Forum: Subiecte de afaceri SRL vs. PFA

  • alinapanait
    alinapanait

    pana acum s-a vorbit foarte mult despre PFA, ca si cand se subintelege ca e cea mai buna alegere.

    insa intreb.... de ce nu firma? mai ales pentru unii din noi care sunt studenti si implicit sunt scutiti de o gramada de cheltuieli. :)

    daca exista persoane care lucreaza pe firma, poate ar putea sa spuna si ele cate ceva. mai exact care sunt avantajele, si care sunt dezavantajele, si cam cat inseamna cheltuielile lunare sau anuale pentru o firma in domeniu.

    20.09.2010, 22:56:05
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

    S-ar putea sa ma insel (ca nu sunt foarte la curent cu legislatia romana) dar pentru SRL iti trebuie contabil fiindca se tine contabilitate dubla (activ-pasiv)? Pentru PFA mi se pare ca e suficienta o contabilitate simpla de tipul incasari-cheltuieli = profit (sau nu, dupa caz...)

    Correct me if I'm wrong.

    20.09.2010, 23:23:41
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

    Ah si desigur, mai sunt PFA care platesc impozit pe norma de venit si care am impresia ca nu trebuie sa tina niciun fel de contabilitate.

    20.09.2010, 23:29:04
  • katafolt
    katafolt

    http://www.money.ro/exclusiv-money-ro/sunt-gata-sa-infiintez-o-afacere-pfa-sau-srl.html

    21.09.2010, 14:36:49
  • choice4all
    choice4all

    SRL -ul trebuie sa aiba contabil , trebuie sa depuna tot felul de documente, si poate angaja personal. Costuri minime se invart pe la 300 ron lunar. Trebuie sa aiba minim un angajat, minim cu jumatate de norma, pentru care plateste contributii la sanatate, pensii, somaj lunar.

    PFA nu trebuie sa depuna atatea documente, se poate opta (in anumite conditii) sa fii neplatitor de TVA, si NU poate angaja personal. (asta insemnand ca daca vrei sa fii extraordinar de riguros, in cazul unui control, cel pe numele caruia e deschis PFA-ul trebuie sa fie cu produsele in targ)
    Contributiile la sanatate sunt trimestriale iar la pensii si somaj doar in lunile in care din evidentele contabile reiese ca a obtinut venit

    Se poate opta pentru plata impozitului in sistem real sau cu norma de venit si se poatre schimba optiunea din 2 in 2 ani. Suma de plata in cazul normei de venit difera in functie de codul CAEN de pe autorizatie. Deasemenea difera si de la localitate la localitate. In ambele cazuri este obligatorie contabilitatea in partida simpla

    22.09.2010, 08:14:50
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

    Din cate inteleg eu, SRL nu are sens sa infiintezi exclusiv pentru handmade, fiindca nu cred ca are nimeni dintre noi angajati :)) Ce cred eu ca poate sa merite e daca aveti parinti/frati/rude care au deja un SRL si implicit contabil, angajati si tot tacamul, sa treaca un nou cod de activitate conform cu handmade-ul si sa va "preia" activitatea pe SRL-ul lor.

    E si aici problema de care vorbea choice, ca daca nu sunteti angajati ai SRL-ului respectiv nu e totul ok daca vine un control la targ. Desigur, ati putea sa va angajari pe salariul minim, cu jumatate de norma, doar ca proprietarul SRL-ului v-ar plati contributiile la stat. Pana la urma cred ca sub linie angajarile "fictive" nu sunt rentabile pentru niciuna dintre parti.

    22.09.2010, 16:28:10
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

    un pic offtopic: e adevarat ca PFA platesc la sanatate 35% din venit? I mean, si asigurarea mea de sanatate e scumpa, dar 35%?!?

    22.09.2010, 16:30:21
  • choice4all
    choice4all

    Se plateste 5,5% din venit. Toate cheltuielile (impozitiv pe venit 16%, sanatate 5,5% pensii nu stiu exact cat si somaj 6,5% , sau pensii 6,5% si atunci nu stiu la somaj) fac in total cam 35%.
    Si eu am avut cateva nopti nedormite pentru ca m-am uitat prea mult la Tv si m-am impacientat, dar mi-am luat inima in dinti si am fost la sanatate sa platesc din urma. Surpriza! 2008 pana in zilele noastre am avut de plata .....30 ron.

    22.09.2010, 17:49:34
  • Veronique
    Veronique

    choice4all nu platisei niciodata contributia la sanatate? si eu tot la sfarsitul lui 2008 mi-am infiintat PFA si nu am mers inca sa platesc aceasta contributie. Mi-am tot zis ca imi fac timp insa am amanat.

