Forum: Orice altceva Despre preturi și respectul artizanilor

  • user191335
    user191335

    Înainte să mă apuc de handmade eram un simplu client. Mereu mă minunam de ceea ce poate realiza cineva prin munca artizanală, câtă migală, câtă inspirație, câtă creativitate!
    Tot timpul i-am evitat pe cei care "se vedea" că fac lucruri doar pentru a vinde. Iar ei care apreciază munca artizanală sunt puțini.
    Preturile mici - vrei să îmi spui că lucrul acela la care ai lucrat începând cu o idee, achiziționarea de materiale, unelte, timp alocat- pe care nu ți-l dă nimeni înapoi- merită să coste mai puțin decât un gablonț din mall?un metal ca alte zeci de mii?
    Ești tu conștient/conștientă că cine își dorește handmade îți va aprecia munca depusă și te va respecta?
    Eu zic să le schimbam mentalitatea și celor care consideră că handmade înseamnă ieftin.
    Îți dorești să fi perceput/ă ca ieftin/ă?
    Într-adevăr prețul contează, dar ce faci când tragi linie? Ți-ai amortizat costurile lunare? Utilități +gaz+ torța+ clești+ transport materiale+ contabil + etc+ etc? Și aici mă refer doar la cele ce au legătură cu produsele tale.
    Timpul tău nu contează?
    Salariu minim pe economie 1900/ 21 zile = 90 lei /zi =>10 lei/h
    Tu câte ore lucrezi la un proiect?
    Cum poți să vinzi o parte din tine pe nimic?
    Mă dor ochii și mă doare sufletul când văd cum unele persoane nu știu să își aprecieze muncă și nu își respectă colegii de breaslă.
    Nu îmi doresc să transform acest topic in ceva negativ sau plin de reproș.
    Respectați-va munca , colegii și respectați-va clienții!

    A nu se înțelege că îmi supraevaluez produsele. De exemplu la o pereche de cercei din aur filat am folosit 50 de cm de sârmă pt pietre + 10 cm de o alta grosime pt tortițe+ pietrele + transportul materialelor + TVA + taxe vamale. Faceti un calcul și vedeți unde ies. In afara ii am cu 35 de euro și tot sunt subevaluați. Chiar primesc mesaje și mă întreabă dacă sunt sigur din aur filat la acel preț. Aici ii am la limita tuturor celor din exemplu. Și când văd aur filat 35-40 de lei primul meu gând ...nici nu va spun.
    Cred că majoritatea am pornit de jos, cu salarii date pe câteva pietre, apoi câteva unelte, câteva materiale. Nu toți avem case de amanet și nu toți lucram in ateliere in care ne putem folosi de uneltele angajatorilor.
    Sunt convinsa că nu voi schimba nimic și că degeaba mi-am spus offul.Dar sunt sigura că este un un off colectiv.
    Aveți liber la critică.

    15.01.2018, 18:36:56
  • joulibiju
    joulibiju

    De aseara ma gandesc la acest articol.
    Adaug cateva idei, ce mi-au venit pe parcurs legate de acest subiect.
    Exista tendinta de a crede ca, daca nu e destul de ieftin, produsul respectiv nu se va vinde. In acest caz, cu siguranta ca pretul include doar valoarea materialului, munca depusa si alte costuri sigur nu mai sunt adaugate.
    Am vazut in Carrefour cercei - gablontz (aliaj metalic comun +plastic sau sticla) la 60lei, fiind lucrati "de firma"...Am mai vazut si bratari din sfoara (snur textil) la 45-50lei.
    Am o vecina care tricoteaza la comanda pentru o firma, (ce ii da si materialele), care vinde aceste lucruri in afara. Un sal de mohair cu modele era 1000 Euro (asa scria pe eticheta).
    Fiind cu o prietena la Expozitia de cristale aceasta pusese ochii pe un inel din argint cu o piatra rara. Costa 500 lei. Ei i s-a parut prea scump. Dupa vreo 2 ore era deja vandut.

    Inchei momentan, din lipsa timpului.

    16.01.2018, 08:31:06
  • joulibiju
    joulibiju

    Prin cele de mai sus nu am vrut sa sugerez sa avem niste preturi imense, ci doar ca se pot cumpara si daca pretul e mai mare.

    16.01.2018, 10:08:42