Forum: Orice altceva La o cafea...

• carla69
    carla69

Am foaie de pluta de la un joc al copiiilor,sa-mi gasesc sfoara potrivita si in curand voi avea curaj sa incep ceva si sa va arat.Doar azi am primit cartile si deja imi szboara cateva idei prin cap

19.08.2011, 22:35:18
  • carla69
    carla69

Am uitat sa spun,am si un "razboi" de tesut mic din lemn,cred ca-l pun in functiune in curand

19.08.2011, 22:37:24
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Asta, deoarece atunci cand ai de facut mai multe bucle din mai multe culori paralele, pt a nu te incurca, este bine sa infingi in fiecare snur acul care are gamalia culorii atei (snurului).

Iti doresc mult, mult succes!

19.08.2011, 22:38:40
  • carla69
    carla69

Multumesc,am fluturasi in stomac numai cand ma gandesc ca invat ceva nou

19.08.2011, 22:41:31
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Trebuie sa ai multa incredere in tine si totul va fi deosebit.
    Ma bucur tare mult pentru tine...
    (si pentru faptul ca m-ai luat in serios cand vi-am recomandat acele carti.
    Net-ul, nu-ti poate oferi asa ceva.)

19.08.2011, 22:42:38
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Cred ca au inceput sa va plictiseasca comentariile mele.
    Ce e prea mult, strica - zice o veche vorba - si cata dreptate sta in ea.
    Nopate buna tuturor.

20.08.2011, 00:35:09
  • muly
    muly

Nuu,nu ne-ai plictisit!Este cel mai bun subiect de pe forum...
    Zi-ne ceva interesant despre opal, acela ce bate in toate culorile,cea mai superba piatra.
    Mersi anticipat!

20.08.2011, 12:37:46
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

muly,
    Mai intai, daca discutam despre Opal, trebui mai intai sa-ti spun
    ca notiunea de OPALIT cee se vehiculeaza prin diverse magazine,
    n-are nicio legatura cu OPALUL.
    Opalitul comercializat, este O STICLA OPTICA industriala,
    obtinuta prin tehnici speciale care imita efectul de OPALESCENTZA

20.08.2011, 13:26:19
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Prin calitatile sale si a efectelor luminoase pe care le reflecta
    datorita difractiei luminii OPALUL a fost apreciat ca o piatra scumpa, pretioasa folosita pentru diferite obiecte de decor si bijuterii.
    Initial, Opalul comun, era folosit pentru confectionarea unor unelte.
    Opalul Nobil insa, din totdeauna a fost apreciat ca piatra pretioasa.
    Din sanscrita, cuvantul UPALA insemna " piatra pretioasa" sau "bijuterie": insemnand "pretziozitate"

20.08.2011, 13:34:40
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

OPALUL este o selice amorfa care contine foarte multa apa: SiO2xnH2O
    Apa poate ajunge si la o treime din masa acestui mineral curios.
    La temperaturi mai mari, Opalul pierde din apa sa si se transforma mai inatai in Calcedonie iar mai apoi, daca pierde toata cantitatea de apa, devine Cuartz

20.08.2011, 13:56:58
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Dar Opalul, poate sa si ABSOARBA apa (si inca multa...) Cu cat aduna mai multa apa, el devine mai transparent.
    In mod obisnuit apare ca mase fin granulare sau material de umplutura pentru cavitatile formate in diferite roci. In unele roci, are tendintza de a se separa in globule (De aici si denumirea de Opal Globular.

20.08.2011, 14:10:14
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Cand se separa in globule mai mici, ase,manatosre unor perle, primeste numele de
    OPAL PERLITIC

20.08.2011, 14:11:50
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

OPALUL de felul lui este INCOLOR dar datorita impuritatilor de Fier, Nichel, Crom si multor altor minerale,poate apare in urmatoarele culori:
    Galben, Ocru, Rosu, Brun, Verde, Albastru, Cenusiu, Negru.
    Poate fi transparent pana la opac.
    Varietatile SEMITRANSPARENTE prezinta proprietatea numita OPALESCENTZA

