Forum: Orice altceva Copyright & BUN SIMT?!

  • funksbyraloo
    funksbyraloo

    Cu parere de rau, dar nu mai pot sa ma abtin...
    Nu pot sa nu remarc cum apar zilnic fel si fel de magazine si creatii copiate. Ma irita si sunt convinsa ca nu numai pe mine. Nimeni nu spune nimic despre asta, nimeni nu reactioneaza si nu inteleg de ce.
    Chiar nu se poate face nimic?????
    Nu pot sa dau nume pt ca politica acestui forum nu o permite. Problema e ca abordand personal pe cel ce te copiaza nu rezolvi nimic. Deci ce e de facut?
    Inteleg ca materialele si culorile sunt aceleasi pt toata lumea si le poate folosi oricine. Dar a copia ideea in intregime si chiar numele magazinului mi se pare lipsa totala de bun simt.

    Va rog, comentati, spuneti-va parerea, contraziceti-ma, numai nu ramaneti indiferenti/indiferente!

    Ralu

    20.04.2010, 01:52:28
  • THEjeweller
    THEjeweller

    Draga Ralu,

    Pe de alta parte, eu am fost acuzata, sub titlu anonim, ca am copiat pe cineva, fara ca respectiva persoana sa aduca dovezi (am postat acest lucru pe forum la rubrica "Orice altceva"). Asta ti se pare normal? Eu sunt de parere ca nu putem garanta unicitatea a trei margele insirate pe o ata sau doua sarme impletite. Poate fi chiar un model elaborat, la care am lucrat mult, si care ne trezim ca seamana cu al altcuiva. De aceea, personal, eu ma feresc sa pretind unicitatea creatiilor mele. Insa intotdeauna, daca imi reproduc o bijuterie, ii asigur un mic detaliu care sa o faca diferita fata de precedentul model vandut. Asta e de fapt: bijuteriile fiecaruia sunt diferite prin model, prin lucratura, prin materialele folosite. Dar de la asta si pana la a ne asuma unicitatea ... eu cred ca e cale lunga.

    Multi dintre creatorii de bijuterii se inspira din cataloage sau de pe site-uri din strainatate, materiale putin difuzate si accesibile in Romania. Asta inseamna ca produsele rezultate sunt unice? E treaba fiecaruia cum isi gandeste design-ul. Cred ca important e ca produsele tale sa fie apreciate.

    Ce poti face ca sa iti asiguri o oarecare unicitate a produselor tale? Le inregistrezi la OSIM, in Registrul National al Desenelor si Modelelor Industriale. La fel poti face pentru a te asigura ca nimeni nu iti va copia brandul magazinului tau. Informatiile din link-ul alaturat iti vor fi utile in acest sens: http://www.inregistrare-marci.ro/marca-inregistrata/index.php. In momentul in care cineva iti copiaza creatiile il dai in judecata si castigi cauza :). E foarte adevarat ca inregistrarea la OSIM costa, dar e singura modalitate in care putem sa ne facem creatiile si brandul unice. De aceea, multi prefera sa adreseze amenintari sau sa se exprime injurios pe forumuri. Asta nu e corect.

    Mi-am exprimat doar o parere, care, ca orice parare, e una subiectiva. Nu e cu mult diferita de a ta. E nasol, intr-adevar sa vezi ca un produs de-al tau e copiat la indigo. Marii creatori se lupta cu fabricantii chinezi de ani de zile si nu reusesc sa aiba castig de cauza. Ce putem face noi decat sa cream modele care sa fie greu de reprodus?

    Numai bine.

    Giulia

    20.04.2010, 09:17:26
  • lycurycy18
    lycurycy18

    Sunt de acord cu Giulia. Atata timp cat nu avem marca inregistrata pe model nu putem dovedi ca suntem noi creatorii originali si nu poti cere nimanui socoteala pt ca ti-a furat tie sau altcuiva modelul sau numele. Si eu sunt foarte pornita pe chestia asta si tocmai de aceea o sa imi fac o linie de produse marca inregistrata. Succes si nu mai fi suparata ci din contra trebuie sa fii mandra ca cineva iti apreciaza atat de mult produsele in cat este in stare sa le reproduca.

    20.04.2010, 15:15:01
  • funksbyraloo
    funksbyraloo

    Nu cred ca e vorba de apreciere cat de comoditate. Cand vrei sa faci bani (si atat) e mult mai simplu sa copiezi ceea ce s`a facut deja si a avut succes.

    Problema e ca unii chiar pun foarte mult suflet si investesc foarte mult timp si energie incercand sa creeze ceva original si e absolut frustrant sa vezi cu cata rapiditate si nonsalanta se copiaza.

    Sunt absolut sigura ca nu se va rezolva aceasta problema nici inregistrand numele sau produsele la OSIM pt ca este practic imposibil sa decoperi si sa dai in judecata pe toti cei care copiaza.

