Forum: Orice altceva La o cafea...
tonycatchiar am gasit amazonit brut la targ... si nu trebuie sa fie translucid, ori eu in poza asa il vad. dar e in poza... nu pot aprecia
08.08.2011, 13:30:05
bijouxdemonangeoricum, pietrele ce le am eu in colieurl respectiv...seamana si cu "amazonitul" respectiv... si cu alti banuti de "angelit"... poate vreun cuart...dar clar nu e acvamarin :D
08.08.2011, 13:30:34
bijouxdemonangeda, Elena, este mult mai greu de apreciat in poza!
08.08.2011, 13:31:37
Si mie mi se pare mai translucid...
GheorghitzaEu m-am ferit foarte mult in a comenta multe dintre produsele care se gasesc aici.
08.08.2011, 13:34:35
Am incercat cate ceva dar, cred ca am atras si suparari, eu nu vreau sa tulbur pe nimeni.
Singura mea posibilitate de a interveni in aceste probleme era de a incerca sa va prezint pietrele ADEVARATE, cu date cat mai multe, in asa fel incat sa va dati seama singure de inselaciunile unor comercianti.
Scrisesem la un moment dat ca nu exista vanzatori smecheri... ci cumparatori neinformati.
Cu outina rabdare, poate reusim sa lamurim multe dintre controverse.
Azi, voi incerca sa va prezint cateva:
Angelitul, Aqvamarinul si Amazonitul.
bijouxdemonangeMultumim mult, George!
08.08.2011, 13:37:33
Pe mine una ma salvezi: voi sti (sper!) ce sa scriu in descriere... ca nu-mi place sa scriu aiurea... ma mustra constiinta :D
Iar angelitul: cum imi place mult mult deja, sigur imi va placea si mai mult!!
GheorghitzaSa vorbim mai intai despre o famile de minerale despre care nu am vorbit pana acum.
08.08.2011, 13:40:54
SULFATI.
Pietrele semipretioase, provin din diferite familii (unde elementele chimice din tabelul lui Mendeleev, stabilesc ierarhiile)
Iata toata paleta de minerale:
1) Elemente Native (elementele de baza care au valentze, masa atomica etc...)
Probabil la acest punct vom vorbi mai tarziu despre metalele folosite in arta bijuteriilor.
2) SULFURI
3) OXIZI
4) HALOGENURI
5) CARBONATI
6) S U L F A T I
7) FOSFATI
8) SILICATI
Tineti minte aceste clasificari deoarece reprezinta cheia deslusirii mutor minerale
(Stiind copozitia lor, automat veti putea afla CE CULORI NU POT AVEA ANUMITE PIETRE...
bijouxdemonangehmmmm trebuia sa invat mai mult la chimie :D Mi-ar fi prins foarte bine :D
08.08.2011, 13:44:39
Eu notez tot ;) ca mintea....mai joaca feste :)))
GheorghitzaSulfatii sant saruri minerale care au o grupare So4 si ocupa pozitia a 6-a in clasificarea mineralogica generala.
08.08.2011, 13:47:44
Fara sa intram in teorie, din aceasta grupa fac parte
CELESTINA si SELENITUL
Iata cateva aspecte legate de un cristal foarte important
numit C E L E S T I N A
(in romaneste aceasta piatra ar trebui sa se numeasca
" Piatra lui Doamne-Doamne"
bijouxdemonangece frumos! :)
08.08.2011, 13:48:56
GheorghitzaAdica,
08.08.2011, 13:49:14
ANGELITUL
lui bijoxdemonage
hi,hi.hi
Gheorghitzasau
08.08.2011, 13:49:56
"PIATRA INGERILOR"
GheorghitzaAsa cum fiecare element chimic, nu poate fi pus decat intr-o casuta anume in Tabelul lui Mendeleev si cum fiecare element are doar propriile lui calitati, caracteristici, tot asa si mineralele care contin aceste elemente chimice, nu pot fi puse dacat in casute similare cu elementele ce le contin.
08.08.2011, 14:09:11
Astfel, fiecare grupa din cele 8 amintite, au niste caracteristici generale, usor de recunoscut. Aceste informatii (despre grupele mineralelor) va va ajuta sa nu mai faceti confuzii cel putin la mineralele care ne dau pietrele semipretioase cu care lucram.
Cunoscand proprietatile fiecarei grupe in parte, va va fi foarte usor sa intelegeti si pietrele din acea grupa.
GheorghitzaCelestina (Angelit, Piatra Ingerilor)
08.08.2011, 14:13:47
Culoare: Alb, Galbui, albastrui, foarte rar rosiatec, verzui, brun pleocroism moderat in tonuri de bleo, albastru-indigo, albastru-lavanda sau verde-albastrui.
