Forum: Orice altceva La o cafea (4)

• carmenn
    carmenn

pai nu le-am rarit...sunt cam inghesuite...la toamna, poate le vine randul....nu te uit si poate iti trimit si cativa stoloni de fragute....pe langa trandafirul de dulceata...

10.05.2012, 20:35:07
  • Kalimera
    Kalimera

ar fi bestial! ca am destul teren unde le pot pune sa se inmulteasca cum vor ele :) au vreun regim special peste iarna?

10.05.2012, 20:37:28
  • cattie
    cattie

Cred ca trebuie mulcite,la fel ca si capsunile
    Buna seara :)

10.05.2012, 21:06:30
  • Kalimera
    Kalimera

eu nu le-am mai facut asta, cattie... au rezistat si fara mulcire 3 ierni.. si mai am si terenul in camp deschis, fara paravane naturale... dar, pentru siguranta, si mai ales in zonele predispuse la ingheturi, cred ca e ok sa fie protejate.
    si buna seara :)) si la multi ani! am citit ca a fost ziua ta! sa fii sanatoasa si fericita!

10.05.2012, 21:58:28
  • cattie
    cattie

Da,a fost pe 7 mai :)
    Multumesc :)

10.05.2012, 22:22:52
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Personal, regret absenta din concursurile noastre a lui Kitti si Kjoko.

10.05.2012, 22:45:18
  • kiti
    kiti

Ce coincidenta George,sa intru iar dupa o indelungata absenta si sa gasesc un gand de-al tau care ma include.Nu pot decat sa-ti multumesc si sa-ti spun ca sunt atatea maini minunate care pot inlocui cu brio cei doi K.Sper ca in curand situl meu(si implicit magazinul) sa fie gata si sa vezi noile mele creatii axate de data aceasta pe imbinari de zale mici de 4 mm intercalate cu piese metalice si pietre.In curand voi trece iar pe piele- putina variatie sa nu ma plictisesc.
    Numai bine va doresc tuturor, multa imaginatie, spor la lucru si la vanzari .

10.05.2012, 23:53:24
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Iti doresc mult succes Kiti. Sa auzim vesti bune!

11.05.2012, 00:00:14
  • carla69
    carla69

Buna ziua lumeee!!!M-am intors de la scoala si ce vad?Pai voi azi ce ocupati ati fost,nimeni n-a scris nimic pe aici.Fetele de la concursuri,numara si fac clasificari,restul sa inteleg ca nu-si mai scoate capul din creatie?

11.05.2012, 17:24:51
  • ametist.shop
    ametist.shop

carla69,
    Ai o intuitie buna , dupa 2 saptamani de " odihna " abia astept sa fac bijuterii ,
    mai ales ca am luat cateva pietre noi .
    O zi frumoasa !

11.05.2012, 17:27:49
  • cattie
    cattie

Buna seara lume!
    Eu am fost la munca,abia am sosit...si la conexiunea la internet de acolo am renuntat din octombrie :)
    Inspiratia si cheful sunt inca departe....astept sa ma loveasca.Pana atunci,ma invart prin casa si ma joc la masina de cusut :))

11.05.2012, 19:11:39
  • carmenn
    carmenn

:) si eu m-am jucat azi la masina de cusut...plus fotografiat irisii care au inflorit si sunt o feerie de culoare si parfum...

11.05.2012, 19:41:43
  • cattie
    cattie

http://www.youtube.com/watch?v=MqU37Epe5mQ

http://www.youtube.com/watch?v=lNhRnnf1zB8&feature=related

Le-am ascultat in disperare :)))
    Si nu imi pasa de ce spune lumea ca al doilea seamana cu Michel Telo...mie imi place mai muuuuult!
    Si ma face sa topai...chiar daca sunt pe scaun.Topai loco :))))

11.05.2012, 19:59:11
  • Live
    Live

Permiteţi să anunţ şi io pe aici că am adus ceva fire prin magazin?

11.05.2012, 21:51:10
  • forHOPE
    forHOPE

Buna seara dragilor,

am intrat putin in fuga pe aici si as dori sa va intreb sau sa va rog ceva: m--ar putea ajuta cineva, care are posibilitatea de a ajunge la Europa (destul de aproape de Fundeni)? este destul de urgent...daca ma poate ajuta cineva, sa imi llase un mesaj pe privat.

Multumesc saru'mana!!