20.08.2011, 14:16:00
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

OPALUL are un luciu sticlos, dras,sidefos, ceros sau...mat.
    Duritatea OPALULUI depinde de cantitatea de apa pe care o contine.
    Incepand de la duritate 5 (cu apa) pana la 6,5 (cu foarte putina apa.
    Pe langa OPALESCENTZA, Opalul mai poate prezenta niste irizatii iesite din comun si
    poate prezenta CHATOIANTZA (efect de ochi-de-pisica)

20.08.2011, 14:26:35
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Cele mai cunoscute varietati de OPAL:
    -Opal NOBIL ( Opal Pretios, Opal ARLECHIN)
    Acest Opal, pe un fond albicios, semitransparent sau translucid, prezinta un joc intens, stralucitor de culori "ca de foc" cauzat de difractia luminii

20.08.2011, 14:29:17
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

-Opalul de foc, apare intr-o gama cromatica variata: pe fond rosu, apar niste scipiri portocalii de cele mai multe ori, imitand parca jocul flacarilor al unui foc minunat.
    Acest Opal, cand isi pierde apa din compozitie, se transforma in CARNEOL

20.08.2011, 14:52:43
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Deoarece constat ca nu exista interes prea mare pentru acest subiect,
    n-o sa mai continuui cu prezentarea resturilor de varietati de Opal.
    Ma voi limita doar la enumerarea catorva dintre ele:

20.08.2011, 14:54:33
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

-Opal Negru
    -Opal Comn
    -Opal Laptos
    -Opal de Apa (Cacholog)
    -Opal Hidrofan
    -Opal Hialit
    -Opal Verde (Praz Opal)
    -Lemn Opalizat
    -Opal-de-Carne (Jasp-Opal, Opal sange)
    -Opal Dendritic
    -Opal Geyserit
    -Opal Tripoli
    -Opal Diatomit
    -Opal Radiolarit (Keselgurul)
    -Opal Roz (Pink-Opal
    -Opal Rubiniu
    -Opal Alb
    -Opal intunecat

20.08.2011, 15:00:47
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Fiecare Opal in parte, prezinta caracteristici proprii si au recomandari in diverse afectiuni.

muly,
    sper ca prezentarea mea ti-a adus ceva informatii
    suplimentare fata de ce ai stiut tu.

20.08.2011, 15:02:46
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

N-am sa trnslorm topicul acesta intr-un dialog al surzilor.
    Privesc desfasuratorul si este destul de trist sa iti vezi doar mesajele tale.
    Nu acesta a fost scopul Topicului.Bunicul meu m-a invatat foarte multe lucruri desprte viata.
    Bunica mea insa m-a ars de cate ori a putut:
    -" Pruncule, pana nu simti tu, pe pielea ta viata, nu-i vei face fatza! Asa ca toate pedepsele mele isi au rostul"

Ea m-a crescut practic si ori de cate ori faceam ceva mofturi, mi-o taia raspicat:
    _" Asa bine merge viata si fara tine...!"

Adevarat va spun si eu:
    Foarte bine va merge Forumul asta si fara mine.

20.08.2011, 15:08:11
  • Live
    Live

Nu, forumul nu merge bine! Cu tine aici...încă mai mişcă. Fără tine...Dumnezeu ştie. Oricum, unii lucrează, alţii sunt plecaţi, alţii... A fost o perioadă-n care chiar se comunica pe aici. A FOST...

20.08.2011, 16:58:19
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Live,
    sa nu crezi ca daca scriu aici, n-am treaba. Dar mai arunci un ochi, mai scri cand faci o pauza... Nu trebuie sa stai lipit de calculator.
    Probabil ca si tu faci la fel...
    Traim o viata asa de zbuciumata si atunci cand gasesti niste oameni cu care poti sta OMENESTE de vorba, parca te bucuri in sinea ta.
    Nu vezi? Si aici maik apar contre dar in general sant constructive, nu rautacioase.
    E bine cand poti scrie ce gandesti.
    Dar sa nu scri nimic si doar sa atepti...

