Forum: Tehnici & Materiale Lac protectie sarma argintata

  • andysim2005
    andysim2005

    Hei tonycat, nici eu nu le am cu dulcegariile.Mi s-a parut chiar foarte buna ideea cu felicitarea, fie ca a fost ideea ta sau a altcuiva, atat. Si de obicei spun ce gandesc sau...tac. Asa ca... daca vrei sa vorbim despre sarma si atat, ok, liber, n-am nimic impotriva. Iar apropos de sensibilitate de artisti....la cata ma vazut si simtit pe propria-mi piele ar fi trebuit sa fac tratament pentru iritatii pana acum. Dar, hai , sa lasam, mai zi-mi de sarma, ce noutati mai ai?

    14.03.2012, 16:19:07
  • andysim2005
    andysim2005

    Aaaa, uitam ce era chiar la subiect: a sosit lacul pentru fimo si foita metalica, asa ca azi voi face operatiunea lacuirea sarmei argintate. Am inteles ca trebuie lasata cam 24 ore pentru a se usca in profunzime. Godeta, tine-ne la curent cu ceara.

    14.03.2012, 16:21:36
  • tonycat
    tonycat

    @Godeta, daca baiatul tau poarta bratara fara probleme e cel mai bun test pe care il poti face. O sa caut ceara....

    Eu prefer sarma de cupru,sau alama, dar lucrez si cu sarma argintata dar numai piese mici. Desi preturile nu difera prea mult.... Mai ma intreaba cate cineva daca am vanzare la piesele lucrate cu sarma de cupru sau alama. Am un mare NU pentru ei. Asta e...
    Am lucrat si cu sarma de otel speciala pentru bijuterii, otel calitate 36L, nu mai stiu exact, o calitate folosita in stomatologie, dar nu mi-a placut pentru era elastica, odata era sa imi scot un ochi cu ea, altfel putea sa inlocuiasca bine sarma de argint. Asta mi s-a rupt deseori, si am renuntat la ea....

    Cam asta e.... La Dedeman am vazut odata sarma de zinc sau dintr-un aliaj, neagra si moale, cred ca merge la decoratiuni.

    O sa caut ceara aceea la Hanul cu Tei , pana nu incerc nu am cum sa stiu, cei care aduc produse pentru pictura, decoratiuni, etc. nu se gandesc si la cei care lucreaza cu metale...

    15.03.2012, 12:17:41
  • andysim2005
    andysim2005

    Pai da, asa ziceam si eu, cauti sarma pentru decoratiuni de-ti ies ochii... Si tot la cele de cupru, argintata sau gilt te intorci. Sa sti ca si eu am primit intrebari de genul: cine poarta cupru? sau asta e sarma dintr-aia de pus la sigurante ? Ce zici, misto intrebari, nu? Mie-mi place cel mai tare cuprul, si nunatele si ca se lucreaza foarte bine, poate sa ti-o ia razna imaginatia cat vrea. N-am lucrat cu cuprul natur dar am sa fac si asta. O sa-l si anitchizez putin, sa vad cum. Cred ca dupa asta merge ceara de care spunea godeta, sau alta ceara. Ar da bine dupa antichizat. Am lacuit aseara o pereche de cercei cu lacul cumparat. Constatari: nu s-a matuit sarma, s-a uscat destul de bine (mai trebuie lasat, sa se usuce bine in profunzime), arata foarte bine. Va spun maine daca se cojeste lacul. O zi usoara sa aveti.

    15.03.2012, 14:05:08
  • bijouxdemonange
    bijouxdemonange

    eu am o curiozitate:
    De ce toate sarmele au cam acelasi pret (exceptand pe cea d argint, evident)? Adica... au valori totusi diferite....ar trebui sa se vada diferenta.... sau nu?
    cupru

    15.03.2012, 14:46:59
  • andysim2005
    andysim2005

    Probabil pentru ca toate sunt din cupru, ca baza. Doar cea argintata e un pic mai scumpa, datorita stratului de argint. La restul difera doar tratamentul aplicat: emailare, colorare (gilt). Cea cu stratul e argint mai mare, "filled" este mai scumpa, este dubla la pret daca nu ma insel.

