Forum: Orice altceva La o Cafea (6)
GheorghitzaFetelor,
24.03.2013, 17:38:13
am aflat din ce cauză iarna se încăpăţânează pur şi simplu să plece...
GheorghitzaLuna Martie este o lună plină de sărbători şi obiceiuri traditionale.
24.03.2013, 17:55:49
Martie incepe cu ziua Sânteoaderului, ziua Babei Dochia, Intrarea in zilele Babei si bineânteles... MARTISORUL. Peste o saptamana, pe 9 Martie, se sărbătoreşte moartea Babei Dochia, MUNCENICII, Iesirea din Zilele Babei, Sâmbra Plugului (importanta sărbătoare agrară) si mai ales inceputul noului An Agrar !!!
In 10 Martie se intra in Zilele MOSILOR si se sarbatoreau CAII LUI SÂNTOADER, (cu o foarte frumoasa legenda)
Peste inca o saptamana, pe 17 Martie, erau sarbatorite nu mai putin de trei mari sarbatori: Ziua Pestelui, Ziua Sarpelui si Alexiile (mare sarbatoare populara)
Pe 25 Martie, asa cum va spunea si soso mai devreme, se sarbatoarea Ziua Cucului si Blagovestenia (Buna-vestire)
Eu, va voi spune insa de ce nu scapam de Iarna. Pai n-avem cum sa scapam de Iarna, din cauza ca n-am respectat traditiile stramosesti. Este vorba de ziua de 9 Martie, cand se sarbatoreau MUCENICII. Ziua mai era numita si Ziua Focului VIU. (Dupa calendarul Iulian, reprezenta Echinoctiul de Primavara si inceputul Noului An Agricol)
GheorghitzaIn aceasta zi se executa un adevarat ritual magic. Peste zi, gospodarii adunau toate gunoaile din casa, poduri, beciuri, curti, gradini si grajduri si spre seara faceau gramezi si le dadeau foc. In aceasta zi, toate satele ecrau cuprinse de focuri. Ritualul reprezenta de fapt ARDEREA IERNII si sprijinirea Soarelui care nu avea destula putere sa incalzeasca Pamantul. Odata cu aceste focuri, Iarna era alungata si Soarele ajutat astfel, incepea sa aibe putere mai mare sa incalzeasca.
24.03.2013, 18:12:57
Ritualul era mai complicat deoarece in jurul focului se intamplau mai multe lucruri. Batranii descantau, studiau forma si directia flacarilor si functie de toate acestea, faceau previziuni meteorologice precise. Copii si tinerii treceau prin foc din doua motive: sa iai imbibe hainele cu fum (acest fum urma sa-i pazerasca de rele si boli) iar flacarile peste care sareau, le alungau duhurile rele si le purificau sufletele.
Ati vazut voi anul acesta focuri prin gradini???
Hotarat lucru, Iarna n-a fost arsa iar Soarele n-a fost ajutat!
GheorghitzaSi mai este ceva:
24.03.2013, 18:14:46
Cum sa vina Primavara cand noi, mestesugari fiind, nici n-am inceput concursul "PRIMAVARA"
GheorghitzaIar Blanita, a hotarat sa nu mai calce pe aici nici arsa.
24.03.2013, 18:15:29
soso07Acum sa fii sigur ca nu va mai calca ... Cine a trecut prin asa ceva ... e mai greu sa o ia de la capat.
24.03.2013, 18:18:54
soso07Glumesc :) Doar ca ea a zis ca ar fi disponibila pentru un asemenea efort mai la VARA.
24.03.2013, 18:19:43
GheorghitzaVoi avea grija sa n-o mai deranjez...
24.03.2013, 18:51:09
soso07George, n-am vrut sa vorbesc in numele ei ... Ea a spus mai demult treaba asta cu vara. Iar despre "deranj" ... nu iti dau eu voie sa gandesti asa. Stii cat de mult tine la tine :)
24.03.2013, 19:54:55
forHOPEDragilor bautori de cafea, spuneti-mi va rog, exista prin Romania filtru de cafea de hartie alba? Ca la mine la Covasna am gasit doar maron...:(
24.03.2013, 20:50:52
soso07Diana, voi cauta si eu. Spune-mi, te rog, cum e vremea la Covasna ?
24.03.2013, 21:51:03
forHOPEFOARTE frig. Ger...
24.03.2013, 22:21:45
ametist.shopGheorghitza ,
24.03.2013, 22:38:14
Am o veste foarte buna .
Chiar acum am citit ca azi ( de Florii ) avem aprope aceeasi obiceiuri ,
pe care l-ai descris TU .
In unele zone se pace o papusa din paie si se da foc pt. alungarea iernii .
