Forum: Concursuri Concurs "Gothic - I'm Looking for Something in the Realm of Fantasy"

  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Tema concursului: Gothic - I'm Looking for Something in the Realm of Fantasy
    Calauza: Iulia Cadar (FierForArt)
    Bunii Sfetnici, cu numele lor sibilice: Gabriela (blanitza) si Mihaela-Elena (mielena)

    Vreme de o zi întreagă, zi neguroasă, tăcută şi posomorâtă de toamnă, în care norii grei atârnau apăsător din cer, străbătusem singur, călare, un ţinut grozav de trist, până ce m-am găsit, într-un târziu, când se lăsau umbrele înserării, dinaintea melancolicei case Usher. Nu ştiu de ce, dar de la cea dintâi privire pe care am aruncat-o asupra clădirii, o jale de nesuferit îmi pătrunse însuflet. Am spus o jale de nesuferit fiindcă în starea mea nu intra nimic din acel sentiment mai curând plăcut, poetic oarecum şi de care sufletul nostru e cuprins chiar şi în faţa celor mai cumplite icoane ale dezolării şi ale groazei. Am contemplat priveliştea din faţa mea, şi numai la vederea casei, a contururilor încare mi se înfăţişa acel domeniu - cu zidurile lui bătute de vânturi, cu ferestrele asemenea unor orbite goale, cu tufele rare de rogoz, cu cele câteva trunchiuri decopaci cărunţi şi gârbovi — m-a năpădit o sfârşeală fără margini, pe care n-aş putea să o compar mai bine cu o altă senzaţie pământească decăt cu visul deapoi al celui care se trezeşte din beţia de opiu, cu amara regăsire în viaţa detoate zilele, cu hâda şi treptata cădere a vălului. Era un fior de gheaţă, oscufundare, o dureroasă strângere a inimii, o întristare fără leac a minţii, pe carenici un imbold al închipuirii n-ar mai fi putut-o îndemna spre măreţie. Ce să fi fostoare ? Mă oprii locului să mă gândesc Ce să fi fost acel ceva care mă tulburapână într-atât numai la simpla vedere a casei Usher ? Era un mister cu totul de nepătruns. Şi nu izbuteam să mă dezbat de întunecatele închipuiri ce mă năpădeau pe când îmi puneam întrebarea. Şi m-am văzut silit să mă opresc la acest răspuns, care nu mă mulţumea câtuşi de puţin, că, fără îndoială, există anumite îmbinări între lucrurile cele mai simple şi obişnuite şi care au puterea să ne mişte în acest fel, dar că, cercetând aceste puteri, aflăm pricini ce depăşesc cunoştinţele noastre. Mă gândeam că s-ar fi putut ca o schimbare neînsemnată în orânduirea amănuntelor ce alcătuiau priveliştea sau decorul să fie de ajuns pentru a schimba sau chiar a zădărnici puterea lor de a ne cufunda în tristeţe. Stăpânit de aceste gânduri, mi-am îndreptat calul spre malurile râpoase ale unui negru şi lugubru heleşteu care îşi aşternea neclintitul său luciu în faţa locuinţei şi— cu un fior şi mai pătrunzător — am privit în unde la icoana răsturnată şi înmulţită a trestiilor cenuşii, la copacii trunchiaţi şi fantomatici şi la ferestrele asemănătoare cu nişte ochi fără priviri. (E.A.Poe. “Prabusirea Casei Usher”)

      Celor curajosi si, inainte de toate, curiosi le fac invitatia de a purcede intr-o calatorie magica, o parcurgere a lumilor fictionale, a taramului viselor, un sejur de cateva zile in casa fictiunii si a imaginatiei, “cea cu un milion de ferestre (H.James, “Prefata” la The Portrait of a Lady)”, le propun sa se lase bantuiti de idei, calauziti de Corbul Nevermore, de Umbra, pisica neagra, de Carmilla, seducatoarea sora a intunericului, sa se descopere pe sine fascinati de lumini selenare, infiorati si impresurati de arhetipalul Daimon „hărăzit [...] încă din timpul vieţii, fiecărui om (Platon, Phaidon )”, forta creatoare ce se cere trezita si intetita, dezlantuita, preamarita, cunoasterea luciferica ce se cere invaluita.
      Costumati-va, inarmati-va, luati-va amuletele, imbatati-va (cu idei, cu imagini si decoruri, cu vin sangeriu din graaluri aurite, in camera purpurie a portretelor ovale) si va pregatiti de-o calatorie initiatica, imaginati-va ca fiind copiii-protagonisti ai unui bildungsroman, ai povestirii gotice de formare identitara. Cautati-va pe taramurile nebuloase ale fanteziei!


    CALENDARUL CONCURSULUI:

    1. Înscrierea creațiilor: 04.06.14 - 20.07.14
    2. Votare și jurizare: 21.07.14– 27.07.14
    Alcatuirea clasamentului: 28.07.14 - 30.07.14
    Gala de premiere: 01.08.14

    INSCRIEREA lucrarilor in concurs se va face tinand cont de urmatoarele criterii:

    • fiecare dintre participanti va putea aduce cu el un numar maxim de 3 (magicul numar trei) piese/artefacte, create special pentru o astfel de calatorie initiatica
    • lucrările vor fi create special pentru acest parcurs, purtand cu ele amprenta inconfundabila a goticului, pecetea inegalabila a sinelui creator.
    • Goticul este, dincolo de poetica, estetica, miscare culturala, o tehnica de sine, un poem al devenirii identitare, o parcurgere plina de neprevazut. Un fragment din jurnalul calatoriei de la ideea la creatie va insoti fiecare piesa inscrisa in concurs.
    • Neofitii in tainele concursurilor Breslo sunt rugati sa se identifice ca atare, premiile pentru debut sunt intotdeauna oferite cu bucurie.