20.08.2011, 17:16:42
  • Live
    Live

Fiecare dintre noi este liber. Libertatea asta îi permite să acţioneze aşa cum simte. Nu suntem toţi la fel. Ok, şi eu aş vedea altfel faţa lumii, dar...
    Fug! Mă aşteaptă o bucată de fir croşetat s-o transform în broşă.:))

20.08.2011, 18:08:59
  • blanitza
    blanitza

Ia-uite ce minunat subiect - OPALUL!!! Eeeee, despre opal, eu spun cu mana pe suflet ca numai tu, Gheorghitza, mi-ai atras atentia asupra lui, altfel eu posibil, nu l-as fi vazut in veci - deh, imi luau ochii doar fitoasele de pietre, colorate, colorate - eeee, si-ntr-o buna zi am auzit si eu despre opalul roz, si cand m-am dus si i-am vazut pastelatele nuante, atata ne-a fost - mie si opalului roz...
    V-ati incins la vorba si-ati scris aici cate si mai cate bunatati, ma grabesc si eu sa ma pun la curent cu discutia, si regret din inimioara ca n-am fost prezenta - in creierii muntilor, unde am fost eu pentru cateva zile, nu era niciun mijloc de comunicare civilizat pe-acolo!!!

20.08.2011, 19:23:46
  • muly
    muly

Mersiii mult pt informatiile despre opal, cel...curcubeu este mirific de-a dreptul!Si chiar nu am stiut ca opalul se poate transforma in calcedonie, carneol.Si de vanzare in Romania nu am vazut pe nici un site...pacat.Si ce sa faci daca esti..the best, dialogul tau devine...monolog!Succes!

20.08.2011, 20:10:41
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

muly,
    Opal gasesti si pe la targuri, expozitii... daca iti va fi dat sa ai Opalul ala Arlechin care iti place tie, il vei avea.
    Dar, exista un dar.
    Mare grija va trebui sai de el. Periodic trebuie sa stea in apa...
    Altminteri, incet, incet isi pierde din farmec.
    Am si eu un set din Opal, nu este chiar Nobil dar nici departe nu este.
    Il tin tot ascuns in cutia lui. Cand il scot la lumina, nu-l bag inapoi in cutie fara sa-l "revigorez o noapte in apa sarata...
    Poate sant un pic maniac dar tin la el foarte mult. Recent, o buna prietena
    mi-a trimis un frumos Opal Roz... Deja am probleme cu el ptca nu stiu inca ce voi face din el si cum il voi pastra.
    Aceste piese, nu vor fi de vanzare niciodata...

20.08.2011, 21:36:45
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Pietrele, sant ca femeile... sant ale naibi de frunoase. Unele femei, arata atat de frunoase, incat rosesti in fata lor. Altele au un suflet si un interior ca templu somtuos placat cu cele mai rare nestemate si in fatza acestora nici n-ai curajul sa intri in sufletul lor... nici spalat pe picioare.
    Cu pietrele este la fel. Sant unele pietre pe care abea ai ocazia sa le admiri frumusetea. In afara de un lung suspin si o adanca parere de rau ca nu le putem avea, nu prea avem ce face.
    Alte pietre nu arata extraordinar dar parca odata ajunsi in preajma lor ne farmeca,
    ne subjuga parca, le "simtim" de parca ar vrea sa ne spuna ceva si noi, cu mintea neclara u intelegem ce ni se intampla. Am vrea sa plecam dar parca ceva ne tine legati de ea..

Trebuie sa fim foarte echilibrati cand lucram cu pietre. Trebuie sa le iubim dar sa nu lasam sa ne subjuge.
    Pietrele sant ca femeile.
    Trebuie iubite... nu intelese.
    Barbatii care spun ca inteleg femeile, sant cei mai departe de adevar.
    La fel si cu pietrele: cine crede ca le cunoaste, in mare eroare se afla.

20.08.2011, 21:53:27
  • ametist.shop
    ametist.shop

Ma bucur ca am ajuns acasa si pot sa citesc noutatile . Despre opal nu stiam nimic .

20.08.2011, 21:54:25
  • ametist.shop
    ametist.shop

Comparatia e foarte interesanta , dar ce intelegi prin -"sa nu lasam sa ne subjuge"
    Ne pot face ceva rau?

