Forum: Idei si sugestii Categorie noua la Baie frumusete

  • luthelo
    luthelo

    Indiferent care sunt optinile altora in ceea ce priveste cosmeticele naturale, pentru noi, sapunaresele care chiar promovam un stil de viata sanatos si am hotarat sa folosim numai ingrediente 100 % naturale si prietenoase cu mediul(exp: am renuntat sa folosim ulei de palmier care este muuuult mai ieftin decat cel de cacao), nu folosim coloranti si uleiuri aromate sintetice si mai ales am optat pentru metoda la rece care spre deosebire de cea la cald care se poate folosi si de a doua zi trebuie sa asteptam 3 saptamani(timp in care evident banii stau blocati) si asta pentru un sapun net calitativ in care proprietatile nu sunt distruse prin fierbere

    Cred ca am merita o subcategorie numita sapun VEGAN.Adica unde sa apara numai sapunuri cu adevarat naturale si prietenoase cu mediul.

    Meritam sa fim delimitate de restul. Iar aici etichetele sa fie corespunzator alese.

    03.02.2012, 11:59:58
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

    Well...un sapun vegan e un sapun care nu contine ingrediente de origine animala. In sine, nu are legatura cu procesul de saponificare folosit sau cu uleiurile pe care le contien sapunul (atata timp cat sunt vegetale).

    Dinc ate am observat cam toate sapunurile handmade de pe breslo sunt vegane, cu exceptia celor care contin miere & lapte. Sau ma insel eu?

    03.02.2012, 18:27:42
  • luthelo
    luthelo

    Ma tem ca ai dreptate. Sa fi fost o exceptie site-ul pe care le admiram, probabil si singurrul decent in care sapunul era cu adevarat 100% natural, prin metoda la rece si fara palmier :)

    Crezi ca se poate face o diferenta ca si categorie intre cele care au intr-adevar sapun 100% natural si celelalte? asta sunt sigura ca tine doar de bunavointa voastra.

    04.02.2012, 08:51:32
  • MamiCo
    MamiCo

    Din respect pentru clientii nostrii care merita sa fie informati asupra alegerii lor cat si a diferentelor de ingrediente folosite consideram ca o delimitare de acest gen este necesara.

    06.02.2012, 19:40:44
  • SoapFlowers
    SoapFlowers

    BLOOMS(SOAPFLOWERS)are produse cosmetice si de igiena si pentru ca pielea noastra absoarbe orice substanta cu care este pusa in contact este foarte importanta alegerea ingredientelor pe care le folosim si ma refer aici la ingrediente 100% naturale, simple si pe cat posibil locale din zone nepoluate. Simpla mentionare a cuvantului" natural " pe care-l intalnim destul de des pe ambalaje diverse , nu reprezinta o garantie atat timp cand pe eticheta nu sunt mentionate ingredientele intr-adevar naturale care au fost folosite. Uleiul de palmier care este folosit pe scara larga datorita pretului redus, nu putem spune ca nu este natural dar noi am hotarat sa nu-l folosim din cauza dezastrului ecologic si uman pe care il cauzeaza.DA ,sunt de parere ca sapunurile cu adevarat naturale, pe care le producem, merita o categorie aparte.
    Multumesc sapunareselor pentru aceasta idee..

    06.02.2012, 20:23:37
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

    Sunt de acord, dar c einseamna exact sapun 100% natural?
    O delimitare intre metoda la rece si cea la cald se poate face, desigur. Exista si alte criterii?

    06.02.2012, 23:16:02
  • RonaBijoux
    RonaBijoux

    100% natural inseamna ca nu se foloseste ca ingredient hidroxidul de sodiu?
    Ca de soda caustica bio n-am auzit, si este chiar suta la suta chimical.

    MamiCo, ai dreptate, clientii trebuie informati asupra tuturor ingredientelor care intra in componenta produselor.
    Prin urmare, mie nu mi se pare suficient "uleiuri saponificate", ci "uleiuri saponificate cu soda caustica". Ce zici?

    07.02.2012, 01:28:18
  • Breslo
    Breslo

    Suntem in proces de reorganizare a categoriilor. Va dura ceva, dar am luat in considerare cererea voastra.

    Vom avea totusi nevoie de mai multe informatii. Intr-adevar, termenul "natural" este destul de vag. Si daca o categorie este "natural", cealalta care este?

    Si cum putem verifica daca produsele incadrate in "natural" chiar sunt naturale? Va dati seama ca absolut toti producatorii le vor incadra acolo.

    Daca nu reusim sa clarificam aceste lucruri pana la momentul respectiv, cred ca cel mai bine ar fi sa scrieti acest lucru in descrierea magazinului, a produselor, la cuvinte de cautare, etc.