    15.03.2012, 15:07:44
  • bijouxdemonange
    bijouxdemonange

    hmmm

    oricum cuprul e prea scump la noi, in general :D

    15.03.2012, 15:27:22
  • andysim2005
    andysim2005

    Probabil...nu stiu preturile din afara tarii. Scumpe mi se par sarmele de cupru argintate (de pe-aici) care nici nu au cine stie ce calitate. Daca ai vreo sugestie....

    15.03.2012, 15:43:06
  • bijouxdemonange
    bijouxdemonange

    nu e vb de preturile din afara e vb ca la noi sarma de cupru simplu e la (aproape) acelasi pret cu cea argintata spre exemplu. ceea ce nu e deloc ok. cuprul este mult mai ieftin.

    15.03.2012, 16:58:54
  • andysim2005
    andysim2005

    da, ai dreptate, dar asta e...

    15.03.2012, 21:45:45
  • tonycat
    tonycat

    Cuprul e ieftin poate in comparatie cu metalele pretioase, dar fiind o resursa naturala limitata care e intens folosita si cautata pentru multele aplicatii, nu e chiar asa de ieftina. Preturile.... argintul e destul de ieftin, la noi e scump, nu e tocmai un lux, asa ca eu zic ca e ok ca sarma de cupru placata cu argint sa nu fie ca pret cu mult peste cea de cupru neplacata.
    Sarma de cupru placata cu argint si numita "non-tarnish" mi se pare suficient de "non-tarnish" ca sa nu o mai stresez cu lacuri. Am de 1 an lucrate piese care sunt la fel de stralucitoare si acum, e drept ca nu au fost purtate.... aici e altceva, sunt persoane care nu suporta sa poarte metal, la cercei in special...

    15.03.2012, 23:15:55
  • bijouxdemonange
    bijouxdemonange

    pai la cercei...fara metal...cu ce-i prinzi?:)))

    16.03.2012, 00:55:30
  • tonycat
    tonycat

    Cu atza.. sau nu mai porti cercei. Dar de cerceii aceia de lemn, etnici, ce ziceti?
    Doar ca trebuie sa ai gaura cam mare.
    Pentru persoanele excesiv de alergice exista sarma de niobium, metal dur, usor, maleabil, hipoalergenic, sau de titanium, metal usor, rezistent la coroziune, dur si care se lucreaza ceva mai greu si, de asemenea hipoalergenic. Sarma din aceste metale se poate supune unui proces chimic (Anodization) si colorata astfel in diferite culori. Personal doar am citit despre aceste 2 metale si despre aplicatii.
    Titaniumul e folosit la ramele de ochelari tocmai pentru ca este usor si anticoroziv si hipoalergenic.
    Am avut, de fapt mai am, tortite din otel chirurgical, mi se par potrivite pentru cercei din margelute, fimo, etc.

    16.03.2012, 09:01:27
  • andysim2005
    andysim2005

    Tonycat, ideea cu lacul de protectie nu era musai pentru oxidare ci pentru curatarea stratului de argint. Tortitele din metal chirurgical sunt foart bune, dar destul de greu de gasit. Ai vreo sursa?

    16.03.2012, 13:32:24
  • tonycat
    tonycat

    Nu

    16.03.2012, 14:26:17
  • tonycat
    tonycat

    Adica nu am nici o sursa. Acum 2 ani am cumparat tortite de otel chirurgical hipoalergenic din SUA. De atunci nu am mai cumparat pentru ca intre timp am invatat sa fac singura tortite din sarma de cupru, alama si argint. Asa ca nu mai cumpar daca am sarma necesara.

