Forum: Orice altceva La o cafea...
ametist.shopSa sti ca omul are -liberul arbitru -
13.08.2011, 12:10:47
GheorghitzaDaca ai lua o axa de simetrie verticala, si ai aseza o pramida in stanga ei, urmatoarea piramida de-asura ei dar in dreapta, iar o piramida de-asupra dar in stanga si tot asa , iti va iesi o coloana a infinitului dar nu cum o sti pe cea a lui Brancusi (la el piramidele sant puse una peste alta pe acelas ax de simetrie, iar piramidele sand duble, asezate baza pe baza sau var la varf.
13.08.2011, 12:13:36
GheorghitzaBronzitul este brun ciocolatiu cu insertii sclipitoare ca Pirita din cauza Fierului.
13.08.2011, 12:16:19
Poate fi si gri sau verde pal.
Are duritate cca 5,5
Este translucid (pana la transparent)
Clivajul este perfect dar in doua directii de 9o grade (!)
GheorghitzaArmata romana a folosit mult Bronzit pentru armuri.
13.08.2011, 12:18:10
Privita de departe, toata armata arata sclipitor, de parca era imbracata in aur.
AtelierMikaelaMultumesc tare mult pentru informatii!
13.08.2011, 12:24:46
Si vreo legatura cu Hyperstene?
ametist.shopLEGENDA
13.08.2011, 12:44:49
- Se spune ca Romanii foloseau bronzitul pudra pentru a-i proteja de boala si confuzie si ca tratament eficient in intarirea nervilor.
bijouxdemonangecred ca legenda bronzitului ar putea avea si un sambure de adevar: Insasi armura facuta din bronzit
13.08.2011, 13:40:39
Soldatii trebuie aparati impotriva bolilor, trebuie sa aiba mintea lipede si nervii tari :p
Iar larimarul: mie imi inspira tristete. De fiecare data cand dau peste o poza cu un larimar, eu asta am in minte.o tristete profunda. ca si cum oceanul, marea ar fi lacrimile adunate laolalta.
Din curiozitate, am cautat de unde provine numele pietrei:
Larissa era numele fiicei unuia dintre cei care au descoperit aceasta piatra, Miguel Mendez
Mar - mare in spaniola (Mendez era dominican)
Larissa se pare ca ar avea origine latina sau si ar insemna de fapt :vesel, cu inima usoara sau dulce, placut (laros) sau pescarus de mare (larus si liarus)
In utilizarea ruseasca, acesta inseamna ceva legat de cetate, de oras
Larissa era si un oras in Grecia Antica, de asemeni fiind si numele unei Nimfe din acea zona.
Daca luam varianta nimfei sai pe cea a pescarusului, asocierea celor doua cuvinte este foarte potrivita.
Numai privind mai multe imagini ale acestor pietre de larimar parca simti ca te afli in adancul marii, invaluit de farmecele ei.
Si totusi, marea, oceanul, nu sunt percepute ca fiind vesele. Din contra, prin profunzimea lor se aseamana perfect cu sentimentele de tristete.
Poate ca tristetea provine si din exploatare. Cred ca suntem de acord ca ne lasam amprentele (si nu doar fizice) asupra a tot ceea ce atingem. Dar si din exploatarea naturii, aceasta vorbindu-ne mereu.
La fel si perlele, eu le asociez cu tristetea, cu lacrimile. Poate si din cauza exploatarii, poate si pentru ca sunt un rod al oceanului.
GheorghitzaHypersten, este un Magneziu fiero- silicat, mana in mana cu Bronzitul.
13.08.2011, 14:33:53
Desi este tot un inosilicat si tot din grupa Pyroxenilor, unii il trateaza ca mineral separat. Altii, considera ca este o piatra obtinuta din impactul cu meteoritii si chiar daca sant tot ferosilicati, prin adaosul de magneziu, ar fi un cu totul alt mineral.
Adica Hyperstenul ar fi un minereu meteoric apropiat Bronzitului.
Ma abtin de la comentarii deoarece nu stapanesc subiectul. Ma voi informa si cand ma voi simti lamurit, voi spune mai multe.
blanitzaBuna dimineata, pe la pranz, ca de obicei, va urez un week-end cat mai placut!!!
13.08.2011, 14:37:56
Eee, eu vad perlele ca un atribut al perfectei elegante feminine, poate sunt influentata aici si de doua ADEVARATE doamne care le-au purtat intr-o nota de-un desavarsit stil - Jackie Kennedy Onassis si Audrey Hepburn...
Gheorghitza, m-ar interesa si pe mine sa aflu cu ce pietre semipretioase, in afara de perle, a fost binecuvantata o tara imens de saraca si de bogata in acelasi timp - INDIA...
