Forum: Orice altceva VINTAGE SAU SECOND HAND - DIFERENTE, ASEMANARI
corainadoriBuna fetele! Am prins o discutie despre articole second hand si m-am gandit ca ar fi multe de clarificat la acest subiect (daca pot fi clarificate). In primul rand m-am gandit sa dau definitia de pe wikipedia:
29.06.2012, 08:31:23
"În general vorbind, de îmbrăcăminte care a fost produsă înainte de 1920 este menţionată ca antic îmbrăcăminte şi de îmbrăcăminte de la 1920 la 1960 este considerat de epocă. [ necesită citare ] Retro , scurt pentru a posteriori, sau "stil vintage" se referă de obicei la haine care imită stilul a unei epoci anterioare. Reproducerea, sau de reproducere, îmbrăcăminte este o copie nou-made, dar credincios de o haină veche. Îmbrăcăminte produsă, mai recent, este de obicei numit modei modernesau contemporane. Opiniile variază de la aceste definiţii.
Cele mai multe haine de epocă a fost purtat anterior, dar un procent mic de piese care nu au. Acestea sunt adesea stoc depozit vechi, şi mai valoroase decât cele care au fost purtate, mai ales daca au etichetele lor originale. Cunoscut ca şeptel mort sau nou stoc vechi (NOS), cu toate acestea, ele au, uneori, defecte." - traducere google.
Apoi, pe breslo ni se spune ca obiectele vintage sunt cele mai vechi de 20 ani. Buuun!
Spuneti-mi: de unde poti sa faci rost de produse vintage ca sa le pui de vanzare? S-au criticat produsele care sunt luate din dulap si puse la vanzare ca sa scape proprietarul de ele. S-au criticat produsele care par luate din second hand. Atunci sa-mi spuna cine are de vanzare produse vintage, de unde le au, daca nu de la bunica, matusa, deci din casa?
Deocamdata atat, dar daca mai imi vin idei, mai adaug.
Va rog sa va expuneti propriile pareri intr-o atmosfera constructiva, calma, fara rea vointa. Corina-Dorina
carla69Si in alta parte,alte magazine online am vazut incadrate la vintage obiecte cu vechime de peste 20 de ani,asa cum se specifica clar si aici.Dar sunt o gramada de obiecte vechi,adica vechituri care nu se pot integra in aceasta categorie.
29.06.2012, 08:48:53
gemsgemsCare e diferenta dintre vechi si vechitura? :))
29.06.2012, 08:53:24
gemsgemsParerea mea subiectiva este ca vintage sunt haine vechi, chiar si second hand (sau mai ales second hand? :P) sau noi, dar facute dupa moda de acum peste 20 de ani.
29.06.2012, 09:07:56
Cred ca marea problema este ca cele mai multe dintre noi traiam acum peste 20 de ani, unele fiind chiar destul de maricele si sunt multe lucruri care nu ne par vintage deloc, pentru ca atunci cand ne gandim la vintage ne gandim la rochii mari si dantelate, nu la blugi. :)) Dar acum 20 de ani, asta era moda. :) Si daca definitia e ca vintage inseamna vechi de peste 20 de ani, poti sa ii spui omului ca pantofii cu talpa groasa gen Spice Girls pe care ii vinde nu sunt vintage? :)) (E doar un exemplu silly, mai sunt 2 ani pana moda Spice Girls o sa fie vintage. :)) )
Eu incerc acum doar sa vad problema din mai multe perspective.
E clar ca sunt multe produse care n-au ce cauta aici. Dar sunt si unele care poate ca sunt doar judecate gresit. Si daca noi avem aceste dileme, pot doar sa imi imaginez ce greu ii e echpei Breslo sa ia decizii in aceasta privinta. Nu poti sa sanctionezi pur si simplu un om care plateste 60 de lei pe luna ca sa isi tina magazinul deschis, doar pentru ca cineva e de parere ca ce vinde nu e vintage.
Poate ar trebui data o definitie mai stricta, sa fie acceptate doar produse care se inscriu in anumite standarde de calitate. Atata vreme cat criteriile sunt vagi, vor fi multi care vor profita de neclaritate.