    20.04.2010, 15:32:32
  • lycurycy18
    lycurycy18

    Eu zic ca ne facem sange rau degeaba. Atata vreme cat se fabrica replici pentru marile branduri nu ai cum sa nu intri in acest joc daca ai succes.Cei care sunt fara inspiratie sa le fie rusine, iar noi cei care cream o sa putem sta cu capul sus fara sa avem vreo jena ca am furat ceva sau nu. Fii cat mai originala si nu fa acelasi produs de 2 ori si asa o sa vezi ca nu poate tine pasul cu tine nimeni:)

    20.04.2010, 16:06:58
  • andreaz
    andreaz

    Intre "a te inspita" si "a copia" distanta este ca si de la cer si pamant. Cu totii ne uitam la poze, cautand un model care sa ne inspire, dar copiatul unu la unu nu esre fair din nici un punc de vedere.
    Si eu am fosr copiata, si i-am si atras atentia, ea motivand exact cu a motivat si Giulia, ca modelul nu este inregistrat la OSIM ca al meu si ca defapu nici nu este sigur ca nu am copiat si eu modelul ra randul meu.
    Acum, mie imi vine cam greu sa cred ca, intamplator a indoit sarma la fel si a folosit aceeasi tehnica pur intamplator, mai ales ca a recunoscut ca urmareste atent blogul meu. Dar na... am stabilit de comun acord ca nu este frumos ce face si sa nu se mai intample. Pacat de acest mic incident ca fata este intradevar talentata si lucreaza foarte bine. Plus ca , poate supararea nu ar fi asa de mare daca, in general vorbind daca ar trece la descrierea produsului sursa de inspiratie.
    Iar cu intregistratul la OSIM, este foarte greu, chiar imposibil sa ne inregistram toate modelele, mai ales ca vorbim de handmade unicate.

    20.04.2010, 21:45:36
  • 19MM91
    19MM91

    Eu nu m-as mandri cu faptul ca n-am copiat niciodata nimic. E una dintre cele mai bune metode de a invata.
    Iar cine sta si-si face probleme ca e copiat n-are destula imaginatie sa faca ceva folositor in timpu ala.

    btw...daca esti cu adevarat creativ esti mereu cu un pas inainte, oricum.

    20.04.2010, 22:08:39
  • JoliesseDesign
    JoliesseDesign

    si eu am patit-o cu papsuile pe care le fac, ba chiar am fost acuzata ca nu sunt creatiile mele ca sunt furate din afara (asta a fost scuza data de dra care a incercat sa le reproduca)....sunt sigura ca astfel de brose mai exista (tre sa fii trilulilu sa nu crezi asta) dar exact ca ale mele SUNT SIGURA CA NU MAI EXISTA (sunt creatiile mele si numai ale mele, totul a plecat de pisica hello kitty, stiu este o diferenta fffff mare, insa daca va uitati pe blogul meu la primele postari cu astfel de brose o sa intelegeti) spun asta ptr ca in fiecare zi le adaug cate ceva. Si eu m-am gandit sa le inscriu la OSIM, dar am inteles ca trebuie fiecare model in parte (sunt unicat). Am stat si m-am gandit..inca nu sunt tra-la-la sa dau atatia bani sa fac asta asa ca am renuntat. SI acum un mesaj pentru cele care mai incearca sa reproduca: degeaba va chinuiti fetelor, oricum tot ALE MELE SUNT MAI FRUMOASE SI MAI APRECIATE!!. Asta va sugerez si voua sa faceti, nu va mai bateti capu' nu se merita. Mandriti-va cu ce faceti zi de zi (oricum ale voastre sunt mult mai reusite decat cele care incearca imitatia). Succes!

    20.04.2010, 22:35:48
  • funksbyraloo
    funksbyraloo

    @19MM91 Cum sa nu te irite faptul ca cineva iti copiaza ideea? SI NUMELE?
    Poate nu ai fost inca in situatia asta (si sincer nici nu iti doresc, nici tie, nici nimanui) ca sa intelegi frustrarea celor care au patit`o.
    Dupa ce te chinui sa vii cu ceva original si, cum spuneam si mai sus, iti consumi atata energie si pui atata suflet, nu este normal sa te supere faptul ca cineva te copiaza?

    20.04.2010, 22:49:15
  • 19MM91
    19MM91

    hehe...ba da, exact chestia de care eram cea mai mandra si care era cea mai apreciata.
    ce-am facut?
    nimic. am ras, am aratat-o la prieteni ca sa rada si ei, am comparat (am ajuns la concluzia ca a mea e mai frumoasa, bineinteles) si m-am apucat sa fac altceva.
    no harm done.

    am fost si acuzata ca am copiat (stupid, avand in vedere ca persoana aia zicea ca am copiat de la ea un psj din south park:)) ).
    again, am ras, am facut un pic misto si m-am apucat sa fac altceva.

    chestia e ca nu suntem intr-o competitie. din contra, copiand si prin inspiratie lucrurile se perfectioneaza:P

    20.04.2010, 23:08:09
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

    Pe mine m-ar supara foarte tare, si te inteleg Raloo. Doar ca din pacate nu prea ai ce sa-i faci...poti desigur sa scrii un mesaj persoanei respective, dar sunt sanse mari sa nu ti se raspunda sau sa primesti un raspuns indiferent.

    Acum ceva timp citeam pe forumul despre o artista care spunea apropo de subiectul asta ca are cateva modele de bijuterii pe care nu le va pune niciodata pe net, tocmai fiindca nu vrea sa fie copiate. Le expune numai la targuri si banuiesc ca in magazinele cu care colaboreaza. Stiu ca pentru multi dintre noi asta nu e o solutie, dar poate te consoleaza cu ceva povestioara..arata ca nu se intmapla in niciun caz numai la noi.

    Daca magazinul iti copiaza evident si numele si look-ul, il poti raporta. Am avut succes cu raportarea unui magazin clonat 100% dupa Irina Moise (daca stiti) - dar era intr-adevar identic, doar calitatea mai proasta.