Transparent sau translucid, luciu sticlos/ SIDEFOS, cliveaza PERFECT, duritate 3, putin sfaramicios.
GheorghitzaPleocroism= efecte luminoase, jocuri de lumini asemanatoare ochiului de tigru de ex.
08.08.2011, 14:15:07
tonycatGheorghitza, eu nu cred ca celestina e totuna cu Angelitul. Am vazut-o la targ, am si eu o bucata acasa si e diferita. Plus mi s-a spus ca nu se poate taia in margele.
08.08.2011, 14:16:22
blanitzaAmazonitul, sau cel putin ce am vazut eu cu ochii, si-am pus mana, are nuante de bleu-alburiu, usooor verzui, insertii maro, maro-inchis, gri sau galbui. Nu l-am vazut pana acum albastru sau albastru-inchis. Mi se pare superb.
08.08.2011, 14:20:22
tonycatwww.greatslabs.com/slabs_angelite.shtml
08.08.2011, 14:23:05
sau o comparatie rapida aici
http://www.realgems.org/list_of_gemstones/celestine.html
http://www.realgems.org/list_of_gemstones/anhydrite.html
Gheorghitzam sa nu va imaginati ca veistale cu reflexii puternice ale luminii. Dupa cum am scris,
08.08.2011, 14:23:42
pleocroismul este slab spre moderat. Margelele ieftine care avem noi acces, nu au aceste calitati chiar asa de evidente. Majoritatea margelelor de Angelit, aflate pe piatza curenta nu sant curate, transparente si stralucitoare. De regula le gasim mai opace dar acel albastru-verzui este totusi evidend si nu poate fi confundat.
Ca o regula generala: cand vi se ofera pietre semipretioase curate, transparent-clar si de culori impecabile, NU LE CUMPARATI.
Acestea pot exista cu adevarat dar preturile lor sant atat de mari incat nu pot fi vandute "la coltz de strada"
Sansa de a cumpara sticla speciala contrafacuta sau cristal de stanca pe post de Jad, Ametist, Acvamarin, sant foarte mari.
bijouxdemonangeblanitza: nici eu nu am vazut amazonit albastru sau albastru inchis... Am vazut numai cum spui si tu....plus o nuanta superba de verde (cu subtonuri de albastru) ...ii spunea amazonit rusesc....
08.08.2011, 14:27:48
bijouxdemonangeElena: daca te uiti la caracteristicile Celestinei si ale Anhidritei (Angelitului) cred ca se aseamana destul de mult...
08.08.2011, 14:35:20
Tot sulfat (unul de Strontiu, celalalt de Calciu)...aceeasi duritate... culori asemanatoare... acelasi grad de transparenta....
Diferente majore sunt la indexul refractiv si la densitate...
bijouxdemonangecred ca celestina nu s-ar putrea taia in margele din cauza densitatii...nu?
08.08.2011, 14:36:38
GheorghitzaSorry,
08.08.2011, 14:37:34
Va trebui sa ma lamuresc eu mai intai eu asupra surselor mele de informatii, sa vad de unde a aparut aceasta anomalie. Eu, aveam trecut in drepul Angelitului "Piatra Ingerilor", ca fiind tot una cu Celestina.
Daca eroarea este a mea, trebuie negresit s-o corectez iar voi, sa nu luati nimic in seama tot ce vi-am scris.
Multumesc pentru atentionare.
Deocamdata intrerup orice comentariu pe aceasta tema, deoarece n-as vrea sa va duc in eroare.
tonycatNu e aceeasi piatra. Am celestina in forma bruta, e divina cu adevarat!
08.08.2011, 14:41:57
Am si margele de angelit, sunt diferite!!!! Comparati in poze pietrele brute..
tonycatSi angelitul e opac...
08.08.2011, 14:42:43
bijouxdemonangeNu e problema George! Cred ca din dezbateri aflam si noi adevarul nu?
08.08.2011, 14:42:59
Chestia e ca oricum se aseamana foarte mult cele doua
tonycatNu e aceeasi piatra.... si nici nu pot fi confundate
08.08.2011, 14:44:54
bijouxdemonangeda Elena...
08.08.2011, 14:52:16
Am inteles ca nu e aceeasi piatra...
Dar facand parte din aceeasi familie chiar au foarte multe asemanari care nu tin neaparat de aspectul final (ca celestina e mai transparenta decat Anhidrita)... eu la asta m-am referit si sigur de aici confuzia unora ;)
bijouxdemonangesi in descrierea angelitului ...de fapt a Anhidritei...nu scrie ca ar fi opac...din contra: tot transparent- translucent este .
