Forum: Subiecte de afaceri IMPORTANT! Posta romana si coletaria internationala- modul de taxare.

  • havin
    havin

    Pt ca s-a creat o adevarata nebunie cu noua valoare a TVA, si pt ca situ din proprie experienta cum functioneaza excesul de zel sau lipsa totala a lui la unii dintre functionarii Postei Romane, consider necesar sa postez aici un extras din ceea ce spune Autoritatea Nationala a Vamilor privitor la bunurile expediate prin colete!

    Am intalnit de curand situatia in care unei cliente i s-a cerut suma de 27 de lei!!!!! pt un colet primit de la mine de aproximativ 100 grame, cu continut de margele... Conform legii, coletele a caror valoare nu depaseste 10 eur sant scutite de TVA, iar cele a caror valoare nu depaseste 150 euro sant scutite si de taxe vamale.Ca urmare, coletele trimise din afara , expediate din zona non UE (ma refer la cele ce fac obiectul activitatii noaste (ma rog a multora dintre noi) ce contin margele si au valoare sub 10 euro nu fac obiectul platii TVA!!!!


    si acum va dau extrasul din ANV si linkul http://www.customs.ro/ro/calatori/bunuri-expediate-prin-colete.aspx


    B. Bunuri expediate către persoane particulare ca urmare a comenzilor făcute prin Internet, corespondenţă, telefon sau telechat.
    În cazul în care primiţi un colet ca urmare a unei comenzi efectuată prin Internet, corespondenţă, telefon sau telechat, eliberarea bunurilor se poate face cu scutire de la plata taxelor vamale numai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeşte valoarea de 150 EURO.

    În situaţia în care valoarea globală a bunurilor depăşeşte valoarea de 150 EURO eliberarea acestora se poate face numai cu achitarea taxelor vamale.

    Bunurile primite ca urmare a unei comenzi efectuată prin Internet, corespondenţă, telefon sau telechat, pot fi eliberate cu scutire de la plata TVA-ului, numai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeşte valoarea de 10 EURO/trimitere.
    ATENŢIE!
    · Taxele vamale se datorează numai în situaţia în care mărfurile comandate de dvs. provin din afara Comunităţii Europene.
    · Nu se acordă scutiri de la plata taxelor vamale, TVA şi accize pentru următoarele categorii de bunuri:
    a) produse alcoolice;
    b) parfumuri şi ape de toaletă;
    c) tutun şi produse din tutun.
    Taxele vamale aplicabile la punerea în liberă circulaţie a mărfurilor din State terţe Uniunii Europene în România sunt cele cuprinse în Tariful Vamal Comun de import al Uniunii Europene, adoptat prin Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2658/87 privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful Vamal Comun.
    Valoarea în vamă la care se aplică taxele vamale este preţul efectiv plătit pentru achiziţionarea bunurilor, care rezultă din preţurile înscrise în facturi sau alte documente fiscale echivalente.
    ATENŢIE!
    · Preţul efectiv plătit nu se ia în considerare în situaţiile în care autoritatea vamală are suspiciuni cu privire la subevaluarea bunurilor, devalorizarea monedei de tranzacţie sau perioada care s-a scurs de la achiziţie şi până la vămuirea bunurilor.
    · Taxa vamală forfetară nu se aplică pentru bunurile primite prin colet ca urmare a unei comenzi efectuată prin Internet, corespondenţă, telefon sau telechat.



    Consider ca este bine sa ne stim drepturile pt a evita astfel excesul de zel al multora dintre functionarii postei romane, care pt ca nu cunosc prevederile legale sau nu se informeaza aplica uniform taxe vamale si tva pt toti cei care primesc colete din strainatate.
    Acest post nu are ca scop lezarea functionarilor postei romane (care pot fi si de buna credinta, fara indoiala!!) ci isi propune informarea atat a vanzatorilor cat si a cumparatorilor si daca aveti experiente despre care e bine sa stim, va invit sa le impartasiti aici, pt folosul tuturor!

    06.07.2010, 09:19:53
  • punctG
    punctG

    Foarte util de stiut, multumim. Ma gandeam ca la un moment dat am importat 4 chestii din India, care impreuna faceau 300 euro fara transport si alte cheltuieli, oare daca faceam doua comenzi adica sa-mi fi trimis in 2 colete mai plateam vama, adica cu 2 facturi de 150 eu?

