Forum: Tehnici & Materiale furnituri care nu se oxideaza

  • ltoradea
    ltoradea

    M-ar interesa daca vreun breslas a gasit o sursa de furnituri care nu se oxideaza asa usor. Am cumparat tot felul de accesorii metalice placate cu Au si dupa 2-3 luni s-au facut foarte urate si asta nu pentru ca ar fi fost expuse la soare, umezeala etc. Au stat in cutiute si acum nu le mai pot folosi :(. Oare bijuteriile acelea care lucesc asa frumos, din ce sunt facute (nu ma refer bineinteles la cele din Au sau Ag)?

    29.06.2013, 13:45:47
  • Dungulitze
    Dungulitze

    Din pacate TOATE bijuteriile placate si in special cele placate cu aur se deterioreaza in cateva saptamani sau luni. Extrem de rar poti gasi o bijuterie placata cu aur care sa tina ceva mai mult de un an.
    Placarea cu aur este mult mai slaba calitativ decat cea cu argint. Este un fapt cert! Orice bijutier v-ar spune acelasi lucru!
    Puteti incerca gold filled dar nu din China. Gold filled are cam 5% aur in strat subtire, depus prin laminare peste un miez de cupru sau alama si nu electroplacare precum cele placate. Este o alta tehnologie.
    Toate produsele placate cu aur sunt placate intai cu nichel. Cele placate cu argint au un strat de cupru electroplacat inainte in cazul in care materialul de baza este altceva. Spre exemplu argint tibetan (un soi de cositor/zamac).
    Bijuteriile ieftine placate cu aur pot fi din fier, cositor, alama, cupru...Ele sunt intotdeauna electroplacate mai intai cu nichel sau altceva ca strat intermediar. Acest strat lucreaza impreuna cu materialul de baza pe sub stratul din aur si contribuie la exfolierea lui.
    Bijuteriile din China au un strat de aur infim. Cam a 20-30-a parte din grosimea unui fir de par. Este extrem de subtire! Cele de buna calitate costa mai mult decat o bijuterie din argint solid si nu se gasesc decat la firme serioase din UE sau America / Canada. Dar si acestea au viata cam la un an. Apoi procesul de degradare incepe, imposibil de stopat.
    Chiar daca nu le purtati des, chiar daca stau in pungute sau cutii, departe de soare sau transpiratie, parfum ,etc... tot se vor autodistruge repede.
    Nu le puteti prelungi viata si nici proteja in vreun mod. Au viata scurta!

    29.06.2013, 22:24:29
  • ltoradea
    ltoradea

    Da, se pare ca asa este. Ma gandesc sa fac o colectie de bijuterii si, probabil, ca unele dintre ele vor astepta pana sa fie cumparate. Se vor deteriora cu timpul. Ma gandeam unde sunt furnituri de genul celor folosite de "fossil" de exemplu ( e primul nume care mi-a venit repede in minte) si care au un luciu deosebit si care tin mai mult totusi, inainte de a se oxida. Dar poate ca totusi varianta cea mai ok e cu accesorii din argint sau gold filled.

    01.07.2013, 15:05:15
  • Ethno.Bead
    Ethno.Bead

    Poti incerca accesoriile din otel inoxidabil (mai gasesti si pe Breslo tortite, lanturi, sarma, oferta nu e foarte variata la noi). Bijuteriile de la Fossil sunt din otel inoxidabil, din cate stiu.

    05.07.2013, 09:35:13
  • Dungulitze
    Dungulitze

    Etno-bead are dreptate. Otelul inoxidabil, mai ales cel chirurgical este un material de drum luing si care da multe satisfactii dar este destul de greu de lucrat si mai ales este de culoarea nichelului. Deci argintiu inchis. Multe bijuterii de barbati sunt realizate din acest material.
    Alt material este Titanium dar este scump si se lucreaza si mai greu. Si acesta este gri.

    06.07.2013, 04:47:31
  • abigailsmycken
    abigailsmycken

    Pot si eu sa confirm cand vine vorba de otelul inoxidabil. Este intr-adevar durabil si isi pastreaza culoarea pentru foarte mult timp. Pana acum nicio bijuterie facuta cu acest material nu mi s-a deteriorat. Din pacate in Ro oferta e cam mica la accesorii din otel inoxidabil.

    09.07.2013, 11:06:39
  • ltoradea
    ltoradea

    Multumesc pentru raspunsuri, voi cauta astfel de accesorii din otel inoxidabil.

