FORUM

Tehnici & Materiale Invata de la veterani cum se lucreaza cu anumite tehnici si materiale.

 • carmenn
  carmenn

  buna seara! as dori sa incerc si eu sa realizez o cutiuta prin metoda servetelului....am comandat 3 produse...
  va rog sa ma lamuriti daca aveti placere...

  1.pasta de crapare-pentart -asta se fol ca adeziv pentru o prima pensulare ca apoi sa pot lipi servetelul? se poate aplica si peste servetel dupa uscare?
  2.repedopaszta alapozo -pentart - asta e grund?se da peste a doua mana de pasta de crapare?...nu inteleg prea bine mai ales ca este in limba maghiara si nu are traducerea...
  3.decoupage ragasztolakk-selyemfenyu-pentart--asta parac ar fi lac-se aplica la sfarsit sau e bun si ca adeziv -prima mana peste cutiuta slefuita?


  sunt asa de nedumerita si mi-e teama sa nu stric materialele degeaba
  am mai vazut niste tutoriale insa m-am zapacit si mai mult...apar alte denumiri si cutii cu altfel de paste si lacuri...

  scuze daca v-am deranjat insa vreau sa-i fac fetei mele un ,,martisor"si poate sa lucrez si in continuare...asta daca ma dumiresc intai...

  20.02.2012
 • bijouxdemonange
  bijouxdemonange

  Carmen,

  1. pasta de crapare este exact ceea ce ii spune si numele: pasta de crapare!

  www.complexart.ro/pasta-de-crapare-100-ml-pentart.html

  Pasta de crapare 100 ml Pentart, pasta cu doua componente, pe baza de apa pentru crearea de crapaturi pe diferite tipuri de suprafate. Mai intai se aplica pe suprafata un strat uniform de grund al pastei de crapare iar dupa uscarea acestuia se aplica pasta de crapare cu ajutorul pensulei, buretelui sau al spatulei. Se poate aplica si prin sablon. In timpul uscarii pe suprafata tratata apar mici crapaturi, modelul si adancimea crapaturilor depinzand de grosimea stratului de pasta aplicata. Pastele de crapare pot fi colorate inainte de utilizare cu vopsele acrilice dar pot fi colorate sau antichizate si dupa uscare.

  Atentie! - Nu puteti obtine crapaturi cu Pasta de crapare fara grundul de crapare

  2. acesta este grundul.
  www.complexart.ro/grund-crapare-50-ml-pentart-pentru-pasta-de-crapare.html

  grundul se foloseste ca baza pr pasta de crapare. fara acesta, nu poti folosi pasta de crapare.
  DAi cu grund pe suprafata dorita, dupa ce se usuca aplici pasta de crapare si in timpul uscarii apare efctul de crapare.

  3. decoupage ragasztolakk-selyemfenyu - acesta este un adeziv si lac cu efect de vernisare satinata, fiind si solubil in apa (poate fi diluat)
  Din cate pricep eu, prima data aplici punctul 3, adezivul cu efect de satinare si lipesti servetelul cu el.
  Apoi daca doresti ca aspectul finit sa fie crapat, aplici pasta grund (punctul 2) si apoi pasta de crapare (punctul 1).
  Probabil ca la final, mai poti adauga inca o data punctul 3, pt finisare, diluat in apa.


  Uite aici un tutorial in lb romana.

  www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&;v=l7TSGop3RAQ#!

  Sper sa te ajute si sa te mai lamuresti un pic.
  Am observat ca in tutorial spune ceva de un grund acrilic initial (pt ca suprafata inainte sa fie complet alba- ideal)...il gasesti pe site-ul complexart.
  De altfel pe acelasi site, poti citi la descrieri, au produsele de la pentart (mai putin lacul adeziv cu efect satinat, dar au acelasi principiu)

  21.02.2012
 • carmenn
  carmenn

  multumesc bijoux....o sa incerc pe o cutiuta mica...bine-nteles ca ramane a mea....asa ca prima incercare....

  21.02.2012
 • carmenn
  carmenn

  da m-am dumirit...
  ce am la nr 2. este grund....re... alapozo...
  la nr 1 este pasta de crapare ..care se aplica peste grundul de la nr 1
  3 este lacul...dar cic aeste si un fel de adeziv....pot lipi servetelul cu el....

  incerc azi sa vad ....experimentez...asa ca un incepator....

  21.02.2012
 • xyedy
  xyedy

  Bafta :D sa ne spui cum a mers. Am incercat si eu sa folosesc aceasta tehnica dar mie dupa cateva zile a inceput sa se increteasca foaia lipita. Mentionez ca eu am folosit doar lac pentru lipit si de dat pe deasupra. (Adeziv si Lac-Decupaj-satinat de la Pentart)

  21.02.2012
 • carmenn
  carmenn

  pai de aia am intrebat si eu....le am pe cele trei componente care se folosesc ,mai putin pasta de patinare....dar poate improvizez cu altceva...serlac...am incercat si niste icoane pe lemn....fiica fiind artista.....si pentru patinare folosea serlac si ceva bait...parca...o sa vad si eu peste cateva zile cum se prezinta dar poate nu se dezlipeste servetelul...

  21.02.2012
 • bijouxdemonange
  bijouxdemonange

  daca il dai cu adezivul-lac (punctul 3), n-are cum sa se dezlipeasca. Asta trebuie sa aplici prima data si apoi ii dai efecte, dupa ce ai lipit servetelul (trebuie sa se ususce)

  21.02.2012
 • izdeprovence
  izdeprovence

  Exista un forum de decoupage cu lectii gratuite si multe informatii despre tehnica asta:) :

  www.decupaj.com/

  Poate te ajuta!

  08.01.2013
 • carmenn
  carmenn

  multumesc.

  08.01.2013
 • blanitza
  blanitza

  Carmen draga, in loc de grundul initial pentru a fi suprafata alba ca sa se vada bine modelul servetelului, eu am dat cu vopsea acrilica alba, si-a mers foarte bine. Grundul initial se mai foloseste si pentru a realiza o suprafata perfect plana si bine finisata, insa cutiutele cam au suprafata foarte bine finisata. Te-ai cam complicat cu pasta de crapare, componente peste componente s.a... Eu mi-am ales un servetel care din nascare avea el urme de crapare, si-a fost perfect, plus ca sunt scumpe de mori pastele astea...

  08.01.2013
 • blanitza
  blanitza

  Revin, ca am uitat sa spun si asta - substanta Mod Podge merge perfect la decupaj, si ca adeziv, dar si ca lac de finisare, eu o folosesc la mai multe, nu numai la decupaj, plus ca merge pe tot felul de materiale-baza, nu numai pe lemn, asta in loc de fel de fel de lacuri de aia, si de-ailalta...

  08.01.2013
{{{ADS}}}