Forum: Concursuri Dacia antica - Leagan de cultura si civilizatie

  • FlorinArtBijoux
    FlorinArtBijoux

    DACIA antica – leagan de cultura si civilizatie

    Va invit la o incursiune in Dacia antica.

    Ceramica, obiectele de podoaba, monezile, arhitectura si scrierile stravechi, toate sunt strabatute de fiorul artistic adanc intiparit in matricea locuitorilor acestor meleaguri.

    Cine nu a vazut macar o data parti din tezaurul Dacic? Simplitate si frumusete.
    Sa incercam sa reinviem spiritul acelor timpuri si sa readucem in actualitate eleganta si desavarsita simplitate a obiectelor dacice.

    CALENDARUL CONCURSULUI:

    1. Inscrierea creatiilor : 15 noiembrie 2014 - 5 ianuarie 2015
    2. Prezentarea topicului de votare : 6 ianuarie 2015
    3. Votare publica si jurizare : 7 ianuarie - 12 ianuarie 2015
    4. Alcatuirea clasamentului : 13 -14 octombrie 2015
    5. Gala Premiantilor : 15 ianuarie 2015

    INSCRIEREA lucrarilor in concurs se va face tinand cont de urmatoarele criterii:

    - maxim 3 (trei) piese ale aceluiasi autor;
    - lucrarile vor fi create special pentru acest concurs, urmarind tematica propusa : Dacia antica - leagan de cultura si civilizatie
    - un text însoţitor, în descrierea lucrării, care să prezinte sursa de inspiraţie, ideea sau mesajul creaţiei, în conformitate cu tema concursului.

    CRITERIILE dupa care se vor acorda punctele pentru fiecare lucrare sunt urmatoarele:

    1) Incadrarea in TEMA - forme, elemente specifice, culoare, idee centrala
    2) ESTETICA piesei - inspiratie artistica
    3) COMPLEXITATE - realizare tehnica, procedee (tehnici) folosite
    4) PREZENTAREA lucrarii - aranjament, fotografie, text insotitor
    5) ORIGINALITATE - aport personal, inventivitate.

    VOTAREA de către membrii Breslo se va desfasura tinand cont de urmatoarele reguli:

    - se vor alege 6 creatii inscrise;
    - autovotul nu este permis;
    - clienții pot vota numai în condițiile în care dețin minim 2 feedback-uri de la 2 magazine diferite și dacă au contul deschis anterior datei de începere a concursului. Clienții sunt rugați să menționeze, după exprimarea votului, calitatea de client.

    PODIUMUL va fi alcatuit, pentru primele trei locuri : I, II si III, prin insumarea punctelor oferite de juriu cu totalul de voturi obtinute in cadrul votarii publice.

    11.11.2014, 18:18:55
  • soso07
    soso07

    Vai, Florina ... m-ai terminat cu tema acestui concurs!!! Este extraordinara si timpul suficient!

    11.11.2014, 18:22:11
  • FlorinArtBijoux
    FlorinArtBijoux

    Sorina, ma bucur ca iti place tema, nu este foarte ofertanta...parerea mea este ca este destul de dificila, dar sunt sigura ca se vor incumeta fetele si ne vor surprinde cu minunatii!

    11.11.2014, 19:22:28
  • FlorinArtBijoux
    FlorinArtBijoux

    Ia priviti ce minunatii:

    http://www.pinterest.com/search/pins/?q=dacian%20jewelry&term_meta%5B%5D=dacian%7Ctyped&term_meta%5B%5D=jewelry%7Ctyped&remove_refine=bijuterii%7Ctyped

    11.11.2014, 19:25:20
  • soso07
    soso07

    Mie deja au inceput sa mi se invarta rotitele :) Si sunt sigura ca vor fi multe comori "dezgropate" si aduse la lumina de catre fete!!! Inspiratie si spor va doresc!

    11.11.2014, 19:25:27
  • Jewelswithlove
    Jewelswithlove

    Nu pot sa spun decat:"Wow!",Florina.Tema e absolut deosebita!

