Forum: Orice altceva La o cafea(5)
Gheorghitzadana,
15.08.2012, 19:01:45
orice Malachit de alta culoare sau tonuri de VERDE nu este Malachit.
GheorghitzaMalachitul "creste" in minele de unde se extrage minereul de CUPRU. Acest velement chimic ii stabileste culoare de VERDE. Poate avea benzi (linii) FOARTE FINE dar toate au nuante de verde, verde usor galbui eventual) Deci si piatra si dungile sunt NUMAI VERZI (de la verde foarte descchis, pana la verde smarald)
15.08.2012, 19:04:40
GheorghitzaFoarte important: dungile sunt uneori atat de fine ca abea se observa. Ceea ce nu este cazul cu Malachitul zis de "sinteza" care are dispuse niste benzi albicioase grosolane. Alte culori, nu pot fi vazute pe un Malachit adevarat.
15.08.2012, 19:06:54
dana86Multumesc , asa este prezentat si nu de chinezi , Malachit rosu piatra naturala. Intrebarea era adresata tie, iti multumesc.
15.08.2012, 19:07:31
GheorghitzaNu stiu ce spun chinezii sau altii dar sunt lucruri stiintifice. Acolo unde este zacamat de cupru, exista o anume configuratie de minerale si elemente chimice.
15.08.2012, 20:21:03
Iata formula chimica a Malahitului: Cu CO3 . Cu (OH)2
Avem de a face deci doar cu elementul CUPRU si nici un alt element care l-ar putea colora in alta culoare nu mai face parte din aceasta formula.
Iata paleta de culori, caracteristica Malachitului, descrisa de un manual de mineralogie:
" ... culoare: verde, verde-smarald, verde inchis, verde-negricios, verde deschis"
John FARANDON: "Enciclopedia rocilor si Mineralelor"
si:
"Colectarea Malachitului este, de obicei, o activitate secundara in extractia cuprului, acesta din urma ii da Malachitului APRECIATA SA CULOARE V E R D E"
Judith CROWE : "Ghidul pietrelor pretioase"
Toate informatiile pe care incerc sa vi le aduc aici, pe topic, au in spate o documentare stiintifica si o bibliografier pe crae vi-am transmis-o chiar la inceputul topicului. Nu mi-as permite sa fac comentarii sau sa-mi dau cu pararea doar din unele informatii neclare.
Orice Malachit, are alta culoarte decat VERDE nu este Malachit.
Nu cunosc alte pareri si alte surse. Vi le-as fi spus.
GheorghitzaDin pacate, apar multe pietre zise naturale, care au niste culori imposibile.
15.08.2012, 20:30:51
Ele pot fi pietre naturale dar sunt tratate, convertite sau vopsite in toata gama de culori posibila.
Cand vorbim despre rezonanta cristalelor, care conduc la o serie de influente subtule asupra omului, vorbim doar de acele cristale, in stare de geme (asa cum ni le da Mama Natura) si nu de cele sintetizate sau modificate tehmologic.
Malachitul este o piatra atat de importanta in cristaloterapie, incat, daca ar avea si alte culori, n-ar mai avea efectele cunoscute.
Culoarea este de fapt, principala caracteristica a unei pietre, care ii da acestea caracteristicile subtile ale acestea.
In plan artistic, handmade, aceste lucruri nu au importanta deoarece in acest caz se urmareste simtul estetic si nu cel subtil.
GheorghitzaO alta piatra pe care am vazot-o in "culori" imposibile" este Chrysocolla (sau Crisocola). Acea piatra, mai are pe langa Cupru si Aluminiu si Siliciu in formula sa:
15.08.2012, 20:38:31
(Cu Al)2 H2 SiO2 .nH2O
Singurele posibilitati de colorare naturala a le acestei pietre este:
verde-albastriu pana la albastru
verde-smarald
albastru-verzui - turcoaz
Ori ce alte culori in care ar apare aceasta piatra, sunt imposibile, doar in cazul in care pietrele sunt false, contrafacute sau modificate termic si vopsite.
ametist.shopAzi am vazut si eu o piarta ciudata HEMIMORFIT roz ( ca rodocrozit ).