    Componența juriului va fi anuntata in zilele ce urmeaza. Premiile vor fi anuntate pe parcurs.

    CRITERIILE dupa care se vor acorda punctele pentru fiecare lucrare sunt urmatoarele:

    1) Incadrarea in TEMA - forme, elemente specifice, culoare, idee centrala
    ESTETICA piesei - incadrarea in categoriile frumosului, inspiratia artistica
    COMPLEXITATE - realizare tehnica, procedee (tehnici) folosite, stapanirea tehnicilor folosite, abilitatea de a le folosi in redarea ideii de la care ati pornit
    PREZENTAREA lucrarii - aranjament, fotografie, text insotitor - atmosfera, decorul, povestea
    ORIGINALITATE - urma pe care artistul o imprima in materie. Modul in care tehnica a fost imbunatatita, i-a fost imprimata o nota persoanla, altfel spus, felul in care materia (materialul ales) si forma (tehnica folosita) au fost reiterate, reinterpretate. Semnatura autorului!


    VOTAREA de către membrii Breslo se va desfasura tinand cont de urmatoarele reguli:

    - Fiecare votant va putea alege 6 dintre creațiile înscrise;
    - Auto-votul nu este permis;
    - Breslașii cu magazine active pot vota indiferent de numărul de feedback-uri;
    - Voturile clienților se vor lua în considerare doar dacă aceștia au conturi deschise anterior datei de începere a concursului și au primit minim 2 feedbackuri pozitive de la minim 2 magazine;

    VOTAREA si JURIZAREA va conduce la intocmirea unui clasament pe baza căruia vor fi acordate premiile

    PODIUMUL va fi alcatuit, pentru primele trei locuri : I, II si III, prin insumarea punctelor oferite de juriu cu totalul de voturi obtinute in cadrul votarii publice.

    Alte categorii de PREMII:

    - DEBUT - pentru cei care nu au mai participat la alte concursuri pe forumul Breslo;
    - PRIMA LUCRARE INSCRISA in concurs;
    - CLIENT votant;
    - altele, in functie de desfasurarea concursului si preferintele sponsorilor.

    04.06.2014, 13:43:49
  • soso07
    soso07

    Minunat !!! Eu aduc muzica :)
    https://www.youtube.com/watch?v=3DMOept54EI
    https://www.youtube.com/watch?v=wcBosWg1UfA
    https://www.youtube.com/watch?v=arOc933683U

    04.06.2014, 14:05:44
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Nu-i atmosfera gotica fara muzica, intr-un astfel de taram si cea mai adanca liniste vibreaza. Soso, multumim mult pentru sugestii, cel putin pentru mine muzica este o inepuizabila sursa de idei si emotii, de imagini ce se cer create :)

    04.06.2014, 14:35:16
  • NicoleCeaMov
    NicoleCeaMov

    pot recomanda o sursa de inspiratie?

    H.P. Lovecraft :) mie direct la el mi-a sarit gandul cand am vazut tema

    04.06.2014, 15:23:44
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Am fi fost surzi daca nu am fi auzit chemarea lui Cthulhu, nu-i asa? Nicole, Carceii tai de intampinat primavara m-au umplut de culoare, sunt absolut convinsa ca din mana ta trebuie sa rasara niste flori cu parfum gotic, ametitor.

    04.06.2014, 15:57:22
  • mielena
    mielena

    Zice Iulia în îndemnul de participare "Costumati-va, inarmati-va(...)", iar eu citesc printr-un fel de atracţie paronimică, "Consumaţi-vă, însumaţi-vă(...)", căci pe o astfel de idee sigur ne vom epuiza şi consuma întru potrivire tematică şi ne vom reinventa, însumându-ne în creaţii cu aer gotic...
    Fie vorba între noi, dacă nu e "atracţie paronimică" e "dislexie" pe care eu, de emoţie, o manifest de obicei în faţa unor tematici dificile, dar care mă atrag la maxim! ;)

    Mult succes Iulia, călăuză fermecătoare a acestui drum ce ni l-ai deschis!

    04.06.2014, 20:34:51
  • camelia.handmade
    camelia.handmade

    O tema pe gustul meu... Mi-a fost greu sa imi retin entuziasmul ieri cand am vazut topicul, dar l-am retinut in scopuri creative si acum va aduc o lucrare inspirata de miscarea gothica din punct de vedere muzical, si anume de o melodie a uneia dintre formatiile mele preferate, Lacuna Coil - Trip the darkness (http://m.youtube.com/?#/watch?v=VTT6picaCoQ)

    Iar creatia mea este:
    www.breslo.ro/Product/Cutie-Electric-Guitar_1215075

    05.06.2014, 09:12:34
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Mihalea, si eu manifest o oarecare foarte mare atractie pentru cuvantul scamator, cuvantul care fenteaza sensul care, ca sa zic asa, il disemineaza.
    Citirea pe care ai aplicat-o zisele mele, lasa-ma sa exagerez putin cu interpretarea, e o veritabila citire gotica. Deja ai calcat pragul misteriosului Castel din Udolpho :). Si daca tot adusesem vorba de paronimie,
    bunule sfetnic pregateste-ti sfesnicul, avem de batut coridoarele invaluite-n noapte! ;)

