupi un pic, dar nu are liftul la dispozitie :P:P:P

    04.09.2010, 22:59:38
  • issa
    issa

    Ce dragut trebuie sa fie ! Un puiut tare norocos cu asa stapana !

    05.09.2010, 11:10:11
  • lanca
    lanca

    Loulou, nu ne mai spui ce face vrabiutzul cel norocos?? ca rup usa forumului tot cautind vesti :P spuneai ca faci un pictorial cu micutul :)) sper ca-i sanatos, vorba ceea...lipsa vestilor e o veste buna :)

    08.09.2010, 11:07:23
  • Loulou
    Loulou

    Buna,

    Scuze, luni am facut poze, insa nu am apucat sa le postez, merge infernal netul, pentru cateva comenzi ce trebuiau puse in magazin am stat mai mult de 30 min. la fiecare. In plus a trebuit sa fac comenzile restante de saptamana trecuta, cand chiar ca nu am lucrat mai nimic :)

    Puiutul meu... este un copil obraznic dar sanatos . Nu il mai hranesc eu, a invatat sa pape si daca incerc sa-i mai dau tiiiiiipa si ma ciupeste. Ii dau in continuare apa cu seringa, nu am reusit sa-l invat sa bea, cu toate ca i-am muiat cioculetul in apa cand era insetat. Imi convine situatia, astfel pot sa-i dau vitaminele ci calciul.

    Acum sa va povestesc de ce este obraznic, intai pt ca ma ciupeste, o face pt a scapa de diverse chestii, de ex de apa, de pusul in cutie... Prima data cand am vrut sa-l hranesc impotriva vointei lui si s-a considerat suficient de capabil pt a evada, a zburat.... si a aterizat in coltul unei mobile :( a ramas lat pe parchet si apoi cam 2 ore nu a mai piuit, nu s-a miscat.... credeam ca... Ei, a trecut si a invatat ceva important.... anume ca el nu stie sa zboare, asa ca face exercitii, atat pe loc, cat si pe pat. Ii pun pernele cocotate si zboara pe ele apoi de pe o perna pe alta. Stie care-i locul lui, zboara din pat in cutie, nu mereu nimereste dar am pus pe jos sub cutie, pungile mele cu dantele, piele, etc si mai cade in ele. Dupa fiecare ratare ramane asa.... ganditor cateva minute. Se cearta cu mine daca-l dau iau de pe birou, ii place maxim acolo, este plin de margele numai bune de mancat :) Il iubeste mult pe sotul meu, cand el pleaca din incapere, piuie asa tragic si lung, iar cand se intoarce ii danseaza :) adica isi scutura aripioarele si topaie in cerc, este o dulceata! Pe el il prefera pt ca nu-i face chestii neplacute, bine, nici eu nu-i mai fac acum, dar cred ca am ramas notata :))
    A slabit fata de zilele in care il indopam, dar cred ca e ok, mananca permanent, i-am uscat carne de pui, galbenus de ou, legume, le-am bagat la rajnita impreuna cu grau, orez, malai, coaja de ou si aceasta faina tocata ceva mai mare o papa, astfel sunt sigura ca mananca din toate.
    Uneori il iau in palma si il duc la geam, ii povestesc ce-i acolo, dar deocamdata il sperie imensitatea pe care o vede.... nu a fost tentat sa plece (oricum am plasa)
    Este tot mai greu de supravegheat, prima mare problema este ca trebuie sa intram incet de tot in camera, ca sa nu calcam pe el, apoi sa-l cautam pana sa ne asezam , sotul meu, care are un gabarit impresionant, s-a culcat pe el :)) a fost ok, dar ne-am speriat ingrozitor. puiutul obisnuieste sa se cuibareasca prin pat, in sacosele cu dantele, isi trage cu ciocul cuvertura si face asa un caus in care se aseaza, sau se mai baga sub perne, asa s-a intamplat atunci, era sub o perna si a tipat .... of!
    Dupa ce s-a lovit, l-am luat in palma si l-am plimbat in toata camera, i-am aratat ca peretii sunt tari, mobila deasemeni, cred ca a fost de folos, dupa ce a vazut asta, a studiat singurel, se duce si ciocane peretii, mobila, si-a studiat cutia, a tras de ea cu ciocul. Ii place sa stea pe cana mea de cafea, asa ca tin o cana goala in locul in care imi tineam cafeaua :), pe telefon, pe marginile cutiei lui, in pat.... cel mai mult ii place in pat.
    Din pacate l-am gasit cand avea cateva pene, era maricel, astfel ca nu s-a produs fenomenul de imprimare, nu ne considera parintii lui ci... niste namile care din varii motive se tin scai de fundul lui. Daca era putinel mai mic, nu era nici asa foarte bine, intai ca nu stiu daca supravietuia, apoi mai era problema lucrurilor de invatat, el deja stia cate ceva cand a venit la noi si asta l-a ajutat sa traiasca,
    Sunt trista cand ma gandesc la ziua despartirii, nu cred ca se va mai intoarce, dar sper .... Am hotarat sa-l pastram in casa pana cand o sa stie bine sa zboare, sa manance, sa bea apa, sa caute mancare .... mi-am propus sa o ascund la un moment dat... sa o caute, sper ca nu gresesc.
    Am de gand sa-l pregatesc pentru plecare, o sa-l alimentez bine bine, o sa-i dau mereu vitaminele, asta sper sa-i ajute o vreme cand o sa fie singur, pana se invata sa-si procure ce-i trebuie.
    Eu locuiesc la curte in mod normal, acum insa nu sunt acasa, stau pt. o perioada la socrii mei iar puiul aici este, adica la bloc la ultimul etaj, dar pe balcon sunt porumbei, gugustiuci, vrabiute pe care soacra mea le hraneste zilnic. Gugustiucii se suie pe umarul ei cand iese :) ceilalti nu, dar nu se feresc, asa ca sper sa invete drumul catre micul paradis al pasarilor, pe care ea l-a creat pe balcon si astfel sa nu sufere de foame. Avem acolo si colivie, era pt gugustiuci, dar au ales sa cloceasca pe un aer conditionat, astfel ca nu au pui nici pana astazi, vantul i-a maturat mereu de acolo :( Chiar m-am gandit ca uneori sa-l duc in cusca aceea, sa-l pun acolo si sa-i dau papica, oricum l-am invatat ceva, fluier cand vin langa el, m-am gandit asa... sa nu radeti de mine, cand o sa plece, o sa-l fluier si o sa stie unde este mancarea, o sa-l ajute sa ne gaseasca.... sper!
    Gata, am facut sinteza saptamanii, o sa pun si pozele, nu mai spun cand, ca m-am facut de ras deja :)

    09.09.2010, 08:23:48