Forum: Subiecte de afaceri Contract de consignatie

  • DelOv
    DelOv

    Buna,

    A mai folosit careva un contract de consignatie? Stiti cum se procedeaza mai exact? Eu am cautat pe internet si am gasit o multime de modele, doar ca ma ingrijoreaza ca nu stiu pasii cum sa il pun in aplicare.
    Ma puteti ajuta va rog!!!

    14.05.2012, 07:22:56
  • RonaBijoux
    RonaBijoux

    El se deruleaza pur si simplu, ca orice contract.
    Fii mai explicita, ce anume din prevederile lui iti este neclar (ca sa nu facem aici teoria juridica, ci sa capeti exact raspuns la ce nu stii).

    14.05.2012, 07:50:29
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

    Da, eu am folosit un model destul de standard.
    Il completezi cu toate datele, ii atasezi o Anexa unde sa scrie ce produse lasi la magazin si la ce preti, apoi il semnati atat tu si magazinul. Fiecare primeste o copie si de atunci e valid. Nu e nimic complicat.

    14.05.2012, 21:19:17
  • RonaBijoux
    RonaBijoux

    In mod normal, contractul este pus la dispozitie de catre consignatar (magazin) pentru ca acesta este primul interesat in a avea o coerenta a documentelor prin care preia marfuri.
    Contractul de consignatie are conditii de validitate destul de generale (aceleasi ca orice contract comercial), insa pentru o buna si acoperitoare derulare trebuie sa contina clauze referitoare la urmatoarele elemente:
    - raspunderea consignatarului privind asigurarea bunurilor, cel putin in valoare egala cu pretul. In lipsa acestei clauze, iti poate spune ca s-a furat/a ars/s-a inundat magazinul- si asta este.
    - termenul de plata - de regula la 5 zile de la vanzare, dar frecventa se poate stabili de comun acord (o data pe luna, la data de .... etc)
    - conditiile de retragere sau returnare a produselor - respectiv, perioada de preaviz obligatorie (5 zile este uzanta). In lipsa acestei clauze, ajungi sa te rogi sa ti le dea inapoi, dupa cum nu este nici corect ca vanzatorul sa si le retraga fara sa anunte
    - conditiile de transport si plata acestuia - cum se predau obiectele, cine plateste coletul tur/retur etc. Predarea efectiva se face pe baza unui proces-verbal de receptie, in care sunt inscrise marfurile din respectiva anexa
    - foarte important - perioada de valabilitate a contractului si conditiile in care se prelungeste/reziliaza. Acelasi contract poate suporta mai anexe succesive, functie de cantitatea/marfurile predate spre vanzare.

    Foarte important!
    Magazinul este obligat ca din pretul (suma totala) marfurilor sa stopeze la sursa si sa vireze 10% impozit pe venit. La sfaristul anului fiscal va elibera o fisa fiscala care va sta la baza declararii si calcularii impozitului pe venitul global al vanzatorului.
    Noile prevederi legale impun consignatarului (magazinului) aceasta obligatie, pana anul trecut era la alegere (ori magazinul, proprietarul marfurilor). In aceasta situatie se afla doar persoanele fizice care predau marfuri in regim de consignatie, in rest (PFA, SRL, SA etc) se supun prevederilor pentru persoanele juridice privind plata impozitului.

    Mai exista o discutie referitoare la obligativitatea includerii comisionului in contract.
    In mod normal, acesta exista inscris in acest document - dar dat fiind ca magazinul poate modifica acest comision fara acordul consignantului, nu vad necesitatea.
    Oricum, pretul final se calculeaza astfel:
    Pretul fixat de consignant + %comision + tva aplicat comisionului.
    Adica:
    Daca dai spre vanzare un obiect care costa 100 de lei la un magazin care doreste un comision de 30%, atunci pretul va fi:
    100 + 30 + 7,20 = 137,20 - pret in vitrina.
    Din astia - 90 de lei primeste artistul, 10 lei se trimit la stat, iar restul ramane magazinului.

    Cam asta ar fi in linii mari. Clar este ca trebuie citit de 100 de ori inainte de a semna/preda, pentru a nu avea complicatii apoi.

    14.05.2012, 23:04:09
  • Kalimera
    Kalimera

    eu v-as recomanda sa semnati contractul de consignatie direct cu 16%.
    codul fiscal permite sa-ti exprimi optiunea, prin contract, pentru 10% sau pentru 16% reprezentand impozit retinut prin stopaj la sursa.
    in acest fel, nu veti mai avea nimic de plata dupa regularizarea din anul urmator, prin declaratia 200.
    e destul de neplacut ca in septembrie sa fiti nevoiti sa duceti 6% in buzunarele statului. e un 6% din tot ce ati realizat tot anul, si poate fi o caruta de banuti, in prag de iarna..

    17.05.2012, 19:42:18
  • Kalimera
    Kalimera

    magazinului ii raman 25.20, pentru ca si el vireaza 16% la stat (daca e platitor de impozit pe profit). TVA-ul pleaca tot catre stat.

    17.05.2012, 19:49:49
  • BeFunkyRo
    BeFunkyRo

    :)) n-am înţeles nimic :)))

    04.08.2013, 07:41:48
  • zangorescu
    zangorescu

    Buna ziua,
    Sunt titularul unei I.I. cod caen 4779
    si doresc sa primesc produse in magazin :
    1 second-hand de la persoane fizice ne autorizate (un telefon, frigider, ocazional)
    2 tablouri de la pictori( ne fiind pfa)
    3 haine noi confectionate de o pfa

    primirea in magazin se va face in baza unui bon de primire in consignatie !

    inrebarea este: cum se calculeaza oprirea la sursa
    si de ce ?

    13.09.2013, 12:31:16
  • danaantoneta
    danaantoneta

    Buna seara. Am un SRL cu impozit pe venit fiind microintreprindere. Vreau sa deschid un magazin cu vanzare de haine in regim normal si in regim de consignatie.
    Am certificatul constatator pentru consignatie, dar nu stiu nimic despre aceasta forma de vanzare.
    Pot baga in magazin pe langa hainele second hand si haine noi, cu eticheta de la persoane fizice(care nu au factura)?
    Trebuie completat un ctr. de consignatie cu fiecare persoana ca aduce marfa spre vanzare?
    multumesc

    25.11.2014, 01:40:22