• katafolt
    katafolt

    Giuvaer,poate gasesti si in orasul tau vreo asociatie de artizani...eu de exemplu am o diploma de la un curs organizat si finantat de UE,dar nu mi-au acceptat diploma la finante,spunand ca nu e de calificare de baza :(,insa xerocopia certificata olograf dupa carnetul de membru la asociatia locala de mestesugari a fost de ajuns.

    04.05.2010, 09:03:28
  • giuvaer1
    giuvaer1

    Multumesc, katafolt, pentru sugestie, dar aici nu au cursuri de acest gen, sau nu am gasit. Mai fac sapaturi sau o las balta si nu mai fac nimic. In fond , ce bine e sa faci nimic, e si mai ieftin

    04.05.2010, 13:35:47
  • justme2
    justme2

    ai intrebat la registrul comertului si sigur iti trebuie asa ceva?
    eu mi-am facut pfa pt fabricare imitatii bijuterii (cod caen 3213) si nu mi s-a cerut nicio diploma in domeniu (doar diploma de la ultima scoala terminta, care nu are nicio legatura).

    04.05.2010, 15:05:49
  • giuvaer1
    giuvaer1

    Da, am fost la Camera de Comert si m-a intrebat de diplome, atestate in domeniu, iar daca vreau sa le si vand, ei, acolo sigur imi trebuie curs de vanzare care tine cam 5-6 luni

    04.05.2010, 15:27:48
  • giuvaer1
    giuvaer1

    asta e regula in judetul nostru, asa s-a hotarat

    04.05.2010, 15:29:00
  • FKG
    FKG

    @giuvaer: Am citit ce ai scris si ceva nu e in regula. Orice activitate de productie autorizata da implicit dreptul de a vinde produsele. Eu zic ca ar trebui sa ceri audienta la un director. Nu este normal sa ti se ceara curs de vanzari, ca doar n-o sa le produci autorizat ca sa le pastrezi in sertare sau in cutiute!?!
    Si in alta ordine de idei: daca tie iti cere curs de vanzari, inseamna ca si vanzatoarele din judetul tau au toate curs special de vanzari???
    Eu am apelat la un avocat cand mi-am facut pfa si au mers toate ca pe roate……dar e adevarat ca se mai adauga si onorariul avocatului.

    04.05.2010, 22:57:49
  • giuvaer1
    giuvaer1

    Ai dreptate FKG, sigur ca nu e logic, dar ca sa insir margele pe o sarma, am nevoie de scoala in arte ? Si nu ajunge mai faci si curs vreo 5 luni ca sa le poti vinde.
    Cer doar PFA pentru care platesc taxe la infintare, pe riscul meu, daca merge platesc impozit , CASS si ce idei de taxe le mai vin. Daca nu merge, platesc taxele de desfintare a PF-ului, deci totul e pe riscul meu. Care e implicarea lor in treaba mea ? Totusi nu au nevoie de banii mei. E logic ?
    Da, aici trebuie sa faci curs, sa cumperi manuale sa dai test in fata comisiei, sa platesti tot si ca sa vinzi flori la coltul strazii. Stiu o colega care intr-un judet apropiat a trebuit sa treaca prin asta ca sa-i dea voie sa vinda. Ce sa zic, ardelenii sunt mai cu mot sau nu pierd nici o ocazie sa te jumuleasca.
    O sa caut si eu un avocat mai destupat, ca cei cu care am vorbit contabili, avocati doar mi-au pus legea sub nas, lista aceea care iti insira diplome, atestate, cursuri, dar nu se gandesc nici o clipa ca aceasta afacere ar putea sa intre la categoria celor care nu necesita pregatire speciala.

    05.05.2010, 10:59:37
  • giuvaer1
    giuvaer1

    KFG, vad ca esti din Cluj, acolo auzeam ca se pune altfel problema si ma bate gandul , daca nu reusesc aici, sa ma duc la Cluj sa-mi fac PF-ul. O sa te rog sa-mi dai si mie adresa avocatului care s-a ocupat de tine, daca nu te deranjeaza.

