Forum: Tehnici & Materiale rame pictate

  • veronel
    veronel

    Buna,

    Am niste rame pe care as vrea sa le pictez.
    1 Am inceput deja cu un fond alb, in ulei, direct pe lemn, iar acum am gasit printre pensule ulei de in fiert. Am inteles ca se foloseste pentru diluarea culorilor, in amestec. Astfel, culorile ies mai stralucitoare (?). Mai are si alte intrebuintari?
    2. Cum folosesc vernis la sfarsit, pentru a finisa si a-i da un aspect lucios? Asta dupa ce aplic toate straturile de culoare si las sa se usuce pana mi se lungesc urechile..
    3. Pot sa pictez si direct cu acuarela pe lemn? Trebuie tratat inainte? Cu ce dau la sfarsit in acest caz? (la fel, pentru a obtine luciu). Face priza direct, ori se combina si se murdareste totul?
    Orice alt sfat legat de pictura pe lemn imi va fi de folos. Va multumesc frumos.

    11.03.2010, 12:45:32
  • LauraBart
    LauraBart

    buna!

    Uleiul de in fiert se foloseste la pictura in ulei, corect (cum folosesti apa la tempera). daca folosesti culori de ulei, trebuie sa lasi destul de mult timp sa se usuce, depinde cat de gros este stratul. Poate chiar o saptamana ca sa fi sigura ca s-a uscat in profunzime.

    Lacul il dai la sfarsit pur si simplu, cu pensula. daca nu se usuca bine, raman amprente...depinde ce lac folosesti.

    Nu te-as sfatui sa pictezi cu acuarele, mai degraba cu acrilice. In principiu, eu am pictat cu vopsea acrilica, solubila in apa, durect pe lemn netratat,si nu s-a intamplat nimic. Mai exista posibilitatea sa grunduiesti lemnul, sa devina neted, dar nu cred ca si in cazul ramelor...la sfarsit dai tot cu lac/vernis. nu este nicio problema daca folosesti lacul peste, dar daca ai culori destul de stralucitoare, vii, nu este neaprat necesar, parerea mea!

    11.03.2010, 13:51:05
  • veronel
    veronel

    lac/vernis, ok, o sa cumpar si dau la sfarsit, indiferent cu ce pictez, acrilice oricum nu am. Imi recomanzi acrilice si nu acuarela, ori acrilice si nu culori ulei? Am vazut la cineva rama data cu lac, si se simtea misto la atingere. Mi-a spus ca pictase cu acuarele, si apoi daduse cu vernis, dar am zis sa intreb si aici. Multumesc LauraBart.

    11.03.2010, 14:05:45
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

    Eu am pictat rame de lemn din acelea de la IKEA pentru mine.
    Am folosit acrilice, cu culori in ulei nu am lucrat niciodata. Am dat la inceput un strat alb fiindca am pictat in culori deschise, apoi am pictat modelul normal, si l-am dat cu un strat de lac pentru acrilice (Tallens sau Maimeri, nu mai stiu precis).

    Singura problema e ca lemul ramei era complet netratat si a ramas chiar si dupa pictura un pic neregulat la atingere (nu e perfect neted). Nu e un efect rau, e putin mai rustic, dar nu se preteaza pentru ceva elegant si rafinat.

    11.03.2010, 15:04:31
  • lycurycy18
    lycurycy18

    Acuarelele sunt concepute pt pictura pe hartie in general.Pt lemn daca le folosesti nu au putere mare de acoperire si le termini mai repede decat te-ai astepta.Si eu iti recomand tot acrilicele sau culorile de ulei pt ca sunt mult mai durabile in timp si au putere de acoperire mare.La sfarsit tre sa dai cu un vernis daca vrei sa protejezi culoarea si sa ai mai multa stralucire. Spor la treaba.

    11.03.2010, 15:05:15
  • dodo
    dodo

    tot ce am pictat pe lemn s-a facut pe suprafata neteda. asadar pregatirea suprafetei joaca un rol extrem de important.
    am pictat cu tempera atat fond cat si detalii.nu am intampinat dificultati de nici un fel si ulterior am lacuit suprafata dupa uscarea perfecta.
    am pictat si cu vopsele de ulei, ni s-a parut interesant, ne-a permis sa amestecam nuantele mai bine, chiar sa le aplicam cu un cutit, dar timpul de uscare ni s-a parut prea lung ( depinde bineanteles de grosimea stratului de vopsea ).
    nu suntem specialisti, deci ne dam cu parerea.