15.08.2012, 20:58:31
gemsgemsBuna seara, buna seara! :D
15.08.2012, 21:00:24
Am reusit si eu acum sa citesc din urma. :P
Malachitul a fost mereu una din pietrele mele preferate, pentru ca e verde. :P
Gheorghitza, mai stii cam pe unde in topic ai zis de bibliografie ca nu-mi amintesc sa o fi vazut. A fost la inceput de tot in "La o cafea 1"?
GheorghitzaT U R M A L I N A
15.08.2012, 21:02:47
Este un silicat (Hidroxid boro silicat de sodiu, litiu si aluminiu)
Turmalina este piatra pretioasa cea mai variat colorata. Egiptenii antici o numeau "Piatra Curcubeu", crezand ca aceasta a adunat in ea toate culorile curcubeului, pe masura ce s-a ridicat din adancuri Pamantului. Denumirea vine din Sri Lanka, "tur mali" insemnand "patra multicolora". Urmele diferitilor compusi chimici ii confera Turmalinei peste 100 de culori si nuante diferite.
Criticul de arta John Ruskin, scria in sec. al XIX-lea ca:
"seamana cu reteta unui doctor decat cu alcatuirea unui mineral respectabil"
Turmalina, nu reprezinta o singura specie de minerale, ci un grup de specii care cuprinde si Schrolul, darvitul, elbaitul.
Din aceasta cauza, in manualele de specialitate nu se vorbeste de TURMALINA ci de GRUPA TURMALINEI
Gheorghitzagemsgems, toata bibliografia o gasesti la inceputul primului topic "La o Cafea". Este trecuta prima aparitie a "Cafelei" si este simpla: "La o Cafea"
15.08.2012, 21:08:54
Abea mai tarziu au aparut La o Cafea (1), (2) etc...
GheorghitzaDeschiderea Topicului a fost in 30.07. 2011
15.08.2012, 21:10:40
Gheorghitzaametist, n-am sa pot prezenta Grupa Turmalinelor aici, pe Breslo, deoarece este o grupa foarte complicata. Dar voi incerca sa scriu cateva lucruri de interes general.
15.08.2012, 21:24:35
Turmalinele sunt de departe printre cele mai importante pietre folosite in Cristaloterapie. (dintre cele care contin bor-aluminiu-silicat sunt chiar cele mai importante). Ar yrebui scrise pagini intregi pentru fiecare culoare de Turmalina si n-o voi face. Voi prezenta doar proprietatile generale ale intregii grupe a turmalinelor.
ametist.shopO.K. , Semnez modificarea propusa de TINE.
15.08.2012, 21:27:28
Gheorghitza- Turmalinele acordeaza fiinta cu Legile Universale
15.08.2012, 21:31:14
- Inlatura trairile si gandurile negative
- Amplifica puterea de concentrare mentala
- Ajuta fiinta sa deosebeasca binele de rau
- Amplifica partile bune din OM insuflandu-i CARISMA
- Amplifica fluxurile energetice si le aduna in plan vertical, conectand fiinta la energii superioare, conerindu-i fiimtei puterea de intelege CORECT REALITATEA
- Echilibreaza energetic cele doua emisfere cerebrale.
- Aliniaza Centrii Energetici (!!!!) (este cea mai importanta caracteristica tamaduitoare a Turmalinei)
GheorghitzaFiecare cristal este important un felul lui. Dar se spune ca daca n-ai la indemana decat un cristal de Turmalina, aproape ca nu exista afectiune fizica pe care sa n-o poti corecta.
15.08.2012, 21:33:58
GheorghitzaLa fel se poate spune si despre Cuartz (Cristalul de Stanca)
15.08.2012, 21:34:29
GheorghitzaAi putea sa comanzi mai multa Turmalina (ea de regula se vinde in siraguri in care sunt cam 3-4 culori) si vei putea obtine suficiente margele de o singura culoare, sa iti poti face un set de bijuterii din Turmalina ROZ.