20.08.2011, 22:02:34
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

ametist.shop,
    Da, ne pot face mult rau daca ne atasam de ele, mai mult decat trebuie.
    Un meteorit, poate trece prin zona Pamantului si nu se intampla nimic.
    Daca distanta fata de Pamant este in zona sa de atractie, acel Meteorit devine captiv si isi va continuua miscarea ...in jurul Pamantului ca un satelit.
    Daca isi va incetinii viteza, distanta se va micsora pana ce atractia gravitationala il va atrage pana se va prabusi pe Pamant.
    Cam asa se poate intampla si cu pietrele. Pana cumparam pietre sa confectionam Handmade, totul este ok. Cand insa procuram cristale si le colectionam pentru frumusetea lor (sau facem bijuterii pe care in loc sa le vindem, de prea mult ce ne plac... le pastram) atunci putem spune ca pietrele incep sa ne faca captivi.
    Odata "captivati" de frumusetea lor, santem la un pas ... de prabusire.

Sa le iubim DETASATI.
    Sa nu puna stapanire pe noi. Din acest motiv spuneam mai la inceput, ca anumite pietre pot "suci" mintea unora.

20.08.2011, 22:18:02
  • ametist.shop
    ametist.shop

Eu nu las pe nimeni si nimic "sa puna stapinere " pe mine .Poate de accea nu am inteles la ce te referi .

20.08.2011, 22:22:31
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

he, he, he asa ametist... nu lasa pe nimeni sa puna stapanire pe tine!
    Ce-mi place replica ta! Parca ai sarit...ca arsa!

Sa sti ca si in dragoste este asa. Cind cineva intra mai mult decat trebuie "in zona de protectie" proprie, se spune ca nu mai este atasament ci subjugare.
    Cand cineva vrea sa puna stapanire si pe suflet... aceea nu mai este iubire si se transforma in altceva.

20.08.2011, 22:31:01
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Cineva a primit un cadou de ziua lui.
    Un bol mare de sticla cu apa de rau in el si cu un pestisor.

Dupa un timp, tot uitandu-se la pestele care innota de colo colo intre peretii bolului de sticla, nu mai rezista si lua bolul sub brat, hotarat se pelece la rau sa-i de-a drumul.
    Ajunse la malul apei. Se gandi cum sa faca sa-l elibereze. Pentru a nu il fortza in vreun fel sau pentru a nu-l rani, hatari sa scufunde bolul in apa, urmand ca pestele sa iasa el in apa curgatoare cand o vrea el.

Dupa foarte mult timp, tot uitandu-se sa vada cand va iesi pestele, veni si momentul mult asteptat. Pestele iesi din bol lua cunostinta cu adevarata sa libertate.
    Fericit, tipul se ridica si pleca fericit acasa.
    A doua zi isi aminti ca uitase bolul in apa si se duse dupa el.
    Stupefactie totala:
    Pestele innota inapoi in bolul lui.

Sa nu ni se intample si noua tot asa in viata.
    Prea obisnuiti cu un stil de viata, nu ne dam seama ca incet, incet devenim captivi, subjugati. Iar cand cineva ne va da ocazia sa VEDEM viatza adevarata,
    sa nu mai putem accepta libertatea adevarata, asemenea pestisorului din poveste.

20.08.2011, 22:41:28
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

ametist.shop,
    nu stiu daca termenul "sa te vinzi" este cel mai corect.
    Eu as spune altfel (fiind mai pesimist ca tine) O singura data gresesti...
    Asta ma duce cu gandul la o anecdota englezeasca:

20.08.2011, 23:00:46
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Ucenicul merse la mesterul sau sa-l invite la nunta.
    Seful lui, nu-i raspunse nimic.
    Dupa o saptamana, ucenicul reveni cu invitatia si-i apuse mesterului sa vina la nunta sa deoarece mai era o saptamana...
    Mesterul iara nu-i raspunse nimic. Ubenicul nu mai stia ce sa inteleaga. Vru sa plece dar mesterul il stiga:
    - Flacaule, cand te casatoresti?
    - Saptamana viitoare, Vineri.
    - Aha, tot intr-o Joi
    - Nu, nu, va fi Vineri.
    - Mai flacaule, va fi tot la fel, ca la mine, care m-am insurat intr-o...Joi

20.08.2011, 23:05:29
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Cineva spunea
    " Casatoria este cea mai proasta institutie inventata de om. La ce bun sa te mai casatoresti atunci de mai multe ori?"