11.05.2012, 22:28:23
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Etapa PRIMAVARA a concursului ANOTIMPURI a luat sfarsit. Astazi, se vor decerna premiile. As dori cu aceasta ocazie sa multumesc personal, magazinelor care au acceptat sa acorde diferite premii la toate cele trei sectiuni:

1) Sectiunea Bijuterii:
    www.breslo.ro/Shop/blanitza
    www.breslo.ro/Shop/betty-bijuterii

2) Sectiunea Arta si Decoratiuni:
    www.breslo.ro/Shop/ZOXY
    www.breslo.ro/Shop/hobby.shop

3) Moda si Vestimentatie:
    www.breslo.ro/Shop/dana86
    www.breslo.ro/Shop/crissta

De ceilalti importanti sponsori, se vor ocupa moderatoarele noastre dragi
    Aigile, soso07 si forHOPE
    precum si
    GENERAL MANAGER
    al acestui concurs
    BLANITZA
    careia ii multumesc deasemeni in mod cu totul si cu totul SPECIAL

12.05.2012, 09:02:03
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

MULTUMIM TUTUROR PARTICIPANTILOR
    pentru INCREDEREA pe care au acordat-o acestui frumos concurs.

FELICITARI TUTUROR

12.05.2012, 09:03:36
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Uitasem un premiu foarte special, care va veni la sercvtiunea BIJUTETRIE
    din partea prietenei noastre de "La o Cafea"

SophiesShine

Sorry!

12.05.2012, 09:05:54
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

In timpul care a ramas pana la decernarea premiilor la etapa PRIMAVARA a concursului ANOTIMPURI, am sa incerc sa va ma spun cate ceva, despre inca doua discipline pe care trebuie sa le studieze un bijutier:

12.05.2012, 15:04:10
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

CRISTALOGRAFIA

Aceasta disciplina isi are originea undeva in jurul anului 1669, cand, printr-o stranie coincidenta, au aparut doua lucrari care au stat la baza explicarii minunatelor carecteristici - cunoscute dar neantelese de oameni timp de milenii - ale cristalelor.
    Una dintre aceste lucrari se datora danezului Niels Steensen (Stenon). Cea de a doua, unui alt danez, magistrul celui dintai, Erasmus Bartholin.

12.05.2012, 15:13:18
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Niels Steensen (1628-1687), anatomist si medic, GEOLOG si MINERALOG, si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in Italia, ca medic al curtii ducale din Florenta. Aici, i se ofera vaste posibilitati de studiu, caci descendentii familiei de Medici, ca si marea aristrocatie florentina, aveau din belsug pietre pretioase. Pe langa colectia sa privata de GEME, are posibilitatea sa cerceteze in voie exemplare nemaintalnite de cristale de stanca si diamante, puse la dispozitie de de bogatii lui proterctori

12.05.2012, 15:27:20
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Dupa indelungi cercetari, masuratori si teste, Niels Steensen ( Steanon dupa cum l-a poreclit tzara adoptiva) reuseste sa puna bazele formularii Legii fundamentale a CRISTALOGRAFIEI:

" In cadrul aceleiasi specii cristaline, dimensiunile si formele fatzetelor pot fi diferite, insa valorile unghiurilor dintre ele sunt INTOTDEAUNA CONSTANTE"

12.05.2012, 15:56:14
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

In acelas an 1669, Erasmus Bartholin (1625-1698), profesor de matematica si MEDICINA de la Universitatea din Copenhaga, formuleaza si el Legea Constantei Unghiurilor, cercetand cristale mari, romboedrice, perferct transparente, de CALCIT cunoscut si sub numele de SPAT DE ISLANDA.
    Intr-o zi, pe cand masura unghiurile cristalelor de Calcit, punand din intamplare un cristal mare pe o coala de hartie scrisa, Bertholin ramase surprins sa observe ca literele vazute PRIN cristal, apar DUBLE. Contrariat, a incercat sa acfelas lucru si cu alte Cristale de Spat de Islanda iar efectul optic, era acelasi. Din intamplare, tot foindu-se pe langa masa de lucru, scapa un cristal pe jos iar acesta, s-a spart in mai multe bucati mai mici.
    Surpriza avea sa fie si mai mare, cand constata ca ale Cristal de Calcit, spart in zeci de bucati, nu s-a spart oricum ci in aceiasi forma romboedrica si fiecare cristal mai mic, producea aceleasi efecte optice.