    06.07.2010, 10:16:31
  • havin
    havin

    cu siguranta, daca facturile erau sub 150 (atentie, daca erau de 150 intrai la plata tv si tva....)- nu plateai... aici, in Turcia, baremul este de 100 de euro....
    mi se pare strigator la cer sa ti se ceara sa platesti tva la un plic fara valoare!!!! adica la ce se aplica tva-ul de 24%???? chiar asa de pus pe jefuiala sa fie statul roman ca sa perceapa taxe si pentru mostre (de ex.)????
    nu stiu, de asta am si postat acest subiect, ma gandesc ca poate am inteles eu gresit legea, poate sant cu capul rau de tot si atunci le rog pe fete sa vina cu experientele lor... sa vedem unde e greseala...

    06.07.2010, 10:36:57
  • BohemianSin
    BohemianSin

    "eliberarea bunurilor se poate face cu scutire de la plata taxelor vamale"....acel "poate' lasa loc de interpretare si de interventie fiecarei autoritati vamale!Depinde ce declari ca ai in colet cred. Daca declari ca ai tablaraie si gablonturi nu cred ca se percep insa daca declari ca ai bijuterii se percep....e o lacuna legala ce lasa loc institutiilo, nu e singurul caz, sa faca ce vor.
    Iar TVA ul si mie mi l au cerut pt ca peste 10 Euro statul considera ca ori faci afaceri ori primesti un cadou mai mare decat ai merita :))))....desi la cadouri am impresia ca limita e 40 de euro.
    In orice caz dragutele doamne iti desfac pachetul sa vada daca nu cumva ai adus droguri sau pe Binladen, cu interesul ascuns de a cauta dupa factura si a percepe taxe si mai multe si mai mari.

    06.07.2010, 11:49:07
  • havin
    havin

    N-am gasit nimic de cadouri- am sa sap azi mai adanc- insa nu cred ca acel 'poate' lasa loc de interpretari... sau ma rog nu pt oamenii normali...ce vreau sa zic e ca ma gandesc sa nu existe si alta lege, alta baza legala pe baza careia sa se solicite tva fiecarui colet, chiar si celor fara valoare.... pe baza textului de fata e exclus, daca il pui sub nasul unui functionar de la posta, iti poate lua tva numai daca e eminamente rau voitor.
    De aia zic, poate aveti voi cunostinta de alta lege, de alt text....

    06.07.2010, 13:11:17
  • naira
    naira

    Din State am posibilitatea sa trimit coletul ca si ''gift'' , exista o casuta pe care o bifez pe formularul de expediere , n-am avut nicio clienta care sa plateasca vama , le-am informat de la inceput ca nu au nimic de achitat la vama , asta in cazul in care cineva incearca un ciubuc ( ca sa nu-i zic altcumva ca suna tare urat )
    Stiam ca se achita ceva la vama , cand ai valoare adaugata de la 45 euro in sus ,nu stiu daca s-au schimbat legile

    14.07.2010, 21:38:08
  • tonycat
    tonycat

    La persoane fizice nu iau TVA. Si nu cred ca trimiteti colete de 10 kile.
    Tot ce e personal e personal.

    14.07.2010, 22:05:26
  • havin
    havin

    am cercetat bine- nu exista nici o baza legala pt a se percepe absolut nici o taxa pentru aceste colete, care in mod normal sant undea in jure de 150-300 grame.... nu sant trimise cu valoare, (cris tu spui ca ai posibilitatea sa completezi pe formular, eu nu am aceasta posibilitate pt ca eu am de completat numai unul micut, care oricum ramane la mine, si pe care mi se da nr de colet- nu ma intreaba nimeni nimic nimic de valoare sau altceva!)...

    asa ca din nou: atentie mare la posta, nu trebuie sa platiti nimic!!!

