Forum: Orice altceva La o Cafea (7)

• carmenn
    carmenn

Sa traiti cu numele! Liana,Iliuta,Ilinca,Eliade si alte derivate ale numelui...:)

20.07.2013, 10:21:29
  • soso07
    soso07

La multi ani Iliutilor :)

Astazi este zi aniversara Carlos SANTANA (20 iulie 1947)
    http://www.youtube.com/watch?v=TLVyUQJmJ8o

20.07.2013, 13:36:43
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

DURITATEA
    (Continuare)

Orientativ, va mai spun ca cel mai moale mineral este GRAFITUL.
    Mineralele care au duritatea intre Ghips si Calcit, se zgaraie cu unghia. (Asa se si incearca de fapt)
    Intre Apatit (5) si Feldspat (6) se afla sticla de geam. Este foarte important de stiut acest lucru, deoarece Cuartul, avand duritate 7, zgaraie sticla iar sticla poate deveni instrument de verificare pentru toate pietrele care au duritate sub 5,5 (dar nu le zgaraie pe cele mai mari de 5,5)
    Asadar, daca avem dubii asupra unor cuarturi le putem incerca fie4 zgaraind sticla cu el, fie incercand sa zgaraiem cuartul cu sticla. Daca sticla, va lasa urma pe Cuart (!) inseamna ca acela nu este Cuart... MULTE MARGELE DIN STICLA SE VAND DREPT Citrine, Ametioste si CUARTURI NATURALE (Margele din Cuart fumuriu, Cuart Roz si Cristal de stanca, sunt de fapt... STICLA (colorata) !!!!!
    Prin simpla zgaraiere a acestora, aflati adevarul...
    Este un test simplu de duritate.

20.07.2013, 18:33:42
  • soso07
    soso07

Bine de stiut cand cumparam margelute. Mai greu cand le luam de pe net ... si le testam acasa.

20.07.2013, 18:43:05
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Eu, intotdeauna cand vreau sa imi cumpar anumite pietre care pot ridica probleme, pe langa comanda curenta, mai comand si cateva bucati din acele pietre. Cand ajung la mine, le vad. Daca sunt ok, abea apoi lansenz o comada mai mare. Nu comand din start 80 bucati de ex...

20.07.2013, 19:00:41
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Pentru a putea verifica Rubinele si Safirele, ar trebui sa avem Diamant. In trusa mea de ex, am cumparat la pret acceptabil, un banal "Diamant" de taiat sticala (acea scula folosita de geamgii) Piesa aceea, are un varf de Diamant natural, suficient pentru a face teste de acest fel.

20.07.2013, 19:03:42
  • soso07
    soso07

Da, corect ! Si, daca ai magazine "de incredere", atunci e si mai bine.

20.07.2013, 19:12:30
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

3. SPARTURA

O piatra se poate sparge pe anumite directii cristalografice asociate unor linii de clivaj (structuri atomice) in asa fel incat in urma sparturii, poate rezulta un plan.
    In urma spargerii, poate ramane un plan neted si perfect, poate ramane un plan cu neregularitati, un plan in forma de scoica etc... etc...
    Astfel se recunosc urmatoarele tipuri de sparturi:
    - Neregulata
    - Aschioasa
    - Concoidala (in forma de scoica, asa cum se sparge Obsidianul)

20.07.2013, 19:14:48
  • soso07
    soso07

Chiar acum vreo ora mi s-a spart o margica ... noroc ca nu mai aveam nevoie de ea in colier.

20.07.2013, 19:17:41
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Masuri de Protectia Muncii

Cand ajungerti sa testati spartura (sau Clivajul) unri pietre, trebuie sa o spargeti. Pentru a anu suferi accidente, va recomand sa luati urmatoarele masuri:
    Pregatiti o bucata de fier care sa fie baza pe care asezati piatra si un ciocan (ciocanel) Luati piatra si o inveliti intr-o carpa, Tineti cu mana stanga marginile carpei, in asa fel incat piatra sa fie pe placa de fier. Loviti piatra cu o lovitura scurta (ca de Karate). Sparturile pietrei, vor fi retinute de carpa si nu vor sari in aer sa va raneasca. Normele de Protectia Muncii, cer ca in acest timp, sa purtati si ochelari de protectie.