12.05.2012, 16:05:42
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Aceasta zi, a ramas o zi fasta pentru stiinta: doua descoperiri senzationale (Una in Italia iar alta la Copenhaga de catre doi ilustri cercetatori danezi)
    Este ziua in care a luat fiinta o noua disciplina: CRISTALOGRAFIA, mana cereasca pentru bijutieri, care au putut intelege de ce o piatra pretioasa nu poate fi sparta oricum si nu poate fi FATZETATA oricum ci, sub anumite unghiuri care raman costante. Aceste unghiuri le intalnim in natura peste tot. Va aduceti aminte de celebra expresie "Piatra din varful unghiului" pe care mesterii marii Piramide n-au mai pus-o in varf? Unghiurile fetzelor Piramidei lui Keops se apropie de aceste unghiuri ale cristalelor. Iar proprietatile magice ale Piramidei, n-are cum sa nu ne duca cu gandul, spre proprietatile magice ale cristalelor...

12.05.2012, 16:43:37
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Aceste descoperiri, au dus explicatii foarte clare bijutierilor, deoarece acestea au condus la explicarea fenomenului de CLIVAJ, la faptul ca cristalele pot fi taiate, slefuite doar daca se respecta aceste unghiuri. Orice incercare de a sparge a taia sau sau fatzeta ALTFEL o piatra decat sa cum TE LASA acea piatra, va fi sortita esecului.

Si in lumea cristalelor, ni se arata marea arhitectura a Universului, a Marii Creatii si ca OM-ul, nu poate face NIMIC incalcand legile armonieri universale.

" Prelucrarea pietrelor pretioase (cristalelor) se poate face doar in anumite sensuri, INTOTDEAUNA ACELEASI FATZA DE ORIENTAREA MUCHIILOR NATURALE"
    Implicit:
    " CRISTALELE PREZINTA PROPRIETATI DIFERITE PE DIRECTII DIFERITE."
    Fenomenul a primit numele de "Anizotropie Cristalina".

12.05.2012, 16:53:54
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Caracteristicile de simetrie a cristalelor au fost sesizate inca din anul 1611, cand Johannes KEPLER a observat simetria HEXAGONALA a cristalelor de zapada.

Ulterior, aceste Legi extraordinare, au condus la CLASIFICAREA pietrelor pretioase in SAPTE sisteme cristaline FUNDAMENTALE, cuprinzand 32 CLASE DE SIMETRIE. Structura geometrica cristalina a fost descrisa ulterior prin formule matematice.

In aceiasi perioada, s-a stabilit si "SCARA DURITATII" cristalelor, in urma cercetarilor si experimentelor efectuate de Friederich Mhos.
    Acesta a lasat lumii celebra scara Mhos (a duritatii) pe care vi-o prezint ca titlu informativ mai departe:

12.05.2012, 17:00:53
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

1) TALC (zgaraiate cu unghia)
    2) GIPS (idem)
    3) CALCIT ( zgaraiate cu un cutitas)
    4) FLUORINA (idem)
    5) APATIT (idem)
    (Cristalele de la 1-5 pot fi zgaraiate cu usurinta de otel).

6) ORTOZA (otelul n-o zgaraie dar ea, nu zgaraie sticla)

7) CUART
    8) TOPAZ
    9) CORINDON
    10) DIAMANT
    (7-10: Zgaraie sticla iar lovite cu otzel, scanteiaza)

12.05.2012, 17:06:27
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Alta disciplina pe care trebuie s-o cunoasca un bijutier, este M I N E R A L O G I A
    Asa cum este firesc sa cunoastem ca painea este facuta din grau, ca graul creste pe un spic iar spicul intr-un lan, trebuie sa avem cunostinta despre caracterfisticile
    piertrelor, felul cum iau nastere si unde, cum se transforma ele pana sa ajunga la noi. Necunoscand proprietatile fizico-chimice ale mineralelor, n-o sa intelegem nimic din aceasta lume fascinanta a cristalelor si nici n-o sa intelegem cum sa le ALEGEM si cum sa le RECOMANDAM altora.