    05.05.2010, 11:03:07
  • FKG
    FKG

    PFA-ul il am pe Bucuresti. Dar vezi ca sunt firme care se ocupa cu infiintarea de pfa....eu am gasit pe net multe care se ocupau de Bucuresti. Sunt convinsa ca poti sa gasesti si pt Mures si sa le trimiti un email in care sa le ceri o oferta si o lista cu ce acte iti trebuie. Firmele acestea stiu in general cum sa te sfatuiasca sa faci. Mie avocatul mi-a spus ca treaba cu vanzarea este implicita si ca nici macar nu trebuie sa-ti pui in autorizatie codul Caen de vanzare, ci este suficient cel de fabricare imitatii bijuterii. Atentie sa nu cumva sa pui in cererea de la Registrul Comertului "confectionare bijuterii metale pretioase" ca atunci o sa-ti ceara sigur curs de bijutier.
    Sau o alta sugestie ar fi sa pui ca obiect principal activitatea pe care ai ultima diploma de studii (indiferent care e asta) si doar ca activitate secundara cea cu margelitul.

    05.05.2010, 14:14:30
  • gemsgems
    gemsgems

    Eu tocmai m-am mutat in Sibiu si am vazut in centru mese cu handmade si nu avea nimeni casa de marcat. Nici mosulica de la care mi-am luat un joc de sah nu mi-a dat bon sau ceva. :P Sa inteleg ca totul depinde doar de cat de descurcaret esti si cat noroc ai? Cam asta reiese din ce am citit ce a zis aici toata lumea...

    26.09.2011, 14:00:45
  • user21
    user21

    din cate stiu eu, casa de marcat e obligatorie.
    daca nu are nimeni, asta inseamna ca a) ori e pe sub masa prin vreo cutie pe undeva ( sa fie in caz ca intreaba cei care dau amenzile :)) sau b) nu e , si atunci risti sa fii amendat in caz de control.

    26.09.2011, 15:00:06
  • bijouxdemonange
    bijouxdemonange

    in general cam e casa de marcat. ;p

    Uite, eu mi-am luat din piata niste scule (si sincer, eu in piata, la tarabe, n-am vazut niciodata casa de marcat la vedere, la nimic :D nici la produsele non-alimentare, cuma fost cazul meu) si i-am spus ca am nevoie de ceva la mana si mi-a dat bon cu stampila. Deci....mai mul ca sigur au cei care fac comert asa la...vedere si in mod frecvent. E mai usor sa te feresti la targuri, fiind ocazionale, desi si acolo este risc (u never know....)
    Plus ca pentru a vinde pe strada iti trebuie autorizatie. De la primarie. iar pentru asta, iti trebuie acte :D Iar la comertul in strada esti mult mai expus decat la un targ spre exemplu :p

    27.09.2011, 14:22:49
  • antartique
    antartique

    Casele de marcat sunt obligatorii pentru toate persoanele juridice care vand produse sau presteaza servicii directe catre populatie.
    Daca colaborarea este de tip business-to-business este suficient chitantierul.
    De asemenea, casa de marcat poate fi ocolita in cazurile in care:
    - clientii (persoane fara incadrare juridica) achita in contul deschis pe numele persoanei juridice.
    - tranzactiile cu clientii (persoane fara incadrare juridica) se realizeaza prin intermediul curieratului/postei.
    De luat in considerare faptul ca o casa de marcat, in primul rand, atrage dupa sine numeroase controale; in al doilea rand, vanzarea unui produs fara emiterea bonului (in cazul in care aveti casa de marcat) vine cu riscul primirii unei amenzi care poate ajunge pana la 80 000 RON (exact. 5 cifre, 4 zerouri).
    Treaba cu "s-a terminat bateria", "am chitantierul in geanta" nu tine, pe baietii cu ochii albastri nu-i intereseaza aspectele care au facut imposibila emiterea bonului si, in cel de-al doilea caz, necunoasterea legii. Veti fi pusi in paradoxala situatie sa dati (sau sa vi se ceara) si spaga si sa contribuiti si la bugetul de stat.
    Ca si parere personala, principalul dezavantaj de a dispune de incadrare juridica este acela ca trebuie sa cresti preturile pentru a acoperi cheltuielile cu taxele si cu greu poti concura cu preturile practicate de cei care lucreaza fara statut juridic.
    Consultati un avocat si un contabil, costurile de consiliere sunt infime in raport cu eventualele repercusiuni.
    PS: nu intrati pe forumuri cu topicuri de contabilitate/juridice, nu veti ajunge la nicio concluzie din cauza diferitelor opinii si exista riscul sa fiti tentati sa luati de buna opinia care va convine cel mai mult.
    Stima