    17.07.2010, 12:19:31
  • punctG
    punctG

    Azi tocmai am trimis niste colete externe, daca intereseaza pe cineva se pot trimite la fara valoare dar recomandat, se aplica timbre si neaparat recomandat unde se mai aplica un cod de bare si se poate urmari coletul basca ti se da si o chestie la mana cu care poti dovedi ca ai trimis coletul, la 2-3 bijuuri micute m-a costat aproximativ 8 lei :)) este o draguta fata mea de la posta, am mari emotii ca primele 5-6 colete le-am trimis asa ca pe scrisori, parca vad ca nu ajung si ma aleg cu un feedback... asa de inceput sa-l tot car dupa mine

    19.07.2010, 21:11:57
  • havin
    havin

    si aici tot asa, ti se da o hartiuta la mana pe care e aplicat codul pachetului, cu care urmaresti pe site parcursul....
    mai oi fi coerenta eu la ora asta?!?!?

    19.07.2010, 23:27:25
  • punctG
    punctG

    Scuze vorbeam eu despre altceva...

    20.07.2010, 00:03:16
  • tiktakro
    tiktakro

    Eu am patit-o cu tot cu codul de bare pt recomandatele externe...A disparut pe traseu un plic trimis spre Franta , iar raspunsul Postei Romane la plingerea mea a fost : " Plicul dvs. a parasit Romania in data de...", mai departe e negura totala!!...pe cine sa trag la raspundere ?? am ramas cu mult amar.....ah, da si am mai ramas cu recipisa de la posta cu care pot demonstra ca am trimis comanda ( recipisa pe care o pot -cel mult - doar pune in rama.... )

    22.07.2010, 11:21:09
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

    @tiktakro: din cate stiu eu recomandatele sunt asigurate pana la o valoare anume (in germania pana la 20 €). Asa ca daca Posta Romana nu iti poate dovedi predarea recomandatei destinatarului (ca de-aia e recomandata) ar trebui sa ti se restituie suma pt care e asigurata scrisoarea.

    Nu conteaza cine a pierdut-o (daca posta franceza sau cea romana) intrucat tu ai platit contravaloarea trasportului Postei Romane.

    Deci, mergi la Posta sa ceri asigurarea!

    22.07.2010, 12:29:53
  • tiktakro
    tiktakro

    Mda, voi incerca marea cu degetul....nu mai cred in nimic!
    par exemple : saptamina trecuta am trimis unei cliente un colet cu plata ramburs si din stress si graba si caldura am trecut datele INVERS pe mandatul ramburs!!! supriza : destinatarul coletului a primit banii inapoi la acelasi ghiseu ( 95 lei ) !!! puteti crede asa ceva !!?? evident, m-am dus la posta, cei de la mine din localitate si-au cerut scuze ca nu au verificat, m-au facut sa astept ca poate or sa vina banii prin mandat simplu ( deci nu E-mandat cum a fost trimis linga colet ) crezind ca doamnele din Bucuresti vor vedea greseala si vor restitui banii, am asteptat si asteptat...nimic! am contactat clienta si acum dupa ce mi-a dezvaluit ca tot ea a primit banii integral inapoi (!!) acum astept , conform intelegerii telefonice, sa imi depuna suma respectiva in cont. Sper si inca mai cred in corectitudinea oamenilor....deh, sunt o visatoare...ce sa fac ? asta sunt eu!
    Stiu ca ORICE greseala se PLATESTE..dar chiar asa ??
    si inca ma intreb : "doamnele" de la posta destinatarului nu ar fi putut fi mai intelegatoare si sa repare ele greseala ?? ...fiecare padure cu uscaturile ei, nu-i asa ??