    09.07.2013, 14:05:14
  • iris72
    iris72

    M-am confruntat si eu cu problema aceasta si am ajuns la urmatoarea concluzie: furniturile placate cu aur sau argint care au la baza alama sunt foarte slabe si nu merita achizitionate. Exista varianta furniturilor placate care au la baza otelul, iar pentru tortite iti recomand sa le confectionezi din sarma de cupru placata cu argint sau gilt (are o culoare mai frumoasă decât sarma placată cu aur) tratata impotriva oxidarii. In privinta otelului inoxidabil trebuie sa iti atrag atentia asupra culorii de un argintiu-închis, lipsit de luciu, in multe cazuri.(lanturile din inox de la adalee aveau un luciu minunat, dar momentan s-au terminat) In privinta innegririi, am cumparat niste tortite din otel placat cu argint si s-au innegrit stand in pungă- le-am curatat foarte usor cu o laveta pentru curatarea bijuteriilor.
    O alta varianta ar fi furniturile placate cu nichel. Nichelul protejează contra oxidării, din pacate s-a creat o fobie falsă, o prejudecată referitoare la nichel si toata lumea isi lauda produsele ca fiind fara nichel. Se spune ca 20-25% din femei sufera de alergie la nichel, acelea sigur nu cumpara gablonturile noastre, deci sa te feresti de nichel si sa cumperi produse care se innegresc si ruginesc după 3-4 purtari este o aiureala.
    Eu caut furnituri placate cu nichel si le gasesc foarte greu, asa ca merg la risc si cumpar furnituri argintiu-inchis sperand ca sunt placate cu nichel(cele descrise ca avand culoarea platinei sau fiind placate cu platina ar putea fi , de fapt, placate cu nichel)

    25.07.2013, 10:45:09
  • Dungulitze
    Dungulitze

    Nichelul nu este doar un alergen pentru o parte a populatiei, el intra in categoria metalelor absorbite rapid de organism si este deosebit de daunator, fiind pus aproape pe aceeasi treapta cu cadmiul si plumbul.
    Placarile cu nichel rezista in timp numai daca baza metalica nu este manipulata-modificata. Adica o tortita sau un anou odata deschis, presat, indoit, este compromis in cea mai mare parte a situatiilor, nichelul cojindu-se.
    Otelul inoxidabil este de doua feluri in industria gablonzurilor. Industrial si anti-alergen. Cel anti-alergen este cel din zona pentru un medical.
    Placareile pe fier-otel rezista mai mult la oxidare deoarece otelul nu reactioneaza decat la umiditate. Placarile cu aur sunt facute pe alama sau cupru ori argint numai dupe ce se adauga un strat subtire de nichel. Nu aurul are o problema cu alama ci nichelul este cel care lucreaza pe sub aur.
    Metalele au afinitatile lor si de aceea pentru placari cu aur in special se folosesc straturi intermediare din alt metal!
    In industria bijuteriilor sunt luate in considerare mai multe metale din punct de vedere alergen dar nichelul este pe primul loc. Este un fapt reglementat de lege in UE si in cea mai mare parte a statelor americane unde se folosea intens NICHEL SILVER sau GERMAN SILVER ca substitut pentru argint, nici unul din aceste metale nu contine argint ci doar are culoarea asemanatoare datorita nichelului din compozitie.
    In ultimii ani se utilizeaza substitute pentru nichel sau crom dar inca nu la scara mare si cu siguranta inca nu se stie ce efect au asupra oamenilor.
    Cea mai mare parte din aurul alb contine nichel.
    Din toate punctele de vedere cel mai potrivit metal pentru bijuterii este argintul fin .999, argintul .950 (de filigran) si cel sterling .925
    Nu recomand argintul de moneda (.800 sau mai jos)!
    Aurul este scump dar are aceleasi proprietati ca argintul. Cu exceptia celui alb desigur.
    Placarea cu rhodiu este o necesitate a magazinelor deoarece in timp, chiar in vitrina, argintul se oxideaza usor. Exceptie cel fin .999 care capata acea frumoasa culoare alba argintie caracteristica argintului de mare puritate.
    In loc sa placheze piesele de argint sterling cu argint fin pentru a le proteja mai mult timp, s-a ajuns la placarea cu rhodiu, care are si avantajul ca da piesei o imagine de aur alb (aurul alb este in mare parte placat cu rodiu deoarece daca nu contine nichel in compozitie aurul alb este de fapt gri ciment) si totodata pastreaza mult timp stralucirea bijuteriei chiar sub razele soarelui din vitrine.

