Forum: Anunturi & Noutati Comanda minima - Legal sau nu?

  • Breslo
    Breslo

    Extras de aici:
    http://ecompedia.ro/comanda-minima-legal-sau-nu.html

    ---

    Foarte scurt: NU.
    Iata mai jos temeiul legal prin care se interzice comanda minima (pe offline, pe online, peste tot, in cazul comertului en-detail).
    Vanzarile conditionate
    Art. 58. – Este interzisa conditionarea vanzarii catre consumator a unui
    produs de cumpararea unei cantitati impuse sau de cumpararea concomitenta a unui
    alt produs sau serviciu. De asemenea, este interzisa prestarea unui serviciu
    catre consumator, conditionata de prestarea altui serviciu sau de cumpararea
    unui produs.
    Art. 59. – Nu sunt considerate vanzari conditionate:
    1. vanzarile la un pret global pentru produse sau servicii diferite, care
    constituie un ansamblu, precum si pentru produse identice preambalate oferite
    intr-un ambalaj colectiv, cu conditia ca:
    a) fiecare produs si fiecare serviciu sa poata fi achizitionat si separat la
    pretul sau obisnuit, in cadrul aceleiasi suprafete de vanzare;
    b) cumparatorul sa fie informat despre aceasta posibilitate si despre pretul
    de vanzare aferent produsului sau serviciului;
    2. vanzarile de produse in loturi sau ambalaje consacrate de uzantele
    comerciale si de nevoile de consum.
    Din OG 99/2000 – privind comercializarea produselor si serviciilor de piata.
    Interpretarea respectivului paragraf este urmatoarea, daca ai de vanzare pe site o scobitoare care costa 1 ban, trebuie sa lasi clientul sa cumpere respectivul produs asa cum doreste, 1 bucata, la 1 ban. Nu poti impune ca el sa mai adauge si altceva in cosul de cumparaturi pentru a finaliza o comanda pe un produs pe care tu il ai la vanzare.
    Insa, ce poti face, legal, este sa pui o taxa de manipulare/procesare la comenzile mai mici de XX lei. Acest lucru este legal. In felul acesta vei dscuraja comenzile mai mici de XX lei, si daca cineva va dori sa cumpere respectiva scobitoare va putea sa o faca, insa tu iti vei acoperi cheltuielile nu din adaosul la produs ci din taxa respectiva.
    Sper sa fie clara explicatia mea.

    04.02.2015, 09:58:23
  • Dungulitze
    Dungulitze

    Asta chiar nu stiam. Un mesaj foarte instructiv. Multumim Breslo.

    04.02.2015, 10:16:13
  • Dungulitze
    Dungulitze

    Am modificat deja Politica magazinului. Multumim pentru informatie.
    Poate ca o setare prestabilita referitoare la taxa de procesare poate fi implementata ca o atentionare pentru client in cazul in care comanda sa este mai mica decat "minimul" magazinului. Un mesaj care poate aparea cu rosu undeva in momentul in care lanseaza o comanda mai mica. Doar ca sa il atentioneze ca i se va percepe acea taxa si ca desigur se aplica doar o singura data per total comanda.

    04.02.2015, 10:44:26
  • lycurycy18
    lycurycy18

    si cum se poate aplica taxa despre care vorbeati?exista o setare cumva?

    04.02.2015, 16:04:52
  • EtnoWare
    EtnoWare

    O sugestie personala ar fi sa setati un profil de Livrare din panoul de control, pentru o valoare a comenzii mai mica de X lei, X fiind comanda minima
    Spre exemplu, doresti sa ai o comanda minima de 40lei in magazin, atunci setezi asa profil:
    Taxa de livrare 25 lei pentru valoarea comenzii cuprinsa intre 0 si 39 lei
    Taxa de livrare 15 lei pentru valoarea comenzii cuprinsa intre 40 si infinit :)
    Puteti explica in politica magazinului ca pentru o valoare a comenzii mai mica de 40 lei se percep taxe suplimentare de manipulat si ambalat :D

    04.02.2015, 16:16:11
  • Dungulitze
    Dungulitze

    Etnoware super idee.

    04.02.2015, 18:05:55
  • lycurycy18
    lycurycy18

    multumim :)

    04.02.2015, 20:03:23
  • EtnoWare
    EtnoWare

    Sa aveti mult spor si comenzi cat mai mari!:)

    04.02.2015, 21:04:23
  • PrimavaraPastel
    PrimavaraPastel

    Trebuie sa intervin si sa atrag atentia ca o astefel de taxa de manipulare introdusa la sumele mici nu va avea efectul scontat ci doar va va face sa pierdeti clientii. Oricum, si o comanda minima in suma prea piperata are acelasi efect, dar macar omul cumpara ceva in acei bani, nu plateste o taxa fictiva.
    Ordonanta in cauza are o anexa, anexa in care sint listate activitatile asupra carora are efect. Este vorba de activitatile de comert si unele activitati de prestari servicii. Anexa nu include activitatile de productie si nici pe cele artistice. Ar fi culmea sa obligi o fabrica sa vinda la bucata suruburi, nu-i asa?
    Va invit sa va informati cu privire la codurile CAEN din ordonanta, pentru ca daca activitatea pe care o desfasurati nu se incadreaza acolo, puteti impune o comanda minima.

    05.02.2015, 16:09:56
  • EtnoWare
    EtnoWare

    PrimavaraPastel multi dintre noi desfasuram activitate de comert aici, pe platforma..Informatia este utila, iar cine doreste o poate aprofunda
    ------
    Am uitat sa adaug faptul ca legea respectiva se refera la B2C nu la B2B..