    23.07.2010, 15:53:37
  • havin
    havin

    aventuri am avut si eu:)))) dar s-au terminat cu bine... intotdeauna... am trimis in februarie un plic cu ceva margele, destinatia Harghita... au ajuns la Rio de Janeiro:))) deh s-or fi dus la carnaval:)))... cum il cunosc pe dirigintele de la posta de aici, (de altfel nici n-ar fi fost nevoie de asa ceva, sant extraordinari de constiinciosi, efectiv mi-a luat ceva timp pana sa ma obisnuiesc cu modul lor serviabil si plin de intentii bune! tot asteptam sa 'ceara' cumva ceva:)))) ) omul s-a pus pe investigat si a aflat ca pachetul a fost redirectionat aiurea la vama din İstanbul.... m-a asigurat sa stau linistita ca se va rezolva oricum. M-a sunat pe mobil de vreo 2 ori sa ma intrebe daca nu cumva destinatarul a primit coletul intre timp... mie mi se parea de domeniul SF asa ceva. Pusesem cruce problemei.... Acum vreo 3 saptamani ma contacteaza destinatara:)))))... Primise pachetul cu cca 100 de timbre pe el:))). Deci facuse un ocol al planetei, banuiesc! dar l-au trimis la destinatar!
    Mi s-a mai intamplat cu un plic pus pt State: am gresit adresa si dupa o luna mi l-au adus la usa inapoi, cu scuze ca nu l-au putut livra din cauza unei erori in adresa!!!!

    Nu stiu de ce functionarii de la PR au senzatia ca asa tre sa fie: scarboase si rau voitoare.... nu asta este trendul, e evident! İmi pare rau pt cei care mai sant totusi ok, insa marea maj. a lucratorilor de la PR ar trebui recalificata!

    26.07.2010, 15:32:11
  • SkooBookS
    SkooBookS

    Salutare.

    Am primit acum o comanda, iar tara de destinatie este America. Am pus comanda in standby deoarece nu am mai trimis pana acum in afara tarii.
    Care ar fi costurile minime daca as trimite o agenda in America? Ar fi mai usor daca ar transfera ea banii, iar eu sa pun coletul la gift?

    Sunt cam debusolata in privinta tuturor postelor :) Parca ar lucra toti in defavoarea ta...

    15.08.2010, 10:31:54
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

    SkooB, cred ca trebuie sa te duci la posta sa iti spuna ei. Fiecare sucursala se pare ca are politica ei. Oriucm, coletele spre SUA sunt foarte scumpe, incearca daca poti sa trimiti juranlul ca scrisoare recomandata. (unele oficii nu te lasa insa sa pui decat documente intr-o recomandata).
    Succes!

    15.08.2010, 12:21:30
  • SkooBookS
    SkooBookS

    Multumesc pentru raspuns. Mai am totusi o intrebare; numai prin PR se pot trimite coletele in strainatate sau mai sunt si alte metode?

    15.08.2010, 14:42:02
  • lycurycy18
    lycurycy18

    am si eu o intrebare. am comandat ceva din afara, am facut plata in avans, dat nu am primit nici o factura sau ceva de genu. In fine, mi-a ajuns coletul la posta( toate taxele platite in avans deasemenea), iar cucoana de acolo dupa ce mi-a desfacut coletul mi-a spus ca, "de data asta nu ai nimic de plata pt ca nu ai venit cu factura lor, dar data viitoare sa vii cu factura pt ca ce e in valoare de pana in150E plateste doar tva, iar ce depaseste plateste si vama". Va rog spuneti-mi si mie voi platiti ceva?? mi se parea normal daca chiar trebuia sa platesc sa nu imi dea coletul pana nu dovedeam suma platita, nu?

    19.08.2010, 11:56:59
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

    Din cate stiu eu, suma la care platesti TVA sau vama se calculeaza in functie de suma pe care o declara expeditorul. Este trecuta pe forumularul postal care de multe ori este lipit chiar pe plic, sau plicul are un buzunar de plastic exterior in care este factura.

    Tu nu trebuie sa vii cu nicio factura de acasa, de suma declarata se ocupa expeditorul. (de altfel, de multe ori nici nu primesti vreo factura pe email, ca in cazul tau)

    Oricum, dupa cum scria si havin mai sus, tot ce e sub 10 euro e fara nicio taxa. Deci daca comanzi ceva de sub 10 euro NU AU VOIE sa iti ceara nici o taxa la posta. Daca valoarea este intre 10-150 euro, platesti TVA. Iar daca valoarea este de peste 150 euro platesti TVA plus taxe vamale.

    Toate acestea NU sunt valabile pentru trimiteri din UE, pentru care nu trebuie platit niciodata nimic.