    20.04.2010, 23:12:19
  • tonycat
    tonycat

    Salut,

    Doamne , cate discutii!
    vroiam doar sa va spun ca eu sunt fan "wireworking" si incepatoare, si cred ca o sa mai fiu inca un an de acum incolo, sau cat timp o sa consider eu, doar sunt autodidacta, si cand ai la indemana un site ca http://www.jewelrylessons.com/ , dupa mine cel mai bun si mai complet site cu astfel de lucrari, nu stiu cum poti sa faci sa nu "ciupesti" putin de ici, putin de colo. Ai o piatra in mana si te gandesti ce sa faci cu ea, cum sa o faci sa se inteleaga cu sarma din dotare, sa ii urmaresti conturul sau sa indoi sarma in opozitie, sa faci o bucla artistica, sa mai pui si o margica, prea incarcat???!!, te intrebi, apoi, sa fac bucla asa, sau asa,dar daca nu iese frumoasa?? Mai bine nu risc si o iau in unghi drept, sau si mai bine ma folosesc de unealta aceea numita wig-jig , parca, folosita de o multime de alti mesteri din toata lumea. Si in final, dupa inspiratie sau respiratie, dupa ce am stricat cativa metri buni de sarma, din aceea de import, desigur(am restrictie la concediu, in schimb cumpar cheltui serios pe sarma din America) si mi-am facut si cateva gauri in degete, iese un proiectel curatel, ii pun un pret, si....... il lansez la apa. Si daca ma uit dupa pietre, credeti ca imi pun problema, sa le cumpar pe astea sau sa nu le cumpar deoarece le-am vazut pe site, aici, deja instalate intr-o lucrare bine facuta.
    Daca imi fac astfel de probleme inseamna ca nu cred cu adevarat in ceea ce fac.

    Acum serios, ceea ce admir la multe persoane de pe site este acuratetea lucrarilor si ingeniozitatea. Mie mi-ar place sa fac schimb de experienta cu persoane care lucreaza cu sarma. Si sunt destule care o fac foarte bine.
    Mai ales ca asta nu se invata in scoala, tot ce pot sa fac este ca atunci cand m-am inspirat mai mult sau mai putin de la cineva, este sa indic REFERINTA. Nu este nimic neobisnuit in asta, am destule carti de wireworking ca sa va pot confirma acest lucru. Sunt autori care introduc in cartile lor tehnici scornite de altii. Dar le precizeaza si numele.
    Intrebare: pe site-ul de care v-am spus se vand si tutoriale(mi-ar place sa vad si aici asa ceva). Cel care cumpara tutorialul, il foloseste, invata, si in final si daca vrea, poate pune si un pret pe ceea ce a realizat. Doar materialele costa, nu? Indica si sursa de referinta, desigur Vedeti vreo problema aici?
    Multumesc!

    21.04.2010, 04:25:26
  • user21
    user21

    asta cu tutotialele si site-urile cu modele de unde ne putem influenta e cu doua taisuri.

    chiar mai zilele trecute era o lista cu produse mainly din sarma.mie mi s-au parut cam toate la fel,ziceai ca sunt ale aceluiasi vanzator.

    sa zicem ca ai imprumutat o tehnica.bun.e normal.si eu fac asta.dar de aici inainte depinde doar de tine ce faci si in asta consta diferenta intre copiat si inspirat.

    cat despre cazurile in care se copiaza la mm,schimband doar culorile (si asta pun pariu ca se intampla doar pentru ca nu le aveau exact pe cele folosite de "sursa de inspiratie ":)) eu le incadrez la.....mai bine nu va spun :))

    si nu...nu mi se pare distractiv sa fii copiat,pentru ca asa cum spunea si ralu....tu chiar te "muncesti" sa vii cu ceva nou .si nu e fair ca unii le iau de-a gata.
    but then again....e o chestie care nu o sa dispara niciodata.
    asa ca mai bine iti vezi de ale tale,si ei de ale lor.in fond...nu toti suntem la fel,si nu poti avea pretentia ca toti sa gandeasca si sa actioneze ca tine.

    21.04.2010, 09:38:12
  • funksbyraloo
    funksbyraloo

    De acord cu BWE. Una e sa lucrezi cu o anumita tehnica si alta e sa copiezi in intregime un model.
    Nu sunt absurda, odata ce ai ales sa folosesti sarma, sau margelele de exemplu, exista un numar limitat de chestii pe care le poti face. Si totusi, uite cat de diferite pot fi rezultatele atunci cand cineva vrea sa fie original.

    Cum spunea andreaz, o solutie ideala ar fi ca fiecare sa specifice sursa de inspiratie.

    Tonycat, sa iti dau un exemplu:
    de curand a aparut un magazin nou pe Breslo, dustinlight. Uita`te de exemplu la produsul asta: www.breslo.ro/Product/bentita_152636 . Eu una iti spun sincer ca nu am mai vazut tehnica asta folosita pre Breslo pana acum. A folosit material textil si margele de nisip, materiale atat de comune si totusi, un rezultat atat de original. Ei, daca cineva va veni ceva asemanator in curand, se va numi ca a copiat, de acord?