    11.11.2014, 21:57:22
  • kiti
    kiti

    Extraconcurs fiind lucrat cu mai mult timp inainte si vandut deja, dar pentru ca tot era in tema m-am gandit sa-l readuc la lumina. A fost cumparat pentru cineva de la muzeul de arheologie din Tulcea.

    www.breslo.ro/Sold/kiti/set-TARTARIA_621279

    11.11.2014, 23:07:59
  • DragomirOctavia
    DragomirOctavia

    Cam grea tema Florina.
    Eu la un moment dat am cautat pe internet sa vad cam cum ar arata o bijuterie specifica acestei perioade. Am vazut pentru ca am gasit poze cu cateva obiecte dacice dar nu pot sa zic ca m-au inspirat. Este vorba in primul rand despre prelucare metale obiectele arata intr-un mare fel adica super si greu de facut ceva avandu-le ca tema principala de pornire.
    Felicitari pentru tema. Cat priveste cealalta parte a temei adica obiectele de ceramica multe foarte multe restaurate nu au avut un ecou deosebit in sufletul meu.
    Tema necesita foarte mult studiu atat in ceea ce priveste forma pe care obiecele o au si apoi o adaptare daca as putea zice asa intelegand o trecere la materiale pe care noi le folosim.
    Eu in momentul asta cred ca tema este putin restrictiva, timpul este scurt.
    Acum nu doresc sa va iau din elan cu siguranta unii au ce spune si poate s-au si apucat de treaba pentru tema data.
    Eu pentru mine cam stiu ce pot si ca atare poti sa ma lasi cu pozele in fata cat vrei sau cu alte carti ca nu, nu m-au fascinat bijuteriile deloc. Din punctul meu de vedere bijuteriile arata grosolan iar pentru ceramica fina nu am gasit poze sa vad, este posibil sa nu existe. Asta este.
    Felicitari pentru tema oricum.
    Si ca sa va amuz, ca nu doresc cum am zis sa va tai din elanul creator dupa ce am vazut atat talent la daci am trecut la romani. Care sincer din desene din schite de pe internet din bijuteriile realizate parca parca mai bine insa nu chiar foarte bine asa.

    11.11.2014, 23:34:32
  • DragomirOctavia
    DragomirOctavia

    Dezamagita la momentu acela de ceea ce am gasit pe internet ca poze si informatii am trecut mai departe la alte popoare. M-am uitat si am cautat la turci cam cum ce bijuterii ar avea traditionale. Pe internet nu am gasit la momentul respectiv decat ceva despre Colectia Otoman si am si vazut poze cu cateva piese (care nu m-au impresionat). Apoi am citit ca Turcia ar fi cea mai mare producatoare si exportatoare de bijuterii. Si bineinteles ca am fost curioasa sa si vad citeva modele. Mai tot ce am vazut tinea de prelucare efectiva. Turnare/topire, lipire si montate pietre. Si cam toate pareau la fel adica asta era ideea de baza.
    Mai departe am cautat despre India am zis eu ca dau lovitura si ca o sa gasesc ceva frumos de vazut. Am vazut eu ceva dar ca stil nu mi se potrivea si am renuntat si mai departe intra la capitolul etc. Si asta pentru ca tot participand la concursuri mi-am creat un stil si vreau sa il continui.
    Asa ca acum imi este mai greu sa abordez tema asta.

    11.11.2014, 23:49:37
  • kiti
    kiti

    Tema este -Dacia antica - Leagan de cultura si civilizatie - .Consider ca este o tema foarte interesanta tocmai pentru ca solicita imaginatia la maxim.Nu trebuie sa copiem bijuteriile dacice , putem prelua din simbolistica dacica, din elemente de imbracaminte , din ceea ce inseamna elemente de cultura .Apoi fiecare si le adapteaza la stilul propriu.Este foarte adevarat ca tema nu se preteaza unor bijuterii foarte elegante dar ca designer fiecare dintre noi trebuie sa stie sa se adapteze. Cred ca asta a fost si scopul pentru care am postat primul set desi in afara concursului.Tema nu este deloc restrictiva . Succes tuturor.

    12.11.2014, 07:51:06
  • FlorinArtBijoux
    FlorinArtBijoux

    Kiti, setul cu tablitele de la Tartaria este deosebit! Surprinde extraordinar de bine spiritul vremii. Mie imi place mult de tot! Ma întreb daca l-ai putea reedita si sa il poți înscrie la concurs.

    12.11.2014, 09:18:11
  • FlorinArtBijoux
    FlorinArtBijoux

    Sorina, Silvia, abia aștept sa vad rezultatele imaginatiei voastre!