20.07.2013, 19:22:41
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Deci, cand doriti sa verificati duritatea unei pietre, cautati mai intai in casetele tehnice, caracteristicile pietrei si retineti care este cifra trecuta in dreptul DURITATII si asupra SPARTURII. Cand ati aflat aceste lucruri, vedeti cu ce piatra verificati duritatea si mai apoi, uitati-va cum arata spartura. Analizand rezultatele, puteti lamuri in parte, daca o piatra este sau nu naturala.

20.07.2013, 19:26:43
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

4) CLIVAJUL

Spartura si clivajul sunt esentiale mai ales in procesul de prelucrare a pietrelor (gaurire, fatetare, slefuire). Avand in vedere ca cele doua notiuni, sunt importante si prin prisma rezistentei lor la anumite actiuni mecanice la care pot fi supuse pietrele in procesul manufacturarii bijuteriilor (fixare in montura, strangere, insirare, sau presare, nituire etc), este foarte important sa se cunoasca CLIVAJUL.
    Si forma, aspectul CLIVAJULUI sunt trecute in casetele tehn ice ale fiecarei pietre.

20.07.2013, 19:45:55
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Sunt pietre cau un clivaj perfect pe una, doua sau tri directii. Planul de CLIVAJ este cel care ne ajuta sa stim directia si modul de prelucrare (daca vom gauri o piatra in plan paralele cu planul de CLIVAJ, riscam sa desfacem piatra in doua.
    Ca sa intelegeti cel mai bine CLIVAJUL, ganditi-va la cum arata MICA: foite, foite suprapuse una pestre alta, ca un sandwich...

20.07.2013, 19:49:41
  • soso07
    soso07

Sau, oarecum, ca la lemn ...

20.07.2013, 19:51:24
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Iata cateva pietre cu CLIVAJ PERFECT:
    - TOPAZ (trei directii de clivaj perfect)
    - DIAMANT
    - FLUORINA
    - CALCIT
    - SPODUMEN
    - KUNZIT

20.07.2013, 19:57:01
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Exemplul cu lemnul este excelent. Un tamplar, nu va prelucra lemnul niciodata impotriva "fibrei" lemnoase. La lemn, termenul de "CLIVAJ" este inlocuit cu "DIRECTIA FIBREI"

20.07.2013, 19:58:48
  • soso07
    soso07

Da, am vrut sa scriu de fibre. Placajul, de exemplu, pentru a avea rezistenta si a nu se deforma, se confectioneaza din placi de lemn puse, alternativ, cu fibrele pe o directie si pe cealalta. La asta m-am gandit cand ai spus de MICA.

20.07.2013, 20:00:52
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Intotdeauna, daca luam exemple din natura (indiferent de regn) ne putem explica multe lucruri, fara multa filosofie sau teorie. Spartura si Clivajul se intalnesc si in oasele noastre... Ganditi-va la formele in care se poate rupe osul...

20.07.2013, 20:17:07
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Iata care sunt indicatorii pentru CLIVAJ:
    - Absent
    - Nedistinct
    - Slab
    - Bun pana la slab
    - Bun
    - Foarte Bun
    - Perfect

5) PLEOCROISMUL

Pietrele pot avea culori sau nuante diferite daca sunt privite din anumite unghiuri diferite. Aceasta proprietate se numeste PLEOCROISM si este o consecinta a modului cum se comporta LUMINA in raport cu strucrura atomica tridimensionala a a unui cristal. Pietrele care prezinta doua culori din unchiuri diferite se numesc DICROICE iar cele care prezinta trei culori din trei directii diferite, se numesc TRICROICE.