    29.09.2011, 00:31:01
  • bibidesign
    bibidesign

    am si eu o mare dilema in legatura cu casele de marcat:
    cum procedezi cu inregistrarea casei daca vinzi in targuri?
    eu am solicitat o casa de marcat volanta si toata lumea m-a luat in ras :(
    mi-au explicat ca o casa de marcat e legata de o adresa, de o administratie financiara, si alte baliverne de genul asta
    si eu am zis ca eu vand in targuri... in multe targuri... si nu pot sa-mi fac adresa la fiecare...
    basca ca pe perioada verii as vrea sa vand la mare si nu-mi da mana sa-mi cumpar atatea case de marcat cate magazine temporare deschid...
    deci care este solutia pt deplasarile la targuri si expozitii?
    eu n-am vazut niciodata vreo casa de marcat la asemenea evenimente...

    05.10.2011, 19:14:44
  • tonycat
    tonycat

    1. Nu ai vazut casa de marcat la targuri, nici eu, desi am, dar poti sa iti iei chitantierul si facturierul
    2.la inregistrarea casei am declarat ca nu o voi folosi decat in acest scop. deci nu in magazin fizic, doar la vanzari in piete, targuri. declaratia e obligatorie, te lamureste firma de la care o cumperi. temerea mea e ca pe chitanta apare adresa, de la sediul meu de PFA, adica bloc, apartament, samd.... deci, nu ca dau chitanta imi e frica, ci ca stie tot tiganul care cumpara la targ unde stau, si daca mai vand si bijuterii scumpe.... stiu, suna dur, si ma exprim ca atare, dar asta e, viata e o .......

    05.10.2011, 19:22:44
  • tonycat
    tonycat

    Pe de alta parte e posibil ca la anumite targuri casa de marcat sa fie obligatorie, adica sa nu poti participa daca nu o ai. La targurile de la Dalles de Craciun ati vazut standuri fara casa de marcat?

    05.10.2011, 19:29:22
  • tonycat
    tonycat

    @bibidesign, o intrebare, nu am inteles formularea "magazine temporare deschid.."? e doar retoric

    05.10.2011, 19:32:18
  • bijouxdemonange
    bijouxdemonange

    cred ca tonycat a spus tot ce trebui!

    Normal ca nu o sa-ti iei casa de marcat pt fiecare targ :))))

    Dar cum spunea si tonycat, e legata de adresa pfa-ului (sau a formei legale pe care o ai). Nici cei din piata (care au si ei case de marcat :D) nu-si fac casa de marcat pt fiecare piata in care merg sa vanda :D
    deci, pe pfa-ul tau trebuie sa ai si cod de vanzare in targuri si piete (sau cum s-o numie activitatea asta) - sau la magazine temporare, cum le spui tu


    Faptul ca nu ai vazut casa de marcat la targuri, e cu dus si intors. Bineinteles ca n-ai sa fii tu acum singura care o are la vedere :D Atragi atentia ;;) Dar e mai bine s-o ai la tine :) Si in plus, chitantierul si facturierul nu strica :)
    Si da, unele targuri cer expres case de marcat, pentru a fi totul in regula :)