    21.04.2010, 10:08:16
  • DeianeiraJewellery
    DeianeiraJewellery

    buna fetele! As dori sa fac si eu o mica observatie. Toate aveti dreptate. Este inevitabil sa nu te superi cand te gandesti la un concept iar dupa ce publici lucrarea si se vinde bine incep unii altii si copiaza fidel.Pe de alta parte cum ati subliniat voi nu ai ce face , asta se intampla in absolut toate domeniile , de la spionajul industrial la copiatul de la scoala .Vreau sa va povestesc ceva in schimb apropos de acest subiect. Este o fata pe breslo care, in momentul cand a aparut avea ceva al ei, un stil interesant. Am admirat-o, sincer. Pe parcurs insa, a inceput sa copieze in dusmanie un alt magazin de ma crucesc . Nu-mi vine sa cred!! Este incrdibil sa ai o incapatanare din asta ferventa in a face exact ce face o alta persoana. Am abordat-o frumusel pe mail si i-am spus ca regret ca a plecat de la ceea ce facea si s-a hotarat sa fie dublura altui magazin. Mentionez ca i-a scris si fata ale carei produse erau copiate. Fetelor nu mananc ceva cu polonicul, va spun lucreaza toate produsele identic. Stiti care a fost replica ei? N-am ce-i face eu le-am gasit modelele pe un site... a doua zi a mai copiat altceva.... Asta vis - a - vis de cum a inceput funksbyraloo ca totul tine strict de bunul simt al celuilalt si mai ales de respectul pe care il avem unii fata de altii. Doresc sa reiterez ca respect munca celorlalti, apreciez ideile creative si daruirea. Atat. Va pup pe toate

    21.04.2010, 10:43:48
  • lycurycy18
    lycurycy18

    Eu sunt de acord cu ce a spus CinnamonCloves si chiar asa procedez.De fiecare data cand fac o bijuterie noua si imi place sa o am numai pt mine, nu o postez pe site si o iau numai la targuri.Bineinteles ca am vazut oameni cu aparatele de fotografiat si la targ, dar le poti interzice sa faca poze.La partea de pictura mi se pare ca nu prea au curaj sa se arunce la copiat:)) e mai greu sa ai talent si la pictura, sau fura numai ce pot face si ei :P iar cei care stiu sa picteze nu isi au rostul pt ca oricum au o gramada de mari artisti din istoria artei de unde se pot inspira si care au intr-adevar valoare si succes, nu de la mine sau de la altcineva ca mine, dar la margelit normal ca fura ori si cine gaseste materiale de lucru. pentru asta nu iti trebuie scoala - iti trebuie doar imaginatie sau inspiratie.Eu din cate am vazut la targuri doar 10-15% sunt oameni care au terminat o scoala de specialitate, iar restul sunt din alte domenii, asa ca inca odata sustin ca oricine se poate apuca sa fure modele, sa margeleasca, sa croseteze sau sa coasa anumite materiale. Si la urma urmei suntem oameni si oamenii din natura lor genetica sunt niste imitatori atat a gesturilor cat si a cuvintelor.

    21.04.2010, 10:52:39
  • 19MM91
    19MM91

    exista o metalitate de artist (plastic): numai eu pot creea, lucrurile mele sunt unice, nimeni nu poate face ce fac eu.
    pana la urma poti sa incerci si asa si sa vezi daca iese.:-??

    totusi, poti sa te linistesti, sa-ti dai seama ca cel care a copiat ti-a considerat modelul suficient de frumos incat sa folosesca timp si materiale sa-l reproduca, si sa-ti dai seama ca nu ti-a facut nimic rau. (crezi c-o sa-ti scada vanzarile, ca cei care cumparau de la tine o sa cumpere de dincolo, ca cine iti apreciaza munca o sa o considere subit urata?)
    si sa zicem ca simti ca e ca si cum ti-a furat din portofel. ce poti sa faci? sa te faci sa te simti si mai rau.-hmm...da, asta e solutia!

    21.04.2010, 11:07:32
  • tonycat
    tonycat

    Nu vreau sa intru in polemica cu artistii pictori, dar dati-mi voie sa va spun ca margelitul sau modelatul sarmei pot ajunge la rang de arta. Cei care se ocupa cu asa ceva nu au scoala pentru ca la noi nu exista asa ceva, nici macar instructori autorizati intr-o tehnica sau alta. Si atunci, ce ramane sa fac... Cumpar carti, tutoriale, si ... exersez. Clestele,i sarma si ciocanul sunt prietenii mei.Tehnica, tehnica.. poate si pentru ca am o pregatire tehnica la baza.. Nu vad nimic rau in asta, doar daca daca nu stiu cum sa imi gasesc propria identitate, si ma las coplesita de identitatea altora, atunci chiar o sa fie rau Tot citind si navigand prin site-urile americane am descoperit oameni cu studii de arta, de arhitectura care fac, ce credeti.... bijuterii din sarma, margele, pietre.Pentru ca le place. Exista o artista in Marea Britanie care face sculptura in sarma..
    Stiu ca nu am voie sa fac publice alte adrese, dar uitati-va putin la creatiile de pe acest site
    www.strukova.ru si spuneti-mi daca asta nu e arta adevarata. De tehnica nu mai vorbesc...
    End of story! (pentru mine)

    21.04.2010, 11:19:33
  • DoinaDay
    DoinaDay

    Ha,ha,ha!Tare as vrea sa vad cum se incumeta cineva sa copieze o lucrare din Fimo!Nu de alta,dar am avut o solicitare sa reiau o tema a mea.Si n-am putut sa o refac.Nu identica.As vrea sa vad cum cineva poate copia o lucrare a mea!Aaa,sa se inspire,da!Sa incerce sa reproduca,da!Dar sigur nu va fi identica!
    Deci,curaj plagiatoarelor,va dau voie sa incercati sa ma copiati si as vrea sa si vad fotografia!