Deci de maine vine PRIMAVARA .
Noapte buna , vise placute !
soso07Emese, voi astazi ati sarbatorit Floriile ? Acum m-am uitat cand aveti Sarbatoarea de Pasti si este pe 31 Martie. Nu stiam ca e asa mare distanta intre sarbatorile noastre - cinci saptamani.
24.03.2013, 22:57:30
Atunci chiar asteptam primavara :) Sa ne-o trimiti si noua !
Saptamana aceasta inseamna ca esti in pregatiri :)) Spor la treburi !
Noapte buna si vise linistite !!!
ametist.shopMultumesc frumos !
25.03.2013, 09:45:13
Am spor si vreme buna .
soso07La noi e un frig de-ti taie tot avantul . Dar pana diseara ma voi gandi cum sa aduc PRIMAVARA ;)
25.03.2013, 10:44:56
soso07Daca tot este sarbatoare astazi - Buna Vestire, iar Emese ne-a vestit ca la ea este primavara, vin si eu cu o poezie in ton :
25.03.2013, 11:07:08
Vestitorii primaverii
George Cosbuc
Dintr-alte tari, de soare pline,
Pe unde-ati fost si voi straine,
Veniti, dragi pasari, inapoi
Veniti cu bine!
De frunze si de cantec goi,
Plang codrii cei lipsiti de voi.
In zarea cea de veci albastra
Nu v-a prins dragostea sihastra
De ceea ce-ati lasat? Nu v-a fost dor
De tara voastra?
N-ati plans vazand cum trece-n zbor
Spre miazanoapte nor de nor?
Voi ati cantat cu glas fierbinte
Naturii calde imnuri sfinte,
Ori doine dragi, cand v-ati adus
De noi aminte!
Strainilor voi nu le-ati spus
Ca doine ca a noastre nu-s?
Si-acum veniti cu drag in tara!
Voi revedeti campia iara,
Si cuiburile voastre-n crang!
E vara, vara!
As vrea la suflet sa va strang,
Sa rad de fericit, sa plang!
Cu voi vin florile-n campie
Si noptile cu poezie
Si vanturi line, calde ploi
Si veselie.
Voi toate le luati cu voi
Si iar le-aduceti inapoi!
Kalimerasoso, poate stii vreun descantec, vreo vraja... cica se anunta cod portocaliu de ninsoare si viscol in bucuresti si judetele limitrofe, la noapte..
25.03.2013, 11:14:25
soso07Sarbatoarea Bunei Vestiri este pastrata cu sfintenie mai ales de femei, pentru ca Arhanghelul Gavriil a adus vestea Fecioarei Maria.
25.03.2013, 11:15:36
În Bucovina si în multe zone din Muntenia, unele femei se scoala dis-de-dimineata, fac foc în ograda si pun în fata usii paine, sare si apa; cand apa s-a mai încalzit se lasa în acelasi vas, pentru ca îngerii sa-si potoleasca setea. În schimb, painea si sarea se dau de pomana unui sarac, cu convingerea ca aceasta traditie va aduce spor si sanatate în acea gospodarie.
În Transilvania, se mai pastreaza un vechi obicei. De seara, se pregatesc cateva obiecte rituale: o oala cu jar, tamaie, clopotei si chibrituri. Cel care se scoala primul în acea familie iese din casa, pune tamaie peste jar si înconjoara cladirea de trei ori; apoi, afuma vitele, pomii, facand zgomot cu clopoteii. Se spune ca ritualul îsi propune sa alunge paguba, energiile negative si bolile din perimetrul acelei gospodarii.
Tot in aceasta zi, femeile din zona rurala aduna vreascuri din padure pe care le pastreaza pentru ritualul din Joia Mare. Este un alt obicei, respectat din mosi-stramosi, cu efecte benefice privind pastrarea energiilor pozitive în casele celor care-l pun în practica.
De Buna Vestire, apicultorii scot stupii afara, dar si vitele din grajduri si le lasa sa stea la soare, fara sa poarte jug, pentru ca ele sa fie sanatoase tot anul.
Daca în ziua praznicului va fi ceata, primavara va fi placuta, calduroasa si fara multe zile mohorate.
soso07De Blagovestenie este dezlegare la peste. Este bine sa mancam peste, pentru a fi sprinteni si sanatosi ca pestele.
25.03.2013, 11:17:48
Sarbatoarea Bunei Vestiri continua si în ziua urmatoare ( pe 26 martie)., cand credinciosii îl praznuiesc pe Sfantul Arhanghel Gavriil, numit Blagovestnicul (mai ales în Bucovina). Şi în aceasta zi se mananca peste.