GheorghitzaBlanitzo,
13.08.2011, 14:46:56
India, a fost pana daunazi REGINA pietrelor pretioase.
De cand cu chinezii, acestia au detronat INDIA din locul pe care il avea CA CEL MAI MARE PRODUCATOR DE PIETRE (SEMI)PRETIOASE DIN LUME
GheorghitzaBlanitza,
13.08.2011, 14:48:54
am sa incerc sa extrag din datele pe care le am,
cam ce pietre semipretioase vin din INDIA.
GheorghitzaAm niste musafiri, asa ca despre India, mult mai tarziu...
13.08.2011, 15:19:39
Acum as vrea doar sa vorbesc foarte putin despe clasificarea pietrelor.
GheorghitzaDin peste 4000 de minerale, cele mai valoroase sant cele care se gasesc foarte greu.
13.08.2011, 15:22:00
Acestea sant in jur de 150...
Geme adevarate, doar 50
iar pietre pretioase cu adevarat sant doar:
Diamant
Rubin,
Smarald,
Safir
GheorghitzaIar semipretioase:
13.08.2011, 15:26:44
Aqvamarin,
Chrysoberil
Citrin
Granat
Jad (Jadeit, Nefrit)
Jasp
Laurit (Lapis-Lazuli)
Malachit
Opal
Perla
Peridot
Piatra Soarelui si Piatra Lunii (Feldspati, nu ce gasim pe Breslo)
Topaz
Turqoaza
Turmalina
Zircon
GheorghitzaFiecare producator sau comerciant, mai adauga inca multe la lista asta.
13.08.2011, 15:29:05
Dar cel putin pana acici, toti sant de acord asupra acestei ierarhii.
O parte din restul mineralelor, sant pietre ORNAMENTALE iar restul, minerale comune
GheorghitzaExista cateva piese grele in intoria zbuciunata a pietrelor pretioase.
13.08.2011, 16:23:20
Sa incepem cu DIAMANTUL.
Marele Mogul (1650)
Orlof (1680)
Nizam (1847)
Hope
Florentinul
si, celebrul
Koh-i-Nor (a carui poveste, daca nu o stiti, poate vom vorbi despre el)
Blanitza, toate astea sant din INDIA.
Deci INDIA, are Diamante.
GheorghitzaDeoarece toate Diamantele enumerate anterior, au o origine comuna: INDIA
13.08.2011, 16:24:30
GheorghitzaSafire splendide exista in INDIA si anume in Nord, la Kashmir si Jammu
13.08.2011, 16:28:27
Blanitza draga, INDIA are si SAFIRE
GheorghitzaCHRYSOBERILUL tip CIMOFAN sau OCHI de PISICA
13.08.2011, 16:32:52
de foarte, foarte buna calitate, se extrage din Sudul INDIEI langa Trivandruma.
Deci, Blanitza,
INDIA ARE SI ZACAMINTE DE CHTYSOBERIL.
GheorghitzaImportante rezerve de TOPAZ, sant langa Orissa in INDIA
13.08.2011, 16:36:30
deci, Blanitza, INDIA are si TOPAZE.
N-am sa continuui, deoarece cred ca Blanitza, a vrut sa se joace cu mine...
Gheorghitzaametist,
13.08.2011, 16:47:59
Azi e Sambata. Pentru un anume cult religios, azi este ca o Dumineca .
Sper sa ai ganduri mai curate si sa nu mai cotrobai prin stiu eu ce coclauri
si sa mai descoperi vreo piatra cu probleme.
GheorghitzaDaca tot am vorbit despre INDIA si cateva Diamante celebre,
13.08.2011, 16:57:17
va voi spune povestea zbuciumata a unuia dontre celebrele Diamante din lume.
Am sa incep cu cateva versuri din Ion Barbu:
" Ca nu cumva sub darza trufie ostaseasca
Sa se adune umbra sau plumbul unui nor,
Vom incrusta viziunii aprinsul KOHINOR
Si vom lasa ca ochiul de foc sa ne orbeasca.
Ion Barbu-Cucerire
Gheorghitza" Aprinsul KOHIMOR" zice Ion Barbu, un mare indragostit de pietrele pretioase. Si nu numai. Era chiar cunoscator al subtilelor efecte ale cristalelor si le cunostea foarte bine.
13.08.2011, 17:00:48
In aceste versuri, face aluzie la un Diamant celebru: Koh-i-Noor descoperit in 1650
in India.
GheorghitzaMerg sa-mi fac o cafea deoarece urmeaza o poveste fascinanta.
13.08.2011, 17:02:02
Facem o pauza....
blanitzaMama India - bogata tara, cu saraci locuitori, mai stiu eu una...