    21.04.2010, 11:39:07
  • lycurycy18
    lycurycy18

    Nota 10 pentru strukova elena.Asta trebuie sa fie un punct de plecare pentru cei care se intrec in ale margelitului si in wireworking. Cine ajunge la acest nivel se poate considera un adevarat artist. Toate bijuteriile handmade intra in categoria arta, unele mai mult si altele mai putin, de ex eu pe andradacristina o apreciez foarte mult si sincer eu nu as putea sa fac ceea ce face ea. Daca ai un talent in orice domeniu nu iti trebuie neaparat studii, asta incercam sa spun. Talentul vorbeste de la sine. Iar ceea ce iese din mana celui care isi incearca talentul si in acelasi timp exerseaza pana ajunge la perfectiune (fiecare are un punct de perfectiune) poate fi considerat o opera de arta. Asa ca fiti mandri de ceea ce stiti sa faceti si nu are rost sa va amarati pentru piedicile care vin pe parcurs. Iar voi cei care copiati, daca a-ti reusit sa faceti ceva identic si la acelasi nivel cu originalul felicitari, daca nu tre sa va dati seama ca nu este locul vostru aici.

    21.04.2010, 11:56:45
  • dodo
    dodo

    In primul rand iti multumesc Tony pentru adresa furnizata pentru ca am gasit aici ceva care mi-a luminat ziua.
    Apoi revenind la subiectul de fata consider ca este spinos, si parerea mea este ca cel care copiaza nu va recunoaste niciodata ca a copiat ci cel mult ca a adaptat un model vazut unedeva....
    Nu doresc sa fac referire la cei cu studii de arta plastica sau conexe pentru ca nu este cazul nefiind in domeniu, dar au un atuu ca-si pot pune in opera cunostintele aprofundate prin studiu si personal astept de la ei si opera lor idei si metode novatoare astfel incat vazandu-le lucrarile sa stii imediat ca sunt absolventii scolilor de profil.
    Pe ceilalti care nu au diplome in sprijinul acestei activitati creative ii impart in trei categorii:
    - cei cu talent nativ care instinctiv aleg si lucreaza materialul, culoarea in forma potrivita dupa imaginatia proprie si sunt foarte putini si daca ceea ce fac este neconventional este cu atat mai laudativ.
    - cei care trebuie admirati ca prin studii individuale ( carti, tutoriale s.a ) deprind o tehnica , o perfectioneaza si isi creeaza propriile produse si-si contureaza un stil
    - si cei care fura ce se poate de la cele doua categorii amintite. asa cum citim despre furtul intelectual putem spune in acest domeniu se fura idei, concepte, chiar produse, deci un furt artistic, un plagiat.
    Dar totul pleaca de la bani. Targhetul este castigul si tactica e simpla.Se urmareste produsul ( conceptul ) vandabil , se copiaza si se pune in vanzare la pret mai redus decat originalul.
    Normal ca cel care este copiat este lezat si daca toata aceasta lume ar fi guvernata de principii si bun simt nu s-ar cauta solutii la aceasta problema pentru ca nu ar fi la ce.
    Dar intr-o lume haotica cresc si indivizi mutanti comportamentali.
    Solutii, fie purtati un razboi pe care posibil ( probabil ) nu-l veti castiga dar in care veti irosi timp si nervi inutil sau vedeti aspectul pozitiv al situatiei si anume daca sunteti copiati inseamna ca ati realizat ceva deosebit, care place, starneste nevoi sau chiar invidii.
    Creativitate si spor in tot ceea ce intreprindeti!

    21.04.2010, 12:18:33
  • narcyssa
    narcyssa

    eu recunosc ca m-am inspirat mereu din creatiile voastre...uneori am incercat sa copiez 100% un obiect dar pana la sfarsit a iesit altceva..problema mea e alta...tot mai multe persoane imi folosesc fotografiile fara a-mi cere permisiunea. Unele cred k daca cropeaza doar o parte din fotografie nu ma prind...sincer nu ma deranjeaza atat de mult faptul k le folosesc..ci mai mult faptu k nu imi spun...cu toata inima le dau mai departe..mai ales la produsele pt confectionat...pentru k la bijuterii ar fi aiurea...nu am copy right la fotografii si nici nu ma gandesc sa pun..dar ma supara..am absentat de pe site aproape o luna...iar cand m-am intors am avut 2 mesaje prin care eram atentionata de fotografii...voi mai lipsi vreo 2 luni..poate in acest timp persoanele care mi le-au folosit se vor simti si imi vor spune

    21.04.2010, 13:20:51
  • Simina
    Simina

    Da, subiect delicat.....
    Si eu am fost copiata, nu o data, insa am ales sa nu reactionez in niciun fel. Nici macar mesaj in care sa-mi arat dezaprobarea nu am trimis. Insa recunosc, nici mie nu-mi place. De inspirat m-am inspirat si eu, insa am precizat mereu sursa. Pentru a invata diferite tehnici, am cumparat tutoriale de pe site-ul american mentionat anterior, asa am progresat si am ajuns sa am propriile mele tutoriale.
    Cred ca singura rezolvare ar fi ca cele care copiaza l o bijuterie sa specifice macar ca nu este un model original si ca apartine artistului cutare. Asa cred ca nimeni nu ar mai avea nimic cu ele si toata lumea ar fi multumita, pentru ca plagiatul va exista intotdeauna si toate mesajele noastre indignate (pe buna dreptate) nu vor schimba asta!
    Va pup și va doresc inspiratie si spor la munca!

    21.04.2010, 13:51:38
  • Margelute
    Margelute

    Off, nu am vreme acum sa citesc chiar tot un singur lucru:
    @ Narcyssa, scrie-ti pozele asa cum fac eu. Ma rog cineva mi-a folosit o poza asa scrisa :) dar macar a fost o singura data si atat. Pai eu m-as enerva foarte tare pentru ca eu cand fac poze muncesc FIZIC o zi intreaga si nu-mi convine sa-mi fure altcineva munca.