Eu una am multe haine din SH-uri. Tocmai pentru vechimea lor, care le face unice si pentru raportul calitate-pret. :) I'm a bit of a hipster. :))
corainadoriO alta idee! Daca cumpar o camasa denim si-i aplic floricele, dantelute, brodez pe ea, la ce categorie o pun? Camasa sa zicem ca nu e noua si posibil second, dar pentru ca o brodez eu si-i mai adaug poate accesorii, o pun la categoria imbracaminte sau vintage?
29.06.2012, 10:09:15
Corina-Dorina
corainadoriDaca eu am lucrat in tinerete multe broderii: fete de masa, mileuri,stergare, gulerase , nu sunt folosite multe dintre ele sau cel mult o data , la ce le incadrez? Vintage sau noi?
29.06.2012, 10:14:59
(Ce sa mai zic ca tinerelor mele vlastare nu le-au facut cu ochiul desi le-am spus ca le tin pentru ei sa le dau cand se vor casatori.)
Corina-Dorina
nicolebijouProblema mea vis-a vis de produsele purtate este ca sunt incadrate la categoria Handmade. Cred ca acele produse ar trebui incadrate in categoria Vintage, atata timp cat nu li s-a adus nici o modificare ( nici o aplicatie, nici o broderie, etc).
29.06.2012, 12:56:54
CinnamonClovesPe Breslo este data o definitie foarte simpla a ce este vinatge: "Produse cu o vechime de 20 de ani sau mai mult".
29.06.2012, 22:07:07
Totdeauna mi s-a parut, personal, ca definitia data de Oana de la Vintage Boutique este foarte potrivita: http://www.vintageboutique.ro/rooot/Diverse_htm/termeni%20uzuali.htm
Atat timp cat produsele care apar aici respecta regula +20 ani vechime, nu conteaza provenienta lor; pot fi lucruri pe care le-am mostenit de la parinti, bunici sau rude, pot fi haine din propria garderoba pe care le-am tinut zeci de ani (minim 20!) la pastrare sau pot fi lucruri cumparate din second-hand sau din anticariate.
Nu critica nimeni daca cineva scoate la vanzare hainele proprii de acum 20-30 de ani "ca sa scape de ele"; atat timp cat se respecta pe Breslo vechimea de +20 ani.
Vintage descrie vechimea (pot fi +20 sau +50 de ani in functie de defintie), perioada in care a fost produs un obiect, fie ca a fost purtat sau nou. Second-Hand se refera la imbracaminte sau obiecte purtate, folosite, care se incadreaza dpdv. stilistic in perioada contemporana, chiar daca nu mai sunt neaparat "la moda".
Problema e ca foarte multe persoane confunda termenul de vintage cu cel de second-hand. Daca eu imi fac regulat curatenie in dulap si vreau sa vand hainele pe care nu le mai port, asta nu inseamna ca hainele mele sunt automat vintage, ci doar second-hand. Pe Breslo foarte multe magazine pun la vanzare imbracaminte din dulapul propriu care dateaza doar de cateva sezoane - haine care fie nu mai sunt "la moda", fie de care s-a plictisit proprietarul. Acestea pot fi in stare foarte buna, pot fi foarte dragute, dar nu au ce cauta pe Breslo pentru ca vechimea lor este de 2-3 ani si nicidecum +20.
Si inca ceva: haine/obiecte noi care sunt produse recent, dar imita stilul unei anumite epoci (victoriana, pin up style, rockabilly etc) nu au ce cauta nici in categoria vintage si nici pe Breslo in general (cu exceptia cazului in care sunt handmade, desigur).
Si ca sa raspund punctual intrebarilor Corinei:
1. Daca este vorba de o camasa noua, aplicatiile trebuie sa fie "substantiale" si sa modifice serios aspectul camasii - atunci se poate lista ca si handmade (cat. imbracaminte). Daca este vorba doar de o aplicatie mica (care raportata la "restul camasii" produsa in masa, este neinsemnata), camasa nu pote fi listata pe Breslo. Daca este o camasa cumparata dintr-un second hand, o poti vinde (cu aplicatie sau fara) in categoria vintage doar daca stii ca are +20 ani vechime.
