Forum: Orice altceva Ajutor!!!!! am gasit un pui de vrabie si nu stiu sa-l determin sa manance!!!!

  • Kalimera
    Kalimera

    oricum, e mai mult decat nimic..

    26.06.2013, 12:00:01
  • Live
    Live

    Nu ar fi rău să mergi cu el la un veterinar. S-ar uita la el, ar vedea ce și cum și ți-ar da ceva sfaturi.

    26.06.2013, 12:28:13
  • LauraClara
    LauraClara

    O sa il duc, este un cabinet chiar langa mine, sper ca e deschis pana la 7 ca vreau sa ii cumpar ceva vitamine si sa vad concret ce tehnica are sa ii deschida ciocul, ca noi tare greu ne descurcam.

    26.06.2013, 15:54:58
  • LauraClara
    LauraClara

    btw, mai jos un articol care mi se pare unul dintre cele mai bune pe tema asta (sper ca nu e o problema ca il citez fara sursa):

    In fiecare primavara se strang de pe jos de iubitorii de animale nenumarati pui de pasari si sunt dusi acasa sau la medicul veterinar.

    Chiar daca unii pui par parasiti si neajutorati, numai in foarte rare cazuri ei sunt, intr-adevar abandonati. Puii, al caror penaj este deja format, ar trebui lasati in pace.

    Conform Legii pentru protectia animalelor, este interzis sa fie luate acasa pasari salbatice indigene, lucru care nu ar fi deloc in folosul animalelor. Cresterea si reintegrarea in salbaticie sunt foarte costisitoare. Fiindca oamenii nu sunt in stare sa pregateasca corect puii pentru a se apara de pericole asa cum fac pasarile adulte, succesul reintegrarii lor este indoielnic.

    Un iubitor de animale nu va trece nepasator pe langa o pasare care se afla in pericol. In cazul in care o pasare se afla in mijlocul unei strazi pline de pericole, trebuie dusa intr-o ascunzatoare protectoare in imediata apropiere, de exemplu o tufa. Ciripitul ei ii va atentiona pe parinti asupra noului sau amplasament. Mirosul oamenilor care se transmite prin atingerea puiului nu impiedica parintii sa-si recapete progenitura.

    Pasarile salbatice vizibil bolnave, extenuate, ranite sau cu penaj lipsa ar trebui, bineinteles, luate si aparate de o moarte sigura. Aceasta protectie este insa cu folos numai cand i se poate asigura pasarii o ingrijire si o crestere competenta si posibilitatea unei reintegrari lente in salbaticie.

    In cazul puilor pasarilor salbatice mici, mancatoare de graunte, se recomanda urmatoarele moduri de procedare:

    - Pregatiti un cuib confortabil, spatios, cu un asternut usor de schimbat (de preferinta servete de bucatarie). Pentru a controla mai usor pasarea, se recomanda sa se pregateasca cuibul intr-o cusca mai mare. Exceptie fac puii lastunului care se intalnesc in orasele mari - ei au nevoie de o scandura acoperita cu un material moale, placut pentru a-si infige in ea unghiile picioruselor.

    - Pasarile, fie ele cu penajul complet sau partial, trebuie tinute zi si noapte la caldura. O lampa reglabila cu un bec de 40 de wati (nu cu halogen), tinut la aproximativ 20 cm, da o caldura suficienta si constanta. Peretii cuibului din hartie buna conducatoare de caldura protejeaza pielea sensibila a pasarii cu un penaj incomplet si ochii de efectul direct al luminii.

    - Hraniti pasarea cu o seringa de unica folosinta, fara ac si cu o penseta tocita. Daca la inceput, animalele nu deschid ciocul, veti face asta dumneavoastra cu degetele, cu precautie, fara sa le indoiti si veti picura inauntru hrana lichida. Curand, micii dumneavoastra protejati vor remarca faptul ca hrana vine numai de la dumneavoastra si vor deschide ciocul.

    - Hraniti pasarea cat de des este posibil (la fiecare 15 sau 30 de minute) si numai in cantitati mici, pentru a nu se supraincarca gusa. Ultima masa puii o vor primi la ora 22 si prima in dimineata urmatoare spre ora 7. Nu trebuie hraniti in timpul noptii.

    - Hrana ar trebui sa fie intotdeauna proaspat pregatita, pentru a evita dezvoltarea bacteriilor.

    - Cuibul trebuie sa fie intotdeauna curat. Excrementele, care apar la marginea cuibului dupa fiecare hranire, trebuie indepartate imediat pentru a impiedica murdarirea penajului. Vasele pentru hrana, seringile si pensetele vor fi curatate cu apa fierbinte dupa fiecare folosire. Cand este necesar, asternutul trebuie reinnoit de mai multe ori pe zi si puii trebuie crescuti in curatenie.

