Forum: Orice altceva Cafeneaua breslasilor

  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Joulibiju,
    Esti o draguta si multumesc pentru mesaj!

    07.10.2017, 22:50:52
  • mariar
    mariar

    Buna dimineata,
    Si cum langa un cappuccino merge un croissant, iata 10 lucruri interesante despre el:

    Croissantul, rasfatul suprem de dimineata. 10 lucruri de stiut despre acest deliciu frantuzesc

    Austria
    Este un simbol al micului dejun frantuzesc, insa croissantul vine de fapt din Austria secolului al 13-lea. Croissantul apare pentru prima data mentionat intr-o carte de bucate frantuzeasca abia in 1891.

    Untul
    Principalul ingredient, cel care face diferenta, este untul nesarat. Acesta da aroma, dar si consistenta croissantului.

    Produs national
    Impreuna cu bagheta, croissantul este un produs care nu lipseste niciodata de pe mesele francezilor. Acesta este un produs national inca din 1920.

    Semi-luna
    Exista foarte multe explicatii pentru forma croissantelor, iar una din ele este ca urmatoarea: in 1683, incercand sa atace Viena, turcii au sapat un tunel sub zidurile orasului, pentru a putea intra nevazuti. Un patiser care lucra pana tarziu a auzit zgomotele si a alertat armata austriaca. Pentru a celebra momentul, patiserul a creat kipferl, un produs de patiserie avand forma de semiluna, emblema a Imperiului Otoman, simbolizand astfel devorarea turcilor de catre austrieci.

    Gem
    In Franta, croissantul se cumpara simplu si se umple cu gem acasa. In unele tari insa, cum ar fi Italia, acestea sunt vandute in magazine gata umplute. In Germania, Nutella este cea mai populara alegere.

    Kipferl
    Croissantul ar fi aparut in Franta odata cu regina Marie Antoinette, care a descris patiserilor regali unul dintre deserturile ei preferate, kipferl, si le-a ordonat sa-l prepare. Noua reteta s-a bucurat de un succes enorm in Franta si a devenit parte a bucatariei franceze. Aceasta varianta este insa respinsa de unii critici

    Paris
    Cele mai bune croissante din Paris se gasesc la Pierre Herme, pe strada Bonaparte, in malul stang al Senei. Dar croissante foarte bune gasesti si la Laduree, cea mai cunoscuta ceainarie din Paris, cunoscuta in special pentru niste macarons exceptionali.

    Maria Antoaneta
    Se spune ca regina revolutiei franceze, cunoscuta pentru celebra vorba Let them eat cake (Lasa-i sa manance tort) a spus de fapt Let them eat croissant, atunci cand francezii se revoltau ca nu au nici macar paine pe mese.

    Faina perfecta
    Croissantele trebuie facute intotdeauna cu faina nealbita, care-i permite sa aiba acea culoare crem specifica.

    Viennoiserie
    Magazinele micute, artizanale, care vand produse de patiserie in Franta, se numesc Viennoiserie si sunt specializate in pain au chocolat, briose si alte dulciuri austriace devenite simboluri ale bucatariei franceze.

    08.10.2017, 10:48:08
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Mariar,
    Mi-a trecut asa , fulgerator, prin minte: daca am deschide un subiect cu retete culinare?
    Iti dai seama? Este vorba nu atat de de retete luate de pe net ... cat retete aflate si folosite de parintii si bunicii nostri. Apoi, ganditi-va ca vin sarbatorile de iarna si suntem aici din toate colturile tarii... fiecare am putea veni cu niste retete traditionale! Pana la urma arta grastonomiei sau a patiseriei nu este oare tot o arta handmade?

    08.10.2017, 12:34:19
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Si ai dreptate! O cafenea care se respecta nu poate exista fara croissante!