15.08.2012, 21:40:38
Asa am procedat eu (m-a fript la bani...) Am cumparat foarte multe siraguri si am dupa ce le-am selectat, obtinut doar 4 siraguri (Negre, Roz, Verzi, Albastre)
Gheorghitzaametist, simplificand foarte mult lucrurile, as putea spune fara sa gresesc
15.08.2012, 22:00:11
ca daca ai Cuart (Cristal de Stanca) cu Turmalina, Citrin, Malachit (Aventurin), Sodalit si Ametist, poti face adevarate minuni...
GheorghitzaMalachitul sau Aventurinul poate fi inlocuite cu Cuartul ROZ
15.08.2012, 22:00:57
ametist.shopMie imi place amestecat , emai interesant asa si actioazeana pe mai multe planuri .
15.08.2012, 22:02:35
Port mai rara turmalin , fiidca nu e albastru .
ametist.shopVad ca TU ai turmalin albastru .
15.08.2012, 22:07:33
Eu am numai roz ,verde si negru .
Asta e , nu pot aveatot ce doresc .
carmennbuna fetelor! am si eu nevoie de putin ajutor.o verisoara de la reghin si-a uitat userul si parola...cred ca a avut anul trecut contul deschis si nu l-a mai folosit...acum a vrut sa-si faca altul nou si-i spune ca mailul a mai folst folosit.cum procedeaza sa-si afle userul si parola?:)multumesc
16.08.2012, 16:09:24
GheorghitzaAstazi, am sa va prezint cateva locuri din Romania, unde puteti vizita expozitii cu vanzare, institutii sau muzee, unde puteti admira frumusetea pietrelor naturale.
16.08.2012, 18:07:59
GheorghitzaUn loc extraordinar se afla in TECUCI, un adevarat PARC DE CRISTALE in aer liber.
16.08.2012, 18:15:55
Un privat (Domnul Pazvante) si-a investit toata averea in flori de mina si cristale. A obtinut din partea Primariei dreptul asupra celui mai mare parc din oras si l-a revigorat, adaptand vegetatia cu ... pietrele si cristalele. Daca veti vizita acest Parc extraordinar, veti vedea flori printre cristale, arbusti rari printre flori de mina.
daca treceti prin Tecuci, nu gresiti sa nu vizitati aceasta expozitie de minerale in aer liber
GheorghitzaO alta colectie privata de minerale si pietre pretioase, mai gasiti si in Ocna de Fier
16.08.2012, 18:20:36
(afiliata Muzeului Regional Resita). Colectia apartine lui Constantin Gruescu si contine peste 2000 de esantioane de minerale, indeosebi, minerale specifice zonei Banat. Expozitia este deschisa publicului permanent.
GheorghitzaColectii private destul de bine organizate mai sunt in: Aiud, Arad, Bacau, Galati si Sibiu. Aceste colectii, prezinta esantioane provenite din unitatile miniere din Romania. deci, aici, gasiti aproape toate pietrele semipretioase care se gaseswc pe teritoriul romaniei.
16.08.2012, 18:23:11
GheorghitzaO alta categorie de expozitii, se pot vizita pe langa unele facultati de profil din Romania:
16.08.2012, 18:30:58
- Cluj, Iasi, Bucuresti.
Fiecare facultate cu profil geologic are organizat spatiu bine definit pentru prezentarea colectiilor propri, doar ca pentru Facultatile din Bucuresti si acea din Iasi, mtrebuie sa va programati initial.
Aceste facultati, detin colectii de exceptie, fiind printre cele mai recunoscute din Europa (Mai ales Facultatea de Geologie din Cluj)
GheorghitzaO colectie impresionanta de minerale (in special AUR si minerale specifice bazinelor aurifere) se afla la BRAD in Judetul Hunedoara. Colectia dispune de peste 2000 de esantioane de AUR, colectate din minele din jurul Bradului, care alcatuiesc celebrul patrulater aurifer din Romania. Muzeul Aurului din BRAD, va prezinta piese incredibile, unicate de o frumusete rara. (este poate cel mai important muzeu al aurului din Europa) Aici, veti avea ocazia sa vedeti uimitoare forme naturale de Aur care s-au gasit in aceasta zona. Printre ele, celebrele "Balerina" si "Domnisoara"
16.08.2012, 18:41:10
De asemenea, veti vedea diferite placute, frunze, chiar si Harta Romanaiei realizata ... din Aur. De asemenea, o sectiune aparte este alocata subiectului Forme Zoomorfe, unde veti regasi serpi, catei, aripi de pasare ... din Aur.