    05.06.2014, 10:31:02
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Camelia, cand am deschis frumoasa cutia, cu care asemeni suratei Pandora ne-ai ispitit, niste muzici soptite au iesti de acolo. Unele venite tocmai din peninsula pentru care Ann Radcliffe -- Mama Radcliffe, cum o numeste Keats, “the first poetess of romantic fiction,” cum i se adreseaza W.Scott -- a manifestat o asemenea fascniatie incat a plasta actiunea celor mai cunoscute romane pe care le-a scris intre granitele ei. Nu ma pot abtine sa nu mentionez doua dintre ele, si anume The Italian si The Mysteries of Udolpho.
    Camelia, lasa-ma sa-ti multumesc tot pe note italiene pentru faptul ca ai ales sa ni te alaturi intr-o astfel de calatorie:
    https://www.youtube.com/watch?v=M7zBxY13uxE

    + mentiunea ca: premiul pentru prima lucrare inscrisa, chiar daca inca necreat, a fost adjudecat! Cutia Cameliei l-a inchis intr-insa :)

    05.06.2014, 11:08:15
  • blanitza
    blanitza

    Draga Iulia, FELICITARI din toata inima pentru o tema noua si veeeeche, veche totodata, bogata-n semnificatii dark si cu prelungi reverberatii pana in prezent!!! Invitatia ta mestesugita-n cuvinte sunt convinsa ca va fi acceptata si urmata de multe creatoare, cum scriam eu mai demult, nu exista bijutier adevarat care sa nu-si fi incercat puterile cu aceasta minunata lume a creatiei Noire - Gothic, asadar ma pregatesc sufleteste sa descopar adevarate piese de arta aici, iar poarta vrajita deja ne-a fost deschisa invitativ de catre magica piesa a Cameliei, BRAVOOO!!!
    Permite-mi sa sustin acest minunat concurs printr-un mic premiu de 30 Ron materiale din magazinasul
    www.breslo.ro/Shop/blanitza
    Ne-ai deschis fereastra fanteziei prin care gandurile noastre vor zbura, alaturi de Corbul Nevermore, si parca am eu un feeling legat de un autor englez ce tocmai l-am predat la lit. universala - Lewis Caroll, si calatoriile nastrusnice si terefiante uneori ale Alicei, sa exploram aceste lumi intunecate sau nu, oricum, profund altfel decat cele contemporane...
    Si eu va ofer un ghid muzical, ca sa spun asa, o formatie ce de multa vreme o am la casa sufletului - Uriah Heep, si-o piesa magica, poate deja v-ati si gandit la ea - The Wizard...
    http://www.youtube.com/watch?v=u0iuaxvkXv4

    05.06.2014, 13:48:24
  • GradinaSecreta
    GradinaSecreta

    Tema cu siguranta ne-a impresionat, draga Iulia, si ne-a facut sa ne cautam resursele de inspiratie prin cotloanele ascunse ale mintii si sufletului! Felicitari pentru premiul obtinut la concursul anterior si mult succes acum cu explorarea taramului intunecat al fanteziei :) !

    05.06.2014, 14:22:44
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Gabriela si Gabriela :), daca tot am deschis ziua in note paronimice, se cade sa o ghidam spre noapte jucandu-ne cu omonimia.

    Gabi (blanitza) pe tine voiam sa te citez cand urma sa aduc de pe Pinterest o selectie de bijuterii de inspiratie gotica, mi-a placut mult felul in care ai formulat-o.
    In ceea ce-l priveste pe Lewis Caroll, am fost mereu uimita de geniul (matematic!) de care a dat dovada. Noi l-am redescoperit prin intermediul *Logicii sensului*, carte scrisa de Gilles Deleuze, prietenul meu si-a gandit lucrarea de licenta pornind de la fascinatia fata de cuplul atemporal Caroll-Deleuze, iar in momentul in care ne-am cumparat Lewis Caroll - Opere complete am simtit ca am incununat 4 ani frumosi, vii, neintrerupti, anii de studentie. Nostalgia este unul dintre conceptele centrale ale goticului, nu-i asa? :)
    Revenind la gotic, revin cu o completare de bun augur. Am uitat sa mentionez ca nu este labirint, alee prin padure, coridor intortocheat care sa nu duca in cele din urma la o comoara. Gabi ne-a x-ulit deja pe harta o cutiuta cu nestemate. Multumim :)

    GabyS, felicitarile ti le intorc intreit, sa creezi o padure fermecata si sa moderezi simultan un concurs, oau! Bineinteles, acum ca s-au incheiat, speram sa fii numai a noastra ;)

    05.06.2014, 22:46:36
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Doua liste ce sper sa aduca o prima raza de inspiratie, pe parcurs le voi imbogati:
    www.pinterest.com/iuliacadar/gothic/
    http://www.pinterest.com/iuliacadar/worry-in-the-house-of-thieves/

    05.06.2014, 22:55:17
  • soso07
    soso07

    Sa intram in atmosfera de la primele ore ale diminetii :) Pentru un weekend medieval :
    https://www.youtube.com/watch?v=0WplWg4a_VU

    06.06.2014, 08:24:19
  • blanitza
    blanitza

    Maaama, ce imagini si ce lume dezlantuita, deja observ o seama de materiale care apar cu succes in recuzita goticului - piele, voal, dantela, iar culoarea deja "clasica" pt gotic - NEGRUL, si nu numai, din cate-am vazut. La fel, inspiratia vine deseori din vis, cred, din literatura, din istorie, si prea putin din natura, propriu-zis, poate natura interpretata deja in pictura, grafica.

    06.06.2014, 13:31:56
  • 3cot
    3cot

    Iar eu va aduc un "personaj" reprezentativ tocmai din perioada filmului mut.
    Este vorba de actrita Theda Bara (porecla: The Vamp- prescurtarea de la vampir), un sex simbol al acelor ani:

    http://www.youtube.com/watch?v=3XfpT8-6vDQ

    Si cu aceasta ocazie, ii doresc Iuliei mult succes!