    22.04.2010, 09:10:08
  • dianabv
    dianabv

    am citit tot ce ati scris, si in mare parte fiecare are dreptate. un singur lucru nu a fost punctat: isi cumpara cineva un inel din sarma de ex, care este copiat si este foarte prost lucrat. dupa 2 zile i se agata in toate hainele sau se rupe sarma. prima data cand va vedea un produs similar, dar care e de fapt muncit serios, nici nu se va ma uita, deoarece a patit/o o data. si aici imi vin in minte modele frumoase, muncite serios, cu migala, pe care le/am vazut copiate grosolan. eu chiar daca nu lucrez cu sarma pot vedea diferenta, dar clientul vede doar stilul, si nu il mai intereseaza. asta a propos de faptul ca intr-adevar copiatul ne poate afecta vanzarile.
    asa cum si la fimo auzim pe la targuri: a, plastelina din aia, se rupe... si ne gandim ca poate unele din tre noi fac un cercel cu o grosime de 1mm iar altele de 2, si are de suferit toata lumea... acum am ajuns cam off topic, dar asa este.
    eu sunt pasionata de quilling, si am vazut pe breslo lucruri care m/au incantat pur si simplu. dar mi s/a intamplat sa vad apoi pe un forum ca o persoana careia ii apreciasem munca scria ca un anume iepuras din hartie pe care l/a postat e de fapt o poza luata de pe net, dar si al ei a iesit la fel, chiar daca cea postata nu e poza ei...
    ma intreb ce fac oamenii astia cand li se comanda ceva...
    important e sa nu ne lasam coplesiti, sa avem convingerea ca facem lucruri deosebite, iar pentru cei care copiaza, sa speram ca isi vor gasi un stil propriu in curand...

    26.04.2010, 09:18:48
  • RaulBijoux
    RaulBijoux

    ceea ce creez se copiaza(este o doamna care o face in mod constant... nu-i dau numele, insa se afla printre noi:)), nu mai postez nimic pe site. dar si asa, stiti ce am patit ? eram la un targ, si doamna respectiva a venit la mine si se uita.... i-am spus "buna ziua, ce mai faceti ?" mi-a raspuns "ma uit si ma inspir...." eu "de ce faceti asta ?" ea "pentru ca vreau si ca pot !" ... am ramas "masca" nu am avut comentatii..... chiar eram decisa sa-i spun ceva si nu am mai putut... asa ca... nu ma mai enervez :)

    26.04.2010, 14:11:04
  • dodo
    dodo

    " ...ma uit si ma inspir.....
    de ce faceti asta ?" ......
    pentru ca vreau si ca pot ....."
    asta chiar tare.culmea.......nesimtirii!!!!!

    26.04.2010, 19:18:58
  • RaulBijoux
    RaulBijoux

    ma crezi ca nu am stiut ce sa-i raspund ?! am ramas..... :) asta e, atata poate atata face

    27.04.2010, 12:47:37
  • scharmen
    scharmen

    "... pentru ca vreau si ca pot..."
    nu mi-am imaginat vreodata ca pot sa existe asemenea raspunsuri...
    da-ne Doamne rabdare si intelepciune...
    cat rau facem cu gura asta spurcata... nu stim a raspunde frumos... nu stim a fi intelepti... stim doar sa ne dam cei mai tari ... fara a sti insa ca suntem penali...

    O mare admiratie @ RaulBijoux pentru faptul ca ai tacut si nu i-ai raspuns dupa felul in care ti-a vorbit!

    28.04.2010, 17:49:47
  • user21
    user21

    http://made-in-brasov.blogspot.com/2010/01/copiatul-la-indigo.html

    q.e.d.

    29.04.2010, 08:27:15
  • juli
    juli

    ce placere mai ai in a crea handmade, cand tu practic copiezi ceva?

    29.04.2010, 13:01:26
  • Silvana
    Silvana

    Din pacate, atunci cand "mai marii comunitatii" nu iau o atitudine clara in aceasta privinta (ca de exemplu produsele raportate sa fie sterse din magazine, persoanele care copiaza fara acordul celei care a conceput modelul sa fie sanctionate intr-un fel etc. - sunt n variante), persoanele care copiaza se simt "protejate" si considera ca de fapt copierea este un lucru pe care doar "fitoasele" nu-l accepta.
    Pentru cei care motiveaza copiatul ca pe o metoda de a invata: exista sute de tutoriale pe net, care explica fiecare pas al creearii unei bijuterii. Cu imagini si tot ce trebuie. Asa se invata. Nu copiind ceva . Teoretic, dupa ce inveti tehnicile, trebuie sa iti folosesti

    29.04.2010, 20:06:23
  • Silvana
    Silvana

    scuze, s-a intrerupt. Deci, dupa ce inveti tehnicile trebuie sa iti folosesti PROPRIA IMAGINATIE pentru a creea. Bun, ca te inspiri de undeva, e ok dar trebuie sa adaptezi acel lucru la stilul tau.

    29.04.2010, 20:08:11
  • juli
    juli

    lipsa personalitatii si respectiv al unui stil propriu duce la copiere.