12.05.2012, 17:13:10
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

In MEDICINA araba, concomitent cu diferite practici care au dus la un real progres in dezvoltarea acestei stiinte, regasim si multe dintre credintele traditionale privind rolul CURATIV al pietrelor pretioase. Toate acestea insa, nu se puteau obtine daca nu foarte multi deschizatori de drumuri, nu s-ar fi ocupat de rolul, locul si istoria GEMELOR. Spiritul stiintific al arabilor nu s-a limitat doar la magia si terapeutica magica a cristalelor, ci adeseori a depasit aceste limite, trecand la studierea originii lor, la felul in care acestea se formeaza si se nasc.
    Printre invatatii arabi care s-au ocupat mai intai de aspectul MEDICAL si al MAGIEI acestora, ne-au ramas cateva nume celebre care au largit sfera acestor studii si asupra CARACTERISTICILOR GENERALE ALE MINERALELOR din care provin pietrele pretioase (cristalele)

12.05.2012, 17:46:11
  • cattie
    cattie

Buna seara :)

12.05.2012, 18:12:54
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

In secxolul al VII-lea, Khalid Ibn Yazid (supranumit si "printul filosof" a dispus sa fie traduse in araba toate lucrarile cunoscute la acea vreme cu subiect medical, inclusiv cele referitoare la GEME, elaborate in antichitate. Legendarul GEBER (Abu Musa Ibn Hayyan, pe langa numeroase scrieri alchimice a intocmit si o CLASIFICARE A MINERALELOR

In secolele X -XI, marele savant Horezm Abu Raihan Monamed Al-Biurni, a determinat pentru prima data in lume GREUTATEA SPECIFICA A MINERALELOR pe care le-a si descris. Lucrarea sa, ramasa cunoscuta sub titlul " CULEGERE DE CUNOSTINTE DESPRE PIETRELE PRETIOASE, cuprinde scrieri foarte complexe lasate de invatati din Persia, Siria, India si Grecia. Negustorii persani, sirieni, arabi sau armeni, strabateau cu caravanele lor si mai apoi pe corabii, distante deosebit de lungi, care duceau pietre pretioase din Madagascar, Africa rasariteana, Afganistan, India, Iran, precum si de pe malurile fluviului Volga pana in Italia, Franta si mai ales Spania.

12.05.2012, 18:32:35
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

El a apreciat corect ca Diamantul este cea mai dura piatra de pe Pamant, a inteles perfect CUARTURILE, reunindu-le CORECT pe toate cuarturile intr-o sungura mare familie, numita de atunci FAMILIA CUARTURILOR.
    Astfel, a inceput sa apara germenii unei viitoare discipline numita MINERALOGIE

12.05.2012, 18:35:44
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

N-am sa mai continui, deoarece ISTORIA MINERALOGIEI este complexa si complicata dar am sa ma opresc asupra capitolului CUARTURI deoarece ceea ce va voi scrie, va va interesa si va va fi de de un real folos in viitor.

12.05.2012, 18:37:36
  • carmenn
    carmenn

informatii pretioase ne oferi Gheorghitza ca de obicei...

12.05.2012, 19:19:38
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

MAREA FAMILIE A CUARTURILOR
    (Familia SILICEI)

1, CUARTURI PROPRIU ZISE:
    -Cristal de Stanca
    -Cuart Fumuriu
    -Cuart Rosu
    -Cuart Roz
    -Cuart Verde
    -Cuart Albastru
    -Cuart Herkimer (Diamant de Maramures)
    2) CUARTURI CHATOIANTE:
    - Cuart ochi de Pisica (Gri-verzui)
    - Cuart ochi de Soim (Gri albastrui)
    - Cuart ochi de Taur (Maro-Roscat)
    - Cuart ochi de Tigru (Naro-Galbui-Auriu)
    3)CUARTURI CU INCLUZIUNI
    - Cuart Rutilat
    - Cuart Turmalinat
    - AMETIST
    - AVENTURIN
    - CITRIN
    4) CALCEDONII (Cuarturi microcristaline)
    - ONIX
    - CARNEOL (Cornalina)
    - SARDONIX
    - JASP
    - CRISOPRAZ
    - PRAZ
    - Lemnb SILICIFIAT
    - SILEX (Cremene)
    - AGAT
    - OPAL

Iata vdragi, Breslasi ! Inca de pe vremea acelor arabi despre care vi-am scris, aceasta este marea familie a CUARTURILOR.
    Toate cele de mai sus, sunt CUARTURI. Va dati seama ce minunata lume ne-a lasat Dumnezeu?

12.05.2012, 19:37:36
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Iata ce mai cuprinde Capitolul MARGELE:
    - Margele din materiale Organice (Ambra, Copal, Corali, Perle, Jais, Os, Colti, Lemn nobil pretios, Scoici, Melci, Margele din Seminte naturale, etc...)
    - Margele din materiale Textile si Piele
    - Margele din STICLA (cu foarte multe subcapitole)
    - Margele Swarovsky
    - Margele din Portelan si Ceramica
    - Margele Cloisson, Margele Chevron etc...
    - Margele din Metal

12.05.2012, 19:56:38
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Si toate acestea, apartin doar PRIMULUI CAPITOL din materia amintita.
    Ganditi-va cam ce contine capitolul ACCESORII METALICE
    (pe langa alte subcapitole, numite: accesorii din snururi, ate, sfori, impletituri, panglici etc...)