    19.08.2010, 13:09:10
  • Chrys
    Chrys

    Da, deci eu una m'am cam lamurit. Mi'am comandat din afara 2 inele a caror valoare totala era undeva la maxim 100 de dolari cu tot cu transport. Toate bune si frumoase pana cand la oficiul postal vamal GALATI mi'au cerut in plus tva'ul + taxe vamale. Nestiind exact despre ce e vorba si avand parte de subtilitati gen "stii domnisoara, e trecut de 2 jumate, poate vrei sa vii si maine dupa colet" si multe altele, am cedat si am mai platit inca vreo 75 de lei ca sa le pot ridica in momentul ala. Ca sa nu mai spun ca am fost anuntata ca am de ridicat pachetul la vreo saptamana dupa ce ajunsese la oficiul postal. Daca mi se permite sa fac o recomandare, aceea este sa va inarmati cu argumente si ff multa rabdare, pt ca eu una recunosc ca am gresit, dar pana la urma e in avantajul fiecareia dintre noi sa arate ca'si cunoaste drepturile.

    19.08.2010, 13:55:12
  • Margelute
    Margelute

    Despre ce TVA vorbiti? Va referiti la colete din afara UE?

    19.08.2010, 14:48:40
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

    @ Margelute: da, e vorba de coletele din afara UE (SUA, China, Hong Kong) la care se percepe TVA daca depasesc valoarea de 10 euro.
    Pentru coletele primite din tari UE nu se percepe nici TVA si nici taxa vamala.

    @Chrys: un comportament tipic al celor de la Posta Romana. Cred ca ar trebui ca de acum acolo cand ridicam colete din afara UE sa aducem cu noi la oficiul postal si linkul de mai sus pe care ni l-a dat havin scos la imprimanta. Poate asa cresc sansele sa nu se mai ceara aiurea vama la bunuri la care nu e cazul. Dupa cele povestite de peticel in alt topic, nu mi se pare nici improbabil ca banii aceia platiti in plus pe "vama" sa ajunga pe la diferite functionare in buzunar >:(

    19.08.2010, 15:36:31
  • lycurycy18
    lycurycy18

    M-am lamurit , multumesc pt specificatii. M-am uitat pe plic si era scris undeva valoare 10usd. cred ca tipa a vazut dar a vrut sa si-o incerce cu mine. Bine ca i-a trecut repede :)) , data viitoare o sa o sa specific ca nu au costat mai mult decat a declarat expeditorul si nu cred ca o sa treaca niciodata mai mult de 10$. e greu cu posta romana...:)

    19.08.2010, 16:01:39
  • orangepunctgreen
    orangepunctgreen

    Eu am avut o experienta cu un colet cu margele venit din SUA. Vamesul mi-a deschis o carte de-a lor unde sunt trecute valori pentru fiecare produs, si mi-a facut acolo un calcul si mi-a spus ca valoarea nu se ia dupa ce declara vanzatorul, ci dupa cartea lor, si conform preturilor de acolo se ia TVA.

    Aveam o punga cu 50 de tortite, si a zis ca aia sunt cercei "nu conteaza ca nu e atarnat nimic de ei" si pretul pe o pereche de cercei e 3euro. M-am certat putin cu el si am plecat fara sa platesc, dar am citit dupa aceea si se pare ca e legala chestia cu cartea lor.

    Dupa o saptamana am mers din nou acolo si am luat un plic mult mai mic si mai usor si nici macar nu m-a pus sa-l deschid. Concluzia mea este ca mai bine luam mai multe colete mai micute, usoare si cateva lucrusoare in ele decat unul mai mare. Si e de evitat aglomeratia de la Craciun/alte sarbatori, ca atunci sunt mai nervosi si fac scandal.

    25.08.2010, 08:18:08
  • gerula
    gerula

    am primit o drujba din SUA. 500$ pret colet, transportul 92.62$
    a trebuit sa platesc 433 ron la ridicare taxe (tva parca)
    mai pot recupera ceva?

