Forum: Orice altceva La o cafea...
GheorghitzaDenumirea de Granat Grossular, vine de la niste fructe
22.10.2011, 16:52:20
denumite AGRISE (fam. Grossularia)
Hessonitul (deci o varietate de Granat Grossular)
se poate gasi sub urmatoarele culori:
-Cel mai frecvent este de culoarea AGRISELOR
-De la rosu la portocaliu
-Galben Chihlimbar
-Galben ca mierea
-VERDE foarte frecvent
-Verde-Smarald (deosebit de frumos)
Varietatea verde este recunoscuta ca un puternic cristal care amplifica aptitudinile de autovindecare ale organismului uman.
Despre calitatile sale subtile, nu este cazul sa vorbesc aici
-
blanitzaDa, ametist, cinnabarul sau cinabrul este toxic si total neindicat pentru a fi folosit in bijuterie ca piatra, insa cel sintetic - in fapt, portelan vopsit si gravat in stil chinezesc, este foarte frumos, si eu am margele ovale superb gravate. Nu prea-mi dau seama cum sunt facute, e secretul lor...
22.10.2011, 17:22:50
Gheorghitza, multam fain de informatiile legate de hessonite, va zica-i un soi de granat... Mi se pare superb, cel in culoarea chihlimbarului m-a vrajit deja, esti un scump...
Gheorghitzablanitza,
22.10.2011, 18:07:54
Toate tipurile de Granat CURAT sant mai scumpe.
Granatul Pirop, care este cel mai cunoscut la noi
este varietatea ROSU-SANGE, Rosu-Rubin
dar si dintre acestea, cele care sant prea inchise la culoare
nu sant de calitate si sant cele mai ieftine.
Granatul Rosu-Rubin, este atat de frumos, incat cu greu iti dai seama daca este granat sau.. Rubin.
La fel se intampla si cu Granatul Grossular (Hessonit) de culoare
Verde-SMARALD. Poate fi vandut necunoscatorilor drept... Smarald
blanitzaGheorghitza, ce bine ca ai mai scris si ultimele informatiile, ca uite asa inteleg eu acum ce era cu un soi de granat grossular verde(translucid, asemanator cu prehnitul, dar fara incluziuni), ma uitam la el lung, si nu veneam deloc de-acasa, adica granat verde???!!!! Eeeee, acu pricep care-i treaba, mersi!!!! Or ti-am spus azi ca mi-esti drag, sau nu????....
22.10.2011, 23:07:05
GheorghitzaTERMENI MINERALOGICI
22.10.2011, 23:24:06
1) CULOARE: capacitatea mineralelor de a absorbi, in totalitate sau partial, radiatiile spectrului vizibil.In functie de cauza care determina culoarea, mineralele pot fi
-idiocromatice (au culoare proprie)
-alocromatice (nu au culoare proprie, culoarea lor datorandu-se impuritatilor sau datorita unor defecte structurale.
2) URMA: prin frecarea unui mineral de o bucata de portelan sau marmura poroasa, se produce o sfaramare fina a suprafetei de contact care lasa o URMA colorata.
Cristalele incolore au in general urma alba. La mineralele IDIOCROMATICE de regula urma lasata de minerale este asemanatoare cu culoarea mineralului.
Exista TABELE care prezinta urma lasata de fiecare piatra semipretioasa...
3) POLICROISMUL Unele cristale transparente APAR COLORATE diferit daca sant privite din directii diferite. Mineralele care prezinta doar doua culori diferite poarta numele de cristale DICROICE (Dicroism) Cele care prezinta trei culori,
se mai pot numi si TRICROICE (Tricroism) De ex. Cordierit
Teoria este mai complicata. Totul depinde de numarul de axe de simetrie ale structurii cristaline, fiecarui mineral in parte.