M-am straduit sa va spun toate acestea, deoarece a fi BIJUTIER nu inseamna a avea o indeletnicire artistica artizanala (sau profesionala), inseamna si multe, multe cunostinte si CUNOASTERE.
    Cand spuneti BIJUTIER, spuneti mai mult decat poate surprinde un biet cuvant.
    Poate si voi, veti da alta atentie si importanta BIJUTERIILOR voastre si in tot ceea ce faceti, tot ceea ce creeati, nu va veti abate de la DEFINITIA CUVNTULUI "BIJUTERIE" (pe care, va rog CU RESPECT sa-o recititi din dictionare)

12.05.2012, 20:06:34
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Sper sa va fi fost o calauza folositoare, chiar daca pe alocuri, au mai iesit scantei.
    Sa stiti ca artistii, in general sunt persoane nu numai deosebite dar si dificile.
    Nici eu, nu fac exceptie de la regula.

12.05.2012, 20:09:51
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Si acum, GALA LAUREATILOR concursului PRIMAVARA.
    FELICITARI TUTUROR !

12.05.2012, 20:11:33
  • forHOPE
    forHOPE

Nu acum va avea loc Gala, ci peste 2 ore...:-p

12.05.2012, 20:14:43
  • aigile
    aigile

Si, ce?! Tocmai avem timp de dantzuri si un 'aperitiv' cu sampanie!... Ca doar nu degeaba mi-am pus the little black dress, doar-doar s-o indura si netu' sa nu-mi ... 'traga clapa'!...
    Deci, Gheorghitza, maestrul nostru de ceremonii, zi-i inainte!

12.05.2012, 20:29:22
  • cattie
    cattie

Timp de dantzuri as avea,dar nu am cu ce,ca-s intr-un picior(cred ca am facut intindere musculara,doare ca naiba) ...
    ...Poate niste Kris Kros-Jump,jump :)))

12.05.2012, 20:58:46
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

aigile,
    am zis ce-am avut de zis. De-acum incolo am sa citesc ce scrieti voi...
    Poate vine prietena noastra Camelia.handmade, sa ne vorbeasca despe margelele obtinute prin tehnologia FIMO....
    Alta fata iscusita, ne va vorbi despre margele Acrilice...
    Aveti la dispozitie atatea subiecte....

12.05.2012, 21:00:48
  • aigile
    aigile

OK, then, damen waltz!

12.05.2012, 21:12:10
  • camelia.handmade
    camelia.handmade

Prezenta! Despre margelele Fimo... in pregatire!
    Intamplator, cand am pus prima data mana pe fimo, am realizat margele prin tehnica millefiori - cateva zeci...

12.05.2012, 21:18:45
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

camelia.handmade, eu am vorbit poate si mai mult decat trebuie despre pietrele pretioase dar aici, pe Breslo, artizanii bijutieri folosesc foarte multe margele Acrilice si mai ales materiale obtinute prin tehnica FIMO. Scuza-ma ca te-am urmarit dar cred ca esti una dintre persoanele care poti vorbi despre aceasta tehnica.

12.05.2012, 21:33:59
  • camelia.handmade
    camelia.handmade

Da, asa este, pot vorbi, fiind una dintre tehnicile mele preferate :)

12.05.2012, 21:44:03
  • aigile
    aigile

Hei, Camelia, felicitari! (si scuze ca am scris cu majuscule unde nu trebuia!... a fost totul asa 'din scurt', ca am iesit cam... 'turtite' din vartej!)

12.05.2012, 23:30:40
  • ametist.shop
    ametist.shop

Am gasit un filmulet , despre o persoana deosebita , de la care avem de invatat .

nick vujicic no arms no legs no worries

http://www.youtube.com/watch?v=2HYFDdMeWaY

O zi frumoasa si multe bucurii !

13.05.2012, 11:36:59
  • camelia.handmade
    camelia.handmade

Aigile, multumesc, eram si eu obosita, si nu am lucrat ieri decat putine, prin casa, asa ca imi dau si cum ati fost, cu atatea liste si puncte si voturi... Intr-adevar dimineata am inteles mai bine si nu au mai fugit ochii peste cuvinte:)

13.05.2012, 14:04:17