    - Nu lasati pasarile sa devina prea docile. Astfel, in libertate ele nu vor mai pastra distanta necesara pentru siguranta lor, fata de oameni. Nu toti oamenii sunt iubitori de animale, nu toti sunt bucurosi cand o pasare salbatica vine si li se aseaza pe umar.

    - De indata ce puii parasesc cuibul si stau intr-o cusca din nuiele, trebuie sa le oferim graunte si apa, pentru a se hrani singuri. Va trece mai mult timp pana cand animalele se vor hrani singure, de-abia atunci hranirea cu penseta si cu seringa poate fi redua. Acum este suficient ca pasarile sa fie hranite din doua in doua ore.

    - Reintegrarea in salbaticie poate fi inceputa cand pasarea se poate autohrani si isi deschide ciocul sa ciuguleasca. Asezati cusca cu usita inchisa, intr-un loc protejat pe terasa sau in gradina. Dupa cateva zile, cand pasarile s-au familiarizat cu mediul, se poate deschide usa coliviei. Cand puii parasesc colivia de bunavoie, mai lasati adapostul ca posibilitate de revenire, cateva zile. Tineti legatura pe cat posibil, cu pasarile si hranitile din cand in cand. Ele se vor obisnui, incetul cu incetul, cu libertatea, vor veni din ce in ce mai rar sa manance si in final, vor pleca.

    Si puii pasarilor granivore au nevoie de multe proteine. Ei vor fi hraniti de parintii lor exclusiv cu insecte. De aceea, hranirea protejatilor dumneavoastra cu alimente bogate in albumina este foarte importanta pentru formarea sistemului osos si pentru cresterea penelor.

    Pentru a impiedica dominatia unui anume aliment, trebuie sa avem grija sa asiguram o hrana variata, deci oferiti pasarilor alternativ:

    - piure instant pentru sugari amestecat cu apa intr-o seringa de 1 ml

    - branza de vaci

    - ou fiert tare

    - biftec tartar necondimentat

    - mici bucatele de inima de vita

    - hrana pentru canari inmuiat cu apa

    - viermii morarului (oferiti numai proaspeti, taiati in bucatele mici, dar al caror cap se taie si se arunca)

    - larve de furnici (nu mai mult de 3-4 pe zi)

    - fructe si legume (cirese, banane, coacaze, mere, morcov ras)

    - insecte (dar nu rame, deoarece ele transmit viermi ai traheei la pui)

    Intre mese, animalele primesc cate o inghitiura de apa proaspata si o data pe zi un varf de cutit de amestec de minerale preparat de medicul veterinar. De indata ce pasarile ajung sa se hraneasca singure, li se ofera graunte (hrana pentru canari, pasari de padure, seminte de plante salbatice si iarba).

    Lastunul si randunica nu sunt granivore - ele vor fi crescute exclusiv cu hrana de origine animala (biftec tartar, inima de vita, viermii morarului, larve de furnica, etc.). Lasati-l pe medicul veterinar sa stabileasca specia careia ii apartine puiul pe care il ocrotiti pentru a-l putea hrani corespunzator nevoilor lor.

    Oricat de grea ar fi despartirea, lasati puii din nou in libertate. Nu numai ca este impotriva legii sa tineti o pasare salbatica in colivie - ci si pentru ca ea nu va fi fericita nicodata in captivitate.

    Bibliografie

    - Pasari de apartament (Doris Quinten)

    26.06.2013, 15:56:49
  • LauraClara
    LauraClara

    Update: i-am luat viermisori pentru pescuit, din aceia cei mai mici si mananca direct din penseta fara sa mai trebuiasca sa ii deschidem ciocul. Pare innebunit dupa ei. Am vazut chiar ca au cazut pe prosopul din colivie firimituri de galbenus si un virmisor: i-a ciugulit singur de pe jos. Intrebare: cati ar trebui sa ii dau (in conditiile in care ii dau cam o data la 30-40 de min)??

    Acum vad ca bea singur apa dintr-un capacel :D

    26.06.2013, 20:53:36
  • Billy
    Billy

    Urmeaza recomandarile lui magiccraft si ar putea sa supravietuiasca

    29.06.2013, 10:35:09
  • eraluca
    eraluca

    hi, am gasit si eu un pui de vrabie. este foarte micut si pare destul de apatic. am impresia ca are o problema la unul din picioare, pt ca nu prea reuseste sa stea drept. nu stiu ce sa ma fac cu el credeti ca are sanse de supraviuetuire sau ii prelungesc suferinta? :(