    23.09.2010, 00:03:34
  • antartique
    antartique

    Strict, in ceea ce priveste activitatea in cauza, respectiv handmade, dintre SRL si PFA recomand... I.I. (Intreprindere Individuala) :) Ca si atu, in cazul I.I. spre deosebire de PFA si in cazul in care evoluezi, poti angaja. In rest, din punct de vedere fiscal este precum PFA (contabilitate in partida dubla, nu ai nevoie de contabil). SRL-ul iese din discutie exceptand cazul in care vrei sa desfasori si alte activitati.
    Dupa cum spunea choice si ca si completare - intretinerea unei SRL depaseste suma de 450 ron lunar, cu mentiunea ca si o SRL poate fi neplatitoare de TVA. Pornind de la impozitul minim (care in curand va fi inlocuit cu impozitul forfait-ar, chestiune de terminologie care se traduce prin acelasi jargon, "japca") putem enumera o sumedenie de motive pentru care SRL pentru handmade este nu numai deloc necesara ci si o pacoste.
    Potrivit noilor reglementari, o SRL nu mai poate fi jecmanita DOAR prin aplicarea impozitului pe venit (3%) - cota de impozitare ce alinia respectiva societatate unei categorii ce se numea generic "microintreprindere"; peste noapte, aceasta a fost obligata sa devina platitoare de impozit pe profit (16%). In cazul nostru si in conditiile in care pretul produselor handmade este justificat mai mult prin raportul timp/migala/talent decat prin costurile materiilor prime, deducerea atat a cheltuielilor cat si a TVA-ului sunt insignifiante.
    Concluzie: Doar handmade - I.I.
    Handmade + alta activitate care sa asigure cel putin 50% din cifra de afaceri - SRL.
    Evident, nu luati de bune spusele mele si recomand consultarea atat a unui avocat cat si a unui contabil.
    Stima

    23.09.2010, 01:36:57
  • antartique
    antartique

    @cinnamon,
    poti reprezenta societatea respectiva avand functia de administrator (deci nu trebuie sa te identifici ca angajat).
    Stima.

    23.09.2010, 01:39:35
  • tonycat
    tonycat

    As zice handmade, adica productie, + CAEN-urile pentru vanzare.
    Vrei sa vonzi in piata, un CAEN, vrei sa vinzi la magazin, alt CAEN, vrei sa vinzi pe Internet, inca un CAEN, vrei sa faci import, trebuie sa ai un CAEN de vanzare, vrei sa confectionezi bijuterii, doua (2) CAEN-uri sau doar unul la alegere, vrei sa vinzi, sa cumperi, sa folosesti pietre, argint si aur, autorizatie de la Protectia Consumatorului,
    vrei sa cumperi pietre si argint sau aur din afara , CAEN + autorizatie.
    Cine spune ca PFA-ul e simplu? Doar pentru ca trebuie sa tina conta in partida simpla? In rest, aceeasi Marie dar cu alta palarie.
    Mai discutam.

    23.09.2010, 08:39:05
  • user21
    user21

    Cand in cele din urma ai sa iti faci timp,Veronique :)....o sa te verifice pe ultimii 5 ani.Daca ai vreo perioada in acesti 5 ani in care nu ti-ai platit contributiile (indiferent ca erai PFA sau nu) , platesti din urma tot.Plus de cand esti PFA.Nu retin exact care e regula pentru studenti (ma gandesc ca in ultimii 5 ani ai fost studenta:)).

    Eu de la sfarsitul lui 2009 (cand am luat proasta decizie de a ma "pefeiza" :)) ,am platit suma x.
    Din care , 25 % a fost pentru o luna (!) in care nu am lucrat, si evident nici nu am platit asigurari , in cei 5 ani.

    23.09.2010, 08:41:16
  • choice4all
    choice4all

    @veronique
    Nu platisem deloc la sanatate, m-au plimbat pe la ei de vreo trei ori (noroc ca sunt la vreo 300m de mine si m-am dus dimineata) pana m-au lamurit e acte vor de la mine.Pana la urma au vrut asa:
    copie CUI
    copie CIF
    copie act identitate
    copie carte de munca
    adeverinta de venit pe ultimii5 ani de la administratia financiara
    deciziile de impunere si deciziile finale din 2005 pana in 2010

    Pentru ca am avut ani in care venitul a fost 0 si un an cu pierdere fiscala, au calculat procentul din venitul estimat. Sugestia mea ar fi sa va duceti pana acolo, sa vedeti despre ce e vorba.

    Sper ca am fost de folos

    23.09.2010, 09:56:27
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

    @antartique: pentru I.I. trebuie sa tii contabilitate in partida dubla? Daca da, iti trebuie neaparat contabil. Nu numai ca un om obisnuit nu are cunoatiintele necesare (eu am terminat ASE-ul si am ceva cunostiinte de conta dar tot nu m-as incumeta la asa ceva), dar statul te obliga sa angajezi contabil.

    23.09.2010, 10:38:49
  • antartique
    antartique

    @Cinnamon,
    Cer scuze, partida simpla dupa cum a spus si tonycat.

    23.09.2010, 18:50:39
  • ghemotoace
    ghemotoace

    Hello,

    Vin si eu cu o intrebare ca deja m-am zapacit de tot.
    Am facut de curand o firma, SRL, care are CAEN principal 7410 adica activitati de design specializat si care include:
    This class includes:
    - fashion design related to textiles, wearing apparel, shoes, jewellery, furniture and other interior decoration and other fashion goods as well as other personal or household goods
    - industrial design, i.e. creating and developing designs and specifications that optimise the use, value and appearance of products, including the determination of the materials, mechanism, shape, colour and surface finishes of the product, taking into consideration human characteristics and needs, safety, market appeal in distribution, use and maintenance
    - activities of graphic designers
    - activities of interior decorators
    Acum, tinand cont ca intra si bijuteriile si accesoriile aici, le pot si comercializa?
    Sau cum e..pot vinde numai designul si produsul efectiv il vand sub un alt CAEN? mai ales ca nu e vorba de productie in serie si vanzarea s-ar face numai pe net sau la targuri.

    07.05.2011, 16:23:39
  • ghemotoace
    ghemotoace

    A, si tony zicea ceva de autorizatie de la PC daca folosesti pietre. Pietre insemnand pretioase (diamante si altele) sau orice fel de pietre(bineinteles nu de rau, dar cristale, semipretioase etc)?

    07.05.2011, 16:26:21