    06.10.2011, 14:17:18
  • bibidesign
    bibidesign

    cnd am spus magazine temporare ma refer la perioada de sezon de la mare, in diferite statiuni de exem[plu

    eu am srl
    pana acum am vandut doar online cu plata ramburs sau in cont ceea ce am inteles ca e legal.
    in vara atsa am avut posibilitatea sa deschid un magazin la mare, dar, desi am avut spatiul, nimeni n-a putut sa-mi spuna cum sa fac cu casa de marcat si pana sa trag o concluzie concreta, sa-mi fac punct de lucru, s aiau avize din 15 locuri, a trecut vara :((((((((((((((((

    si pe litoralul nostru drag amenzile sunt si daca esti perfect in regula de ordinul zecilor de milioane (bani vechi :D)

    asta-i Romania si legile ei.... :(

    azi chiar am patit o faza care merita povestita: m-am dus la posta sa iau un colet extern. nu prea aveam bani la mine si-mi era groaza de suma pe care mi-o va calcula ca taxe vamale. am intrat timid si, stupoare nu mi-a cerut niciun leu..... mi-a spus doar ca data viitoare sa aduc factura ca sa nu-mi calculeze taxele vamale la pret de catalog... am multumit si am sters-o repede ca nu cumva sa se razgandeasca... abia afara am rasuflat usurata dar usor contrariata...iata cum merg regulile la noi: uite taxa nu e taxa..... la unii e, la altii e mica si la altii norocosi poate sa nu fie deloc.... depinde ce chef are domnisoara de la ghiseu -sper sa nu citesca cineva periculos povestea asta..... ;))))

    06.10.2011, 17:07:03
  • tonycat
    tonycat

    Daca ai un punct fix de vanzare(magazin fizic) iti trebuie o casa de marcat numai pentru astfel de vanzari, pentru vanzari in puncte volante cum sunt targurile sau pietele ai nevoie de alta casa de marcat(numai una).

    06.10.2011, 18:48:34
  • tonycat
    tonycat

    Asta deoarece casa de marcat e inregistrata la un punct de lucru. Daca mergi la targuri, casa inregistrata pentru targuri nu o poti folosi in magazinul ca punct fix de lucru. Nu mai comentez......

    06.10.2011, 18:54:17
  • bibidesign
    bibidesign

    ma gandeam eu ca-mi trebuie pentru aceiasi firma vreo cateva case de marcat...
    exact sistem romanesc cretin...

    06.10.2011, 20:22:05
  • c4rment
    c4rment

    Merci fetelor pt. ca am gasit raspunsuri pe care le caut demult....si nu vreti sa stiti cata amabilitatea am gasit la Adm. financiara....

    04.11.2011, 00:05:47
  • BratariMagice
    BratariMagice

    tot citesc de ceva timp despre subiectul infiintarii unui pfa si inca nu am inteles foarte bine care sunt pasii :( nu ma pricep absolut deloc la domeniul asta si sunt si noua in comunitatea breslo si in lumea asta handmade... m-am apucat de o luna de facut bratari kabbalah la cererea unor prietene, prietenele prietenelor si tot asa. insa sunt o persoana prapastioasa si doresc ca alea 10-15 bratari pe care le vand pe luna sa fie cu acte in regula. mentionez ca nu ma intereseaza sa fac alt tip de bijuterii (pentru ca nu am talent, nu din alte motive :P ).

    pf-ul as vrea sa il fac pe numele sotului care lucreaza cu norma intreaga. intre timp tot sotul mi-a facut si un site pe care as dori sa imi promovez produsele in google.

    as fi tare recnoscatoare daca cineva are rabdarea necesara sa imi explice pe intelesul meu care sunt pasii si costurile, darile catre stat, care este varianta cea mai buna pentru a vinde legal si pentru a nu veni cu bani de-acasa chiar si in situatiile cand vinzi mai putin....

    mentionez ca majoritatea furnizorilor nu emit facturi. deci cum pot face intrari? :(

    25.12.2011, 22:16:27
  • Live
    Live

    Primul drum-Registrul Comerţului sau, dacă ai bănuţi, la o firmă de consiliere (ei se vor ocupa de hârtii, îţi vor spune exact ce acte sunt necesare, vor merge cu hârtiile la Reg.Com. etc). Dacă mergi la Reg. Com. şi ai baftă, vei găsi acolo oameni drăguţi, care să-ţi spună pas cu pas ce trebuie făcut pt înfiinţarea firmei.