Muzeul Aurului din Brad
Strada: Independentei Nr.3; Brad; Jud Hunedoara
informatii pe site-ul Primariei Brad:
http://www.primariabrad.ro/index.php
GheorghitzaIn Baia Mare exista un nmare magazin online care vinde pietre semipretioase si de decor, cu amanuntul sau en-gros. Nu va pot da site-ul deoarece asa este corect. Am amintit de acest magazin deoarece el vinde cantitati mari de piatra decorativa dar si npietre semipretioase rulate. Cine doreste sa-si faca reparatii l;a locuinta sau isi construeste o casa noua, poate gasi acolo marfa de foarte buna calitate si la preturi accesibile.
16.08.2012, 19:20:04
Tot in Baia Mare, exista un mare si important muzeu de mineralogie (este o cladire impunatoare si moderna) Asadar:
Muzeul de mineralogie Baia Mare; Bulevardul Traian Nr. 8; jud. Maramures.
http://www.muzeuminbm.ro/
GheorghitzaMuzeul din Baia Mare este o adevarata bijuterie: atat exponatele cat si cladirea se pot compara cu cele mai importante muzee din Europa. Muzeul, organizeaza si expozitii periodice prin tara (accesati site-ul muzeului si veti afla toate programele de activitate, expozitii etc...) Muzeul, organizeaza si expozitii internationale:
16.08.2012, 19:27:57
Ungaria, Germania, Olanda etc... Cea mai mare parte a exponatelor cuprind flori de mina si minerale furnizate de minele din zona: Baia Sprie; Herja; Cavnic; Baiut; Sasar; Ilba, Suior etc... Veti gasi aici, splendide exemplare de stibina, baritina, pirotina, vivianit,andorit. Muzeul are o impresionanta colectie formata din peste 16.000 de exemplare din care doar 1500 sunt expuse vizitatorului de rand.
GheorghitzaUn muzeu de-adreptul fermecator, exista in localitatea Colti, judetul Buzau.
16.08.2012, 19:30:12
Este vorba despre Muzeul CHIHLIMBARULUI
GheorghitzaO impresionanta expozitie de telururi aurifere, se gaseste in colectia Muzeului BRUCKENTHAL din Sibiu.
16.08.2012, 19:33:16
O importanta colectie de minerale si pietre semipretioase, gasiti in cadrul Muzeului ANTIPA din Bucuresti.
GheorghitzaIn cadrul Institului Geologic din Romania, functioneaza MUZEUL NATIONAL DE GEOLOGIE. L-am lasat mai la sfarsit, deoarece este si cel mai important muzeu din tara noastra.
16.08.2012, 19:35:20
GheorghitzaMUZEUL NATIONAL DE GEOLOGIE
16.08.2012, 19:36:55
soseaua Kiseleff Nr.2; Sectorul 1 Bucvuresti
http://www.geology.ro/
GheorghitzaMuzeul National de Geologie, este cel mai cuprinzator muzei geologic din tara.
16.08.2012, 20:13:28
Detine peste 85.000 de esntioane de minerale, roci si fosile. Sectiunea de mineralogie are vitrine in care sunt expuse peste 500 de minerale din diverse colturi ale lumii, o colectie separata de minerale fosforescente dar si vitrine separate cu mineralelele descoperite pe teritoriul Romaniei. (nagyagit, silvanit, rhodocrozit, ardelit, etc...)
De asemenea, exista si o sectiune separata cu minerale sintetice, industriale precum si o sectiune cu imitatii dec pietre cpretioase.
A vizita Muzeul de Geologie din Bucuresti, este nu numai un act de cultura dar si o incantare a sufletului.