Sfantul Gavriil este protectorul copiilor, aduce vestile bune si ne ajuta pe toti sa cultivam talentele si inspiratia rudelor tinere.
Daca oua gainile sau orice pasare de curte, acestea nu se pun sub closca, pentru ca nu vor iesi pui sanatosi.
Femeile care vor sa aiba copii, tin post negru, beau agheasma si se roaga Maicii Domnului ca praznicul Bunei Vestiri sa faca minuni si în familia lor.
Sarbatoarea Bunei Vestiri trebuie petrecuta în buna întelegere cu cei din jurul nostru. Cine se cearta de Buna Vestire va avea necazuri tot anul.
soso07S-o rugam pe Emese sa ne spuna si noua ce a facut de-a adus primavara. In orice caz, ma gandesc si eu pana mai spre seara:)
25.03.2013, 11:19:08
ametist.shopDaca intelegem ca totul e in noi si vom fi optimisti si incezatori , totul e posibil .
25.03.2013, 15:46:22
soso07Cu optimismul si increderea la care ne indeamna Emese, va invit sa luati parte la Sarbatoare PRIMAVERII :
25.03.2013, 17:44:32
www.breslo.ro/Forum/Concurs-PRIMAVARA---Legende-si-Traditii-Romanesti_topic_11068
Sper sa nu mai fie nimeni suparat, pentru ca acum nu mai avem niciun motiv sa nu chemam PRIMAVARA pe la noi, chiar daca vom mai avea o saptamana mai "ciufulita" meteorologic :))
Tot ce pot sa va spun este ca am sacrificat un "berbec" pe altarul Primaverii :*)
Si de maine, fuguta la treaba !!!
George, te astept sa-mi fii alaturi cu cate o poveste ... in limita timpului tau disponibil.
soso07Gata, a-nceput sa ninga :) Pana maine seara ne asortam cu portocaliul ...
25.03.2013, 18:31:11
carmenniarna asta...nu vrea sa plece...ai la noi este un frig...am vazut si eu ca tu vrei sa aduci primavara mai repede...o sa venim...pana in mai este timp...inspiratiune sa fie...cu floricelele venim noi...:)
25.03.2013, 18:49:52
Kalimeradar ce serioasa e treaba asta, daca maine au suspendat cursurile copiilor... ma uit pe geam si ma minunez cat pot sa se indoaie copacii din fata blocului meu... bate un crivat...brrrrr......
25.03.2013, 19:57:25
soso07Pai si la noi nu ? Doar Bucuresti, Dambovita si Arges ? Ce le-ar fi placut si copiilor nostri o zi de vacanta ...
25.03.2013, 21:18:24
GheorghitzaBreslo a inceput concursul PRIMAVARA.
25.03.2013, 21:33:09
Deci, toate care ati asteptat concursul pentru acest anotimp, aveti ocazia sa va afirmati. Ca atare, va doresc tutuiror mult succes!
soso07Breslo zici ...
25.03.2013, 21:35:15
soso07Si nu e decat cu "trei inimioare mai sus" ... nici macar pe alta pagina ...
25.03.2013, 21:41:36
GheorghitzaInitiativa laudabila. Altminteri, nu se facea nimic si era mare pacat deoarece Primavara este poate anotimpul cel mai asteptat si iubit de toata lumea.
25.03.2013, 21:43:45
Important este sa fie activitate. Sa nu ramanem sub impulsul hibernarii. Pana si ursul se trezeste pana la urma...
soso07Chiar nu vrei sa te uiti si pe pagina anterioara ?
25.03.2013, 21:45:43
soso07Chiar se trezeste si ursul ? Sau inca mai hiberneaza ...
25.03.2013, 21:51:03
cattieAoleeeeeeeeu...Gheorghitza,DESTEPTAREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEA!!!!
25.03.2013, 22:07:07
Primavara a venit cu Soso!
...si sa stii ca hibernarea nu are nimic rau in ea.Aduni energie pentru...Primavara :D
Gheorghitzacattie, pai nu i-am reprosat eu nimic lui soso...
25.03.2013, 22:20:14
soso07Cattie, eu zic sa-l luam incet. Punct si de la capat.
25.03.2013, 22:33:25
George, cu o pagina mai in urma anuntam ca a venit PRIMAVARA si pe strada noastra :) Nu NUMAI IN "ORASUL" Breslo.
E greu, sa zic cu cuvintele mele ?
In topicul Concursuri : mare Concurs mare - PRIMAVARA - Legende si Traditii Romanesti
soso07Noi, aici, in Tara Romaneasca inca mai hibernam sub cod portocaliu, dar acolo - in Crisana - e "verde" la Primavara.