    08.10.2017, 12:35:33
  • mariar
    mariar

    La capitolul retete culinare nu cred ca pot ajuta pe nimeni :))). Nu sunt traditionalista si pe deasupra sunt si vegetariana de aproape 20 de ani asa ca n-am nici cea mai mica aplecare catre retete traditionale; dar, pentru cultura mea, sunt curioasa ce se gateste prin alte parti.

    08.10.2017, 14:06:43
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Exista un capito; important in arta culinara, un curent gastronomic aparut cu ceva ani buni in urma si se refera la "un alt stil de viata"
    Acest stil, in viziunea celor care l-au lansat, se bazeaza chiar pe elementele de baza: Apa, Aer, Foc, Pamant.
    Pamant
    Pornind de la ideea ca Dumnezeu le-a spus ca le da oamenilor tot pamantul cu toate fructele si semintele lui ("Aceasta sa fie hrana voastra") acest curent porneste de la o sintagma care a si devenit "Leit motiv" : Zero colesterol adica, niciun produs care contine proteina animala.
    Implicit, nici carne, grasimi de origine animala.
    Aer
    Se pune baza pe un principiu: fara aer nu se poate trai dar se merge mai departe ... trebuie sa respiram aerul Naturii Mama si atunci, acest stil de viata cere ca miscarea noastra sa se faca in natura (minim 5 Km pe jos) sa beneficiem de puterea si energia "Ingerului Aerului"
    Foc
    Soarele este cel ce ne da lumina si caldura. Nu are cum sa lipseasca deci din viata noastra: nu trebuie decat sa lasam sa fim mangaiati de razele lui in Fiecare zi! Apoi, o hrana corecta duce la un metabolism corect si implic, focul launtric se va transforma intr-un "Foc sacru" de intretinere a unei vieti sanatoase (pentru ca nu-i asa? Trupul este Templul lui Dumnezeu si trebuie sa avem grija de el)
    Apa
    Cum peste 75 % din Natura este APA (inclusiv corpul omenesc) Apa reprezenta un element cheie: 75% din ce ne hranim trebuie sa contina apa. Deoarece am inceput sa mancam tot mai multe produse preparate termic (care scoate sau distruge apa) se im[pune consumul a cel putin 3 l de apa pe zi !!!
    Mai mult: nu trebuie sa fie zi in care "Ingerul apei" sa nu fie cu noi. Se cere in fiecare zi cel putin de trei ori pe zi sa ne spalam (si sa-i asiguram corpului cel putin o scufundare completa in apa (adica sa innotam, sa intram in apa complet) deoarece cel mai mare organ al nostru (Pielea) ramane de cele mai multe ori neangrijit.

    Asadar, Mariar draga, este o adevarata arta ce faci tu, nemancand carne!!!!
    Si inchei:
    Acest tip de hrana, are sute si mii de retete, una mai gustoasa ca alta!

    08.10.2017, 16:14:40
  • claudia.MM
    claudia.MM

    Joulibiju ai mare dreptate,sambata este o zi de lucru acasa mai grea decat celelalte,care ne ocupa mult timp
    dar ,Gheorghita!noi citim tot,tot ce se scrie aici si ne place

    08.10.2017, 17:05:54
  • claudia.MM
    claudia.MM

    Mariar, ce interesant tot ce ai scris despre croissant
    ai spus ca esti vegetariana si ma gandeam ca iti este mult mai greu sa gatesti,sa diversifici multumitor meniul.Probabil si mai scump.Cu o bucata de carne te descurci mai usor si mai repede,cand nu ai multe idei
    te admir ca ai reusit de atatia ani!

    08.10.2017, 17:10:53
  • claudia.MM
    claudia.MM

    Gheorghita sa stii ca nu-i rea ideea sa ne impartasim retete culinare,mai ales ca ar fi din toata tara.Am invata cate ceva!