    12.11.2014, 09:20:27
  • FlorinArtBijoux
    FlorinArtBijoux

    Octavia, este adevărat ca Tema este restrictiva si grea. Dar, așa cum spune Kiti, solicita Imaginația la maxim si rezultatele presimt ca vor fi deosebite!

    Incerc sa dau de un filmuleț cu o scoala de bijuterie contemporană ce vrea sa ii învețe pe cursanți sa aprecieze Frumusețea bijuteriilor antice.

    12.11.2014, 09:26:27
  • NicoleCeaMov
    NicoleCeaMov

    Este o tema minunata, pe care o aveam in gand de multa vreme!
    Felicitari pentru idee :)

    12.11.2014, 09:37:00
  • kiti
    kiti

    Florina, chiar nu este greu de reeditat insa niciodata nu lucrez ceva in dublu exemplar. Imaginatia mea este destul de prolifica , timp sa am ca proiecte deja sunt destule. Cineva m-a intrebat candva de ce nu fac ceva traditional, bijuterii care sa reprezinte traditia si istoria nostra, originile.Asa s-a nascut setul Tartaria si proiecte erau mai multe insa nu am apucat sa le si lucrez. Sper s-o pot face acum. Succes tuturor din nou.

    12.11.2014, 09:39:30
  • FlorinArtBijoux
    FlorinArtBijoux

    Nicole, s-ar parea ca ti-am ghicit gandurile...:) Daca ai avut tema in gand de mai multe vreme, sigur tu mi-ai transmis ideea! mie mi-a venit in minte saptamana trecuta!

    12.11.2014, 10:11:54
  • FlorinArtBijoux
    FlorinArtBijoux

    Kiti, sunt sigura ca vei aduce in concurs o lucrare cu totul si cu totul speciala!

    Mult succes tuturor!

    12.11.2014, 10:13:13
  • FlorinArtBijoux
    FlorinArtBijoux

    Si, pentru ca v-am promis un filmulet cu totul si cu totul deosebit, iata-l:

    o scoala care reinvie stilul si frumusetea bijuteriilor antice...

    https://www.youtube.com/watch?v=NyOxtWyKcAo

    12.11.2014, 10:14:58
  • DragomirOctavia
    DragomirOctavia

    Da, ca idee de baza se poate porni de la anumite elemente precum spirala si nu numai.
    La ceramica la fel ne putem lega de anumite elemente de decor care la fel apar pe vase. Acum toate astea vin dintr-o sau ca o preocupare pentru acest domeniu, din studiu individual si de aceea ziceam ca este mai greu.
    Daca doriti bijuteria dacica reprezinta sau atesta ceva. Nu neaparat preocuparea pentru infrumusetare ci faptul ca se modelau, se prelucrau metale la acea vreme. Apoi daca urmariti ca si evolutie in timp se vede un oarecare rafinament si simt artistic.
    Oricum succes tuturor imaginatie si indemanare.
    Tema este frumoasa sa nu ma intelegeti gresit.

    12.11.2014, 10:35:39
  • 3cot
    3cot

    Eeee, ce avem noi aici? Un concurs nou, cu o tema care merita adusa in atentie.
    Din punctul meu de vedere, si o simpla documentare in acest sens este un castig deoarece avem ocazia de a privi, ceea ce stim sau vom afla nou despre acesta cultura, dintr-un alt unghi, al celui care creeaza.
    Senzatia ca aceasta tema ma scoate un pic din zona de confort este de bun augur pentru mine. Ma provoaca si asa trebuie sa fie!

    Si mai este un lucru bun. Voi iesi la o plimbare la Muzeul National de Istorie sa revad Tezaurul.
    Asa ca, Florina (pentru ca esti “responsabila”) si cine mai doreste/poate, ne putem intalni la muzeu si la o cafea/ceai in Centrul Vechi pentru o “dezbatere” pe tema propusa!
    Mai avem si o varianta de rezerva. Sa invocam zeul Zalmoxis pentru inspiratie! Sigur ne va trimite fiecareia cate o muza!

    12.11.2014, 11:17:03
  • 3cot
    3cot

    Excelent filmuletul, Florina!

    12.11.2014, 11:18:10
  • FlorinArtBijoux
    FlorinArtBijoux

    Mmmmmm...nu ar fi rău sa punem de o întîlnire...Carmen Draga, la fel m-am gândit si eu...va trebui sa ne documentam si in acest fel vom câștiga mult! Imi propun, deși nu stiu daca o sa imi iasă...:) ca premiile sa fie in spiritul concursului, astfel voi fi si eu langa voi cu trup si suflet. Vom desțeleni împreuna aceasta tema.