    06.06.2014, 13:42:01
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Theda Bara, Lulu-Louise Brooks (imaginea ei l-a fascinat in asa masura pe tanarul, pe atunci, autor Adolfo Bioy Casares incat aceasta a proiectat-o in rolul lui Faustine din *Invenţia lui Morel*, Faustin la randul ei o proiectei 3D, un miraj in mrejele caruia protagonistul romanului se lasa prins) si in general neastamapratele flapper girls ne ofera noua privitorilor rataciti intr-un alt secol o imagine tacuta, fascniananta, exotica. Anii 20 sunt ani nocturni, muzica si intunericul sunt veritabile tehnici de sine. Apare pe firmament un nou tip de femininate, "femeia noua", fatala, irezistibila, exotica (Cleopatra! proaspat descoperitul bust al lui Nefertiti care instaureaza o noua paradigma, un nou simbol al frumusetii femeii). Femeia vampirica, care pentru "trupa de soc" din romanul lui Bram Stoker e un motiv de infiorare chiar mai puternic decat Dracula insusi, este tocmai aceasta femeie noua, bahica, indracita :D, proaspat evadata din casa rigorilor patriarhale. Anii 20 sunt fructul unei astfel de contaminari, asa numitele flapper girls au invadat spatiul, s-au inmultit, van Helsing e prea batran, prea ramolit :)

    Carmen, cu asa (re)surse de inspiratie sunt convinsa ca ne vei prinde prinde privirile intr-o plasa de margele mii si mii si ne vei lasa sa ne consumam de incantare. Cat de mult mi-ar placea sa intrevad ce va urma! :)

    06.06.2014, 17:09:58
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Din cutia Cameliei m-au ajuns niste soapte care m-au scos dintr-un fel de letargie estivala, m-am adunat si am inceput lucrul la premiul pentru prima inscriere in concurs, am avut energie cat sa-mi ajunga sa lucrez si pentru un al doilea premiu, m-am gandit deja cu ce sa-l seducem pe clientul votant. Promisiuni multe fac pentru saptamana viitoare, sigur fotografii celor doua premii amintite, o incursiune pe domenii in vasta lume a artei gotice, pana una alta va las sa va scaldati privirile in apele misterioase ale Ofeliei, ape textile din voal, dantela, negru gotic si ceata ce face loc reveriei, elemente specifice pe care Gabi deja ni le-a amintit:

    http://www.pinterest.com/iuliacadar/the-unveiled/

    08.06.2014, 15:38:54
  • DragomirOctavia
    DragomirOctavia

    De pe taramul fanteziei va aduc un colier cu accente gotice care reprezinta lucarea cu care particip la concurs:
    www.breslo.ro/Product/Colier-Fantezie-gotica_1217585

    09.06.2014, 18:23:10
  • capacel
    capacel

    Iata un stil putin mai sumbru decat mine :)
    Sa spunem ca am creat decorul totusi:
    www.breslo.ro/Product/colier-that-thing-she-said_1217655
    Va pup!

    09.06.2014, 21:22:54
  • mielena
    mielena

    Miha, Octavia si Capacel- bine ati venit in lumea fantastica a penumbrelor! :)

    Aduc în întâmpinarea minunatelor voastre lucrari si întru inspiratie, câteva spicuri tematice:
    Moda Goth poartă stereotipia umbrelor şi a întunericului, dar estetica şi starea de spirit sunt mai degrabă romantice. Tonul misterios este accentuat de linii puternice de dermatograf negru, păr brunet, manichiura neagră şi piercing-uri, toate acestea dând un aer victorian sau medieval. Atitudinea gotherilor pune accent pe recunoaştere şi identificare şi reprezintă un protest asupra răului din societate; sunt critici care spun că mişcarea gothică contemporană nu se bazează pe activism social sau politic ci este limitată la portretizarea cinica a societăţii, ca formă de protest şi respingere a gândirii conservatoare şi uzanţelor duplicitare.
    Creatori de modă, precum Alexander McQueen și John Galliano, au fost descriși ca fiind practicanții unui "Haute Goth".
    www.pinterest.com/gwendolynneb/haute-goth/

    10.06.2014, 10:40:43
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Fetelor m-ati lasat fara cuvinte

    Misha, un nume cu rezonante gotice porti tu acolo, bratara ta bogata imi aminteste te un anime absolut fabulos, Vampire Hunter D. Pe youtube am gasit remake-ul din 2000: https://www.youtube.com/watch?v=bezGaVCThM0.
    Multumim!

    Octavia, o lucrare arhitecturala, grandioasa. Rozeta si ogiva, cele doua elemente specifice ale goticului in arhitectura, cele care fac posibila trasferarea si trasformarea luminii in spectaculoasele edificii gotice. Un concurs cu aceasta tema ar fi fost incomplet fara o astfel de lucrare. Minunat!
    Nu in ultimul rand vreau sa iti multumesc pentru scurta dar concentrata incursiune in istoria arhitecturii gotice, de altfel prima formulare a conceptului ce ulterior a fost imprumutat in literatura, arhitectura din nou (neogoticul) si, incepand cu secoloul XX, in dfierite forme de exprimare artistica: muzica, moda, film.

    Capacel esti aici, in povestea noastra. In vreme ce fotografiile aduc o lumina selenara, albastrul piesei tale ni-l evoca pe Novalis. Iar cuvintele ei inchise-n sireag, oare ce-or fi soptind?