    Metoda este valabila oricum, daca vreti sa puneti accent pe modul in care le fabricati.

    07.02.2012, 11:11:05
  • MamiCo
    MamiCo

    Rona, sapunul nu contine soda caustica!!
    Soda caustica este folosita in procesul de fabricare al sapunului, si nu ascunde nimeni asta!
    inclusiv sapunul Dove (super-exemplu, nu-i asa? :-( ) este fabricat folosind soda

    In procesul de saponificare, soda este complet neutralizata de acizii grasi prezenti in uleiurile folosite, in sapun nu mai ramane nici o molecula de hidroxid de sodiu.
    Nu este stiinta rachetelor, este chimie simpla de liceu.

    Mai mult, noi sapunaresele, folosim un procent semnificativ de exces de ulei, ceea ce asigura un plus de siguranta dar si de calitate al sapunurilor fabricate de noi (de obicei, se folosesc uleiuri pretioase, gen shea sau argan).

    Acest tip de sapun ESTE natural si, important dupa parerea noastra, usor BIODEGRADABIL.


    In ceea ce priveste delimitarea sapunurilor 100% naturale - intra-adevar este dificil de implementat si probabil ca ar necesita un gen de moderare, dar consideram ca ar fi un pas corect atat pentru clienti cat si pentru fabricanti.

    07.02.2012, 15:24:10
  • RonaBijoux
    RonaBijoux

    MamiCo, probabil ca nu ascunde nimeni (ca doar e chimie simpla, de liceu, si pe acolo se presupune ca am trecut cu totii), ci omite cu buna stiinta.

    In acelasi ton, postarea mea este lectura simpla de scoala primara, nu literatura comparata. Am spus doar ca trebuie anuntat ingredientul soda caustica, si ca saponificarea se face cu aceasta substanta "100% naturala", fara sa afirm ca sapunul l-ar si contine.

    Mai departe - este o chestiune de noroc, de incercari, de experienta sau de reteta sa folosesti cantitatile de reactie grasimi/uleiuri - soda caustica pentru neutralizare. Poate nu toti au fost olimpici la chimie in liceu, asa ca...

    Prin urmare, reiau intrebarea: nu ti se pare corect sa informezi asupra ingredientelor (adica sa indici toate substantele care intra in lucru, nu care ies - asta ca sa n-o luam de la capat cu "nu contine soda caustica"?)

    07.02.2012, 15:59:37
  • luthelo
    luthelo

    Permite-mi mie sa iti raspund. Probabil ca sapunaresele care inca nu si-au trimis sapunurile la analiza macar din curiozitate nu stiu ca cei de acolo nu recomanda ca pe eticheta sa apara soda atata timp cat ea nu apare. Se transforma in sare. Cum sa o treci daca nu apare?

    Se face o diferentiere. Ori scriu:
    ingrediente: ulei de bla bla bla bla bla si NaOH
    sau
    Ingrediente: uleiuri saponificate de bls bla bla. Daca sunt saponificate e de la sine inteles ca s-a folosit un emulsifiant, in acest caz biata soda

    07.02.2012, 17:02:48
  • MamiCo
    MamiCo

    DA, nu mi se pare corect sa scriu la ingrediente ceva ce nu contine ;)

    nu este vorba de noroc, nici pe departe,
    cine nu stie sa calculeze cata soda trebuie sa foloseasca astfel incat sa obtina sapun si nu pericol public nu are ce sa caute sa fabrice sapun

    Discutia insa se refera la cu totul altceva

    07.02.2012, 17:12:58
  • luthelo
    luthelo

    dar rona, iti inteleg ingrijorarea. E drept ca imi doresc o delimitare de sapunaresele care habar nu au de sinergia dintre uleiuri ba mai mult folosesc in lotiuni, uleiuri sau creme de corp fara sa stie ca in anumite conditii pot fi toxice. Sau fara sa puna disclaimer pentru anumite categorii sau grupe de varste.

    07.02.2012, 17:53:38
  • RonaBijoux
    RonaBijoux

    Luthelo - nu stiu la ce te referi cand spui "analiza din curiozitate" si "cei de acolo nu recomanda".
    La analiza nu se trimite din curiozitate, ci esti obligat sa avizezi fiecare produs in parte, cu respectarea ulterioara a retetei declarate si avizate.
    "Cei de acolo" nu fac recomandari dupa ureche, ci respecta o lege, aceeasi caruia i se supune, de altfel, si producatorul. Textul referitor la etichetare este:

    "(1) Produsele cosmetice pot fi puse pe piata numai daca pe recipient si pe ambalaj informatiile urmatoare sunt inscriptionate vizibil, lizibil si cu caractere care nu se sterg usor; in ceea ce priveste informatiile prevazute la lit. i), acestea pot fi inscriptionate doar pe ambalaj. Se vor indica urmatoarele date:
    .....
    i) lista cuprinzand ingredientele care fac parte din compozitia produsului cosmetic, in ordinea descrescatoare a greutatii in momentul incorporarii lor; aceasta lista este precedata de cuvantul "ingrediente"."

