Forum: Tehnici & Materiale Unealta largit gauri margele / Alezor

  • razvancristea
    razvancristea

    M-am tot interesat de o unealta pentru a putea largi gaurile margelelor din pietre semipretioase.

    Majoritatea margelelor pe care le folosesc (chiar si cele de 8mm) au gaura de maxim 1mm, deci sunt nevoit sa folosesc snururi nylon doar de 1mm. Ca sa nu mai spun ca si acestea imi creeaza cateodata probleme la insirare, blocandu-se snurul.

    Realizand bratari cu sistem de inchidere shamballa, as dori sa trec pe snururi de macar 1.5, daca nu 2mm, pentru siguranta. Frecand mereu acel snur la folosirea bratarii, nu vreau sa am neplacerea de a auzi de la clienti ca acel snur s-a tocit si s-a rupt.

    Dupa lungi cautari, am gasit aceasta unealta, numita Alezor... ideea este ca am gasit in doua variante: alezor manual si alezor electric, ambele avand acel burghiu cu varf diamantat, si ambele fiind recomandate a fi folosite in contact cu jetul de apa.

    Ce as dori sa stiu, in caz ca sunt pe aici persoane ce au folosit asa ceva:
    - da rezultatele dorite aceasta unealta? Sau exista riscul de a sparge marelele in timpul folosirii?
    - care dintre cele doua variante (manual / electric) este mai practica?
    - am vazut ca vine cu 2-3 capuri de schimb, insa pretul este unul maricel: vreo 70 lei cel manual si cam 100 si un pic cel electric. Merita banii?

    03.01.2016, 14:35:56
  • BiArt.Gabriela.Dima
    BiArt.Gabriela.Dima

    Buna Razvan. Eu ptr. marit gaura margelelor am folosit un o unealta micutica (de dimensiunea unei surubelnite), care se prezinta ca o pila rotunda, este manuala , usor de manevrat si nu foarte costisitoare.
    E drept ca daca vreai sa ajungi de la o dimensiune de 1mm la 3 mm trebuie sa muncesti putin, dar obtii rezultate. Eu am folosit-o atat ptr. margele de lemn cat si ptr. margele de sticla, care nu mi s-au spart. Iti indic link-ul de unde o poti achizitiona, fie online , fie direct de la magazin (asta daca esti din Bucuresti).
    http://casaretro.com/product_info.php/info/p8835_Unealta-pentru-rotunjit-gauri.html.

    05.04.2016, 17:52:55
  • razvancristea
    razvancristea

    Bună! Mulţumesc frumos pentru răspuns. Între timp m-am descurcat singur. Am găsit tot pe aici un alezor electric, pe baterii (2 bat. AA), cu 3 capuri diamantate.
    Pentru susţinerea mărgelelor în timpul găuririi am improvizat cu un cleşte de rufe din lemn, dintr-acela mic, ce strânge puternic, care e foarte ok.
    Eu duc găurile mărgelelor din semipreţioase (cele de 6 sau 8mm) până pe la 2,5 mm. Asta necesită destul de multă muncă, răbdare, stat bine cu nervii, din mai multe motive:
    - dacă ai multe mărgele de făcut, doar procesul de lărgire duce la câteva ore
    - chiar dacă folosesc cele mai puternice baterii de pe piaţă, se termină imediat şi alezorul îşi pierde puterea, ajungând să te chinui să lucrezi
    - la un moment dat, cu timpul, textura diamantată a burghiurilor se toceşte, devine netedă în vârf şi pierzi muuult din randament
    - datorită durităţii unor mărgele şi a puterii cam mici a alezorului, de multe ori se blochează burghiul în mărgea
    - pentru că se tocesc acele burghiuri, la un moment dat vei fi nevoit să le schimbi. Problema e că pe piaţa din România nu găseşti aşa ceva să iei separat, decât la pachet cu un alt alezor (şi acela greu de găsit şi cam scump). Sau cel puţin nu am găsit eu până acum

    Per total, experienţa cu aceste unelte a fost cât de cât ok, dar nu ştiu dacă satisfăcătoare.
    Ele sunt utile, pentru că te ajută să lucrezi brăţări pe şnur mai gros, deci rezultă produse finite mai durabile în timp.
    Sunt utile, dar, în altă formă: burghiul să rămână diamantat, unealta să aibă puterea unei bormaşine, sistemul de prindere să fie la fel de eficient ca al unei bormaşine, alimentarea să se facă la priză. Astfel vei avea cele mai bune rezultate.

    14.06.2016, 13:45:50