4) LUCIUL: este o caracteristica calitativa a suprafetei unui cristal, conditionata de fenomene care insotesc REFLEXIA luminii:
-Luciu metalic
-Luciu nemetalic : ADAMANTIN (scanteietor ca diamantul); STICLOS (vitros);
MATASOS (satinat); GRAS (rasinos); CEROS (asemanator cu ceara)
SIDEFOS ( perlat, irizat): MAT (pamantos)
5) SCLIPIREA: unele minerale prezinta sclipiri metalice, puncte stralucitoare, jocuri de culori, reflexe de culoare ce pare ca se misca, unduie...
GheorghitzaTERMENI MINERALOGICI (2)
22.10.2011, 23:59:05
6) ASTERISMUL: este un fenomen optic care apare sub forma unei stele luminoase, sclipitoare cu mai multe colturi (brate)
7) TRANSPARENTA: lumina cazand pe suprafata unui cristal poate fi:
-Reflectata
-Poate sa patrunda partial
-Poate sa patrunda complet
-Poate sa sa nu fie nici relectata nici absorbita
Daca absorbtia este NULA inseamna ca toata lumina este reflectata in afara iar cristalul apare ca TRANSPARENT
Daca absorbtia este foarte mare (aproape integral) inseamna ca lumina nu se mai reflecta iar cristalul apare ca OPAC
Daca lumina trece printr-un cristal dar datorita structurii sale cristaline lumina este IMPRASTIATA si trecand prin acel cristal "pierde din lumina" in asa fel, incat un corp asezat in spatele cristalului nu mai poate fi recunoscut, se spune despre acest cristal ca este SEMITRANSPARENT sau TRANSLUCID
8) DURITATE indicele de rezistenta a unui cristal de a rezista unei tentative de distrugere a structurii sale.
Regula spune ca un cristal mai dur, il zgaraie pe cel mai moale.
Eu am prexentat mai jos, un TABEL in care s-a prezentat cele 10 clasificari de duritate (Scara Mohs)
9) SPARTURA: Cristalele solicitate printr-o lovire, se vor sparge dar spartura va arata diferit de la cristal la cristal.
-Aschioasa: cand sar aschii(Cremene, Jadeit, Charoit...)
-LAMELARA: cand se sparg lamele (Calcit, Gips...)
-FIBROASA: cand cristalul se sparge in fibre (Aragonit...)
-RADIARA : cristalul se sparge in directii radiare in jurul unui punct(Marcasit)
-CONCOIDALA: sparturile sant scobite, semanand cu o cochilie de scoica (Cuart, Opal, Obsidian)
-COMPACTA
-COLTUROASA (Aur, Argint, Cupru)
-NEREGULATA: se sparge fara nicio regula (Distenul)
-PAMANTOASA: cristalul nu se sparge ci se sfarama
(se numesc dristale FRIABILE)
10) CLIVAJUL : este o proprietate care nu se intalneste decat la CRISTALE
(mineralele care nu au clivaj, au structiri amorfe) care consta in desfacerea, divizarea, separarea lor dupa suprafete mai mult sau mai putin plane, atunci cand sant solicitate prin apasare, tractiune sau lovire dupa o directie perpendiculara cu crisdtalul
Si pentru CLIVAJ exista un TABEL care clasifica Cristalele functie de aceste planuri obtinute fortat.
bijouxdemonangeminunat!!! Uite-asa deslusesti tu intrebarile de multe ori aparute hihihi
23.10.2011, 00:01:01
Ce de-a informatii sunt de invatat!! Iti trebuie o viata sa le stii pe toate!
GheorghitzaAm ramas dator cu aceste definitii si regret ca inainte de a deschide
23.10.2011, 00:02:58
subiectul despre Pietrele (semi)pretioase, n-am prezentat aceste definitii.
Sper sa va fie de folos celor care lucrati cu margele din pietre semipretioase.
GheorghitzaAvand in vedere dificultatile de navigare prin acest topic,
23.10.2011, 00:18:23
trebuie sa fim realisti ca in acest fel nu se mai poate purta un dialog.
Ca atare, va rog sa nu mai postati aici.
Ma gandesc la o alta varianta de topic,
care sa satisfaca mai multe categorii de breslasi.