    Deci pana la continut, TOATE ingredientele trebuie indicate. Nu stiu cine poate face recomandari impotriva legii. De altfel, toate produsele otravitoare contin aceste date. Te omoara, dar macar stii ce, nu te trimite nimeni la cursul de chimie din a IX-a.

    Poate sunt mai vehementa decat este cazul. Pana acum o vreme, chiar nu ma interesa acest lucru - dar am fost martora unei situatii care mi-a schimbat optica.
    O ruda, mama unei fetite de cativa ani, s-a speriat de parabeni si a inceput sa foloseasca sapun "natural 100%". Cu unul dintre ele (cumparat din surse recomandate, cu reputatie) a ajuns cu copilul la spital - pielea i se iritase ingrozitor, i se jupuia pana la sange. Diagnosticul: arsura cu soda prea multa pentru grasimea din sapun. Nu mai vreau sa spun cat a suferit micuta, avea rani, dar si ma-sa s-a lecuit de "fara chimicale".
    Spre rusinea ei (!!), nu stia ca soda caustica este folosita ca ingredient pentru orice sapun, deci exista riscul dozajului necorespunzator.
    Nu stiu cati cumparatori se gandesc sa intrebe daca acelui sapun i se verifica pH-ul, pentru a fi siguri ca exista o reactie totala, dupa cum nu stiu cati producatori in casa folosesc vreo tehnica de masurare in acest sens.

    Sunt convinsa ca exista sapunarese (imi place mult numele acestor breslasi!!) care lucreaza corect chimic, si ale caror produse sunt foarte bune. Dar atata vreme cat calitatea poate fi masurata doar din ochi si din vorbe - cel mai sanatos este sa fii intai suspicios.
    Obligatia producatorului este sa informeze, dreptul consumatorului este sa aleaga, dar in cunostinta de cauza.

    07.02.2012, 19:12:52
  • luthelo
    luthelo

    Draga rona, nu pot sa nu iti dau dreptate. Tu de crezi ca imi doresc sa ma diferentiez? Si de ce crezi ca mi=am pierdut ore ca sa scriu un articol, ora in care la fel de bine ma puteam juca cu copiii.

    Cand am inceput eu sa fac sapun, pentru linistea mea am rugat o sapunareasa cu firma sa il testeze la laborator. Ca, deah, pt copilul meu il facusem. Acum dupa fiecare sarja sapunul este verificat prin testul de Ph.

    Dar cand vad azi: sapun frumos cu lamaita, roinita si mar verde SI MOR. Lamaita de fapt care e tot roinita sau melisa si mar verde care clar e fraqrance oil. Ca sa nu mai vorrbim de mizeria de coloranti.

    Rona, te vad fata isteata. Spune=mi daca ai inteles punctul meu de vedere sau macar ce imi doresc. Intrebarea nu este retorica si nici ironica. Putem discuta cat vrei despre soda. Dar in alt subiect. Din curiozitate doar: cum au putut determina medicii ca a fost vorba de exces de soda? Pentru asta e nevoie de analiza specializata pe baza retetei. La fel de bine putea fi un ulei esential cu potential alergen. Nu?

    07.02.2012, 20:53:40
  • user21
    user21

    sursele recomandate, cu reputatie....erau avizate,testate,blah,blah? ca atunci e grav.

    altfel, cumparand produse cu prezentare dubioasa (cine e interesat de un sapun natural, poate face ca si mine - se documenteaza din mai multe surse inainte sa sara cu capul inainte), risti sa ai surprize neplacute.

    07.02.2012, 21:07:22
  • RonaBijoux
    RonaBijoux

    Nu era avizat produsul - dar facut de o doamna "de la care cumpara toata lumea", cunoscuta pentru aceasta preocupare, cu vanzari frumoase si clienti multumiti.