    10.06.2014, 11:51:08
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Mihaela, ai atins o coarda sensibila, usor nostalgica, indragosteala mea de McQueen se transformase la un moment dat intr-o oarecare obsesie. Simteam ca tot ce iese si a iesit din mana creatorului imi era destinat, mie si numai mie :)).
    Frumoasa colectie ne-ai adus de pe pinterest. Mi-am amintit si eu de cateva articole publicate aici pe Breslo si semante de catre Elyseeart:
    www.breslo.ro/blog/amurg-gotic
    www.breslo.ro/blog/japan-inspired-fashion

    10.06.2014, 11:59:50
  • capacel
    capacel

    Multumesc Iulia, eram putin pe ghimpi, mai mult romantica... si totusi cumva zbuciumata, nici de aici nici de acolo... si totusi si pe aici si pe acolo.
    In fine, asta e, va doresc spor in toate si multa veselie sub palarie (palaria temei concursului :)

    10.06.2014, 16:34:10
  • balanmiha72
    balanmiha72

    Multumesc dragelor! Am vazut lucrari foarte frumoase. Succes si felicitari pentru tema propusa!

    10.06.2014, 16:49:06
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Cu mare incantare am dat astazi peste un artist luxuriant: https://www.google.ro/search?q=Marco+Mazzoni&safe=off&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=xgeXU-b7HcPiywOyvoK4CA&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1280&bih=880

    De cateva zile voiam sa fac o lista a florilor cu parfum gotic.

    Wisteria (glicina) si caprifoiul plante cataroatoare cu un parfum intens, nocturn, preferatele mele, preferinta imprumutata de la W.Faulkner, la randul lui un preferat de-al meu.

    Fur cate un citat din Absalom,Absalom! si The Sound and Fury despre parfumatele cataratoare:
    “It was a summer of wisteria. The twilight was full of it and the smell of his father’s cigar as they sat on the front gallery after supper until it would be time for Quentin to start, while in the deep shaggy lawn below the veranda the fireflies blew and drifted in soft random- the odor, the scent, which five months later Mr. Compson’s letter would carry up from Mississippi and over the long iron New England show and into Quentin’s sitting room at Harvard.” ( William Faulkner. Absalom, Absalom! Cap.2 )

    Because women so delicate so mysterious Father said. Delicate equilibrium of periodical filth between two moons balanced. Moons he said full and yellow as harvest moons her hips thighs. Outside outside of them always but. Yellow. Feet soles with walking like. Then know that some man that all those mysterious and imperious concealed. With all that inside of them shapes an outward suavity waiting for a touch to. Liquid putrefaction like drowned things floating like pale rubber flabbily filled getting the odor of honeysuckle all mixed up.
    ( William Faulkner. The Sound and the Fury)

    Iedera, un simbol al naturii care cu o florala voracitate pune stapanire pe locurile nelocuirii, pe urmele dezolarii, pe ruine, pe constructiile cazute in uitare:
    http://www.pinterest.com/pin/415949715553902833/

    Trandafirul, stilizat in rozetele catedralelor gotice (Octavia ne-a facut deja o demonstratie in acest sens), simbol al pecetei tacerii, al secretului pastrat prin latinescul "sub rosa", al Rosicrucianismului (societate secreta din Evul Mediu care constituit o sursa de inspiratie pentru unul dintre poemele gotice ale lui Percy Shelly, "St. Irvyne; or, The Rosicrucian"), un motiv reiterat in tatuajele si accesoriile adeptilor miscarilor Rockabilly, Gothabilly, Psychobilly. Un foarte bine scris articol chiar aici, pe Breslo:
    www.breslo.ro/blog/rockabilly

    10.06.2014, 16:50:14
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Capacel, romantismul din palaria goticului a iesit, asa ca nici de ici, nici de colo e tocmai una dintre goticele definitii :).
    Misha, multumirile se intorc inzecite ;)

    10.06.2014, 16:54:15
  • user86682
    user86682

    Echipa Push Design doreste sa inscrie 3 produse in acest concurs:

    1- www.breslo.ro/Product/Notebook-Jewel_1212269
    2- www.breslo.ro/Product/Semne-de-carte-Solitude_1198964
    3- www.breslo.ro/Product/Notebook-Scream_1205387

    NIGHTWISH - Over the hills and far awaY


    ''They came for him one winter's night.
    Arrested, he was bound.
    They said there'd been a robbery,
    his pistol had been found.

    They marched to the station house,
    he waited for the dawn.
    And as they led him to the dock,
    he knew that he'd been wronged.
    "You stand accused of robbery, "
    he heard the bailiff say.
    He knew without an alibi,
    tomorrow's light would mourn his freedom.

    Over the hills and far away,
    for ten long years he'll count the days.
    Over the mountains and blue seas,
    a prisoner's life for him there'll be.

    He knew that it would cost him dear,
    but yet he dare not say.
    Where he'd been that fateful night,
    a secret it must stay.
    He had to fight back tears of rage.
    His heart beat like a drum.
    For with the wife of his best friend,
    he spent his final night of freedom.

    Over the hills and far away,
    he swears he will return one day.
    Far from the mountains and blue seas,
    back in her arms he swear he'll be.
    Over the hills and far away.

    Over the hills and,
    over the hills and,
    over the hills and far away.

    Each night within his prison cell,
    he looks out through the bars.
    He reads the letters that she wrote.
    One day he'll know the taste of freedom.

    Over the hills and far away,
    she prays he will return one day.
    As sure as the rivers reach the seas,
    back in his arms he swears she'll be.

    Over the hills and far away,
    he swears he will return one day.
    over the mountains and the seas
    back in her arms is where he'll be.

    Over the hills and far away,
    she prays he will return one day.
    As sure as the rivers reach the sea,
    back in his arms is where she'll be.

    Over the hills,
    over the hills and far away.