    16.03.2012, 15:08:49
  • bijouxdemonange
    bijouxdemonange

    Elena: eu ma refeream la ...chestii mai.... intelegi tu :D
    de-aia etnici....nu cred ca prin partile noastre s-au purtat asa ceva... oricum nu sunt foarte...uzuali :D
    Cel putin la noi in tara metalul a fost mereu folosit in bijuterii si ornamentare...
    iar cu ata...hmm...sincer eu n-as purta...mai degraba deloc :D Nici nu vreau sa-mi imaginez cat de frumos ar taia ata aia urecjea in caz ca se agata sau ceva :D

    Tortite din otel chirurgical mi-as lua si eu, just in case.
    Si da, mi-am propus sa nu-mi mai iau accesorii finite (cel putin majoritatea celor tehnice) ci sa mi el fac singura...
    Am descoperit sarma :))) Si imi place :D

    16.03.2012, 16:26:06
  • tonycat
    tonycat

    Andra, am glumit cand am vorbit de atza si de tepushe in urechi, adica in lobii urechilor. Tu ma sti ca am un stil direct de exprimare...
    Am avut tortite din otel chirurgical placat cu argint de la care nu m-am ales cu iritatii dar am simtit mici piscaturi la ureche, sa fi fost pe acolo si putin nichel? tortitele din otel neplacat sunt cenusii, e foarte probabil sa nu placa dar merg frumos cu margele, cu acril, cu materiale neconventionale, acum vreau sa fac experimente cu rasina si o sa le folosesc... nu mi-a placut cum aratau cu pietre. Pietrele merg cu argint, cupru, alama, bronz.
    Voi ati purtat cercei cu tortite din cupru sau alama ? eu da... in mod curent... Ati avut reactii alergice... eu nu... in mod curent...

    Andra, succes la confectionarea de tortite si daca ai intrebari... nu ezita

    16.03.2012, 17:02:52
  • bijouxdemonange
    bijouxdemonange

    Merci, Elena! Momentan inca mai am de-alea de-a gata, le folosesc pe alea... oricum, la clientele mele uzuale, merg foarte bine, n-au pretentii de-astea ;)
    Dar experimenetz cu sarma...am un mic wig jig de cativa ani si nu il folosisemd ecat o data sau de doua ori, statea aruncat intr-o cutie...am vazut pe net un model de colier cu sarma invartita la wig jig :)) care mi-a placut mult si l-am facut...
    Am mai facut cate un wire wrapping la cercei si fluturasi decorativi cu clestele (mici, tot pt cercei) si mi-am adus aminte de cat de utila este sarma si cum pot sa-mi personalziez biju-urile doar cu...sarma hihihi
    M-am inspirat sid e la tine si de la Raluca (Laruca), cu cele 3 bucle in forma de trifoi... iese excelent un colier cu astea...si asta e doar inceputul, ca idei am (la un moment dat si desenasem cateva forme ce se pot face cu sarma)
    Mai multe modele de tortite am experimentat inca din 2009...dar... m-am luat cu altele :D

    http://lh3.ggpht.com/_UwIaDCUtcAA/StTUJ_5fnDI/AAAAAAAAAqU/DOKU0uGq8D8/s400/New%20Folder15.jpg

    Am si cateva pdf-uri - ascunse pe undeva prin pc- despre accesorii decorative sau tehnice pt biju si trebuie sa le dezgrop si sa le pun in practica.


    MAi am o problema: sa pun bani deoparte special pt sarma si poate gasesc undeva mai ieftin, in afara tarii probabil. Sa vad :)

    16.03.2012, 17:54:01
  • tonycat
    tonycat

    Si eu mai am tortite "de-a gata" dar le-am lasat deoparte pentru alte zile, eu nu sunt asa de rezistenta si imi propun sa merg pe un singur culoar si daca se poate sa ajung sa excelez. Cat despre sarma, desigur e mai ieftina la altii dar transportul e scump.

