Forum: Orice altceva Cand ne imprietenim cu colegii de breasla/ clientii

• kittn
    kittn

Sunt sigura ca pe multi dintre prietenii tai actuali i-ai cunoscut pe breslo/internet sau la targuri, fie breslasi, fie clienti.

Sigur, suntem friendly cu toata lumea, dar unele persoane chiar ne devin prietene pe bune.

Intrebarea mea e ce facem cand vor sa comande ceva din minunata noastra munca?

Eu una simt ca nu mai pot sa cer bani in situatia respectiva, adica nu imi mai vine, desi investitia financiara pentru crearea obiectului e aceeasi. Totusi, daca insist sa nu cer bani, daca persoana respectiva se supara?... Si multe alte intrebari care ma framanta :-)

Mi-ar placea sa spuneti si voi ce simtiti despre asta si ce solutii ati gasit. Chiar daca e o chestiune foare personala si delicata, va invit sa nu va sfiiti; cu sinceritate... ca toti suntem egali.

Pup

27.08.2011, 22:39:35
  • Rostogol
    Rostogol

Acceptă banii, și fă-i un cadou frumos și personalizat. ;)

27.08.2011, 23:36:49
  • Buburuzacughetute
    Buburuzacughetute

Exact acelasi lucru simt si eu cand e vorba de prieteni. Pana acum am facut exact cum spune Monica: am acceptat banii si asa cum am facut la orice comanda, am daruit si un cadouas. Efectul a fost cu siguranta cel dorit.

27.08.2011, 23:50:06
  • ThingsWeLoveToday
    ThingsWeLoveToday

Fie accepti banii si faci un mic cadou, fie lasi un pic la pret :)

28.08.2011, 02:01:43
  • soso07
    soso07

Sau puteti face un schimb de produse. Asa aveti fiecare ceva din munca celeilalte :)

28.08.2011, 10:02:40
  • kiti
    kiti

Pt clientii apropiati sufletului meu fac reduceri si un mic cadou, de obicei la coliere o pereche de cercei asortati.

28.08.2011, 11:43:06
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

Eu fac ca Soso, daca putem face un schimb e perfect :)

28.08.2011, 12:10:07
  • bijouxdemonange
    bijouxdemonange

Eu cred ca prietenii nu se vor supara daca le ceri bani. Indiferent unde, cum si cand i-ai cunoscut! E drept, ni se pare aiurea, insa, asa e corect!
    Tu investesti de toate in activitatea ta, bani, timp, pasiune, si, atata timp cat activitatea nu ramane strict la stadiul de hobby, ci vinzi- chiar si doar pentru a o continua- este ok sa ceri bani, chiar si prietenilor si familiei!
    Bineinteles ca din cand in cand, daca mai vrea si altceva, ii poti face cadou respectivul obiect dorit. Sau sa ii faci mici cadouase pe langa comanda. Sau pur si simplu sa-i faci cadouase, fara un motiv anume. Asta in functie si de relatie.

Dar, sa nu-i ceri bani deloc... Cum spui si tu, s-ar putea supara. Si chiar daca eventual accepta asa, chiar daca va mai dori apoi ceva de la tine, sa cumpere, nu o va mai face. Deoarece i s-ar parea ca face abuz. Ca profita si nu ar vrea sa te simti obligata sa ii faci cadou de fiecare data cand ii place ceva.

Eu cel putin asa vad lucrurile. din perspectiva de client dar si de partea cealalta.

Am o prietena buna, o cunosc de mai bine de 10 ani. Si cu ea am porcedat in felul asta, in timp (de fapt cam ea mi-a fost prima clienta): i-am luat si banii integral, i-am facut si cadou peste comanda, i-am facut si reducere, i-am facut si cadou totul. Niciodata nu s-a pus problema sa nu-i iau bani deloc, niciodata, de nici o parte! Si nici ea nu se simte aiurea atunci cand mai vrea ceva :D

Si daca asa procedez cu prietena cea mai buna si este ceva normal, de ce as proceda altfel cu alte perspane, oricat de apropiate?!

I-am cerut bani si mamei prietenului meu! Si a fost totul ok. Evident, a fost cu reducere, iar cu alte ocazii i-am facut si cadouri! Insa nici nu s-a pus problema altfel!

Pana la urma, este si un mod de a contribui prietenii la micul tau business sau hobby, sa te ajute sa il continui!

28.08.2011, 12:24:20
  • Margelute
    Margelute

:) pe mine ma omoara sor-mea! E cel mai infocat client iar eu i le "vand" mai mult degeaba...

28.08.2011, 13:34:31
  • kiti
    kiti

Margelute tu ai doar o sora eu am doua fete si fie postez dupa ce trec de vama fie ma trezesc cu comenzi la cre nu incasez nimicuta.

28.08.2011, 13:50:39
  • soso07
    soso07

Aaa, si la mine e la fel. Fi-mea se duce la scoala cu o pereche de cercei si vine acasa si-mi spune : "fa-mi vreo sase perechi sa le dau si colegelor". Bineinteles ca nu le iau bani copiilor.

28.08.2011, 14:30:33
  • kiti
    kiti

Sorina 1-0 pt tine.ne-ai taiat.

28.08.2011, 15:36:48
  • kittn
    kittn

Multumesc dragelor, mi-au fost de mare ajutor parerile voastre.

Da, pana la urma comunicarea directa e o solutie, trebuie intrebat si ce vrea celalalt, cum se simte, etc.

Iarasi, o salutie foarte buna mi se pare cea cu schimbul/swapu-ul.

Pup si vanzari numeroase!

29.08.2011, 14:14:55
  • aigile
    aigile

Pot sa spun ca eu fac si pentru colege, si pentru profesoare?!...
    ...Ma 'laud' si eu cu prietenia unui suflet darnic, care nu mi-a acceptat bani de-o vreme, ceea ce pot sa spun ca a umbrit efuziunea relatiei... Eu nu ma simt bine sa nu platesc, chiar daca e vorba de sora mea! Asa ca vezi, dupa atatea pareri, tot dupa ureche iti ramane sa canti :)

30.08.2011, 19:33:43
  • kittn
    kittn

Asa e! Multumesc oricum, imi face placere sa impartim din lumea noastra :-)

31.08.2011, 17:36:39