    12.02.2011, 19:18:40
  • zozole
    zozole

    Se pare ca pana acum problema a fost doar cu banii. Eu am patit-o ceva mai rau,zic eu. Pe vremea cand pictam cercei am cumparat niste tortite,niste zale, vreo 2000 din fiecare ca sa imi ajunga si am pus adresa mea din Alexandria.
    Am asteptat cam o luna pentru ele si apoi inca o saptamana pana a venit avizul.
    Ridicarea coletelor se face NUMAI joia intre 8-10 la mine in oras. Va puteti inchipui ce fericire pentru mine,care invat de dimineata. In fine..am reusit sa ajung si doamna aceea foarte "draguta" m-a pus sa deschid pachetul si sa-i spun ce astept. I-am explicat ca eu fac cercei si acolo sunt niste tortite si raspunsul ei a fost:"Ti le dau acum, ca ai fost sincera,dar data viitoare cand mai primesti asa ceva sa vii cu autorizatia pentru confectionare de bijuterii pentru ca esti obligata sa platesti"(nu stiu ce taxe). Oricum,atunci,fara sa platesc taxele survenite din vreo autorizatie, am platit lejer 70 lei si valoarea era mai mica de 10 euro.
    Totusi, ma consider fericita pentru ca inaintea mea era un baiat a carui mama ii trimisese un telefon si o punga de bomboane. Pe colet nu era trecut decat telefonul si ghiciti ce: punga de bomboane a ramas la vama, pe motiv ca nu era trecuta pe colet.
    Si uite-asa m-am lecuit de vama din Alexandria.

    28.02.2011, 08:03:01
  • punctG
    punctG

    # lycurycy18, daca ai cumparat de pe poti lista factura din cumparaturi, si la mine a fost nevoie si asa am facut, sau daca ai platit cu paypal o poti lista de acolo, intr-adevar se solicita la vama dar sfatul meu este sa va cautati furnizori in Europa pentru evitarea taxelor vamale si a platii TVA, si de ce nu a nervilor tociti inutil la vama :))

    03.03.2011, 06:35:51
  • havin
    havin

    Romania este tara tuturor posibilitatilor!!! Adica s epot introduce tiruri intregi cu tigari, la care nu se mai plateste nimic , dar cand vine vb de o punguta cu 50 de tortite de cercei (pe care fie vb intre noi puteam sa le folosesc exclusiv pt hobbyul personal sau pt cadouri!!!!! asa ca sa ma lase doamna aceea inteligenta cu adusul de acte, ca ea nu are putere de controlor fiscal!) ne punem poalele in brau.
    pai sa nu -ti vina sa vomiti?!?!?
    eu m-am cam lecuit de poste: am gasit o firma de kargo, trimit lunar (minim) un pachet mare, ei fac o factura generala in vama, cu celelalte bunuri din tir- si ma doare la bascheti de tot! basca faptul ca mi le aduce si acasa (la mama)....
    daca vor sa fie mai catolici decat papa- n-au decat sa piarda si bruma de bani ce o incasa posta romana din serviciile (proaste oricum) pe care le facea... mi-au pierdut un pachet.... mi-au dat despagubire 22 de lei:D:D:D: sa nu ma intrebati cum au calculat suma ca n-as putea sa va spun :))))

    03.03.2011, 13:00:08
  • zozole
    zozole

    Tocmai am platit 750 de lei pentru un colet de 450 de dolari venit din China. Are cineva idee cum se taxeaza,mai exact aceste colete? Pe factura imi scrie 104 lei taxe vamale si 644 lei TVA. Dar,din cate stiu eu, 24% * 450 dolari nu da 644 lei.

    08.03.2011, 11:41:32
  • tiktakro
    tiktakro

    havin, ne dai si noua datele de contact ale firmei de kargo care te lasa sa zimbesti pe mai departe linistita ? :) ca parca as zimbi si eu, saptaminal macar ;)...

    08.03.2011, 21:56:05
  • havin
    havin

    cred ca cel mai bine pt voi este sa trimiteti prin soferii de autocare ce fac bucuresti - Ist... sau ma rog ISt si celelalte orase ale tarii.... dupa cateva povesti uratele auzite despre firmele de cargo m-am lasat pagubasa (nu de alta dar nu vreau sa ma cheme la politie cm ca as fi vrut sa trimit 'prafuri pt mama mare'- cred ca stiti la ce ma refer!!!)....
    sapt trecuta am trimis prin Toros, am platit 15 lire ( aprox 33 de lei) pe o cutie stil pantofi , maricica.....chiar daca era desfacuta intr-un capat, nu lipsea nimic din ea si n-au fost probleme....
    acuma depinde ce vreti sa trimiteti, eu ma refer strict la gablonturi.