    Furnituri ieftine de fier placat cu rodiu se gasesc dar rodiul ca orice placare se duce destul de repede.

    Placarea depune un strat infim de metal pretios peste cel de baza, bijuteriile chinezesti nerespectand procedurile si depunand cantitati mult mai mici. De aceea se duce repede.
    Firmele serioase depun o grosime suficienta pentru a purta o piesa destul de mult tim, cateodata chiar ani. Respectarea tehnologiei de fabricatie inseamna desigur si un pret pe masura, comparabil cu a unei piese similare din argint 925.
    Gold filled este mult mai potrivit dar numai daca se respecta tehnologia. Nu este o placare ci o foita subtire de aur ce se lamnineaza pe obiectul respectiv la mare presiune si poate fi sudata la 800 grade, pilita dar nu adanc si lustruita ca orice piesa din metal pretios. Dezavantajul este ca acolo unde tai sarma sau tabla de gold filled se va vedea metalul de baza dintre peretii subtiri de aur. Nu sunt foarte vizibile deoarece in cea mai mare parte gold filled este auyr galben si ca material de baza se foloseste alama sau cupru, deci similare sau aproape similare ca drept nuanta.

    25.07.2013, 14:29:35
  • iris72
    iris72

    interesante informatiile, draga Dungulitze.

    25.07.2013, 19:13:01
  • tinchen
    tinchen

    Imi puteti spune va rog unde pot sa gasesc accesorii din otel inoxidabil. Multumesc :)

    29.08.2014, 19:18:13
  • Dungulitze
    Dungulitze

    Este extrem de putin si nu foarte clar :)

    Am vazut in ultima vreme tot mai multe componente si bijuterii gold filled sau silver filled pe Breso. Este un fapt pozitiv. Daca sunt bine facute pot rezista mult timp.
    Sarma sau tabla gold filled poate fi batuta cu ciocanul, indoita, sudata, lustruita, antichizata...etc...este foarte rezistanta la factorii care de regula distrug usor o piesa placata.
    Despre aurul alb doresc sa spun ca in principiu este realizat din aur (care de la natura este galben) si un aliaj alb. Poate fi nichel, palladium sau platina...chiar zinc.
    De regula alierea aurului cu nichel se face in cazul inelelor subtiri sau a obiectelor care nu au grosime suficienta si prin urmare se deformeaza usor. De asemenea piesele din aur aliat cu nichel sunt considerate mai putin valoroase decat cele din aur aliat cu palladium sau platina. Aceste doua metale sunt foarte scumpe si rare si spre exemplu platina este mult mai scumpa decat aurul in sine si mult mai greu de prelucrat mai ales in ateliere mici. Acest tip de aliaj este foarte intalnit la piesele cu multe monturi. Este un material mai rar in magazinele de bijuterii obisnuite, mai ales cele cu piese importate din Turcia sau China. Mare parte din aurul alb este placat cu rhodiu deoarece asa cum am mai spus, aurul alb nu este prea alb ci are un spectru mai larg de gri deschis sau chiar rozaliu, brun foarte deschis...
    La moda mai este acum aurul roz, un amestec de aur, cupru si ceva argint. Este un derivat al aurului rosu de pe vremuri care era un aliaj de aur si cupru.
    Retetele aliajelor aurului sunt foarte numeroase la fel si modul de imbunatatire a aspectului prin placare.
    Exista aur galben, rosu, roz, verde, alb si chiar purpuriu si albastru sau chiar negru. Toate in nuante pale desigur. Unele asa sunt din aliaj altele sunt asa ca urmare a unor tratamente de suprafata.
    Ca si in cazul margelelor sau pietrelor semipretioase si pretioase, tot mai "sintetice" si mai intens colorate si aliajele pretioase tin pasul cu moda :)

    31.08.2014, 01:16:07
  • kiti
    kiti

    Puteti cumpara accesorii placate cu aur si argint de aici www.breslo.ro/Shop/cristinacristea
    Ceea ce am luat de la ea s-a pastrat foarte bine.Am inchizatori placate cu aur cumparate de cca 2 ani si sunt ca noi. Are accesorii de calitate.

    16.10.2014, 20:13:30
  • ltoradea
    ltoradea

    Dar stie cineva daca in Romania comercializeaza cineva furnituri din aur?

    24.10.2014, 10:37:39
  • Ana2306
    Ana2306

    Eu am cumparat de pe https://www.leador.ro/ acum cateva luni si inca nu am avut probleme sa se oxideze sau ceva de genul

    20.01.2017, 12:07:56