    08.10.2017, 17:30:58
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Claudia, daca tot intram in discutii, decat sa fie niste discutii stereotipe (doar sa ne aflam in treaba), putem socializa si aici (inca mai bine si mai decent decat pe facedbook) despre lucruri practice din care, fiecare dintre noi, putem invata ceva (macar sa ne alegem cu ceva)
    Nu suntem doar designeri... inainte de toate suntem oameni cu suflete, cu vietile noastre -asa cum sunt ele, iar aceste discutii se completeaza reciproc (cu cele de natura profesiuonala)

    08.10.2017, 17:36:08
  • mariar
    mariar

    Claudia, crede-ma ca se fac o multime de retete vegetariene, nu e deloc greu si nici nu mi se pare mai scump. In momentul de fata nici macar nu mai suport mirosul de carne; si mancarea vegetariana e consistenta. Trebuie doar sa ai dorinta sa faci asta si vei vedea in timp cum organismul tau se va transforma.

    08.10.2017, 18:02:30
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Sa aveti o sampatana buna !

    https://www.youtube.com/watch?v=VlkTjvldNzA

    08.10.2017, 21:42:25
  • handmade.miha
    handmade.miha

    Multumim, la fel si tie, George! Sunt minunate aceste crampeie din concerte, sub bagheta magica a lui Andre Rieu

    08.10.2017, 22:39:37
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Ma bucur ca ti-a placut. Melodia asta are un text superb si are legatura cu Harul primit de la Doamne-Doamne.
    Il descoperim noi aacest HAR primit?
    Ce facem cu el pentru ca nu-l prea meritam.
    Cam asta e ideea si in superba melodie intitulata "Maretul HAR" dedicat voua cu tot dragul.
    Noapte blanda si tie!

    08.10.2017, 22:48:05
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Buna dimineata!

    09.10.2017, 09:13:32
  • handmade.miha
    handmade.miha

    Buna dimineata!

    De la tine venea aroma de cafea! :) Ce buna este, mai ales ca e luni dimineata...
    Spor in toate!
    Miha

    09.10.2017, 09:29:55
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Daca mai stai putin, vine si Mariar cu croissantele....

    09.10.2017, 09:32:49
  • mariar
    mariar

    Da, da, da, le aduc direct de la Paris :)))))

    09.10.2017, 09:46:44
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    https://www.youtube.com/watch?v=65yMGzyakb4

    09.10.2017, 10:21:35
  • Tango2000
    Tango2000

    Buna ziua,acuma urmează cafeaua de la ora 14,nu beau capucino ca așa am citit ca are multe calorii....da la fel ,am citit si eu tot ce s-a discutat,deci mai sunt probabil mai mulți care citesc cele povestite ,langa cafea as mai dori un pahar de apa ,așa potrivit nu foarte rece si un mic croissant da ,ar merge...idea cu Rețete e foarte buna ,cu cât se poate evit si eu carnea ,mănânc puțină carne!O după-masa frumoasa va doresc tuturor !Otty

    09.10.2017, 13:45:01
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Buna seara!
    Mariar a adus direct ... de la Paris croissantele la cafeaua de dimineata.

    Eu va aduc pentru "cina" o reteta de-a dreptul miraculoasa.
    Se numeste Charoset si are o vechime de mii de ani dar dezvoltarea industriei alimentare si alimentele moderne (rafinate) ne-au indrumat gresit pasii pe calea bunului si adevaratului gust natural (si sanatos)
    Asadar ingredientele (pentru patru persoane)
    - 4 mere medii (tipul il alegeti dupa preferinte) razuite. Eu recomand "Golden auriu"
    (pentru a nu se oxida merele stropiti-le cu zeama de lamaie)
    - 200 grame de nuca zdrobite
    - 200 grame curmale (scosi samburii si taiate rondele)
    - 200 grame stafide aurii
    - O lingurita de scortisoara
    - Se adauga miere naturala pana se omogenizeaza tot continutul.
    - Pentru cei interesat se poate subtia continutul cu vin rosu (Carmel :))))
    Daca va intereseaza, vom vorbi si despre calitatile terapeutice ale acestui vechi si uitat amestec.