    10.03.2011, 07:13:43
  • IGFashionDesign
    IGFashionDesign

    Aveti grija la livratul produselor cu firmele astea care livreaza pe la noi prin ro, coletele prin parcari. Eu am tot livrat produse la Madrid si am muscat-o la un moment dat.

    Clientei mele ii convenea pt ca platea 3 euro/kg cand ridica coletul (adica super pret de transport international). .... iar la un moment dat s-a trezit cu lipsa 1 produs din colet.

    Acum am ajuns obsedata de a fotografia coletul impachetat si la posta m-a invatat o cucoana cum sa leg coleul ca pe vremea lui Nea Nicu, cu 11 mii de noduri iar firele sa se intalneasca intr-un singur loc.

    11.03.2011, 13:07:30
  • havin
    havin

    :))))) cred ca ai inteles gresit ideea: nu livreaza nimeni in parcari, este un serviciu asigurat de firma de transport, se taice chitanta, iar pachetul se ridica de la sediul firmei..

    buna asta cu parcarile :))))))))
    nu mi-a trecut nici un momentel prin cap sa-mi las munca mea pe mana unor pers. care nu-mi inspira incredere tocmai de aceea v-am spus exact si firma cu care am trimis, DUPA ce am trimis.

    11.03.2011, 13:21:20
  • havin
    havin

    a, inca un amanunt: nu se pune problema de a trimite baolti cu haine sau alte chestii din asta voluminoase sau care pot crea probl. in vama; mie mi*au spus de la inceput sa declar corect ce am in pachet pt ca oricum in vama pachetul va fi desfacut pt control. si asa a fost:)))

    11.03.2011, 13:22:31
  • tiktakro
    tiktakro

    Da, citeodata coletele trimise prin "autocariat "se desfac la vama pentru control (inopinat). Citeodata se deschid cu bun simt ( intr-un capat) alta data la receptie efectiv pare vandalizat coletul....Am trimis o data in Spania prin "autocariat", un colet mare in care erau 2 produse : un quilt handmade si o punguta cam de vreo 500 grame de ciuperci uscate. Mirosea de mama focului de la ciupercute si de aceea cred ca au deschis coletul fara pic de nesimtire :D chiar daca a fost ambalat "cadou" cu funda si toate cele....poate catelul anti-drog nu stia cum miros ciupercile uscate :))
    Si da, IGFashion are dreptate : pentru posta romana e mai bine sa LEGI coletul cu sfoara ( daca contine ceva important) pentru ca banda se taie cu cutterul si se lipeste alta pe deasupra ;). Si mai primesti si "Ne cerem scuze, dar asa a sosit coletul la noi in oficiu : deschis"... :D

    11.03.2011, 13:30:23
  • IGFashionDesign
    IGFashionDesign

    Havin am inteles ce vroiai sa spui, eu doar v-am spus patania mea in ideea sa aveti grija.

    PS. Spor la treaba si cat mai multe comenzi internationale fara surprize neplacute.

    11.03.2011, 15:12:11
  • DreamerGirl
    DreamerGirl

    Deci n-am avut ce face si am citit si eu aproape toate comentariile de aici... m-am ingrozit :))

    Apoi mi-am adus aminte ca acum vreo 1 an si ceva am cumparat si eu ceva cristale din UE cu valoare putin mai mare de 100 euro si la posta vama de langa Gara de Nord m-au pus sa platesc TVA... desi acum citesc ca pt cumparaturi in tarile UE nu se plateste :-?? In fine, de acum inainte cumpar doar ce vad cu ochii mei sau de unde stiu sigur care sunt costurile totale.
    De expediat colete international inca nu m-am bagat... dar o sa imi fac eu curaj.
    Prefer sa merg in Praga sa aleg margelele sau in Turcia sa ma duc dupa margele si sa vin cu orice altceva :">

    @Havin: data viitoare bem o cafea? :D

    17.03.2011, 08:31:20
  • astridutzix
    astridutzix

    buna,din cate vad treaba cu coletele e mai serioasa decat credeam...ideea e ca mi-am comandat 3 perechi de sandale din Indonezia a caror valoare impreuna cu depaseste 60 de dolari,iar acum ma ingrozeste faptul ca cine stie cat ma vor pune sa platesc comisioane si taxe vamale..Credeti ca as putea avea vreo surpriza de genul asta?E prima oara cand imi comand ceva din afara Europei si nu stiu la ce sa ma astept..