    Luthelo, povestea a fost mult mai urata - medicul a fost foarte furios si a anuntat Directia de Protectie a Copilului care a declansat o ancheta pentru abuz/neglijenta. A fost dus la analiza sapunul (mama a mers la spital cu el in mana, sa vada ce i-a facut rau)- concluzia (pe baza buletinului) a fost "expunere la substante periculoase - hidroxid de sodiu". S-a stins pana la urma, dar toata derularea asta, concomitent cu suferinta fetei, au traumatizat-o serios.
    Probabil ca daca nu era vorba despre un copil de 3 ani, reactia n-ar fi fost atat de violenta. Spaima cea mare a fost ca i-a intrat si in ochi, s-a umflat si s-a inrosit - din fericire, fara consecinte pe termen lung.

    Nu, nu vreau sa discutam despre soda - si nici la acest subiect nu mai am nimic de spus. Pentru mine este destul ca n-am sa stiu niciodata doar uitandu-ma la un produs si citind o unica descriere a celui care l-a facut daca este sau nu ce zice el ca ar fi, in proportii corecte, nepericulos etc.
    Da, iti inteleg punctul de vedere, si-mi pare rau ca sunt afectate si "sapunarese" serioase de asemenea intamplari nefericite sau de uleiuri esentiale de sinteza sub numele de "natural" - dat atata vreme cat nu va fi nicio diferenta demonstrabila intre ele, vor fi in aceeasi "oala" (cu sapun!)

    Parerea mea este ca daca la descriere ar aparea "avizat sanitar", "insotit de buletin de analiza pentru conformitate", ingrediente complete si corecte - si vanzarile ar fi mai mari, si increderea oamenilor justificata. Si atunci poate am renunta la stiutele otravuri - dar cu certitudinea (nu doar cu promisiunea sau presupunerea) ca nu ne bagam in ochi altele.

    Multumesc ca m-ai vazut fata isteata! Cu fata - mai greu (sunt spre baba), dar isteata - fara indoiala!!!

    07.02.2012, 22:35:46
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

    Desigur ca la ingrediente trebuie sa apara doar ce contine efectiv sapunul (=ingredientele care fac parte din compozitia produsului cosmetic) si nu toata lista de materii prime folosite. Nici sampoanele din comert nu au in lista nimic altceva decat compusii lor "finali", si doar nu ne imaginam ca s-au pus toate ingredientele de acolo intr.o oala, s-au amestecat si a iesit sampon. S-a plecat foarte probabil de la alte componente chimice materie prima care prin reactii au rezultat ce scrie pe eticheta. Sa indici pe eticheta un compus chimic care nu mai apre efectiv in produs finit nu numai ca nu e necesar, dar dupa stiinta mea chiar contravine legii.

    Dupa umila mea parare cam toata lumea ar trebui sa stie ca procesul de saponificare implica soda caustica. Nu e nimic rau si inerent periculos in asta. E ca si cum ai scrie pe sampon "atentie contine agenti de curatare".

    In acelasi timp insa Rona are perfecta dreptate. Faptul ca un sapun e "100% home made", nu contine parabeni sau parfumuri nu il face AUTOMAT mai bun, mai sigur, mai sanatos. Avem nevoie de avizele de laborator pentru ca doar asa avem certitudinea (vorbesc acum ca si consumator) ca produsul respectiv nu ne face rau. Tocmai "sapunaresele" serioase, cu experienta ar trebui in primul rand sa faca din asta o prioritate pentru a se diferentia de restul lumii. Un aviz cred ca face mai mult decat 1000 de categorii "100% natural" de pe Breslo si v-ar conferi un avantaj foarte mare fata de "concurenta" care nu are asa ceva.

    08.02.2012, 00:18:45
  • RonaBijoux
    RonaBijoux

    Nu, Cinnamon, nu este numai legal, ci si obligatoriu sa treci toate ingredientele materie prima (am pus mai sus extras din lege).
    Mai mult, este reglementata si ordinea in care trebuie trecute - in functie de cantitate. Daca te uiti pe etichete, vei vedea ca mai toate incep cu "aqua, sodium..." - pentru ca astea sunt in cele mai mari proportii.

    M-am bucurat, insa, sa vad pe Breslo si produse cu specificatia "notificare Ministerul Sanatatii nr...." (foarte putine, este drept - dar poate doamnele au avize si n-au considerat necesar sa le faca publice). Unul dintre acestea voi comanda si eu, din curiozitate si solidaritate cu breslasele "sapunarese".

    08.02.2012, 00:27:23
  • luthelo
    luthelo

    rona, te referi cumva la sodium laurate sulfate care apare in fiecare produs din comert? Ma refer la cele de spalat care se vor cu spuma? La asta te referi? caci te asigur ca nici dove, nici palmolive sau nivea nu apare cu sodium hidroxide. si acum discutam strict de sapun

    16.02.2012, 19:14:04