    09.10.2017, 20:26:40
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Charosetul (Haroset) este o reteta de origine evreiasca:

    https://www.youtube.com/watch?v=d1tVYd5aF0M

    09.10.2017, 20:36:40
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Pofta buna!

    09.10.2017, 20:37:29
  • handmade.miha
    handmade.miha

    Buna seara,
    Doar vazand ingredientele de la Charoset imi lasa gura apa... si e si sanatos!
    Ce sa ne dorim mai mult de la un desert?

    09.10.2017, 21:12:45
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Te asigur ca oricat ai face... nu va ajunge!
    Pisicile si cainii ling castronul!
    Toate ingredientele se gasesc usor, sunt la indemana.
    Il recomand mai ales ca "Mic dejun" sau "Cina" dar nimeni nu va opreste sa il oferiti ca desret pa Pranz sau ca "gustari" intermediare intre mesele principale : 10-11; 15-16

    09.10.2017, 21:47:24
  • claudia.MM
    claudia.MM

    Asa-i,Gheorghita, putem socializa aici mai bine decat pe Facebook,deoarece suntem persoane cu acelasi gen de preocupari si interese,deci ne putem impartasi multe lucruri utile si interesante
    chiar si retetele culinare autentice,traditionale sau imprumutate de la alte culturi,sanatoase si adevarate,fac parte tot din dorinta de ati infrumuseta si imbunatati calitatea vietii,de frica de urat si rau,care ne impresoara de peste tot

    09.10.2017, 23:31:24
  • claudia.MM
    claudia.MM

    Mariar,cred ca pe catelusa mea nu ar deranja-o prea tare sa fie vegetariana,adora gulia,inebuneste cand curat gulie,mai ca nu sare pe masa!plus mere,seminte,banane,varza,etc

    09.10.2017, 23:36:23
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Buna dimineata!
    O cafea italiana: Moka.
    https://www.youtube.com/watch?v=lcOemE4Nscw

    10.10.2017, 07:43:52
  • Tango2000
    Tango2000

    Buna dimineața ,ooo atâtea bunătăți ,Multumesc George pentru rețeta !La noi in Oradea sunt 4 grade,o cafea calda e binevenita cu niște croissant de la Paris....Îmi aduc aminte când am băut prima data cafea espresso scurt,aici peste granița in Ungaria ,așa tare era mai de nu stătea lingurița in ea,de atunci m-am învățat minte si cer espresso lung cu lapte.O zi superba va doresc ,plină de energie si gânduri pozitive !!!Otty

    10.10.2017, 07:59:26
  • claudia25
    claudia25

    Buna dimineata.
    Nu prea am mai venit la cafenea. Sunt destul de ocupata cu comenzile si mai am si o pitica de 6 ani doritoare de atentie :) Astazi mi-am facut putin timp sa beau una si am zis sa va salut

    10.10.2017, 08:33:46
  • Tango2000
    Tango2000

    Buna dimineața Claudia,sa-ți trăiască fetița ,spor la treaba in toate !!!

    10.10.2017, 08:52:13
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Claudia25, să tot ai parte de fraza asta: "Sunt ocupată cu comenzile" ...
    Apoi, despre pișpirica de 6 ani, ea are valoarea cea mai mare și cand e vorba despre ea, se lasă totul la o parte! Multă sănătate amândurora!

    10.10.2017, 09:12:51
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Otty,
    primul meu expresso l-am luat din Ungaria! (acela traditional, din aluminiu de faci cafeaua la flacara...) Era inainte de 1989 si cand aveai asa ceva te puteai lauda - nu gluma!
    (hi, hi, hi atunci, problema nu era expresso-ul ci sa gasesti cafea naturala!)
    Iese atat de tare cafeaua, incat de ceva vreme am trecut la filtru.