    12.11.2014, 11:20:07
  • 3cot
    3cot

    Asa sa fie!

    12.11.2014, 11:23:41
  • gemsgems
    gemsgems

    S-ar putea să reapar și eu pentru tema asta. :P

    12.11.2014, 13:04:00
  • DragomirOctavia
    DragomirOctavia

    Este o idee si o sursa de documentare. Ar mai fi una chiar foarte frumoasa din carti ilustrate.
    Oricum astept sa vad cam ce faceti. Sau cam la ce v-ati orientat.

    12.11.2014, 13:20:34
  • kiti
    kiti

    Bine ai revenit Alina.

    12.11.2014, 13:34:33
  • FlorinArtBijoux
    FlorinArtBijoux

    Ma bucur tare mult ca Alinei i-am făcut pofta de a participa la concurs..:) poate cu un lup dacic? Te așteptam sa ne surprinzi cu cel puțin o creatie.

    12.11.2014, 13:38:43
  • gemsgems
    gemsgems

    Mulțumesc, Kiti! ^_^ Fie ca esențele strămoșilor să ne lumineze. :P (Esențe, adică spirite. ;) )

    12.11.2014, 13:39:05
  • FlorinArtBijoux
    FlorinArtBijoux

    Octavia, te aștept cu drag...si multă, multă curiozitate!

    12.11.2014, 13:39:51
  • gemsgems
    gemsgems

    Mulțumesc, FlorinArtBijoux! :D Chiar nu m-am gândit la ceva anume, dar tema în sine mi-e dragă. :D Și deși cică nu avem multe rămase de la ei, se găsesc chestii pe net și prin cărți, destule. :) Cum mai zicea cineva, nu e musai să le copiem bijuteriile. Cu timpul nu știu ce să zic... s-ar putea să fie nevoie de prelungire. Acum ceva vreme aș fi avut vacanța să lucrez. Acum s-au mai schimbat lucrurile. :)) Nu mai am vacanță. Dar încropesc eu ceva, cumva, pe ultima sută de metri, probabil. :P Și s-ar putea ca anul viitor să apar sub alt nume. :P

    12.11.2014, 13:45:03
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    http://www.pinterest.com/pin/417075615463519566/

    ... cu surle si trambite! O tema solicitant de frumoasa. Prietenul meu va fi incantat sa ma ingroape in bibliografie istorica, arahaica. Multa inspiratie!

    12.11.2014, 13:55:05
  • Thezora
    Thezora

    Salutare, tuturor! Foarte interesanta și tentanta tema! Felicitări pentru idee! Sper numai sa am timp și inspirație sa pot participa și eu, ca mi-e tare dor de concursurile de aici. Spor la lucru tuturor și aștept cu foarte mare interes lucrările pe tema. :)

    12.11.2014, 13:55:39
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Inca ceva, mie tema mi-a amintit de o piesa frumoasa, de arheologica inspiratie, lucrata de Florina cu ceva timp in urma.

    www.breslo.ro/Product/Vis-Dacic---Unicat_1041925

    12.11.2014, 14:02:29
  • gemsgems
    gemsgems

    Gata, eu m-am hotărât ce fac. :)) Cu materialele va fi mai tricky, dar să sperăm că mă descurc. :D Spor și inspirație și vouă! ^_^

    12.11.2014, 14:02:43
  • VonDenElben
    VonDenElben

    Heya! Categoric vin si eu cu ceva :) !
    Mini-excursia de la Ulpia Traiana imi va fi de folos ,mai ales fotografiile . Poate reusesc sa fac o selectie si sa o postez pe pagina de FB, pt inspiratie pe partea de arhitectura . ^_^
    xo

    12.11.2014, 14:08:12
  • FlorinArtBijoux
    FlorinArtBijoux

    Fetelor, sunt in culmea fericirii! Va aștept cu lucrări si, daca este cazul, vom prelungi durata de înscriere a creatiilor.
    Iulia a " dezgropat" una din lucrările mele preferate, la care nu m-a lăsat inima sa renunt.

    12.11.2014, 14:26:19
  • FlorinArtBijoux
    FlorinArtBijoux

    VonDen Elben, te așteptam!

    12.11.2014, 14:27:23
  • LuAndy
    LuAndy

    Oh, ce tema interesanta, incitanta si grea, dar frumoasa tare! Sper sa ma viziteze muzele la timp ca sa pot participa si eu!