    29.04.2010, 21:22:16
  • Silvana
    Silvana

    bun, stilul propriu nu-l ai de la inceput (sa zicem) dar ti-l faci. Evident, asta daca te intereseaza acest domeniu cu adevarat. Daca doar vrei sa faci niste bani sau te joci putin cu fimo, margelute sau mai stiu eu ce... poate iti permiti sa copiezi, sa nu ai un stil propriu. Daca insa vrei sa realizezi ceva in acest domeniu, eu zic ca ai nevoie in primul rand de un stil al tau. Cu copiatul nu se ajunge nicaieri.. (evident, vorbesc in general si nu ma refeream la juli :D )

    29.04.2010, 22:02:36
  • Laurazin
    Laurazin

    Ma bag si eu in vorba pentru ca subiectul e foarte delicat pentru cineva care chair incearca sa sa gaseasca solutii noi si interesante la vechi probleme sau sa faca din aceleasi margele, accesorii, materiale, ceva diferit, nou, PERSONAL.
    Toata viata am avut de-a face cu copiori care au vandut mai bine si sunt convinsi ca asta e reteta succesului!!! Cat eu fac"o lucrare", finisat de bun simt si lucrat cu atentie si raspundere altii fac 10 si vand....desi mie mi-e mila de ei.
    Aici e o platforma de vanzare dar unii se respecta prea mult ca sa copieze cu nesimtire....iar tutorialele sunt ptr tehnica, nu sa faci EXACT, EXACT acelasi lucru.

    Eu asa face un apel catre copiori pe care ar trebui sa-l postam toti pe site-urile noastre:
    DACA VA PLACE CEVA SI VRETI SA FACETI LA FEL, MACAR NU COPIATI INTOCMAI, SKIMBATI (naibii !!!) CULORILE SI MATERIALELE...SI VEDETI SA NU FIE IDENTIC CU CEL DE LA CARE ATI COPIAT!!!
    :P

    03.05.2010, 19:44:45
  • swlady
    swlady

    Cele care copiaza dovedesc cat sant de nesimtite si de proaste.Asa s-a umplut piata de chinezarii,copiind de la altii.La fel si cu cele care copiaza...s-a umplut Romania de atatea "creatoare" de bijuterii.In scurt timp,va ajunge piata romaneasca plina de "creatii" handmade exact ca si chinezariile.Culmea e ca una care copiaza da replica celei copiate ba ca ea n-a copiat pe nimeni,ba ca tu (culmea nesimtirii) ai copiat-o pe ea,ba ca tu ai copiat produsul respectiv de la altii sau ca acel produs l-a vazut si la altii.Si,intr-o situatie ca asta,ti se cam pune pata cand tu stii f bine ca nici n-ai copiat de la altcinea si nici nu te-ai inspirat de la altii ci,pur si simplu,a fost ideea ta.Exista posibilitatea ca si altcineva sa fi avut aceeasi idee ca si tine,dar cand vezi produsul tau pe taraba cuiva apropiat care a vazut la tine acel produs,a vazut ca l-ai vandut bine si,la 2 saptamani dupa asta,il vezi si la ea,cum e?Nu-ti vine sa lasi deoparte decenta si bunul simt si s-o scuipi in ochi?Mai ales cand stii ca persoana respectiva nu te-a copiat o singura data ci in repetate randuri.Vezi,de nenumarate ori,ca s-a insiprat din creatiile tale si mai e cum mai e dar cand vezi ca a facut exact acelasi produs ca si tine,copiat pana in cele mai mici detalii,poti sa taci?Nu te revolta?Nu ti se umple paharul?Ok,sant de acord si cu faptul ca mai bine lasi prostul in pace dar daca taci,te va copia in continuare si pe tine si pe altele care,intr-adevar au ceva in cap si nu au capul pe umeri doar ca sa nu le ploua in gat si au imaginatie si talent,si uite asa,usor,usor (pt ca nesimtitele se inmultesc pe zi ce trece) vom deveni in curand niste mici chinezi europeni:)))

    31.05.2010, 13:56:18
  • mady68
    mady68

    cam dura exprimarea ....dar reflecta realitatea,cel putin asta am observat in ''lumea bijuteriilor''

    31.05.2010, 20:31:24
  • tonycat
    tonycat

    Draga SWlady nu esti deloc o "lady".

    Toate cele bune!

    01.06.2010, 12:43:01
  • mady68
    mady68

    a fost cam 'dura',dar 'plagiatoarele' in ce categorie le putem incadra?una e sa te ''inspiri''si alta sa copiezi-e un subiect foarte delicat-

    01.06.2010, 13:04:04
  • swlady
    swlady

    draga tonycat,daca te simti cu musca pe caciula e problema ta.

    01.06.2010, 13:10:04
  • tonycat
    tonycat

    Uf, fetele astea care isi aleg pseudonime de zane dar au in limbaj de mahala.

    Eu am zis, cand "copiez" pe cineva indic referinta. Am tot respectul pentru autor.

    In toata lumea asta (nu ma refer la HM neaparat) exista cativa autori originali. Ii numeri pe degete...

    Si sa stii ca si musca si caciula mea sunt handmade.

    Pupici!

    01.06.2010, 13:45:09
  • dodo
    dodo

    cred ca topicul se poate numi simplu BUN SIMT. il ai sau nu....si de acolo pleaca totul.
    extrapolez, e ca in viata te ghidezi dupa principii morale sau faci totul ca sa reusesti, calcand " peste cadavre " .
    depinde in mare parte din ce material esti croit si cat s-a " lipit" de tine trecand prin viata.asta-i parerea mea si asa cum m-am exprimat mai sus vom intalni ,chiar ne vom ciocni cu indivizi si dintr-o categorie opusa din cea in care ne situam.
    depinde insa cum abordam problema si incercam s-o solutionam. conteaza!!

    01.06.2010, 15:53:24
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

    Fetelor, nu uitati ca suntem pe un Forum public, unde printre altele nu sunt permise:

    Iesirile necontrolate: Insulte, injurii sau atacuri la adresa altor persoane si orice comportament daunator nu este tolerat.