20.07.2013, 20:25:35
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Exista trei tipuri de PLEOCROISM:
    - Slab
    - Distinct
    - Puternic

Calitatea unei pietre care are pleocroism este data de modul in care cel ce prelucreaza piatra, tine cont de planul de Clivaj despre care am vorbit. Daca o piatra nu este taiata corect (desi aceasta prezinta efecte de Pleocroism) atunci efectul atyat de fascinant al pleocroismului este mult diminuat. Desi piatra ar prezenta un Pleocroism puternic, prin proasta prelucrare, acesta poate aparea slab sau abea distinct. Modul cum se prelucreaza un cristal, poate conduce la marirea sau scaderea valorii cristalului. Mai precis, este un element important in evaluarea comerciala a pietrelor si a stabilirii nivelului calitativ

20.07.2013, 20:45:24
  • soso07
    soso07

Cat de atent trebuie sa fie cel care prelucreaza cristalul, sa-l poata pune in valoare !

20.07.2013, 20:58:51
  • soso07
    soso07

Cata munca (si cunostinte) pana sa iasa la lumina aceste minuni si sa ajunga in posesia unor femei ...

20.07.2013, 21:07:17
  • soso07
    soso07

Si cate povesti legate de pietricele celebre ...

20.07.2013, 21:10:13
  • soso07
    soso07

Noi suntem sensul unic al vesnicului Faur
    Si noi esenta prima din ochiul sau curat.
    Al lumii cerc l-aseman cu un inel de aur
    În care omul este rubinul încrustat.

Omar Khayyam - Poezia absoluta

20.07.2013, 21:56:16
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

6) LUMINISCENTA

Exista o caracteristica a anumitor pietre (semi)pretioase, care, prin transformarea diferiteitelor tipuri de energie pot emite LUMINA. Cand produsul este o lumina ultravioileta iar emisia luminii este de scurta durata, fenomenul poarta numele de FLUORESCENTA.Aceasta emisie LUMINOASA are la baza o proprietate auxiliara a anumitor elemente chimice.
    Asadar, in anumite conditii, sunt pietre care pot emite lumina.
    In casetele tehnice ale pietrelor, aceasta caracteristica este enuntata daca este cazul.

20.07.2013, 22:01:38
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Dupa ce vom termina de recapitulat toate proprietatile, putem reveni la fiecare, dand si exemple, in cazul in care va intereseaza subiectul.

20.07.2013, 22:03:32
  • soso07
    soso07

Da, sigur ca sunt bune exemplele.

20.07.2013, 22:09:34
  • soso07
    soso07

Noapte buna !
    https://www.youtube.com/watch?v=yCjJyiqpAuU

21.07.2013, 00:26:07
  • Shinobi
    Shinobi

Buna dimineata .
    Am stat si am citit discutia de mai sus ;)) si sincer sunt un mic "copil" si am multe de invata din discutile voastre;))
    O duminica placuta

21.07.2013, 08:39:57
  • ametist.shop
    ametist.shop

Buna ziua !

Mai aveti timp sa ajungeti la Targul de fete de la muntele Gaina .

O zi frumoasa !

21.07.2013, 10:56:10
  • soso07
    soso07

Buna ziua !

Shinobi, imi pare bine ca ai reusit sa citesti, dar cel mai mult se bucura George, pentru ca informatiile lui sunt de mare folos !

Multumesc de invitatie, Emese :) Dar am programata o excursie peste o saptamana la Praid, cu Odilia, sa ne serbam fetele de 13 si 14 ani.
    Ar fi fost frumos, poate anul urmator le ducem la targ :)))

O zi linistita !

21.07.2013, 11:37:45
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Emese, ai fost la Targ?