    12.11.2014, 21:10:36
  • FlorinArtBijoux
    FlorinArtBijoux

    Andy, după cum ne-ai obișnuit, Muzele vor veni sa te ajute cu siguranță!

    12.11.2014, 22:36:08
  • DragomirOctavia
    DragomirOctavia

    Eu astept sa mai puneti fetelor eventual lucrari realizate de voi care aduc spiritul dacic sau evoca aceasta perioada intr-o bijuterie in scopul de a ne folosi ca sursa de inspiratie.
    Am vazut cele doua lucari a ta Florina si una cred ca pusa de 3 cot cred nu sunt sigura. Sunt ok si se potrivesc cu subiectul propus pentru concurs.
    Eventual link-uri utile cu poze sau carti unde apar descrise cat de cat elementele specifice acestei perioade atat la bijuterii cat si la ceramica.
    Eu am citi ceva mi-am mai reamintit anumite lucruri invatate dar nu exista o imagine de ansamblu sau clara asupra subiectului si ca atare nu pot crea ceva si apoi sa asociez cu perioada respectiva.
    Am urmarit filmuletul acela cu bijuterii specifice perioadei antice dar sincer nu am avut rabdare sa ma uit lana la sfarsit iar limba vorbita nu imi este cunoscuta si ca atare nu am inteles mai nimic.

    16.11.2014, 19:05:09
  • DragomirOctavia
    DragomirOctavia

    Imaginile au fost edificatoare pentru ca prezentau efectiv bijuterii realizate manual banuiesc ca dupa un model. Pareau simple bijueriile dar fara sa ma uit cu atentie si sa inteleg pot spune ca nu este chiar asa de simplu si nici la indemana oricui.
    Frumos oricum, banuiesc ca este vorba si de proiectare cmputerizata dupa cum arata piesele.
    O seara buna sa aveti spor la lucru pentru cele care s-au si apucat si au deja in minte creionat modelul sau elementele pe care vor sa le surprinda. La bijuterie probabil spirale. Ceramica pare o idee mai usor de abordat pentru ca sunt elemente ajutatoare care sunt considerate ca apartin perioadei pe care trebuie sa o reprezentam.

    16.11.2014, 19:15:08
  • carmenn
    carmenn

    da...vedem...insa nu promit ca o sa pot face ceva...:)

    16.11.2014, 20:01:25
  • DragomirOctavia
    DragomirOctavia

    Cum poti si daca poti. Nu-i graba am zis ca daca tot s-a lansat tema ar fi o modalitate ce-i drept destul de facila si de informare prin atasarea unor link-uri cu materiale pentru informare.

    16.11.2014, 21:24:28
  • FlorinArtBijoux
    FlorinArtBijoux

    Fetelor, o sa incerc sa ofer o bibliografie cat de cat apropiată de subiect...între timp va recomand o carte scrisă de Vasile Pârvan. Se numește "Dacia" si face parte din colectia "Popoare Culturi Civilizații", Editura Științifică.

    16.11.2014, 23:57:06
  • DragomirOctavia
    DragomirOctavia

    Florina, banuiesc ca faci referire la o carte veche adica editata cu ceva vreme in urma deci nu recenta.

    17.11.2014, 12:37:37
  • mielena
    mielena

    Florina, minunata tema de concurs, in ton cu "freamatul" acestor luni de desfasurare! Felicitari si success! :)

    17.11.2014, 13:21:41
  • FlorinArtBijoux
    FlorinArtBijoux

    Octavia, intr-adevar este vorba de o carte editata in 1967...cel putin eu am in biblioteca aceasta editie. nu stiu daca a fost reeditata, dar este o bibliografie de referinta si m-am gandit ca nu ar strica sa o mentionez.

    17.11.2014, 23:28:46
  • FlorinArtBijoux
    FlorinArtBijoux

    Mielena, iti multumesc!
    Si bineinteles ca imi doresc sa participi cu cel putin o creatie la concurs :)

    17.11.2014, 23:33:03
  • FlorinArtBijoux
    FlorinArtBijoux

    Mihaela, bravo Draga mea! Ai spart gheata! Nota zece! Iar premiul pentru prima lucrare înscrisă in concurs este al tau! Rămâne doar sa il alegi de la mine din magazin!

    18.11.2014, 17:58:04