    Over the hills,
    over the hïlls and far away''

    12.06.2014, 08:50:57
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    O gluma "gotica", pe care o redau in original: "I'm so goth, I get bats in my tummy instead of butterfly" :)

    Eu prefer bufnitele si fluturii de noapte.
    Si daca tot am adus vorba de bufnite :D, trebuie sa intampinam echipa PushDesign venita tocmai de dincolo de colinele cele indepartate (deh, traducerea mea libera nu suna suficient de muzical, nici suficient de gotic) cu trei lucrari inedite si o coloana sonora binecunoscuta printre gotheri. De trei ori multumim!

    12.06.2014, 14:16:45
  • user86682
    user86682

    Multumim FierForArt pentru primire , suna foarte bine :) Iasul este orasul celor 7 coline :)

    12.06.2014, 14:39:45
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Da, iata cum o traducere stalcita se imbogateste cu sensuri noi :).
    Iar daca lungul drum al zilei (de azi) catre noapte se apropie de sfarsit propun sa ne lasam invaluiti de atmosfera, sa ne lasam vrajiti de innegurare:
    http://www.pinterest.com/pin/545005992377614010/
    http://www.pinterest.com/agnoushka/enchantress/
    http://www.pinterest.com/Bunniboila/gothika/

    12.06.2014, 21:28:29
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Mary Lee Hue, o artista care-mi fura ochii.

    O bijuterie care mi-a taiat respiratia:
    http://www.pinterest.com/pin/146507794100770111/

    13.06.2014, 15:24:14
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Draga Carmen, multumim pentru jaboul de inspiratie victoriana, a doua epoca si as zice, chiar mai intunecata, de inflorire a goticului literar.

    13.06.2014, 22:50:44
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Permiteti-mi sa fac o scurta incursiune in istoria literaturii gotice, voi porni de la goticul in arhitectura insa nu voi stationa asupra lui (cateva informatii valoroase, atat vizuale, cat si textuale, ne-a furnizat Octavia la inceputul acestei saptamani). Tin sa mentionez [mai exact sa spicuiesc dintr-o lucrare de-a mea :D], ca noțiunea de „gotic”, așa cum ea utilizată atât în literatură, cât și în arhitectură este încărcată nu atât cu un sens istoric, cât cu unul mitic. Asociat cu numele goților al căror mit este, așa cum observă Mark Madoff în studiul „The Useful Myth of Gothic Ancestry”, un produs al fanteziei creat pentru a deservi unor scopuri politice și emoționale diferite (337), goticul poate fi citit ca posesor al unei inepuizabile mobilități. Simultan, esența lui rămâne neschimbată. Așa cum istoria goților – istoria triburile germanice irumpte parcă din neant și a căror origine, imposibil de urmărit datorită lipsei documentelor scrise, se cerea parcă a fi inventată, a fost înregistrată fie ca eveniment definitoriu în prăbușirea Imperiului Roman și a intrării Europei în vârsta întunecată a Evului Mediu, devenind astfel sinonimă cu ideea de invazie, distrugere a ordinii și armoniei, primitivism și lipsă a civilizației, fie cu noțiunea de identitate europeană, cu valorile pure ale libertății și democrației dispărute din sânul corupt al unei Rome decadente –este (re)creată în antiteză cu istoria înregistrată a Romei și a Greciei clasice, goticul, așa cum afirmă Punter și Byron (importanti teoreticieni ai goticului literar), este identificat, pentru a deservi acelorași scopuri politice și culturale, o dată cu un timp al barbarilor, opus prezentului civilizat al Renașterii și încă o dată cu un primitivism pozitiv, al bunului sălbatic, dezvoltat în sânul nealterat al adevărului, și al originii pure, dar pierdute, a culturii (5). Drept urmare, dificultatea de a oferi o definitie unitara a goticul poate fi semnalizată și în asocierea cu această istorie uitată și inventată a triburilor goților.

    In randurile urmatoare ma voi axa pe valentele literare ale casei/constructiei in roamul gotic din literatura britanica.