    Sunt de acord ca problema este spinoasa, dar aduceti-va aminte ca aici pot intra si clienti de-ai nostri, carora nu vrem sa le facem impresia ca ne certam ca la usa cortului (hem hem) sau ca scena handmade e compusa din cateva fete care isi scot una alteia ochii. Va rog, nu ma faceti sa inchid topicul.

    01.06.2010, 22:07:09
  • swlady
    swlady

    tonycat,a spune lucrurilor pe nume nu inseamna mahala.La urma urmei,as prefera mahalaua decat nesimtirea si prostia.Copiezi pe cineva dar ai tot respectul pt autor?:))))Daca ai avea respect pt autor ai incerca sa creezi ceva din propria imaginatie (daca ai asa ceva) la fel de frumos ca ceea ce admiri tu la altii nu sa copiezi.Daca tu crezi ca cel pe care-l copiezi considera ca faci asta din respect pt el,inseamna ca prostia ta nu are margini.Ai aici destule fete care au fost copiate de unele ca tine.Ti se pare tie ca ele se simt respectate de cele care le-au copiat?Si nu vorbim de copiat sau de inspirat din site-urile straine,vorbim aici de copiat intre noi.Asta e problema.Si,pun pariu ca si musca si caciula ta handmade sant copiate de la altele.Ar fi bine si corect ca,cele care nu sant in stare sa creeze ceva din propria lor imaginatie,sa se lase de handmade.Consider ca se numeste artist cel care are imaginatie si talent nu cel care copiaza.Nu mi se pare corect ca,la un targ,sa se amestece artistii cu plagiatorii.Si mie-mi plac creatiile unor fete si as putea sa fac aceleasi lucruri ca si ele cu mare usurinta dar nu fac asta tocmai pt ca le respect pe el si le respect munca.In afara de asta,daca as copia ceva de la cineva,ar fi imposibil ca vreodata,la vreun targ,sa nu ne intalnim si persoana respectiva sa nu vada ca i-am copiat modelul.Nici n-ar trebui sa-mi reproseze ca am copiat-o.Numai faptul ca stie ca am copiat-o m-ar face sa intru in pamant de rusine.Asta inseamna sa fii om:sa ai bun simt si rusine de faptele josnice pe care le faci.O zi buna tuturor!

    03.06.2010, 09:23:28
  • VictorianaShop
    VictorianaShop

    Scuze,dar urat mai vorbesti.

    03.06.2010, 10:53:27
  • DeianeiraJewellery
    DeianeiraJewellery

    Eu cred ca swlady are dreptate in ceea ce priveste copiatul aici pe breslo. Nu prea mai exista respect reciproc. Daca ai un concept si se observa ca mai este si vandabil imediat apar replici nenumarate. Mi se pare si mie plictisitor. La inceput era frustrant , acum ma uit si stramb din nas...Consider ca este extraordinar sa ai imaginatie, sa indraznesti . Cu toata sinceritatea va spun : posibilitile sunt infinite , trebuie doar sa vrei. Exista o diversitate de materiale , culori, texturi etc . Oare de ce sa copiezi ce face altul??? Poate esti mai bun decat cel pe care il copiezi dar te infranezi prin optica pe care o abordezi.Am mai discutat despre copiatul nerusinat si sunt convinsa ca multe fete au observat persoane care au anumite magazine ca target. Insa plagiatorii nu sunt nici macar mustrati. Poate asa persoanele respective se vor simti macar jenate. Nu sunt adepta abordarilor abrupte, nu-mi place sa dezbat problema copiatuli dar am vrut si eu sa ma exteriorizez putin . Cred ca sunt multe fete care macar o data au fost suparate din acest motiv. Pentru fetele care muncesc si sunt extrem de talentate am si eu un cuvant de incurajare: cu cat ignorati mai mult astfel de persoane cu atat le doare mai rau. Voi stiti ca sunteti bune si ca lucrati impecabil. Intodeauna lucrul vostru va fi mai bun. Va asigur din experienta , ca un client care doreste calitate , meticulozitate si creativitate, va face diferenta!

    03.06.2010, 11:34:16
  • havin
    havin

    99,99% din membrii breslo- si ma refer aici la vanzatori- declara margelitul ca fiind un hobby. pai daca e hobby , de bun simt ar fi sa ramana hobby, si noi oameni intregi la cap si la coloana vertebrala, pt ca daca te apuci sa faci xero-copii dupa hobbiurile altora, sa ma scuzati dar asta ma duce cu gandul la maniaci care nu se simt bine in propria piele si simt nevoia de skin-uri noi si imprumutate....
    si da, asa este, cum spune andrada: clientul nu este prost si va stii sa faca diferenta. pt ca, nu-i asa, intotdeauna exista diferente intre copii si original.
    oricat de 'socate' ati fi de limbajul lui swlady, nu pierdeti din vedere mesajul foarte real, concret si la subiect.
    cum era reclama aia la parfum??? be original- be u...?!?!?!? ceea ce va doresc si voua!

    03.06.2010, 12:31:29
  • DeianeiraJewellery
    DeianeiraJewellery

    exact lizi,la asta m-am gandit si eu cand am scris. S-a pierdut din vedere foarte usor mesajul lui swlady.Sunt convinsa ca a strans mult din dinti pana a rabufnit...

    03.06.2010, 13:39:02
  • VictorianaShop
    VictorianaShop

    Fetelor,am intrat pe alt site(stiti voi care ;))si am vazut o multime de lucruri asemanatoare,de la vanzatori diferiti.Oare si acolo pe forum se poarta discutii aprigi? :)

    03.06.2010, 15:55:13