Arta mestesugarilor, nu se opreste doar la bijuterii.
Am vazut adevarate opere de arta mestesugite incredibil
din multe alte materii sau materiale: textile, ceramica, pielarie,
chiar componente acrilice dar si produse luate direct din natura.
Poate ar trebui sa tinem cont si de aceste aspecte deoarece
aici se reunesc multe categori de "bresle", nu numai bijutieri.
Multumesc celor care ati ramas alaturi de mine pana acum.
Sper din tot sufletul ca informatiile postate aici de toata lumea,
au fost folositoare iar topicul "La o cafea" si-a meritat existenta.
Pe curand, intr-un alt topic!
bijouxdemonangenu cred ca dificultatea de navigare este problema cea mai mare...
23.10.2011, 00:32:35
avem si paginatie...ajungem si mai usor la ultima pagina...
deci nu e cazul...
cred ca, avand in vedere ca nu mai e vacanta, scolile au inceput...concediile sunt o amintire placuta... nu mai este la fel de mult timp de postat...
Cu toate astea, cred ca, macar o data de doua ori pe saptamana, ne putem "reuni"pentru povesti despre pietre...sau ceramica, piele, lemn, sculptura, pictura, bijuterii, accesorii, obiecte decorative, arta... :) Chiar daca intr-adevar comunicarea e mai greoaie, eu cred ca se poate :)
Tu nu trebuie sa te superi ca... mai aparem si noi din cand in cand... Nu o facem din politete :)
Cred ca vorbesc pentru majoritatea cand spun ca... e foarte greu cu timpul ....
Si mie una chiar mi-ar parea rau sa nu mai continuam discutia despre pietre... nu cred ca e epuizata :)
Promit ca, incepand de luna viitoare...sa contribui si eu activ...nu doar reactiv la topic ...
Si cred ca...am mai putea extinde subiectul, la povesti despre bijuterii si obiecte decorative ...pretioase sau fantezie... Despre artisti... si ar mai fi interesant de discutat asupra portului altor popoare, despre cultul accesoriilor si obiectelor decorative manufacturate in alte tari (gen triburile de Massai, cultura amerindienilor, India, Bali, etc)
Sa ne facem o cultura vasta in domeniul manufacturii...
Oricum, pietrele se folosesc nu doar in bijuterii ci si in accesorii si in obiecte decorative, alaturi de ceramica, piele, textil :D
blanitzaStiu ca e mai complicata navigarea acum in acest topic, dar eu acest subiect - Pietrele (semi)pretioase nu vreau sa dispara. Eventual topic nou cu acelasi subiect, ceva de genul "La o cafea II" sau "La o cafea 2". Bun de stiut ce si cum despre sparturi, clivaj...
23.10.2011, 01:08:35
bijouxdemonangeDa, chiar, hais a deschidem un nou capitol, pentru a fi mai usor!!!
23.10.2011, 01:18:00
blanitzaM-am mai gandit la un nume - "La 2 cafele...", la 3, si tot asa, hi, hi, hi...
23.10.2011, 15:53:53
bijouxdemonange:)))) da:))
23.10.2011, 17:19:37
ametist.shopNu prea inteleg logica lucrurilor , dar totdeauna majoritatea decide .
23.10.2011, 21:15:28
Va doresc mult succes in tot ce urmeaza sa faceti ,sau sa discutati .
Pentru mine acest topic a fost foarte bun si am invatat multe .
bijouxdemonangeEmese, te asteptam si pe tine!
23.10.2011, 22:00:55
www.breslo.ro/Forum/La-o-cafea-2_topic_5723
GheorghitzaN-ar fi trtebuit sa ne grabim...
09.11.2011, 17:26:33
Vedeti? Prietenii nostri de la Breslo, au rezolvat problema.
poate ar trebui sa revenim "acasa"...
GheorghitzaLa o Cafea, s-a inaugurat pe data de 30.07.2011.
24.07.2013, 17:20:37
29 de breslasi, au postat 2567 de mesaje.