    12.04.2011, 21:20:14
  • carmentobias
    carmentobias

    Fetelor,eu oficial URASC posta!!! Cum se face ca in strainatate ajung ok coletele,dar in tara mereu le vandalizeaza???

    13.04.2011, 11:52:16
  • juli
    juli

    azi am expediat un colet in statele unite si doamna de la posta mi-a sugerat sa il trimit ca si scrisoare, care spre deosebire de 60 lei cat am platit eu taxa sa platesc in jur de 3 lei. este cineva care a incercat aceasta metoda? eu aveam un colier f plat, abia ca se simtea in plic, sia vea si o greutate f mica, desi eu am platit pt un kg.

    29.04.2011, 13:29:14
  • issa
    issa

    Eu am trimis!;) Pt. un ''plic'' de 250g rotofei bine(cel mai mare plic posibil) :)) am platit 18lei pana in Taiwan. A ajuns cu bine dupa aprox. o luna. Maine trimit din nou in SUA si Spania si doresc sa le trimit tot ca si scrisoare ...sa vedem la ce tarife...de data asta nu depasesc 100g.
    Asta depinde f. mult de angajatul de la ghiseu. Sunt multi care accepta doar acte ...ca si corespondenta.
    Eu trimit prioritar si recomandat. Se poate si cu , confirmare de primire dar costa mai mult.

    01.05.2011, 23:56:31
  • juli
    juli

    si le trimiti in plicuri normale sau cu bule de protectie? as experimenta si eu o data, doar sa nu comenteze cele de la posta. si la posta normala merge sau tot la vama?

    02.05.2011, 12:41:33
  • issa
    issa

    Eu le trimit la posta normala, in plicuri cu bule .

    02.05.2011, 14:08:49
  • havin
    havin

    fetelor, dar tarifele nu sant unice? adica ma gandesc ca asta chiar n-ar trebui sa depinda de bunavointa nici unui functionar... pana la urma sant niste servicii oferite de stat si platite de cetatean. functionarul nu e la el acasa acolo. nu stiu, la posta la care mai merg in bucuressti, functionarele de acolo sant chiar dragute. normale!

    02.05.2011, 18:34:14
  • juli
    juli

    ba da tarifele sunt fixe, insa exista mai multe modalitati de expediere, fie ca scrisoare fie ca marfa(colet). acolo e diferenta de pret. eu cand am avut de expediat colet inafara am apelat automat la posta de vama, nu ma gandeam ca exista alte optiuni mai ieftine. plus ca m-am gandit si la siguranta coletului. ma gandesc ca daca trimiti asa zisa "scrisoare" prioritar si recomandat e la fel de sigur. multumesc issa de info:*

    02.05.2011, 19:34:20
  • issa
    issa

    Cu placere! :)
    Aici poti sa-ti calculezi tarifele...exact suma de pe site am platit-o si la posta.
    www.posta-romana.ro/services/tarrif/corespondenta-internationala_3
    Voi reusiti sa va urmariti trimiterile? La mine nu functioneaza Tracking Nr. primit de la posta :(

    04.05.2011, 14:41:52
  • issa
    issa

    Am reusit sa imi urmaresc scrisorile ! Functioneaza! ;)

    04.05.2011, 17:37:24
  • juli
    juli

    ce inseamna sa urmaresti scrisorile?

    04.05.2011, 23:40:20
  • issa
    issa

    Posta Romana are un serviciu numit Track & Trace si cu ajutorul lui poti sa urmaresti trimiterile.
    Pe chitanta de la posta iti apare un cod...ceva de genul RN123....RO .
    Dar cred ca este valabil doar pana paraseste Romania.Nu stiu nici eu sigur :(

    05.05.2011, 00:23:47