08.08.2011, 14:55:37
Iar lustrul la ambele este vitros, deci sticlos
Iar anhidrita poate fi si cu aspect mai sidefat
GheorghitzaRevin.
08.08.2011, 15:01:11
tonycat, aici nu era vorba de confuzii ci de denumiri.
Pe un pliant al unei expozitii cu minerale aveam trecut la Celestit intre paranteze si Angelit, ca si cum ar mai o denumire a sa.
Imi asum gresala si fac cuvenita corectare. Nu vorbim despre Celestit ci doar despe ANGELIT
bijouxdemonangenu e vorba de greseala ta
08.08.2011, 15:06:27
Uite ce scrie si aici in prima fraza:
http://www.shimmerlings.com/gemstones/celestite.htm
De ce este referit ca Angelit....
Pe cand la Anhidrita se pare ca Angelit este denumirea comerciala a pietrei de culoare blue-lavender si prin extensie a Anhidritei
GheorghitzaFacand abstractie de gresala mea, revin la un lucru pe care tocmai vi-l spusesem.
08.08.2011, 15:08:32
Fiecare Grupa de minerale poarta anumite caracteristici specifice elementelor pe care o compun.
Grupa SULFATILOR avand partea anionica SO4, indiferent cate cristale ar cuprinde si ce denumiri, AU ANUMITE PROPRIETATI COMUNE DE BAZA
Diferentele dintre cele doua cristale aflate in disputa. sant mai mult de ordin chimic decat subtil.
Daca s-ar intra in profuzimea efectelor subtile, atunci ar trebui suplimentar, adaugat cateva proprietati ale Sr in cazul Celestinei si Ca in cazul Angelitului.
bijouxdemonangede acord :)
08.08.2011, 15:10:06
tonycatOk. nici o problema. daca nu le aveam pe amandoua(angelit&celestit) nu ma amestecam in discutie. O sursa poate gresi, dar 3... imi e greu sa cred.
08.08.2011, 15:11:16
Angelitul e opac. Dragalasii cu ochii oblici de la DR vand un angelit translucid, zici ca e cuart, de acolo cred ca il cumpara toata lumea, nu ii contrazic, dar printre pietrelor pe care le vand am gasit si niste piese frumoase de angelit. Bineinteles ca au sustinut ca nu e angelit.
Gheorghitza, nimeni nu greseste aici, sa nu mai aud asa ceva.
Gheorghitzabijouxdemonage,
08.08.2011, 15:11:53
Nu vreau sa mai comentez pe marginea acestei "epocale descoperiri"
Spun doar ca tot ce voi scrie mai departe se refera DOAR la ANGELIT.
bijouxdemonangeElena: dar daca peste tot in descrierile Anhidritei il gasesti ac fiind Transsparent- pana latranslucent...cum sa fie opac?!!
08.08.2011, 15:18:21
http://www.galleries.com/minerals/sulfates/anhydrit/anhydrit.htm
http://www.mindat.org/min-234.html
http://www.realgems.org/list_of_gemstones/anhydrite.html
http://webmineral.com/data/Anhydrite.shtml
http://www.minerals.net/mineral/anhydrite.aspx
Cred ca aspectul ala mai opacizat de care spui tu este de fapt acela referit ca fiind lustrul "pearly" sau "greasy"
bijouxdemonangeGeorge: e ok si te inteleg! Nici nu are rost!
08.08.2011, 15:18:53
Eu te ascult cu mare interes asupra Angelitului!!!
tonycatHm..acum ma lamuresc de un lucru, sunt site-uri care mizeaza mai mult pe prezentarea puterilor vindecatoare ale pietrelor, aceste site-uri au nevoie de licente poetice, nu o luati ca un repros... aceeasi informatie e posibil sa apara la destul de multe site-uri ca acestea sa fie luate in seama.Celestina apare in natura sub forma de geode (mergeti la muzeu, sigur o veti vedea)
08.08.2011, 15:18:57
bijouxdemonangeeu nu am luat informatia de pe astfel de site-uri...
08.08.2011, 15:22:57
e chiar si pe site-ul dat de tine...
bijouxdemonangema duc sa-mi fac o cafea! :p
08.08.2011, 15:25:40
Cine mai doreste?!
Gheorghitzatonycat,
08.08.2011, 15:27:02
nu vreau sa te trimit la niste site-uri care vand minerale si apare
Celestit/Angelit.
Usoara ta ironie referitoare la anumite licentze poetice ma lasa rece.
Este usor sa fi vanator.
Dar vine o vreme cand nu se stie cine-i vanatul.
Am incheiat subiectul, recunoscand gresala, dandu-ti dreptate si nu inteleg de ce mai divagam pe aceasta tema.
tonycatOk, sunt de acord dar asta te costa o vizita la urmatorul targ de la Geologie. Asta in lipsa de alta manifestare de gen. E ca blana ursului polar, care de fapt are firul de par transparent, dar blana se vede alba.