2. Daca broderiile de care vorbesti sunt lucrate manual de tine, le poti vinde in categoria Handmade. Daca au +20 ani vechime, le poti vinde in categoria handmade sau vintage, cum preferi tu. Eu as recomanda sa vinzi in categoria handmade numai produse noi, clientii care cauta aici se asteapta la produse noi si nu la lucruri folosite.
gemsgemsMultumesc pentru lamuriri! :D
29.06.2012, 22:39:32
carla69Ar fi bine ca persoanele care inscriu produse in categoria vintage sa spuna,cu aproximatie vechimea.De exemplu,daca am o bluza din tineretea mamei mele pot sa spun cu aproximatie :"are peste 40 de ani vechime"
29.06.2012, 22:53:02
bijouxdemonangeAm eu niste bluzite, rochite, fuste si ii vintage! Chiar de pe vremea bunicii!! Si le ador :D:D:D Si chiar le port :))) Si chiar urmeaza sa le reimprospatez pe unele!
29.06.2012, 23:14:33
Dar de vandut nu le vand, nu, nu, nu! Never ever!! :D :P
E bine ca ai lamurit, Andreea, notiunea de vintage si deci produsele acceptate pe Breslo ca fiind vintage! Si mie imi pare rau ca s-a umplut Breslo de SH (si eu mai cumpar din SH, don't get me wrong! Bine, trebuie sa arate intr-un fel anume :D Dar nu au ce cauta aici...)... Se strica mult imaginea...si este trist....
NaturaArtMda, nu e chiar asa simplu cu termenii astia... Din cate stiu eu, "vintage" se refera la obiecte cu o anumita vechime. Voi spuneti "peste 20 de ani", ceea ce e ok, dar as mai adauga si "pana intr-o suta de ani", fiindca dupa aceea e vorba deja de "antique". Prin urmare, da, si chestiile de acum 21 de ani sunt vintage, desi poate nu par inca suficient de vechi pentru a fi "cool". :P
03.07.2012, 00:52:12
Cat despre lucrurile create in stil vintage, care aduc a vintage dar nu sunt de fapt vintage, pentru ele exista un termen destul de precis: retro. "Retro" inseamna exact "facut sa arate vechi". Deci... "vintage" se refera la varsta obiectului, pe cand "retro" se refera la stil.
Cat despre second hand... aici e mai dificil, intrucat si obiectele vintage sunt second hand, cel putin marea lor majoritate. In conditiile astea, diferenta se poate face doar daca reusesti sa estimezi corect varsta obiectului. Cel putin asa vad eu lucrurile...
CinnamonClovesExact asa vad si eu lucrurile. Pentru simplificare, pe Breslo termenul vintage este pentru obiecte mai vechi de 20 ani (aici intra si obiectele antique care au o vechime mai amre de 100 de ani). Cand se vorbeste aici despre second hand, majoritatea cred ca se refera la obiecte purtate, din sezoane trecute, mai noi de 20 de ani. Desi desigur ca strict vorbind multe obiecte vintage sunt second hand. - in sensul ca nu sunt noi, ci folosite.
04.07.2012, 11:29:43
Problema nu cred ca tine atat de terminologie, cat de faptul ca multe persoane ignora cu buna stiinta regula "+20 ani". Nu orice imbracaminte purtata din garderoba personala se poate posta pe Breslo, pentru ca nu orice haina second hand este si automat "vintage".
Jewel.iaBună! Nu ştiu dacă mă încadrez în topicul potrivit cu întrebarea mea. Totuşi acesta cred că se apropie date fiind distincţiile dintre vintage, handmade, recycled şi categoriile formate aici (pe Breslo) în funcţie de aceste distincţii.
23.07.2012, 13:29:09
Vorba multă sărăcia omului aşa că trec direct la subiect: Prin liceu mi-am luat "geacă de blugi". Am purtat-o o dată şi apoi am uitat-o în dulap până acum un an când mi-a venit ideea să o repun în joc. Astfel, am brodat şi aplicat pe ea floricele. La ce categorie pot să o încadrez. Vintage nu e că, thanks god, încă n-au trecut hăhă ani de când am fost în liceu, însă nici second nu e că am recilclat-o (e muuult mai faină acum decât atunci când am cumpărat-o). Handmade nu e decât la nivel de broderie şi aplicaţii, ce-i drept e handmade la nivel de idee că acum e vie, frumoasă şi unică.
Ce fac cu ea? Mulţumesc în avans pentru răspuns.