    10.10.2017, 09:16:44
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Dar un amic italian (care m-a "instruit" in tot ce inseamna filosofia cafelei italiene) mi-a demonstrat "stiintific" un lucru greu de crezut:
    Cafeaua obtinuta la expresso este de departe mult mai "blanda" ca cea obtinuta la filtru (este vorba de concentratia de cafeina)
    Datorita presiunii foarte mari si a temperaturii apei (de fapt prin expresso trec si vapori de apa la temperaturi mai mari de 100 grade C) prin viteza de trecere a apei prin continutul de cafea (si timpului foarte scurt) cafeaua isi lasa mai mult aroma iar cafeina nu are timp sa fie extrasa din cafea. Din potriva, facand cafeaua la filtru, apa trece cu o temperatura mai mica si intr-un timp mult mai lung, timp in care cafeina apare "la iveala" mult mai concentrata ca la expresso si nu pune in valoarea aromele miraculoase scoase de expresso.

    10.10.2017, 09:25:11
  • handmade.miha
    handmade.miha

    Buna dimineata,

    Va salut! Sunt la a doua cafeluta si mi-am luat un mic ragaz...
    O zi minunata!

    10.10.2017, 10:39:48
  • Tango2000
    Tango2000

    Buna ziua ,o da George ,cunosc acest model de espresso ,,maker'' model din aluminiu si părinții mei au avut ,care intr-o buna zi și-a luat zborul prin bucatarie ca un OZN ,din cauza cafelei amestec si cine știe de ce calitate ,(nu știu atunci nu eram încă băutoare de cafea ...),zicea tata....,fix din cauza ca nu se găsea ,da era mare lucru sa ai o cafea buna in casa...acum nu mai avem aceasta problema ,rafturile magazinelor se rup de multitudinea de marfa ...

    10.10.2017, 16:03:39
  • mariar
    mariar

    Claudia am mai auzit de animale care adora vegetalele si am vazut si pe facebook postate filmulete cu catei si pisici care mananca varza sau pepene. Ava, pisica mea se da in vant dupa frunzele unor flori pe care le am in ghiveci :))

    10.10.2017, 16:25:39
  • mariar
    mariar

    George, ingredientele din reteta ta se baga la blender sau se face un fel de salata?
    Apropo, fiindca e perioada gutuilor, ati incercat mar cu gutuie ( in cantitati egale) la care se adauga si putina miere?

    10.10.2017, 16:29:16
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Mariar, merele se dau prin razuitoarea mare. Curmalele se taie rondele fine, stafidele le poti lasa la inmuiat 30 minute. Poti aduga si Smochine taiate felii fine.
    Nucile se zdrobesc cu batatorul de carne sau se dau prin masina de nuca (daca ai)

    10.10.2017, 17:35:13
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Mariar și Gutuia cu Măr:

    https://www.youtube.com/watch?v=iVhKlX69xYI

    10.10.2017, 17:37:22
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Au venit gutuile! Ati facut careva dintre voi Sos din gutui?

    10.10.2017, 17:40:05
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Gutuia - fructul de aur
    Este fructul care, atentie! poate duce in spate intreg sistemul imunitar din perioada rece.
    Mai mult, fructul are reale calitati aromaterapeutice, din cauza aceasta, batranii nostrii insirau gutui sus pe sifonier...stiau ca mirosul gutuiilor usureaza si stimuleaza respiratia si nu numai...

    Gutuia - un fruct abandonat!
    Viata moderna ne-a indepartat de gutuie (sau Mar-gutuie) datorita altor produse care ne "excita" mai mult simturile papilelor gustative. Crude, uscate, coapte, fierte, compot, dulceata ,gem sau peltea, gutuile au peste 100 beneficii pentru sanatatea nostra!