25.03.2013, 22:35:21
soso07Cred ca ma duc sa "hibernez" pana maine. "Iarna" buna !!!
25.03.2013, 22:37:08
Gheorghitzasoso,
25.03.2013, 23:15:33
Dar greu is de cap. Am vazut acum.
Deci tu esti "samanta "Primaverii" ...
soso07Samanta aceea care se lupta din rasputeri sa "infloreasca" ... Sa nu ramana la stadiul de samanta.
25.03.2013, 23:23:18
Gheorghitzasoso,
26.03.2013, 00:03:16
Ai întalnit prin drumurile tale noţiunea de "sămânţa-gând"?
Când odată a încolţit ăn minte, gândul deja îşi ia zborul...
Dar dupa cum observ, tot mai putina lume trece pe La o Cafea...
Dumnezeu sa iti fie alaturi in misiunea concursului PRIMAVARA.
Si noi, macar cu o vorba buna...
carmenneeeeee...uite ca vine...si tanti de la mare...insomnii de primavara sau iarna inca prezenta...vorba cantecelului daca vi-l mai amintiti...
26.03.2013, 02:35:54
,,vine ,vine primavara
se asterne-n toata tara
floricele pe campii,
hai sa le-adunam copii."
soso07George, ce frumos ... samanta - gand :*)
26.03.2013, 06:33:37
Ce pot sa spun, am capul plin de seminte :)) Unele incoltesc, altele asteapta cuminti sa le vina randul ...
carmennla noi ploua...e vant...frig si o atmosfera deprimanta...ma uit e geam cum zarzarul este inflorit...si vremea imi spune ca nu se incalzeste prea curand...nu-mi place deloc...stau si margelesc....impaslesc...vine iarna...:(
26.03.2013, 11:18:15
carmennfetelor am si eu o intrebare...oare pot sa inscriu si colierul din satin galben si la concursul Breslo?
26.03.2013, 11:52:25
soso07Eu zic da :)
26.03.2013, 12:04:07
Kalimerasi eu zic la fel. concursurile nu au legatura intre ele. bafta, furnicutzo!:)
26.03.2013, 12:08:25
carmennmultumesc!
26.03.2013, 12:46:13
soso07Mirabila samanta
26.03.2013, 12:57:49
de Lucian Blaga
Ma rogi cu-n suras si cu dulce cuvant
rost sa fac de seminte, de rarele,
pentru Eutopia, mandra gradina,
in preajma careia fulgere rodnice joaca
sa-nalte tacutele seve-n lumina.
Neaparat, mai mult decat prin orasul rumorilor,
c-o staruinta mai mare
decat sub arcade cu flori,
voi umbla primavara intreaga prin targuri
cautand vanzatori de samanta.
Mi-ai dibuit aplecarea fireasca si gustul ce-l am
pentru tot ce devine in patrie,
pentru tot ce sporeste si creste-n izvornita.
Mi-ai ghicit incantarea ce ma cuprinde in fata
puterilor, in ipostaze de boabe,
in fata maruntilor zei, cari asteapta sa fie zvarliti
prin brazde taiate in zile de martie.
Am vazut nu o data samanta mirabila
ce-nchide in sine supreme puteri.
Neinsemnate la chip, desi dupa spita alese, imi par
semintele ce mi le ceri.
Culori luminate, doar ele destainuie trepte si har.
In randuri de saci cu gura deschisa -
boabele sa ti le-nchipui: galbii,
sau rosii, verzi, sinilii, aurii,
cand pure, cand pestrite.
Asemenea proaspete, vii si pastoase
si lucii culori se mai vad
doar in stemele tarilor,
sau la oua de pasari. Semintele-n palme
de le ridici, racoroase,
un sunet auzi precum ni l-ar da
pe-un tarmure-al Marii de Est matasoase nisipuri.
Copil, imi placea, despuiat de vesminte,
sa intru-n picioare in cada cu grau,
cufundat pan' la gura in boabe de aur.
Pe umeri simteam o povara de rau.
Si-acuma, in timpuri tarzii, cand mai vad
cateodata gramezi de seminte pe arii,
anevoie pun capat fierbintei dorinti
de-a le atinge cu fata.
De-alintarea aceasta ma tine departe doar teama
de-a nu trezi zeii, solarii,
visatorii de visuri tenace, cuminti.
Lauda semintelor, celor de fata si-n veci tuturor!
Un gand de puternica vara, un cer de inalta lumina,
se-ascunde in fiestecare din ele, cand dorm.
Palpita in visul semintelor
un fosnet de camp si amiezi de gradina,
un veac paduret
popoare de frunze
si-un murmur de neam cantaret.
carmennda....
26.03.2013, 13:19:25