    05.02.2015, 19:52:53
  • ancabaca
    ancabaca

    am creat primele mele 2 galerii si nu ma lasa sa le salvez, am in fiecare cate 11 produse din magazine diferite, ceva nu stiu, help !

    18.02.2015, 15:52:31
  • EtnoWare
    EtnoWare

    ancabaca tocmai am facut o galerie de test si a mers :) Ai pus titlu? Descriere? Etichete?

    18.02.2015, 20:33:05
  • CrystaDesign
    CrystaDesign

    eu am un depozit, comanda minima este logica si universala in toata lumea, ca regim de depozit, am preturi bune tocmai datorita cantitatilor, asadar am facut cum s-a sugerat aici, cu taxa de ambalare
    pana acum am sters comenzile sub minimul nostru de comanda
    aici e singurul loc unde o sa aplic aceasta procedura, care va pune in dificultate clientii, dar daca nu se doreste sa avem clienti si doar sa ii innebunim cu tot felul de legi asta este

    28.10.2015, 18:58:43
  • AcasaCuIna
    AcasaCuIna

    Daca efectuati vinzari cu ridicata, restrictia privind comanda minima vi se aplica si dumneavoastra, oriunde ati vinde online. Insa, avind vinzari cu ridicata, puteti vinde pachete cu o cantitate echivalenta comenzii minime.

    30.10.2015, 10:33:35
  • user78235
    user78235

    Recomand vanzarea fara cantitate minima, atat timp cat omul isi plateste transportul, eu zic sa nu scapati nici un client! De multe ori , am avut clienti care dupa prima comanda mica, au revenit cu comenzi mari si apoi imi spuneau ca au luat prima data doar o bobina de ..." frica sa nu iau teapa " ::))

    10.11.2015, 21:14:03
  • ramonaignat
    ramonaignat

    Si eu am avut in mai multe randuri comenzi foarte mici, fooooarte mici :) Dar am invatat sa ii respect si sa ii castig pe clienti . Revin cu drag in magazinul meu stiind ca nu vor fi luati la suturi. Oricum merg la posta mereu.

    11.11.2015, 11:43:51
  • lilibili
    lilibili

    OG 99/2000 e un act normativ facut cu picioarele (sa nu uitam ca e publicat in 2000 si republicat in 2007) si cuprinde un talmes-balmes de prevederi legale. Dupa parerea mea sunt vizate activitatile din structurile de vanzare (spatii comerciale) si vanzarile directe.
    Art.4, care cuprinde mai multe definitii, nu face nicio referire la comertul online ci doar la tipurile de magazine (ex: centru comercial, supermarket, etc.). Exista abia la art.34 o definitie a comertului la distanta, care este urmat de niste articole care se refera la vanzarea directa.
    Mai departe, art.5 din OG99 spune ca: 'Orice exerciţiu comercial se desfăşoară numai de către comercianţi autorizaţi în condiţiile legii.' Normele de aplicare a legii spun ce inseamna aceasta autorizare, cum ar fi autorizatie de functionare si acordul primariei, ceea ce evident nu se refera la comertul online.
    De asemenea trebuie avut in vedere ca 5263, codul CAEN care este inclus in lista activitatilor comerciale vizate de OG99, s-a impartit pe noua codificare in 2 coduri CAEN:
    4791 Comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet
    4799 Comerţ cu amănuntul efectuat în afara magazinelor, standurilor, chioşcurilor şi pieţelor

    Aceasta impartire evidentiaza diferenta care exista intre cele doua tipuri de comert care nu se desfasoara in magazine. Dupa parerea mea vechiul cod 5263 la care se refera OG99 isi are echivalentul acum in codul 4799.

    Dincolo de aspectele legale este totusi de discutat daca este ok sau nu sa ai o comanda minima in magazinul online:
    Exista 2 aspecte care trebuie avute in vedere:
    - Costurile de procesare;
    - Riscul de retur si costurile aferente pentru expeditiile cu ramburs, dar nu numai (taxele de transport si posibila deteriorare a produsului).
    Este de remarcat ca in cazul vanzarilor in structurile de vanzare (spatii comerciale) aceste costuri/riscuri nu exista, clientul ia produsul si pleaca acasa, eventual se intoarce sa-l returneze. Nu exista costuri suplimentare semnificative.

    Comanda minima se stabileste de regula in functie de costul de procesare/ambalare. Poate fi inlocuita cu o taxa suplimentara de procesare. In plus, eliminarea comenzii minime mai are cateva avantaje:
    - Clientul poate cumpara in cantitati mici un produs pentru a-l testa;
    - Clientul poate comanda doar produsul/produsele de care are nevoie in acel moment.

    Problema cu taxa suplimentara de procesare este ca daca o faci fixa ea va fi in dezavantajul unor clienti care comanda sub valoarea minima dar destul de aproape. Astfel ei ajung sa plateasca mai mult decat daca ar face comanda minima.

    Daca taxa suplimentara e variabila (stabilita spre ex. Ca diferenta intre comanda minima si valoarea comenzii), va fi mai greu de explicat si pot aparea neintelegeri si nemultumiri. Spre exemplu un client comanda de 10 lei, el stie ca va mai plati o taxa suplimentara de 20 de lei. Daca dupa procesarea comenzii valoarea acesteia e mai mica, spre exemplu 5 lei (produsul nu e in cantitatea comandata sau nu toate produsele comandate sunt in stoc, etc) rezulta ca taxa suplimentara va fi mai mare.

    30.11.2015, 15:06:58