    10.10.2017, 18:16:33
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Gutuiul isi are originea in regiunea Caucazului si in Sud-Vestul cald al Asiei. Este rudă cu Mărul si Părul.
    - Acum, peste 2.500 de ani era unul dintre cele mai importante fructe in Persia (ingredient de baza in celebrul "Khoresh"
    - Melon, in greaca veche (fructele din Gradina Hesperidelor, livada Herei)
    - Marmelo in portugheza (de unde vine si numele de "marmelada)
    - Marul auriu citat in "Cantarea Cantarilor" din Biblie
    - Fructul dragostei in Insula Creta
    - Simbolul Venerei la Romani, a fost baza unui amestec de Gutuie cu Miere! (Melimelum - marul de miere) care va conduce la prepararea jeleurilor de mai taziu.
    O reteta din 1393 prezinta "Cotigniacul" primul jeleu pe baza de gutui si miere!

    10.10.2017, 18:44:01
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    In urma cu 4000 de ani, gutuia era folosita pentru intarirea sistemului imunitar (dar si pentru stimularea potentei).
    Stramosii nostri Daci, cunosteau continutul gutuilor ca fruct pentru intarirea Sisstemului Nervos Central dar si pentru beneficiile lui din sfera medicinii psihiatrice.
    Are actiune antiinflamatoare, astringenta, analgesica, emolianta, tonica si expetoranta!
    Intareste gingiile si remineralizeaza dintii.
    Ajuta la eliminarea toxinelor din corp.
    Sucul de gutui prezinta un adevarat miracol in tratarea racelilor si gripei!
    Gutue+Morcov+Mere+MIere stimuleaza pofta de mancare persoanelor anemice. (ajuta si la corectarea anemiilor)
    Contine saruri de fier, potasiu si Magneziu, fiind aur curat pentrui refacerea glandelor Suprarenale (!)
    Vitaminele A; B; C; PP . Tanina si Pectina din Gutui aduce sanatatea mucoasei digestive, sprijina si sustine elibrarea radicalilor liberi, reducand riscul de Cancer (!!!)
    Semintele de Gutui:
    Contribuie la vindecarea tuberculozei, trahetei, bronsitei sau in cazul anginei pectorale. Recomandata celor care tusesc cu expectoratie de sange. Excelenta pentru astmatici, in cazul diareilor nespecifice dar si (atentie) femeilor cu hemoragii uterine!!!

    10.10.2017, 19:09:55
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Girel Barbu (Poezii pentru copii)
    Toamna
    Anotimp fără pereche
    Şi-a pus struguri la ureche.
    Iar la gât, şir de mărgele:
    Prune, nuci, gutui şi pere.
    Şi în degete inele -,
    Se scaldă soarele-n ele.
    Rochia-i de catifea
    Cu cerul cusut pe ea.
    La mijloc, brâu de izvoare,
    Pe frunte, mărgăritare.

    10.10.2017, 19:12:15
  • mariar
    mariar

    Multumesc George, o sa incerc reteta!

    10.10.2017, 19:22:31
  • claudia.MM
    claudia.MM

    Miroase asa frumos gutuia!si bunica mea punea gutui pe raft,doar pt a parfuma incaperea

    10.10.2017, 21:51:54
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    ClaudiaMM,
    Tocmai aici este secretul: acel miros de Gutuie are efecte terapeutice!

    10.10.2017, 22:06:26
  • handmade.miha
    handmade.miha

    Citind aici despre gutui si aroma lor, m-am intors in timp, in perioada copilariei... amintiri minunate cu si despre bunicuta atat de iubita! Ce sentiment minunat era sa nu ai griji (ma refer aici la perioada de vacanta) ...
    Este foarte calda atmosfera in cafeneaua amicului nostru George, chiar si la aceasta ora tarzie.

    10.10.2017, 22:53:36
  • Tango2000
    Tango2000

    Buna dimineața ,cu ani in urma am primit un borcan de peltea de gutui de la tata unei prietene ,este ceva nemaipomenit de bun,pstt,am găsit aici pe breslo.....merita încercat !!!O zi frumoasa va doresc tuturor!!!

    11.10.2017, 08:41:10