21.07.2013, 13:06:16
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Shinobi, ma bucur tare mult ca esti alaturi de noi. Aici, La o Cafea, dupa cum vei vedea si tu, discutam divesre leucruri legate nu numai de activitatea handmade dar si lucruri legate de sanatatea noastra, probleme vietii de zi cu zi...
    Nu se stie niciodata cum ne putem ajuta unuii pe altii.
    Suntem ca intr-o familie mai numeroasa...

21.07.2013, 13:08:28
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

7) CHIMISMUL

Desi nu pare un lucru important, CHIMISMUL apare in fiecare caseta tehnica a pietrelor (semi) pretioase. Acesta ne spune ce elemente chimice mai intra in combinatia unui anumit minreal sub forma de impuritati bsau incluziuni si care, prin natura lor, intervin si modifica anumite proprietati aler pietrelor.
    Iata cateva exemple:
    1) Acvamarin: Culoare datorata Fierului bivalent si trivalent
    2) Morganit: Culoare datorata urmelor de Cesiu, Litiu si Mangan
    3) Granat: Culoare datorata urmelor de Crom si Fier
    4) Culoarea intensa se datoreaza urmelor de Litiu, Mangan si Crom. Intesfificarea culorilor se poate obtine la temperaturi intre 150 si 650 grade celsius
    si ultimul exemplu:
    5) Citrin: Culoare datorata Fierului, Aluminiului si Litiului. La temperaturi de 200-300 grade Celsius culoarea paleste. Daca la temperatura de 560 grade celsius, cristalul devine galben, atunci, este vorba de un Cristal de Stanca sau, cum mai este denumit "Citrin artificial"

21.07.2013, 14:17:17
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Va dati seama ca la fiecare piatra veti gasi in caseta tehnica datele referitoare la CHIMISM. A cunoaste aceste lucruri (si este simplu de cautat) inseamna doua lucruri:
    - Stiti daca cineva vrea sa va vanda o piatra mai ieftina , sub numele altei pietre (mai scumpe)
    - Va ajuta sa intelegeti corect ce fel de culori pot avea anumite pietre si de ce au aceste culori (mai mult, de ce nu pot avea ALTE culori decat cele naturale...

21.07.2013, 14:21:32
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Chimismul va mai ajuta sa transformati voi insiva anumite nuante de culore, in cazul in care aveti o lucrare mai speciala si nu gasit piatra cu nuanta de culoare pe care o doriti. Aceasta "alunecare de culoare" obtinuta termic, se poate realiza doar cunoscand CHIMIAMUL pietrei respective.

Dar niciodata nu modificati o culoare naturala de cristal, in scopul de a vinde sau pacali pe cineva (Ex; Cristal de Stanca >>> CITRIN)

21.07.2013, 14:25:16
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Si aveti grija, sa nu cumparati CITRIN pe post de Sticla ingalbenita sau Cuart tratat termic !!!!

21.07.2013, 14:26:42
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Mai sunt cateva proprietati fizico-chimice, care ar trebui reamintite iar daca va intereseaza, vom repeta si acele proprietati, despre care noi, am vorbit de multe ori aici, La o Cafea:

- URMA, LUCIUL, Greutatea Specifica, Caracteristici deosebite, Tratamente dar si indice de refractie si Birefringenta pietrelor (semi)pretioase

21.07.2013, 14:30:32
  • soso07
    soso07

George, e bine sa amintesti toate proprietatile, sa fie completa descrierea cristalelor din acest punct de vedere.

21.07.2013, 15:20:48
  • soso07
    soso07

Si, dupa aceea, ne mai spui o poveste cu pietricele ? Asa, de duminica seara ...

21.07.2013, 15:26:10
  • soso07
    soso07

Libertatea omului e partea divină din el .
    Petre Tutea

21.07.2013, 15:46:03
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

In caseta tehnica a unor pietre (nu la toate), apare si titlul "CARACTERISTICI DEOSEBITE" , prin aceasta, intelegand alte forme de proprietati fizico-chimice, vizibile, care nu apar in general la alte pietre.