    17.07.2013, 22:28:53
  • kanogt
    kanogt

    :D si eu am primit un puisor de vrabie ... era intr-un loc periculos cu multi caini , in preajma unui magazxin cu hrana pentru animale , mi-a zis vanzatorul ca daca ramane acolo il vor omora cainii pe care ii hraneste , deja mai omorasera unul :( , mi s-a facut mila de el si l-am luat acasica si pentru ca nu stiu sa hranesc pasari de genul asta am cautat pe google si m-a adus la siteul asta unde am aflat destule :) , i-am pus si o sticluta cu apa calduta si imediat a tacut , acum doarme , i-am dar paine , am incercat mei si mamaliga , dar cred ca viermisori vrea ca atunci cand vede ca painea se balangane in penseta atunci incearca sa o manance , in rest nu prea deschide ciocul , sau ciugule pe langa , sper sa nu aive vre-o problema la ochi ....

    01.08.2013, 20:57:50
  • maimare
    maimare

    Am si eu un porumbel care a avut aripa si picioru rupt. acum poate sa mearga dar nu poate zbuna.. inter timp am gasit si un pui de randunica .. stiti cumva daca se inteleg si daca pot sa ii tin pe ambi in aceasi cutie.. si cu ce pot hrani randnica..

    multumesc frumos

    03.08.2013, 21:12:32
  • pufici
    pufici

    Am citit acest forum cap-coada,in mod normal m-am informat deja de ce aveam nevoie.Dar.....simt asa o teama,o frica sa nu fac ceva gresit.Ieri am facut o prostie,am taiat ceva crengi la un arbust care se intindea pe peretele casii si a cazut ceva pe mine.Era un cuib de vrabiute si saracele picau cate una jos.Nu stiu cate erau,cert e ca nu puteau zbura si fugeau fiecare in alta directie.Am recuperat trei puiuti,le-am pus o cusca speciala pentru pui de pasari in acelasi loc in care aveau ei cuibul,bineinteles dupa cateva ture de plans,pentru ca ma simteam vinovata de raul facut.Azi dimineata am mers iar la gradina( e cam la vreo 300 metri de casa ),nu mai era nimeni in cuib.....am auzit in schimb un planset de puiut pe undeva prin curte...era singur.Cu ceilalti nu stiu ce s-a intamplat.....dar pe asta mic l-am luat acasa.E intr-o cutie cu prosopele,deschide cioculetul si papa,ii dau cu penseta carne tocata subtire,inmuiata in apa,am gasit 3-4 furnici si i-am adus de la gradina ceva rame subtiri.I-am facut si mamaliga,mananca orice ii dau.Ii bag cu penseta 3-4 bucatele,apoi cand nu mai vrea,se intoarce si nu mai deschide cioculetul.Apoi sta in liniste......sper sa nu fie bolnava.Daca ma simte ca umblu pe la ea,plange si deschide cioculetul.Nu stiu cate zile are,are ceva penute pe varfuri la aripioare,dar e cam golasa la gat.Mi-e frica sa n-o indop prea mult,e asa mica si firava.Daca se intampla ceva cu ea,nu mi-o voi putea ierta,oricum nu am dormit bine azi noapte,eram cu gandul tot la ce prostie am facut....dar stateau asa in liniste in cuib,ca nu am auzit si nu am vazut nimic,pana le-am stricat culcusul.Cat trebuie s-o mai tin oare,pentru ca vreau sa-i dau drumul in gradina din nou,sa fie libera!

    27.05.2014, 15:26:42
  • pufici
    pufici

    Sunt nedumerita rau!Ieri i-am dat carne tocata subtire ca niste viermisori,a mancat,apoi in decurs de o jumate de ora i-a dat inapoi afara.Ei sunt insectivori in prima faza,ok....acuma ploaie de 2 zile,nu am de unde sa-i fac rost de muste sau insecte,ieri o ora am sapat prin gradina si prin ploaie si i-am adunat rame.....asa subtiri,i le tai bucati mai mici si i le dau cu penseta (sunt scarboase rau)......dar am citit despre un documentar postat aici,cum ca nu e bine sa le dai rame.Nu mai stiu ce sa fac....ce e bine si ce nu?

    28.05.2014, 08:39:05
  • Ethno.Bead
    Ethno.Bead

    Cel mai bine e sa mergi la un medic veterinar si sa intrebi. Sunt convinsa ca iti va spune ce trebuie sa faci.
    Cred ca poti incerca si cu ceva graunte pisate, nu-i musai sa-i dai muste si viermisori, cel putin o perioada :)

    28.05.2014, 09:25:32
  • pufici
    pufici

    Nu e chiar asa de simplu sa merg la veterinar.....sunt in Germania intr-un sat.Am mai avut o paunita pe care am tinut-o in casa(spre disperarea sotului) si am fost cu ea la veterinar....eram privita ca si o ciudatenie.Aici se ocupa lumea mai mult de caini si pisici.Acuma daca as merge cu un pui de vrabie la veterinar,ar zice ca imi bat joc de el.Stiu ca suna ciudat,dar ei sunt foarte reci si indiferenti.Trebuie sa ma descurc singura cumva.Am graunte o gramada....de la grau marunt,porumb macinat,seminte floarea soarelui,alune marunte...pana la oua de furnici uscate.Am si vitamine pentru pasari si solutie si praf.....dar,stau cu ele aici si nu stiu ce si cat sa-i dau.Momentan dimic ramele si ii dau tot la 15 minute cate doua bucatele mici.Oricum multumesc pentru raspuns!