13.08.2011, 17:37:18
Da, minunate pietre, va zica diamantele CELE MAI CELE din lume vin din India, si eu care credeam ca provin din Africa de Sud...
Pe mine ma intereseaza in mod special citrinul si turmalina, respectiv daca se gasesc si se extrag din India.
GheorghitzaTurmalina si Citrinul, nu vin din India.
13.08.2011, 18:48:43
Daca te intereseaza, am sa precizez cateva
locuri de unde se extrage Turmalina ci Citrinul.
Deoarece Turmalinele sant de mai multe feluri
(din aceasta cauza exista O GRUPA intreaga numita
Grupa TURMALINELOR.
Nu prea exista doar un loc de unde sa se extraga Turmalina.
Iata cateva regiuni:
GheorghitzaElbait (Turmalina multicolor): BRAZILIA, Insula ELBA (de unde ii vine si n umerle)
13.08.2011, 19:14:16
Cehia;Connecticut (SUA)
Turmalina PEPENE VERDE : Brazilia, Sua.
RUBELIT (Turmalina Roz); California (Sua); Afganistan, Mozambic,Rusia (muntii Urali si acolo poarta numele de Sibirit)
INDIGOLIT (Turmalina Albastra): Brazilia, SUA,Madagascar, Namibia si Cehia (Turmalina albastru-inchis). Ar mai fi niste Turmaline albastre-inchise (DARVIT) si in China, dar sant foarte, foarte rare.
VERDELIT (Turmalina Verde): SUA; Mozambic; Zambia; Tanzania. Mai exista niste Darvite verzi din Zimbabwe, Pakistan, Afganistan,
ACROITUL (Turmalina incolora) Brazilia, Madagascar, SUA
DRAVIT Galben (Turmalina galbena): Sri Lanca (se numesc si Olivine de Ceylon)
DRAVITE ROSI-BRUN (Turmalina Rosie) Kenya
TURMALINE VERDE-SMARALD: TANZANIA
DARVIT BRUN: AUSTRALIA
TURMALINA NEAGRA (Schrol) BRAZILIA, SUA; UCRAINA, NORVEGIA
GheorghitzaIata cam de unde provine CITRINUL:
13.08.2011, 19:18:45
Citrinul CURAT apare foarte rar in natura si cele mai frumoasae pietre de CITRIN vin NUMAI din BRAZILIA
Citrin insa se mai gaseste in SUA, Madagascar (asociat cu cristal de stanca); RUSIA; SPANIA (Cordoba); FRANTA; SCOTIA, CEHIA
GheorghitzaCe trebuie spus totusi, referitor la piata pietrelor semipretioase.
13.08.2011, 20:43:35
Foarte bune pietre semipretioase au Cehii. Inainte de toate trebuie spus ca in Cehia se afla foarte nulte minerale si au industrializat chiar segmentul de fabricare a margelelor rulate.
S-au pus la punct cu industria sticlariei si portelanurilor.
Cehii, scot printre cele mai de calitate cristale din sticla (aproape ca ii ajunge pe maestri scticlari din Murano, Italia. De asemenea , portelanurile lor, au fost foarte cautate si inainte.
Nu falsifica pietre. Daca ati avea relatii cu niste firme din Cehia, ati lua materiale de foarte buna calitate.
GheorghitzaIn Romania, se afla zacaminte mineraliere poate mai mari ca in Cehia, dar noi nicio data nu ne-am pus problema sa ne reorientam productia spre margele. Mai mult, aproape toate minele s-au inchis iar Geologia a fost ingropata dupa 1989.
13.08.2011, 20:48:10
Cu toate acestea, sant situatii in care pe cont propriu, se merge " la cautat de pietre"
Nu va pot spune prea multe dar poate odata si odata, din marea familie Breslo, se vor gasi cativa interesati de acest subiect. Cateva "excursii" in anumite locuri, va umple tolbele celor doritori (de multe pietre frumoase si ADEVARATE.)
GheorghitzaIn Europa, Elvetia este uj bun producator de margele, Norvegia.
13.08.2011, 20:50:28
Germania si face propria productie si nu prea exporta. Dar cine cumpara pietre din Germania, este sigur pe ceea ce cumpara.
Franta este iar un mare producator.
Poate cel ami mare exportator de pietre din Europa este ITALIA.
LiveEu, care mă-ncarc cu pietre de râu, sigur aş merge după pietre "mai preţioase"! Practic...pietre să fie!:))
13.08.2011, 20:57:00
GheorghitzaRusia ramane unul dintre cei mai mari producatori de margele (si foarte serios).
13.08.2011, 20:58:29
Cele mai variate pietre pretioase vin si din Brazilia si India.
SUA ramane un exportator deosebit.