    11.03.2010, 15:06:38
  • ARTGIFT
    ARTGIFT

    draga Veronel, eu am pictat pe tot felul de suprafete. Ce pot eu sa-ti recomand, (daca zici ca e vorba de rame din lemn) este sa aplici mai intai o baza de culoare. In felul asta culorile aplicate ulterior vor iesi mai bine in evidenta. Vopselurile acrlice sint ideale: le gasesti intr-o varietate mare de nuante, se combina frumos si (cel mai important!) se usuca foarte repede. Cum spune si Cinnamon, dupa ce lasi totul la uscat, aplici un strat sau doua de lac. Io folosesc lac transparent de masina; se usuca rapid, se aplica uniform, nu-ti curge daca il manevrezi cu atetie, iar efectul este spectaculos. A! Exista si lac mat, adica unul care nu straluceste. Trebuie sa le incerci pe amandoua ca sa te prinzi ce se preteaza la ce, in functie de pictureala, de destinatia obiectului pictat, etc, etc... hai ca a iesit o adevarata teorie a chibritului ;-)))

    11.03.2010, 22:00:35
  • veronel
    veronel

    multumesc pentru raspunsuri, artgift, nu te-am deranjat direct pe mesagerie, am crezut ca esti away. Rama si oglinda..for a friend, vreau sa iasa ceva special, daca nu, le pastrez pentru mine. O sa continui cu ulei, daca tot am inceput asa, dar o sa am in vedere si acrilicele. Am investit foarte mult in culori - ulei - de buna calitate, ma gandeam sa le folosesc. Stiu, este greu cu uscatul, dau un strat, astept o zi, de vreo 3 dau numai baza :-) va dati seama ca avansez cu viteza melcului, se pierde inspiratia pana ajung eu chiar sa pictez pe ele. O sa pun blogul meu, va arat ce a iesit. pana atunci, va arat bijuuri. http:// veronicavoicila.blogspot.com
    Zilele astea ajung pe lipscani, ce vernis sa cumpar pentru ulei? maimeri este cel mai bun? Cinnamoncloves, stiu, suprafata nu este foarte neteda, iese cam grosier. da, dati-va cu parerea, daca vroiam parerea specilistilor, citeam pe net pana ameteam si nu intelegeam nimic.

    11.03.2010, 23:43:32
  • veronel
    veronel

    multumesc pentru raspunsuri tuturor! se intelege aiurea cu virgula dupa, urmata de nume..

    11.03.2010, 23:44:50
  • veronel
    veronel

    va scriu din nou pentru lamuriri. vopseaua alba pe care am aplicat-o era din comert, pentru vopsit usi. aceea era baza, iar eu veneam si dadeam peste cu vopselurile mele bune. numai ca astept de cand v-am scris prima oara sa se usuce vopseaua! pe ramele pt fotografii s-a uscat, pe cea cu oglinda, nicidecum. Sunt gata sa o iau de la inceput, dar poate imi spuneti cam cat m-ar costa. Stiu de unde sa iau ramele, dar vopselurile acrilice despre care spuneti ca se usuca usor? Cam cat ar costa un set mititel si luciul frumos care se da pe deasupra, si de unde le pot achizitiona? sa inteleg ca se folosesc ca si celelalte... Multumesc frumos.

    26.03.2010, 10:12:51
  • veronel
    veronel

    n-am pictat inca cu vopselurile bune (pt ca primul strat inca se lipeste), insa daca se comporta ca vopseaua alba...mai bine ma lipsesc, nu stiu ce a fost in capul meu cand le-am cumparat. nu stiam cum se folosesc si cat le ia sa se usuce.

    26.03.2010, 10:56:30
  • cocky
    cocky

    veronel, de unde iei ramele?

    26.03.2010, 11:11:52
  • veronel
    veronel

    cocky, le iau de la ikea, toata lumea ia de acolo. :-) cele pt poze sunt la set. nici unele, nici altele, nu sunt scumpe. tu de unde cumperi acrilice, si cat costa?