    Pt PFA, din câte ştiu, trebuie ca studiile/cursurile pe care le ai să te califice pt domeniul principal al firmei. Trebuie să ştii că-ţi poţi alege multe coduri CAEN (găseşti pe net lista cu coduri CAEN). Sfatul meu este să-ţi alegi cât de multe, obligatoriu mai multe legate de vânzare (pe internet, în pieţe şi târguri, cu amănuntul în magazine etc). Pt a vinde altfel decât pe net, îţi trebuie diplomă de absolvire a unui curs de comerţ. Vor şti cei de la Reg. Com. să-ţi spună despre ce e vorba.

    După ce se înregistrează firma la Reg. Com. (unde vei avea de plătit ceva taxe, plus pe la primărie-de toate tăxuţele astea afli la Reg. Com.), mergi la Casa de Asigurări de Sănătate. Chiar dacă al tău soţ lucrează, la Sănătate tot veţi plăti ceva. La pensii nu e nevoie. Apoi te vei duce la Administraţia Financiară de care aparţii şi te vor pune să completezi o declaraţie privind venitul presupus a se face până al sfârşit de an. Şi alte hârtii, poate, dar...nu mai ţin minte. Să tragi de cei de la Adm. Fin. să-ţi spună exact de ce anume mai ai nevoie. Ştiu că e vorba despre un registru de control (să-l ţii în casă-n caz de controale), un registru de încasări şi plăţi (ştiu că trebuie luat în evidenţă la Adm. Financiară), un facturiei şi un chitanţier (pt când vei vinde la firme) şi...casă de marcat. Cu baterii, ca s-o poţi târî după tine.

    În rest...ce să zic? În martie, iunie, septembrie şi decembrie vei merge la Adm. Fin. şi la Sănătate, ca să dai "bucata" trimestrială. În februarie vei avea de completat vreo 2 hârţoage, pt Adm. Fin. Cu una dintre hârţoage vei merge şi la Sănătate (decizia de impunere). Parcă-n iunie mai e de completat o foaie (sau de aşteptat de la Adm. Fin.). N-ai mult de mişunat, să ştii!

    26.12.2011, 21:49:41
  • katafolt
    katafolt

    http://www.iiifpfa.ro/category/infiintare/

    27.12.2011, 09:18:35
  • carmenn
    carmenn

    buna seara!subiect foarte bun, multumim pentru lamuriri.chiar ma intereseaza si pe mine si nu indrazneam sa intreb...cine mai cunoste ,,mici trucuri" sa ni le spuna in continuare...eu incerc sa fac niste cursuri ,,handmade" prin eurocor...cica min.muncii nu prea le recunoaste insa la unele institutii daca se cere diploma poate este buna.si chiar daca nu este inca recunoscuta le fac asa pentru mine....chiar daca se intind pe mai multe luni si poate eu stiu multe din metodele predate de ei prin caietele trimise.daca este cineva din constanta si are pfa sau alta forma de ,,firma" si ma poate indruma cum sa procedez i-as multumi anticipat

    27.12.2011, 17:33:59
  • IGFashionDesign
    IGFashionDesign

    Agenda obligatiilor fiscale 2012 (include si PFA):
    http://magazin.avocatnet.ro/doc/detaliu/docID_34/Agenda-obligatiilor-fiscale-2012.html

    16.01.2012, 10:37:54
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

    Repostez aici asta, e un subiect cat se poate de informativ pe care cei noi pe Forum poate nu-l cunosc.

    www.breslo.ro/Forum/Cum-iti-faci-un-PFA---experienta-mea-pas-cu-pas_topic_2546

    Comentarii despre PFA va rog mai departe aici.

    06.02.2012, 23:26:04
  • user86682
    user86682

    Am si eu o curiozitate.
    Am o singura casa de marcat, dar de Craciun vreau sa particip la 2 targuri simultan. Folosesc la una din locatii casa de marcat, dar la cealalta ce fac? Imi sunt de ajuns facturierul si chitantierul?

    04.11.2016, 16:36:38