20.08.2011, 23:07:00
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Vezi? Iti dau dreptate chiar daca tu, probabil, n-o sa fi de acord cu comentariile.
    Dar iti spun ceva: daca nu esti de acord acum... vei fi mai tarziu, peste ani si ani...

20.08.2011, 23:09:27
  • ametist.shop
    ametist.shop

Cand am spus "vanzarea "- m-am referit la compromisuri de orice natura prin care iti pierzi independenta (liberul arbitru) .

20.08.2011, 23:12:37
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

ametist.shop,
    in afara de Ametist, ce pietre iti plac cel mai mult?

20.08.2011, 23:18:34
  • ametist.shop
    ametist.shop

Sodalit , dumortierit , lapis lazuli si acuamarin.Pe acestia port cel mai des in diverse combinatii

20.08.2011, 23:27:46
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Azurit ai incercat?
    Cred ca este in aceeasi "gama"
    Azurit curat gasesti greu deoarece el "creste" aproape nelipsit de Malachit,
    insa destul de usor gasesti Azurit-Malachit. Aceste margele au mai mult Azurit decat Malachit si arata superb.
    Ieri am primit Azurit : doua siraguri : unul de 6mm si altul de 8mm (39cm fiecare)
    Am mai lucrat Azurit-Malachit dar astea ce le-am primit acum sant asa cum le-am dorit eu.

20.08.2011, 23:29:13
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Albastru sau albastru spre ultramarin.
    Ai intuitia puternic dezvoltata.
    Hi, hi, hi nu te poate " cumpara" nimeni si nici nu te poate "suci" ...
    Periculoasa pentru cei neavizati...
    M-ai facut sa zambesc...

20.08.2011, 23:32:14
  • ametist.shop
    ametist.shop

Azurit -malachit am si eu cateva bucati ,dar inca nu am pus in bijuterii. Am cumparat pt. o cunostinta care are o boala netratabila (atrofierea muchilor), dar inca nu am dat .In forma naturala am umapat anul tecut de la o expozitie ,dar asa sint ca persoana respeciva nu crede in asa ceva .

20.08.2011, 23:34:21
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

ametist,
    si maine este o zi.
    Iti doresc o nopate odihnitoare si Dumineca cat mai placuta.

20.08.2011, 23:39:18
  • ametist.shop
    ametist.shop

si Tie la fel,
    NOapte buna

20.08.2011, 23:41:05
  • blanitza
    blanitza

Buna dimineata, dragi breslasi, va spun de langa o cafeluta cu poveste, si va urez o duminica frumoasa si instructiva, cum este a mea, pentru ca n-am putut scrie mesaj inainte sa citesc bunatatile de aici, si-s muuuuulte!!!! Bunaoara, la un moment dat, Gheorghitza, ai pomenit de o piatra Spinel, si mi-ai atras atentia, as vrea sa stiu mai multe despre ea, care-i treaba ei, adica!!! La fel, povestioara cu pestisorul, eu am intalnit-o cumva intr-un foarte scurt text al lui Ionescu - Circul de purici... La cerere, il pun, insa e dur si greu, si absolut sigur Live-Cristina il va simti drept in rarunchi, pentru ca-i sensibila, prea sensibila...
    Carla, minunate carticele ti-ai luat, sa le stapanesti sanatoasa, si sa-ti aduca numai bucurii!!! Zau ca te invidiez vis-a-vis de nodurile celtice, imi doresc de mor sa pot face si eu unul, vreau sa folosesc snur de piele...
    Gheorghitza, sa traiesti 1000 de ani, si sa ne bucuri cu informatii, stiu ca ce ne spui tu nu gasim pe net, asadar, te rog sa nu-ti mai inchipui c-ar fi aici un dialog de surzi, daca una dintre noi, care iubim din suflet acest topic, dispare cateva zile in natura, cum am facut eu, sa nu crezi ca uita - eu si pe-acolo am luat pietrele-n gand si-n ochi, plus ca m-am dus la Muzeul "Flori de mina" din Cheia, si mi-am delectat ochii tot cu "Piatra, piatra/ De e piatra...", iar geodele de ametist si citrin m-au FERMECAT literalmente!!!!