    Casa-adăpost vine ca o nevoie de bază pentru omul primitiv. Oferă protecţie. Acest criteriu de ridicare a spaţiului domestic se întinde pe o lungă perioadă de timp. Rolul casei evoluează, însă, odată cu apariţia unor noi trepte pe scara nevoilor umane. Forma, structura şi percepţia spaţiului domestic evoluează odată cu omul. De la caverna primitivului, la coliba triburilor organizate în baza unei structuri, fac acum un salt imens în istorie,la fortăreţele medievale timuprii, fortăreţele solide construite în stil romanic, este resimţită această nevoie de protecţie. Castelul gotic însă, inspirat din arhitectura abaţiilor şi a catedralelor, intră în istoria arhitecturii domestice ca răpsuns la o nouă nevoie, nevoia socială de a afişa şi totodată de a comunica rangul, bogăţia, puterea, continuitatea/trăinicia unei familii. În istoria arhitectruii britanice prototip al construcţiei domestice gotice este Castelul Windsor construit de către William Cuceritorul în urma cuceririi Marii Britanii de către normanzi (sec.11). Numele castelului este asociat familiei regală, rezoneaza cu puterea in aceeasi masura in care rezoneaza cu asuprirea, invazia, uzurparea, cucerirea. Câteva secole mai târziu (sec. 15-16), sub Henric al VII-lea, fondatorul dinastiei Tudorilor, stilul arhitectural al castelului gotic devine stil predominant în arhitectura domestică (nu mă refer la colibele ţăranilor, ci la familiile care aveau de apărat, respectiv clăditm un nume, o proprietate). Un alt eveniment ce poate fi remarcat pe perioada domniei lui Henric VII – o perioadă de pace şi stabilitate venită după încheierea Războiului celor Doua Roze – este felul în care casa regală încurajează rapacitatea financiară ca mod de a consolida legăturile politice. Apar proprietarii (de pământuri landlords, dacă vreţi, de capital) care, prin puterea banului rezultat din comerţ şi prin achiziţie, nu prin moştenire, încep să se ridice în detrimentul vechilor familii aristocrate. În această perioadă pot fi semnalizate începuturile creşterii puterii burgheziei.
    Secolele 18-19 sunt secole nostalgice. Au loc primele revoluţiisociale. Burghezia câştigă putere politică şi economică. Castelul medieval (simbol al vechii oranduiri, simbol al asupriri autohtonilor de catre hoardele straine) e în ruină. Asistăm însă, din nou în contul unei nevoi, nevoia identitară de acestă dată, la apariţia castelului (castelul gotic) în literatura de consum. Acestea sunt începuturile romanului gotic. Fac un ocol prin spaţiul rezidenţial al culturii gotice britanice, amintind câteva locuinţe faimoase, nu înainte de a menţiona faptul că motivul neomogenităţii profunzimii casei face din Povestea lui Barbă Albastră (Charles Perrault) un arhetip al castelului din romanul gotic şi,extrapolez eu, un complex cultural recognoscibil în poetica spaţiului domestic. Povestea casei ca reşedinţă, ca spaţiu locativ, începem după cum am mai zis cu povestea castelului. Un astfel de castel locuit, bântuit, interzis, uzurpat, recuperat şi damnat şi condamnat (la melancolie) este castelul din Otranto, din romanul omonim al lui Horace Walpole. Renumele lui Walpole are o rezonanţă dublă în istoria culturii. O dată pentru că este considerat iniţiatorul stilului gotic în literatură şi încă o dată pentru că a resurectat goticul în arhitectură, cu câteva decenii înaintea apariţiei neo-goticului. Fără să fi fost un moştenitor (in baza legii primogeniturii, lege care chiar daca era perceputa ca arhaica si absura, era inca perfect functionala in sec.18-19), Walpole şi-a consolidat propria identitate construindu-şi moştenirea, o moştenire culturală. A construit un castel literar un castel real, clădit totuşi pe o fundaţie a preferinţelor şi acumulărilor culturale, Strawberry Hill. Secolele 18-19 aduc cu sine nenumărate edificii ce şi-au făcut un nume în istoria literaturii. Amintesc Castelul Udolpho din romanului Misterele din Udolpho scris de Ann Radcliffe, Wuthering Heights şi Thrushcross Grange, conacele antagonice din romanul lui Emily Bronte. Thornfield Hall din Jane Eyre (C.Bronte). Bartram-Haugh, conacul unchiului Silas din romanul omonim scris de Sheridan LeFanu. Casa cu Şapte Frontoane din romanul lui N.Hawthorne. Casa Usher (Poe). Bleak House şi Vila Satis din romanele lui Dickens. Carfax, una dintre proprietăţile pe care Dracula le cumpără în Londra, casa din nuvela lui H.James Turn of the Screw s.a.m.d.

    13.06.2014, 22:54:16
  • carmenn
    carmenn

    multumim pentru informatii....:)

    14.06.2014, 07:06:28
  • mielena
    mielena

    Ofer si eu un premiu dulce: www.breslo.ro/Product/Buha-gothica_1220777, pentru cea mai dulce lucrare cu iz gotic. :)

    14.06.2014, 17:11:49
  • mielena
    mielena

    Si inca un premiu pentru cea mai controversata lucrare: www.breslo.ro/Product/The-Raven_1220894 :)

    14.06.2014, 19:55:02
  • carmenn
    carmenn

    :) multumim...si mie imi plac bufnitele la nebunie...si fluturii...si vietuitoarele marine...

    14.06.2014, 22:19:46
  • carmenn
    carmenn

    si eu ofer niste cercei din dracusori de mare...:)

    14.06.2014, 22:21:03
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Premii, premii si iar premii.
    Buhe! o nota de factura gotica: in ultimii ani Clujul s-a umplut de bufnite si cucuvele, si pisici negre, of course!, bufnitele au grija ca in noptile fierbinti si fara somn din miezul verii sa se faca auzite
    Draci de mare! Cu cativa ani in urma, intre 2 Mai si Vama Veche am gasit o multime, eram absolul fascinanta de ei, nu stiam ce sunt, nu mai vazusem pana atunci. I-am privit ca pe un simbol al comorilor pe care marea, pustiul de ape in general, le ascunde.

    Multumim, Mihaela. Multumim, Carmen.

    16.06.2014, 15:48:31
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Si daca tot se anunta a fi o saptaman a premiilor, ofer si eu un voucher de 100 de Ron in magazinul Gabrielei (blanitza), plin plin de geme seducatoare, veritabile germeni de inspiratie:

    www.breslo.ro/Shop/blanitza

    16.06.2014, 15:57:23
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Cum am putut sa uit tocmai de premiul pentru cea mai controversata lucrare?
    Onix, piatra lunii, cruculite din coaja de cocos, toate adunate intr-o cutie-poezie.
    Mai mai ca-mi vine si mie sa inscriu o piesa in concurs :)).
    E.A.Poe este unul dintre autorii de care am facut abuz, l-am citit si rascitit, mi-am luat pisica neagra pentru ca Poe are o pisica neagra, literara ce-i drept,sunt fascinata de corvide, in orice lectura din literatura americana intrevad zidurile casei Usher.
    Lista mea cu "ciudatenii" Poe ar putea continua, trebuie insa sa-i multumim degraba Mihaelei pentru generosul premiu. Astept cu nerabdare controvesatele lucrari :).

