Forum: Tehnici & Materiale Eco trenduri

  • Casacucadouri
    Casacucadouri

    Afara (adica in afara Romaniei), termeni precum recycle, upcycle, trashion sau eco-friendly sunt nu doar cunoscuti, ci si apreciati pe piata lucrurilor handmade. Pentru unele nici nu avem inca echivalent in romana, ceea ce arata interesul scazut pentru aceasta zona, de altfel generoasa, a lucrurilor artizanale (la urma-urmei, nici pentru handmade nu s-a inradacinat inca un termen clar, care sa sune romaneste, atata e de noua miscarea).
    Si totusi, lucrurile care se pot obtine din reutilizarea numeroaselor resurse aflate la indemana sunt adesea mai ingenioase si mai surprinzatoare decat cele facute din materiale pentru a caror productie, distributie si vanzare se cheltuiesc multe resurse.
    Voi ce parere aveti despre genul asta de handmade?
    Il practicati, l-ati incerca sau nu va surade deloc?

    R. :)

    06.01.2010, 20:16:05
  • Veronique
    Veronique

    Eu m-am mai jucat cu asemenea materiale. de exemplu din mileurile vechi crosetate de bunica am facut coliere, din plasa de la buchetele de flori am facut brose :)

    06.01.2010, 20:36:40
  • arabela
    arabela

    Eu cred ca nu prea poti sa compari ce se intampla afara cu ce e la noi. In sensul ca la noi inca nu e inradacinata psihologia asta de consum si risipa care e afara, asa ca e cam inpropriu sa vorbim de "reciclare" in sensul folosit de ei. Nu stiu daca reusesc sa ma fac bine inteleasa. Vreau sa zic ca noi oricum, datorita saraciei si mentalitatii inradacinate din vremea comunismului, nu prea aruncam lucruri ci le refolosim. Si cred ca e la fel si in domeniul artistic si artizanal. Cel putin la mine sigur e asa :P, eu adun intodeauna tot felul de materiale de la hartii, metale, bucati de stofa, margele, scoarta de copac etc.

    07.01.2010, 10:54:27
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

    Eu strâng panglici pe care le refolosesc la ambalarea produselor :)
    Mai nou, ma tenteaza foarte tare sa incerc tehnica de împâslit pulovere de lâna vechi in maşina de spalat. Mi se pare o tehnica foarte interesanta, cred ca se incadreaza tot la reciclare, nu?

    Eu personal as prefera sa cumpar ceva bio sau organic (indiferent ca e vorba de mancare, haine sau handmade) daca am de ales. Si nu stiu ce sa zic despre consumerism in Romania, imi aduc aminte câtă tevatura s-a facut de ecotaxa pentru punga in supermarketuri. On a side-note, cred ca ar fi bine daca s-ar implementa si in Ro "garanţia" pe sticle de plastic. Adica in Germania, pentru fiecare sticla de plastic plăteşti 25 de centi pe care ii primesti inapoi daca returnezi sticla (majoritatea supermarketurilor au automate pt. returnarea sticlelor). De fiecare data cand merg cu trenul pe valea Prahovei si vad cate sticle de plastic sunt aruncate pe lângă tren si in râu, ma gândesc ca ar fi o idee buna de implementat. :/

    In afara de partea handmade, sunt un mare fan al second-handurilor.

    07.01.2010, 14:45:04
  • Casacucadouri
    Casacucadouri

    Mi-ar parea bine ca la noi sa nu se fi inradacinat ideea de consumerism si romanii sa fie inca strangatori...dar vad cu tristete cum se arunca zilnic zeci de sticle de plastic (UNICA FOLOSINTA sa traiasca, nu-i asa?), in Timisoara nici nu ai unde sa reciclezi sticle si borcane, asa ca le arunci...cu hartia merge destul de greu. Si asta intr-un oras mare, iar la sate am vazut cum pluteau pet-urile pe rau...

    Cred ca n-ar fi rau sa reutilizam pe cat posibil si in felul asta sa nu mai incurajam comertul cu kitschuri- pentru ca romanul mi se pare si consumerist si ineficient. Cumparam chestii ieftine, care de obicei provin din China- ma refer inclusiv la furnituri, si rezultatele sunt pe masura. De multe ori sunt oripilata de ceea ce o masa larga de consumatoare numeste "bijuterii"...niste imitatii triste, fara viata, din materiale de proasta calitate...

    07.01.2010, 16:42:30