Muzeul, organizeaza regulat si expozitii cu vanzare de esantioane pe pietre (semi)pretioase slefuite.
Un obicei laudabil al Muzeului, este ca organizeaza sesiuni separate de vizite si explicatii pentru grupuri de copii.
GheorghitzaIn anul 1906 se infiinteaza in bucuresti, Institutul de Geologie al Romaniei. Odata cu deschiderea oficiala a acestui prestigios institut, se inaugureaza si o sala (acum, Sala de Tezaur) numita atunci "Sala de Colectiuni"
16.08.2012, 20:17:22
In forma actuala, Muzeul de Geologie Bucuresti, fiinteaza pentru vizitatori din 1990
carmennmi-am dorit sa dau la geologie acum 27 de ani...dar valurile vietii m-au dus pe ,,plaja casatoriei"...:)
16.08.2012, 20:47:43
ametist.shopcarmenn,
16.08.2012, 20:52:04
Eu am si dat examen , dar nu am intrat (in '81).
Acum recuperez ce am pierdut .Era mai frumos decat mecanica.
GheorghitzaTot timpul am vorbit despre eventualele influente pe care le-ar putea avea pietrele (semi)pretioase, fabricate sub forma de margele, chipsuri, pandantive si multe alte forme de materiale necesate manufacturarii bijuteriilor.
16.08.2012, 22:31:29
Ideea era simpla: daca tot confectionam bijuterii din aceste materiale, despre care se spun o sumedenie de lucruri (uneori incredibile), de ce n-am tine cont de aceste lucruri? Adica: sa imbinam placutul cu utilul. Dar daca ar fi adevarat ce se tot spune despte posibilele efecte tamaduitoare ale unor pietre?
Asa, am incercat sa va impartasesc unele lucruri, informatii culese din surse verificabile , care au o anume notoritate si recunoastere mondiala.
In seara aceasta, am sa fac o recapitulare. O sinteza tuturor subiectelor care pot conduce la ideea ca anumite cristale chiar pot avea efecte benefice.
Aceasta recapitulare, isi are menirea de a reaminti ca anumite proprietati ale unor cristale, nu se fac nici intamplator, nici dupa voia unuia sau altuia si mai ales, nu se fac din auzite.
Am sa va prezint succint cam tot ce am discutat de anul trecut incoace. Multi dintre breslasi n-au fost de la inceput, iar altii n-au urmarit tot timpul topicul.
GheorghitzaIar noi, nu vom putea continuua prea mult cu acest subiect care si-a cam atins scopul.
16.08.2012, 22:32:24
GheorghitzaAtunci cand se stabilesc anumite caracteristici subtile ale pietrelor (semi)pretioase,
16.08.2012, 22:46:12
intra in discutie mai multe criterii de apreciere. Fiecare cu importanta lor.
Mai intai si intai, se tine cont de Clasificarea Generala a Mineralelor. Din aceasta Clasificare Generala, s-au extras doar clasele relevante pentru cristaloterapie, adica, doar acele clase unde se regasesc pietre care au proprietati tamaduitoare.
Iata care este clasificarea de baza:
1) Elemente
2) Sulfuri
3) Oxizi
4) Halogenuri
5) Carbonati
6) Sulfati
7) Fosfati
8) Silicati
Fiecare clasa de minerale, prezinta anumite caracteristici GENERALE valabile tuturor elementelor care o compun.
Un prim indiciu deci, despre anumite proprietati ale pietrelor (semi)pretioase, provine din aceasta clasificare.