    16.06.2014, 16:22:18
  • carmenn
    carmenn

    da....eu merg des la adunat de dracusori din astia...mai ales toaman si iarna ii aduce marea pe nisip...sunt niste seminte a unor scaieti...se gasesc si pe malul dunarii spre tulcea....cica semintele se pot consuma cand sunt ele mai crude....banuiesc...:)

    16.06.2014, 17:00:17
  • blanitza
    blanitza

    Daaa, sunt super-gotici, as putea spune, am si eu o galetusa plina ochi, ma uit la ei si ma minunez de inspiratia Mamei-Natura, care-i cu siguranta mult mai gotica de cat ne-am putea noi imagina. Pe mine ma fascineaza realmente iedera, planta-motiv gotic, felul in care se rasuceste ea si-ajunge sa sufoce viul, desenand arabescuri brun-verzulii pe zidurile vechi, nemaipomenit!!! Mi-aduc aminte o tema la desen de prin gimnaziu, aveam de acoperit o plansa A3 numai cu vine de iedera, maaama, si daca n-am carliontat la frunze si carcei, ajunsesem specialista:).... La fel, parca am in ochi "Jack si vrejul de fasole", care tot crestea si se-ncovoia ametitor, de ma si speria asa turbata forta motrice, si iata, exact asa imi imaginez acum forta principiilor gotice, pline de energia magicului.
    Draga Iulia, multumesc foarte mult ca te-ai gandit la un premiu din magazinul meu, iar indata ce ma adun de prin medii si socoteli, intentionez sa alcatuiesc un premiu cat mai gotic cu putinta, in care vor aparea si ceva seminte-dracusori de mare, pe langa alte materiale de inspiratie goth. Spor la treaba, fetelor!!!

    16.06.2014, 22:57:34
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Gabi ne amintea cu cateva zile in urma de fascinanta calatorie facuta de Alice in Tara Minunilor. Lavinia de la elyseeart ne propunea in 2012 o incursiune in opulenta tara a minunilor modei. Aici minunatul articol:

    www.breslo.ro/blog/point-of-fashion-dame-of-thrones

    Ce faceam eu intre timp? Savuram costumele si decorurile (bine, bine, m-a prins si povestea oleaca!) din ultimul sezon Game of Thrones.
    Si, printr-un fel de magie, numai de mine stiuta (si apoi uitata), am reusit sa fur (intr-un joc/univers de fantezie rolul meu ar fi de hot, clar, si putin putin de arcas) un artefact mitititel (!), care (Robin Hood-ul din mine, doar v-am zis ca-s putin arcas) va fi oferit ca premiu in cadrul concursului de fata:

    www.breslo.ro/Product/Pandantiv-The-Queen-of-Q-hearts-112---Rezervat-concurs-Gotic_1222318

    Da, stiu "sorcering" e una, "stealing" e alta, dar de vreme ce prin Evul Mediu erai primit cu aceeasi caldura si pentru una si pentru cealalta, tind din cand in cand sa le confund.

    17.06.2014, 12:38:04
  • Jewel.ia
    Jewel.ia

    Undeva pe la inceputurile goticului literar, Matthew Gregory Lewis, sange albastru, fiu de diplomat britanic, mostenitor al unor plantatii de zahar in Jamaica, pregatit el insusi pentru o cariera in diplomatie, socheaza prin publicarea romanului The Monk. Un roman mult mai crud si mai macabru decat cele scrise de catre Ann Radcliffe, care la momentul respectiv era considerata drept poetesa incontestabila genului. Reactia acesteia la romanul lui M.G.Lewis se materializeaza intr-un articol in care autoarea traseza diferenta intre horror (oroarea) si terror (teroarea), valentele literare ale fricii. Textul, de nici 10 pagini, scris de Radcliffe devine in secolul al 20-lea un adevarat punct de reper in abordarile critice ale textului gotic.
    Mai mult de atat, Radcliffe produce o "replica" la romanul lui Lewis, pe care o publica sub titlul de The Italian.
    In ciuda aversiunii cu care este intampinat, The Monk al lui Lewis se bucura ulterior de un veritabil succes literar: constituie o sursa de inspirate pentru Elixirele Diavolului, un roman absolut fascinant, scris de catre E. T. A. Hoffmann‎; Antonin Artaud scrie la randul sau un roman, singurul terminat, pe care il nu-l considera a fi decat o traducere libera a romanului lui M.G.Lewis.
    The Monk devine sinonim al horror-ului in literatura, al goticului masculin, al supranaturalului si irationalului, al transgresiunii literare.

    Pasajul in care este prezentata legenda Calugaritei Insangerate (The Bleeding Nun) este unul dintre cele mai citate pasaje.

    Introducerea mea in goticul literar si in diferentele de gen pe care acesta le presupune are rolul de a anunta inca un premiu:

    www.breslo.ro/Product/Cercei-The-Bleeding-Nuns-Vows-114----Rezervati-concurs-Gotic_1223197

    18.06.2014, 19:22:23
  • mirelamohjazi
    mirelamohjazi

    Va saluta o persoana mai putin sau mai deloc "gotica" ! mai in gluma, mai in serios mi-am propus sa particip la Concurs gandindu-ma la un produs ce s-ar plia pe tema aceasta ; insa trebuie sa recunosc, nu mi-am facut temele prea bine , nici cu engleza nu-s prietena ...sper ca traducerea "caut ceva in domeniul de fantezie" sa ma ajute la terminarea lucrarii incepute !
    Succes tuturor ! voi reveni si cu un produs spre "sponsorizare" .

    20.06.2014, 09:19:49