21.08.2011, 11:35:33
  • Live
    Live

Povestea cu peştişorul mă duce cu gândul la mai multe. Pe de o parte, la siguranţa de care avem nevoie, siguranţă adusă (în cazurile fericite, desigur) şi de continuarea unei vieţi în felul cunoscut. Pe de altă parte, mă duce cu gândul la (obsesia mea, deh...:D) intrarea noastră de bunăvoie-n cuşcă, dacă există cineva atât de abil încât să ne convingă că-n cuşcă e...libertatea. Vin şi spun din nou, chiar dacă devin enervantă şi stricătoare de dispoziţii de duminică: trăim nişte timpuri incredibile!Ceea ce mai ieri citeam în cărţi "de ficţiune" şi se zbârlea pielea pe mine, astăzi citesc în presă, ca declaraţii ale unor oameni cu care sunt contemporană. Cel mai recent citit articol este ăsta: http://www.realitatea.net/guvernul-slovac-vrea-sa-sterilizeze-gratuit-femeile-rome_863431.html#ixzz1Vetjk7eP Care vine la scurtă vreme după ce am auzit de asta: http://0-100.hotnews.ro/2011/07/04/tata-nano-oferit-cadou-barbatilor-care-merg-la-sterilizare-intr-un-oras-din-india/ Aceste ştiri se leagă-n capul meu cu cele despre extratereştri (tot mai dese articolele), despre Statele Unite ale Europei, despre violenţele din Anglia şi, mai nou, din Germania, cu cele despre starea sănătăţii etc. Nu, Ametist, nu ştiu cum să fac să nu mai gândesc la toate astea! Şi nu ştiu nici ce anume trebuie să fac eu, pentru a ajuta. Căci bănuiesc că nu întâmplător am ceva informaţii, mă interesează, aud, văd, înţeleg...

Carla, mi-ai transmis, cumva, starea ta de bine, de nerăbdare de a experimenta tehnici noi. Cam aşa sunt eu...când vin coletuţele.:))

21.08.2011, 14:32:39
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Bine v-am gasit prieteni,
    povestea pestisorului nu-i o poveste vesela.
    Poate fi povestea fiecaruia dintre noi.
    Un tip, a dus o viata ireprosabila dar i-a venit si lui timpul...
    Dupa ceva vreme, muri si un fost prieten, care un timpul
    vietii nu avusese o reputatie pre grozava. Ajunse in Iad.
    Surpinderea lui era fireasca atunci cand il vazu pe fostul prieten acolo
    - Tocmai tu, care ai dus o viata exemplara... tocmai tu ai ajuns aici?
    - Mi-au spus ls judecata ca savarsisem cel mai greu pacat...
    - Toata lumea stie ca nu ai pacatuit cu nimic.
    - Am fost condamnat sa raman in Iad deoarece am comis o crima.
    - Ma faci sa rad... n-ai omorat nicio musca macar in viata ta!
    - Mi-au zis ca mi-am reprimat sufletul. Ziceau ca mi-am ucis propriu Suflet...

Acelui pestisor i s-a ucis libertatea si nu mai avea cum sa stie care este starea lui normala de libertate.
    Si noi traim uneori intr-o inconstienta care poate duce la ranirea sau chiar uciderea propriului suflet.
    Pentru "a fi bine" pentru ca "acum este prea tarziu..." "pentru copii" etc,etc...

21.08.2011, 15:44:11
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

SPINEL

vine de la forma cristalului, in forma de spin
    Numele vine din diminutivul latin, spinella (spin)
    Poate fi incolor, galben, verde, albastru, rosu, rpz, purpuriu
    brun si chiar negru

21.08.2011, 15:47:56
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Traditional insa, din vechime, toate cristalele rosii erau denumite CARBUNCULUI
    deci, inclusiv Spinelului i se spunea Carbuncul.
    Spinelul este Oxid dublu de Magneziu si Aluminiu iar culorile sant date de incluziunile acestuia cu Fier , Crom, Cupru
    Cea mai populara varietate de Spinel este insa varietatea rosu-sange.

21.08.2011, 15:53:06