O asemenea caracteristica deosebita este si CHATOIANTA ceea ce numim noi in general OCHI DE PISICA
    Alta caracteristica deosebita se intalneste de exemplu la Chiastolit (o varietate de Andaluzit) denumita si PIATRA CRUCII datorita formei de cruce ce apare in structura pietrei. Tot aici putem aminti si Staurolitul.
    Asterismul este o alta caracteristica deosebitaa unor pietre. Pe suprafata fin slefuita a cristalelor, se poate observa stralucind o stea cu mai multe raze. Aici, putem aminti anumite cristale de Beril, Granat, Kornerupin, Unii Feldspati.
    Iata alte cateva caracteristici deosebite ale unor pietre:
    Alexandrit (Fluorina)
    Zonari de culoare (Turmalina)
    Aventurescenta (Piatra Soarelui, Aventurin)
    Opalescenta (Opal)
    Irizatii si Sclipiri (Cromdiopsid, Perle, anumite scoici si mai ales Melci Marini))
    Dendrite (Rodonit, Jasp, Turqoaza, Howlit)
    Genereaza electricitate (Chihlimbar)
    Magnetism (Magnetit)

21.07.2013, 18:05:01
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Cunoscand aceste elemente, nimeni nu va va putea pacali zicand despre o piatra... ca este altceva. Totul ramane in puterea voastra de a cerceta, de a afla si vedea cu ochii vostri. In acele casute tehnice, se spune pe scurt, camt tot ce poate interesa pe cineva, pentru a afla date care sa-i permita sa nu mai fie tras pe sfoara. Nu va luati de spune unul sau altul (nici macar dupa ce va spun eu). Toate aceste informatii sunt libere si aveti acces la ele. Trebuie doar sa le cautati.
    (in ultima instanta, pe orice motor de cautare serios dat un titlu de piatra, el va va duce exact unde sunt informatiile.)

21.07.2013, 18:09:12
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Rolul meu se reduce dar la faptul ca va indrum spre ce anume sa cautati.

21.07.2013, 18:11:10
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Va dati seama cat ar fi de comentat daca am lua in considerare fiecare caracteristica in parte... Eu, am facut acum, doar un scurt rezumat asupra textelor postate in cele 6 Cafele... Cum interesul este aproape absent, nu voi mai dezvolta inca odata aceste subiecte. Rolul meu se va incheia odata cu aceasta cea de-a 7-a Cafea. Singura treaba pe care vi-o pot spune, este ca Soso, in amintirea Cafelelor noastre, va pregateste o surpriza (bazata doar pe Fidelitatea Cafengiilor)

21.07.2013, 18:16:39
  • soso07
    soso07

Sa ne ajute Domnul sa ajungem cu aceasta "Cafeluta - a 7-a" la 1001 pagini ;)

21.07.2013, 18:20:36
  • soso07
    soso07

Si atunci sa spunem ca s-a incheiat ...

21.07.2013, 18:21:18
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

soso este modesta ca intotdeauna dar am sa dau un secret in vileag.
    Marti, 30 Iulie, cand -din punctul meu de vedere, se vor vfi incheiat cele 7 cafele,
    Soso va deschide o ...Ceainarie.
    Acolo, vom putea discuta detasat, absolut orice problema legata de activitatea noastra artistica handmade dar si despre problemele noastre de zi cu zi.
    Ceainaria se va numi

Five O'clock

Acum, Soso face ultimele aranjamente, isi procura ceainicele, cestile din portelan fin si... sorteaza pliculetele de ceaiuri... (cred ca are si o reteta speciala de bezele si biscuiti spritati)

Numai maine, nu-i poimaine !

21.07.2013, 18:28:15
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Asa ca spiritul Breslo... merge mai departe!

21.07.2013, 18:29:22
  • soso07
    soso07

Bine ca am aflat si eu ... "din timp" :)))

21.07.2013, 18:29:43