    28.05.2014, 09:33:39
  • pufici
    pufici

    Doamne ca nu mai stiu ce sa fac!Nu mai mananca micuta mea deloc,doarme mai mult,nu mai are stabilitate asa pe picioruse,se muta in cutiuta ei dintr-un loc in altul dar tot pica.....Nu isi mai deschide cioculetul ca pana acuma cand ma vedea si auzea.Ce sa fac?

    28.05.2014, 10:36:50
  • Ethno.Bead
    Ethno.Bead

    Nu toti puii supravietuiesc daca sunt foarte mici. E si chestiune de noroc, chiar daca nu ai facut nimic gresit.
    Poate ii e sete. Incearca sa-i dai cateva picaturi de apa cu pipeta.

    28.05.2014, 11:11:44
  • pufici
    pufici

    E prea tarziu!De ce nu sunt buna de nimic?De ce gresesc tot timpul?De ce cand vreau sa fac numai bine,imi iese totul invers?De ce atunci cand pun suflet in ceva,se termina rapid tragic?De ce nu pot sa fac nimic bine?Cine poate sa-mi raspunda la atatea de ce-uri?Nici Dumnezeu nu ma mai i-a in seama si nu mai aude rugamintile mele!Sunt o doar simpla proasta care pune sufletul in orice apoi sufera.

    28.05.2014, 11:25:35
  • Live
    Live

    Nu te mai biciui singură!!!! Doamne, parcă ești...eu!:( Îți faci rău, te distrugi, iar apoi...chiar nu vei mai putea fi de folos nimănui. Ai vrut să ajuți bietul pui, dar nu ai reușit. Nu-ți mai face sânge rău! Toate se întâmplă cu un rost. Liniștește-te, ia aer în piept și gândește-te de ce se întâmplă cu tine ceea ce se întâmplă.
    PS: Te înțeleg și în strict privința animalelor, să știi! Dețin 5 pisici și doi căței.:D

    28.05.2014, 19:15:40
  • pufici
    pufici

    Poate ca nu am taria necesara,nu pot sa fiu altfel.Iubesc asa de mult animalele,este asa de minunata viata necuvantatoarelor,te iubesc neconditionat....etc.Cand pierd lupta .... se rupe si o bucata din sufletul meu.Am mai avut o pierdere ff.mare acum 6 luni,nu mi-am revenit nici acuma.....credeam ca pot salva viata acestui puiut,mai ales ca eu i-am distrus casuta,fara voia mea dealtfel.Mi s-a recomandat si acum 6 luni sa caut sa lucrez cat mai mult cu animalutele,dar...acolo unde pui suflteul si iubirea e mare....si suferinta e mare.Multumesc oricum pentru cuvintele incurajatoare.

    28.05.2014, 21:26:47
  • Live
    Live

    Sunt sigură că puiul acela știe că nu i-ai făcut rău vrând asta!:)

    02.06.2014, 20:57:29
  • dahag
    dahag

    eu am avut pui de porumbei fara pene adusi de cineva,erau pui si am dat mancare de la mine din gura,bacau ciocu si mancau

    10.01.2015, 14:30:41
  • sorin123
    sorin123

    salut
    am gasit o vrabiuta care nu putea zbura si am luat-o acasa. ii dau de mancare viermisori de la un magazin de pescuit. problema este ca vrabiuta nu poate sta in picioruse. se taraste doar pe burtica. nici nu prea mai are pene sau puf din cauza asta. nu stiu daca are piciorusele rupte pt ca am vazut ca le poate misca. daca i le intind ea le trage inapoi la piept sau le intinde la maxim in fata. dar nu are putere sa stea in ele, parca nu poate sa le foloseasca. la veterinar mi-au spus ca este pui si ca sa ii dau mancare si apa. o sa merg la inca un veterinar. va rog sfatuiti-ma cum sa ajut vrabiuta

    23.07.2016, 15:20:30
  • sorin123
    sorin123

    acum i-am dat sa manance si malai si bucatele mici de paine dintr-o farfurioara. mananca singur dar ii este greu cu piciorusele

    23.07.2016, 15:40:08