    16.03.2012, 18:51:32
  • bijouxdemonange
    bijouxdemonange

    la mine, ca sa functioneze treaba si sa functionez eu corect, trebuie sa am mai multe directii. De fel, ma plictisesc extrem de repede de lucruri. Foarte putine lucruri in viata mi-au captat atat de mult si pt atata timp atentia ca domeniul asta. De aceea, ca sa ajung la excelenta, trebuie sa fac lucruri diferite, de multe ori simultan. Si sa le imbin. Ceea ce in domeniu nu estegreu deloc. Are atat de multe aspecte incat nu as avea cum sa ma plictisesc.
    De aceea vreau sa experminetez si cu cat mai multe tehnici diferite. Mai am inca 2 ani de "scoala", minim, ca sa zic asa. Mi-am propus ca primii 5 ani sa ma scolesc, sa invat cat mai mult si cat mai multe lucruri ce tin de domeniu , inclusiv design, marketing, etc.
    Bineinteles ca mi-ar placea sa ajung sa invat sa prelucrez metale, pretioase chiar. Sa ma joc cu pietre pretioase. Dar, e un vis mai costisitor, momentan imposibil si imi va trebui rabdare. Poate intr-o zi voi face si scoala de bijutier mult visata.
    Pana atunci, ma joc, invat, experimentez. Cu lucruri mai la indemana. Sunt parti, tehnici care nu ma atrag intr-un mod foarte deosebit, insa macar ceva cunotinte de baza imi doresc si se pot obtine.
    Plus ca, eu intotdeauna creez si realizez bijuterii pe care le port sau le-as purta. Si pot aborda cu usurinta mai multe stiluri diferite in situatii diferite. Si imi place sa le si intrepatrund. Am multe in cap, sper sa reusesc sa le si fac mai repede.
    lucrez acum la un plan de organizare. Nu pot dilata timpul, dar as putea sa-l folosesc altfel. In ultimul timp, m-am gasit suprasolicitata de distribuirea haotica a atentiei si energiei in n-spe parti. ceea ce nu e bine. pentru mine mai ales. inca incerc sa-mi dau seama cum as putea sa-mi strecor ceva timp si pt mine personal. Aici am cea mai mare problema. Si de-aici porneste totul...

    Stiu ca e si transportul semnificativ, de aceea trebuie sa strang bani, sa fac comanda mai mare, astfel incat transportul sa nu mai para o problema si la final sa ies mult mai bine :P

    16.03.2012, 19:24:46
  • andysim2005
    andysim2005

    Andra, te inteleg perfect. Si eu vreau sa fac din toate, si daca se poate perfect. Iar experimetarea combinatiilor intre diverse tehnici si materiale nu se pare foarte atractiva. De scolit ne-om scoli multi ani de-aici incolo, e destul de greu sa stapanesti toata informatia. Dar merita experimentat. Ies niste lucruri care de multe ori te surprind si pe tine, nu-i asa? E important sa-ti placa produsul final si sa cada bine cand il porti. Mai sunt si produse care arata bine in fotografie si cu totul altfel cand sunt purtate. Eu ma gandesc inainte cum ar veni modelul purtat si apoi ma apuc de lucru. Sarma am cautat si eu in afara, nu mi s-a parut mai ieftina, dar nici nu-mi dau seama daca e mai calitativa dect ce se gaseste in tara (mai ales cea argintata). Poate n-am cautat pe unde trebuie. Timpul nu poti sa-l dilati dar sigur poti sa-ti revezi prioritatile.

    17.03.2012, 01:15:59
  • ARTCreativ
    ARTCreativ

    Buna ,
    Ma poate ajuta cineva cu informatii referitoare la un lac protector pentru argila nearsa pictata,

    26.11.2014, 15:36:54
  • Sertarul.cu.Surprize
    Sertarul.cu.Surprize

    ARTCreativ, eu am folosit pe argila cu uscare la aer, martisoare pictate cu acrilice lac (vernis) pentru vopsele acrilice (eu am Maimeri) si lac pentru fimo (Darwi am cumparat acum ceva vreme), din acesta din urma am folosit la mai multe piese. Argila e poroasa si absoarbe bine primul strat de lac, asa ca nu ramane un strat prea gros. Grija la al doilea strat, daca e aplicat!
    Martisoarele facute anul trecut nici nu pot fi deosebite de cele de anul asta, deci s-au pastrat bine si nu se cojesc sau mai stiu eu ce.

    16.03.2015, 22:04:49