GheorghitzaO alta abordare care este foarte importanta atunci cand se stabilesc proprietatile subtile ale pietrelor, este cea care tine cont de SEMNIFICATIILE SUBTILE ALE TABELULUI PERIODIC A LUI MENDELEEV
16.08.2012, 22:56:10
De aici apar doua elemente foarte importante :
1) Nivelurile de integrare * (7 nivele de integrare)
2) Etapele evolutive (8-10 etape evolutive ale fiintei umane pe fiecare dintre cele 7 niveluri de integrare
* Foarte multe comentarii care s-au facut pe aceste subiecte, au avut la baza doua carti publicate in deceniul trecut de Jan Scholten si pe care doctorul dorin Dragos le-a prezentat pe larg in lucrarea lui "Codul secret al cristalelor
iata cele doua carti:
- "Homeopatia si mineralele"
- "Homeopatia si elementele"
GheorghitzaA treia abordare importanta de care se tine cont cand se trec proprietatile subtile ale pietrelor (semi)pretioase este :
16.08.2012, 23:04:07
SEMNIFICATIA SUBTILA A ELEMENTELOR CHIMICE
Aici, foarte important este sa tinem cont de PERIOADA in care se afla un Element chimic in tabelul lui Mendeleev.
Iata perioadele:
1) H
2) Li, Be, B, C, N, O, F
3) Na, Mg. Al, Si, P, S, Cl
4) K, Ca, Ti, V, Cr, Mn, Co, Ni, Cu, Zn
5) Sr, Zr, Ag, Sn
6) Cs, Au, Hg, Pb
7) nu ne intereseaza
GheorghitzaCaracteristicile cristalelor, (si implicit a pietrelor (semi)pretrioase nu se pot stabili daca nu cunoastem corect:
16.08.2012, 23:06:21
- Formele cristalelor
- Sistemul de cristalizare
- Semnificatia subtila a formelor
GheorghitzaSi un capitol separat, (dar nu cel mai putin important) discutat mult pe acest topic il reprezinta:
16.08.2012, 23:07:49
Codul secret al CULORILOR
GheorghitzaDeci, toate aceste aspecte, recapitulate mai sus,
16.08.2012, 23:09:50
conduc la definirea proprietatilor tamaduitoare ale unei pietre.
Nu este o treaba nici simpla si nici usoara.
GheorghitzaUn lucru important pe care vreau sa vi-l mai spun, este ca nu trebuie nici sa idolatrizam cristalele. Multe minti infierbantate si-au dat cu parerea referitor la unele proprietati speciale ale cristalelor, minti iscoditoare care din pacate nu au dublat informatiile cu care au venit pe piata, cu o adevarata cunoastere sau pregatire profesionala de specialitate (nu avea studii in domeniu)
16.08.2012, 23:14:03
Despre acest ultim aspect, am sa va fac cateva precizari, macar din curiozitate.
GheorghitzaDespre Atlantida, s-a scris o cantitate impresionanta de informatii. Ideea ca atlantii stapaneau puterea cristalelor si ca, la un moment dat, acestia au inceput sa redirectioneze puterea cristalelor in alte scopuri decat cele benefice, iar urmarea ar fi fost distrugerea acelei lumi, ramane neverificata ci doar speculata. Eu, personal, nu ma pot baza doar pe supozitii sau fel de fel de interpretari ale unor vechi istorici si, ca atare, ma abtin in a descchide acest subiect si a-l comenta public.
16.08.2012, 23:40:03
GheorghitzaIata cateva idei nastrusnice emise de niste "cunoscatori" ai cristalelor:
16.08.2012, 23:55:32
- "Daca se pune un cristal in frigider, se va constata o "revigorare a alimentelor din frigider iar consumul de energie va scadea cu 15-25% "(cum dracul o fi calculat?)
- "Puneti un cristal intr-un pahar cu vin si acesta va fi purificat" (oare de ce va fi "purificat"?)
- "Daca doriti sa reduceti consumul de benzina la autovehicol, montati un cristal de stanca, lung de 5-8 cm, pe teava de alimentare cu combustibil, la o distanta de 10 cm de carburator.Veti realiza o reducere a consumului de benzina cu 10-20%"
N-am avut timp sa selectez mai multe asemenea aberatii, dar parca ar fi luate dintr-o carte asemanatoare cu "Caietul grefierului" aparuta inainte de 1989...
Deci, este bine sa privim cu realism si cunoastere asupra pietrelor (semi)pretioase, sa nu cadem in cealalta extrema in care cristalul ar putea face orice minuni. Minunea este NATURA si tot ce este in NATURA.
Iar noi, OAMENII, suntem una din minunile lumii... Noi insine, suntem un CRISTAL...