08.08.2011, 15:27:57
Cu primul import de pe care o sa incerc sa il fac o sa caut si angelit.
E posibil ca piatra sa fie tratata, sunt tratamente de care noi habar nu avem.. daca Gheorghitza stie si e de acord poate discutam odata si despre tratamente ale pietrelor.
tonycatok. am incheiat aici inainte de a ma cuprinde parerea de rau ca am intervenit, dar si pentru ca sunt la servici si nu am voie sa ma dau "hutza" pe net
08.08.2011, 15:29:42
O zi frumoasa tuturor!
Gheorghitzabijouxdemonage,
08.08.2011, 15:32:33
daca nu va intereseaza unele aspecte ezotewrice ale mineralelor,
e bine de stiut.
Chiar nu vreau sa-mi risipesc timpul scriind lucruri care nu intereseaza.
Probabil de acum inainte, voi incerca sa prezint pietrele doar sub aspectul lor chimic.
Eu, stiam totusi ca ARTA inseamna si putina poezie, putin lirism si chiar romantism.
Daca simtim ceva atunci cand luam o piatra in mana si daca santem atrasi de un anumit cristal, NU FORMULA CHIMICA va atrage ci SIMTZAMINTELE.
Si daca incepem sa ironizam simtzamintele...
Ma opresc aici.
GheorghitzaIn calea evolutiei spirituale dar generatoarele importante de SUFERINTZA, stau douasprezece bariere importante.
08.08.2011, 15:46:44
Dintre acestea enumar cateva:
Ignorantza
Dorintza
Egoul
Lipsa masurii (preamarirea, lauda, subaprecierea altora, nerecunoasterea valorii altora din jurul tau, importanta de sine etc)
Ura
Gelozia
ATASAMENTUL
Nu continuui deoarece vreau sa ma opresc la acest aspect al atasamentului
LiveAm o intuiţie superbă!!!:))
08.08.2011, 15:48:22
GheorghitzaSant lucruri petrecute in urma. Lucruri si intamplari care se tin ca un scai de viata noastra.
08.08.2011, 16:15:23
Lucruri pe care de multe ori incercam sa le ascundem de noi insine si NU AVEM PUTEREA sa ne debarasam de ele.
Ne-am atasat atat de mult de trecut incat de multe ori nu mai apreciem CLIPA
Eminescu scria foarte concis:
"Nu e pacat/sa se lepede/ clipa cea repede/ ce ni s-a dat?"
Noi insa ramanem de multe ori ancorati in trecut.
GheorghitzaAcest atasament este nu numai cauzator de griji, suparari dar lasa in inimile noastre si suferintza
08.08.2011, 16:16:50
GheorghitzaPrin atractii, ne apropiem unii de altii. La un momend dat atractia se poate transforma in IUBIRE.
08.08.2011, 16:25:41
Toata lumea stie ce este iubirea. S-a scris atat de mult pe tema asta si tot din cauza asta romanii au scos celebrele versuri:
" ca n-a fost OM ce-n viata lui sa nu fi scris macar o poezie"
La Corinteni, in Noul Testament avem o definitie superba a iubirii:
1 CORINTENI 13: 1-13
Dar, de aici, pana la un ATASAMENT orb care aduce posesivitate, gelozie si ura, nu-i decat un pas.
A te atasa de cineva pana ajungi la suferintza din cauza asta spuneam nu-i un drum prea greu.
Si acest ATASAMENT duce la suferintza si ne tine legati de foemele grosiere ale spiritului, inlantzuindu-ne chiar.
GheorghitzaNe atasam de cei dragi. Ne atsam de animale. Ne atsam de obiecte si multe alte lucruri lumesti.
08.08.2011, 16:28:42
Toate ATASAMENTELE ne aduc de fapt suferintza.
Dar ceea ce multa lume nu gandeste macar, aceste ATASAMENTE devin o bariera clara in evolutia noastra spirituala.
GheorghitzaIn jurul nostru sant fiinte elevate spiritual, fiinte care imbraca o forma energetica si nu trupesaca. Multe entitati celeste incearca sa ne contacteze sau, prin diferite "intamplari" cauta sa ne ajute.
08.08.2011, 16:32:42
Unii le numesc INGERI.
Mic fiind, eram obligat ca infiecare seara sa spun o poezie:
" Inger, ingerasul meu
Ce mi te-a dat Dumnezeu,
Azi sant mic, tu fa-ma mare"....
Toata viata am urmat sfaturile si obiceiurile batranilor. Toate s-au adeverit ulterior ca fiind corecte.