DAR, in ultimii ani, pe fondul crizei economice mondiale, a venit din urma CHINA. China, nu-si goleste subsolul desi ARE. A preferat sa cumpere. Avand bani (si altii nu)
China a tot cuparat si cumpara intens piettre semipretioase, minerale din care face margele si accesorii pentru bijuterii. A cumparat cam tot ce-a putut.
A "ajutat" mai intai INDIA, apoi Brazilia, Mexicul, Peru etc. Cam toata America Latina. Acum "ajuta SUA" in curand nimeni nu va mai sti care de unde sant pietrele. Toate vor "veni" din China...
A ramas EUROPA si RUSIA. Cat timp???
N-am sa vorbesc despe Australia si Africa de Sud, deoarece acolo, altii dirijeaza.
GheorghitzaLive,
13.08.2011, 21:01:23
sant locuri incredibile... Se pot gasi atat de multe cristale incat nici nu-ti poti imagina. Te gandesti cam ce frumoasa ar fi o excursie? Sau mai multe. Cam prin locurile in care natura ni le da... Pot fi si excursii de un Weekend. Pot fi excursii cu sejour de 2 nopti. Anul are multe zile...
ametist.shopIn zona noastra , pe valea Ariesului (Baia de Aries , Rosia Montana ) ce sanse am sa gasesc pietre . Poate maine fac o excursie .
13.08.2011, 21:46:05
GheorghitzaAmetist,
13.08.2011, 21:49:16
Cred ca glumesti...
Tu ar trebui sa fi tot prin coclauri...
GheorghitzaDe cand am aflat de unde esti, eu ma gandeam ca esti la curent ca astea...
13.08.2011, 21:50:16
SophiesShineBuna seara tuturor, am venit sa va salut:)
13.08.2011, 22:05:03
Cu un ochi sunt pe voi, in rest lucrez:( :)
Emese, am vazut LARIMAR-ul e tare frumos, pacat ca nu-m pot permite:(
SophiesShineAm invatat muuuuuuuuuult de la voi, multumesc!!!!!!!
13.08.2011, 22:06:21
GheorghitzaSophiesShine,
13.08.2011, 22:10:22
Cate din pietrele alea de Blood Jasper sant patate cu rosu?
Eu le-as lua dar din poza reeiese ca dintr-un set de cinci, DOAR UNA e asa cum trebuie.
SophiesShineGheorghitza, da sunt patate cu rosu, pe cele mari(30X30mm.) se vad mai bine(nu am putut sa fac poza de pe fiecare fiecare...mai am mult de fotografiat
13.08.2011, 22:26:38
GheorghitzaSophieShine,
13.08.2011, 22:34:11
pai... mai ai de pus? Atunci astept.
SophiesShinemai asteapta putin ca mai am destul de pus:)
13.08.2011, 22:35:54
GheorghitzaBlanitza,
13.08.2011, 22:36:01
As vrea sa cumpar de la tine cescutele alea de cafea. Mai mari n-ai?
Era sa comand un set de sase, un serviciu...
Hmm aiurit pot fi uneori...
SophiesShineVa arat ce-asi putea face cu cescutele :)
13.08.2011, 22:47:59
http://www.cindycaraway.com/artnecklaces.htm
GheorghitzaDa, ne-ai facut praf...
13.08.2011, 23:04:08
Doar ca eu, din cescute ...as bea CAFEA
GheorghitzaHeliotropul este o varietate foarte importanta de JASP care nu este AGATA.
13.08.2011, 23:05:32
Asemanare insa exista: amandoua sant CALCEDONII
GheorghitzaAlexandru Macedonski, un mare iubitor
13.08.2011, 23:31:49
si cunoscator al pietrelor pretioase:
" Erau muiate-n aur abisurlie albastre
Safire luminoase eliptic gravitau,
Clipeau diamantate ostirile de astre
Si-n pace sa reintre zadarnic cautau.
(Al. Macedonsski-In noapte)
Retineti: OSTIRILE DE ASTRE... cand veti admira un Lapis-Lazuli bun.
Gheorghitza"Safirul de-un albastru limped
13.08.2011, 23:38:01
Umplut DE-A CERULUI LUMINA
Nu straluceste in splendoare
Decat in AUR si PLATINA"
(Al. Macedonski- Amorul)
Doar cunoscatorii adevarati stiu ca SAFIRUL nu se monteaza decat in accesoriu de AUR sau PLATINA. (Argintul si orice altceva ii estompeaza culoarea si claritatea.
Deci, Macedonscki cunostea aceste lucruri..
GheorghitzaTot din Macedonski, "In Nopate"
13.08.2011, 23:41:40
"Albastra era noaptea si frageda natura,
In cer plutea razleata o pulbere OPAL"