    26.03.2010, 11:24:03
  • cocky
    cocky

    acrilice iau de la hanul cu tei. culorile la tub, de la maimeri. e aprox 11 lei tubul de 75 ml.sper sa nu incurc cantitatea. poti sa-ti iei exact ce culori vrei tu. mie mi se par foarte bune, dar nu le-am folosit pe lemn inca. doar pe panza. ikea e prea departe :( dar o sa incerc sa ajung acolo cat mai curand.

    26.03.2010, 11:55:26
  • veronel
    veronel

    de la han le-am luat si pe cele in ulei, ma voi duce din nou acolo. mm, da, ikea e departe.

    26.03.2010, 12:03:20
  • veronel
    veronel

    am luat. arata foarte bine tuburile.

    26.03.2010, 22:16:53
  • veronel
    veronel

    n-ar trebui sa tratez lemnul inainte? sa-i dau cu ceva? ori pictez direct cu acrilice?

    26.03.2010, 22:36:43
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

    Pai am zis mai sus. Daca nu tratezi lemnul, suprafata ramane neregulata chiar si dupa pictura. Nu e rau, doar sa nu te mire...
    Daca vrei sa iasa perfect netede cred ca trebuie fie sa la slefuiesti, fie sa aplici un strat de lac (?) dar nu ma pricep sa-ti spun ce anume exact.

    28.03.2010, 00:44:44
  • veronel
    veronel

    da, ma gandeam ca acrilicele pot fi date direct. asa ca, am dat direct. a iesit asa si asa. cam dezamagita de prestatia mea.. nu este vorba de tratarea ramei. acrilicele sunt super, se usuca repede. multumesc pentru raspuns cinnamoncloves. o sa postez pe blogul meu si dau link sa vezi ce a iesit, alaturi de bijuuri. asta pe saptamana viitoare.

    28.03.2010, 13:16:22
  • punctG
    punctG

    imi pare rau nu am citit tot ce s-a scris pana acum dar iti recomand cateva carti de tehnici: Practica picturii in tempera de Daniel V. Thompson jr. editura Sofia Bucuresti 2004, Vernea (si inca cumva) Tehnici de pictura, Erminia picturii bizantine editura Sofia nu mai stiu anul, si ca sfaturi pentru culori acrilice sa nu vernisezi (lacuiesti) cu verniuri pe baza de alcool (sandarac, serlac etc) sau cu verniuri/lacuri pe baza de diluanti nitrocelulozici din gama D200 pentru ca iti vor dizolva culorile, daca lucrezi in ulei, lucru pe care nu ti-l recomand din cauza duratei mari de uscare si din cauza sicativilor (substante adaugate in uleiul de in pentru o uscare mai rapida) care cauzeaza o inegrire a stratului pictural in masa in timp relativ scurt, foloseste verniuri pe baza de mastic damar sau copal ai retete in cartile mai sus mentionate sau exista si de cumparat in magazine de specialitate sau magazine on line, in acuarele m-as mira mai ales pe lemn natur deoarece este o tehnica care se bazeaza pe albul foii de hartie adica nu se foloseste alb desi exista in cutie fiind pigmenti cu slaba putere de acoperire pe baza de miere ca liant tehnica care se foloseste mai mult pentru laviuri, probabil ai vazut pe cineva folosind tempera, nu neaparat din tuburi, pigmenti cu apa si emulsie de galbenus de ou sau gelatina sau clei de oase, guma arabica sau alte cleiuri ca liant, o tehnica foarte ieftina dar cu rezultate foarte bune si nepretentioasa la vernisare (adica poti folosi cam toate verniurile existente indiferent de solvent diluanti alchidici, nitrocelulozici, alcool, acrilici, pe baza de apa) doar sa nu fie lemn de rasinos ca atunci se cojeste in timp scurt. Sper ca te-am ajutat :)

    12.05.2010, 00:29:46
  • MAD
    MAD

    off topic- mai exista Serlac?

    12.05.2010, 15:57:27
  • lycurycy18
    lycurycy18

    exista serlac diluat sau fulgi la magazinele de materiale de pictura,

    12.05.2010, 16:34:33
  • verag
    verag

    Pictura acrilic pe lemn

    27.10.2015, 08:35:18