Forum: Orice altceva La o cafea...
GheorghitzaUneori, Spinelul seamana atat de mult cu Rubinul =, incat doar in laboratoare speciale se poate stabili cu exact daca este Spinel sau Rubin.
21.08.2011, 15:57:25
Din aceasta cauza s-au facut foarte multe confuzii, unele chiar de mare rasunet asa cum a fost cazul Rubinului slefuit pentru Coroana Imperiala Britanica
"Rubinul Printului Negru" care ulterior s-a dovedit a nu fost Rubin ci un simplu SPINEL
GheorghitzaDoar razele X pot stabili cu precizie, care este SPINEL si care RUBIN cu toate ca preturile lor sant incomparabile...
21.08.2011, 16:00:49
Marii comercianti, profita din plin de aceste confuzii...
Vedeti? se intampla si la case mai mari dar la noi, nevinovati mestesugari, ce sa mai zicem?
GheorghitzaSPINEL
21.08.2011, 16:10:19
Varietati:
1)Spinel Nobil (Rubin-spinel)= Rosu inchis
- Ballas-rubin=rosu pal;
- Rubicell= rosu-galbui
- Spinel Almandin= Rosu-albastrui
- Spinel Albastru
2)Clorospinel= Verde iarba
3)Picotit= Galben, Brun-inchis
GheorghitzaSpinel-Rubin: Myanmar, Sri Lanca, Thailanda,Madagascar, Brazilia,
21.08.2011, 16:19:40
Spinel Roz: Tadjikistan (Muntii Pamir)
Doi dintre cei mai renumiti Spinrli din lume se afla in Coroana Britanica:
"Printul Negru" 170 carate
"Rubinul Timur" 361 carate
Alti mari si renumiti Spineli se msi afla montati in Coroana Sf. Vencelslas Praga
Iar la Muzeul de Istorie Naturala de la Londra se gasesc inca doi mari Spineli:
355 carate respectiv 520 carate
GheorghitzaMai pot fi vanduti foarte usor "spineli" care de fapt sant Granati rosii (pirop)
21.08.2011, 16:21:28
Spineli sintetici si sticla colorata.
Aviz....
LiveIeri, Urania a prezentat o piatră interesantă, care vindecă multe. Nu am reţinut numele. Parcă ar "trăi" în Rusia, dar... E, o găsesc eu dar, căutând, am dat peste asta: http://piatza.net/cimitirul-diavolului-in-siberia/ şi mi s-a părut ceva interesant.
21.08.2011, 16:29:56
LiveAsta-i piatra, gata! http://www.lumeamisterelor.com/rubrici/metode-de-vindecare/miraculoasele-calitati-curative-ale-mineralului-shungit/
21.08.2011, 16:39:20
blanitzaDa, delicata problema spinelilor, fie la ei acolo!!! In final, spinelul este si el o piatra semipretioasa, la care apar date cum ar fi : claritate, carate, culoare, duritate, luciu etc?
21.08.2011, 16:46:49
GheorghitzaSPINEL
21.08.2011, 17:03:01
Caseta tehnica:
Transparenta: de la transparent la translucid, opac
Luciu: sticlos
Spartura: concoidala
Clivaj: absent
Duritate mare: 8
Urma: Alba
Luminiscenta:uneori galben-verde, rosu, portocalia. De obicei, lipsa (luminiscenta)
Caracteristici deosebite: poate prezenta chatoianta (rar)
dar poate prezenta ASTERISM.
Altele:
Prin icalzire isi poate pierde culoarea
GheorghitzaShungit, a fost descoperit in Rusia, langa Lacul Onega, Regiunea Shung' ga
21.08.2011, 17:10:17
de unde ii vine si numele.
Are moleculele sferice din Carbon. Pare sa se fi format in urma cu peste doua miliarte de ani.
Roca (un fel de carbune) pare sa fi fost implicata in aparitia moleculelor unicelulare si implicit, in aparitia vietii pe Pamant.
Cercetari recente, dau sansa acestei pietre sa revolutioneze intrega medicina a secolului XXI.
Pentru anumite descoperiri (contine o sbstanta numita Fullerene descoperita abea in 1985) un grup de cercetatori au primit premiul Nobel.
O piatra mai noua, despre care nu stiu mai multe.
Miltumim Live pentru link. Excelent.
blanitzaPerfecta "Caseta tehnica", mmmm, ce mi-ar placea sa am timp sa pun la punct astfel de casete tehnice pentru pietricele, promit ca incerc sa ma pun la punct in mod profesionist.
21.08.2011, 19:08:15
LiveMi s-a părut incredibilă piatra asta, shungitul! Mă-ndoiesc că există interes în folosirea lui pe scară largă... Mă refer la interes "oficial".;)
21.08.2011, 19:19:33
GheorghitzaLive, am citit cu interes despre piatra asta. M-am mai uitat si in alte parti.
21.08.2011, 19:44:45
se poate cumpara si piramida facuta din shungit. Pana la urma, cca 30 de euro as fi in stare sa dau pe asa ceva. Nu te bate gandul sa ai tu, piatra ta?
Pai uite ce zic: asa cum ai descoperit articolul, sugereaza si tu vreunui magazin prieten de pe Breslo, sa-l achizitioneze si sa ni-l vana aici.
ametist.shop, vine si ea cu noutati ciudate. Sa ne spuna de unde il putem lua.
SpphiesShine, mai da cu ochii pe aici... sa caute si sa ne aduca.
Live, n-ai magazin care sa poata aduce asa ceva?
Hai, fi pragmatica cum te stiu...
GheorghitzaAi citit si tu doar...
21.08.2011, 19:46:12
pare a fi piatra care poate schimba medicina secolului...
GheorghitzaBlanitza,
21.08.2011, 19:50:27
caseta tehnica era comleta daca se mai adugau cateva caracteristici
pe care de regula nu le scriu aici pe forum.
Este vorba despre:
- Greutatea specifica
- Indice de refractie
- Birefrigeranta
- Dispersia luminii
- Chimism (explica ce elemente chimice stabilesc culoarea pietrei)
GheorghitzaBlanitza,
21.08.2011, 19:57:30
nu pot sa cred ca nu cumperi COMORILE PAMANTULUI.
Acolo, este destul de bine prezentat fiecare mineral si odata cu incheierea colectiei,
vei avea si tu TOATE FISELE TEHNICE ale principalelor minerale.
Acolo, exista si un capitol separat care se ocupa de tehnica de colectionare, scule si dispozitive pe care trebuie la le aiba orice "cautator de pietre"
Am sa-ti fac in ciuda: azi am fost la un targ al mestesugarilor populari
(culmea ...Handmade) am gasit pietre si cristale "CULESE DIN ROMANIA"
Ceea ce va propuneam si eu, nu cu mult timp in urma,
Nu numai tu umbli prin locuri de invidiat...
AtelierMikaelaApropo de "PIETRE CULESE DIN ROMANIA"... e adevarat ca gasim la noi RHODOCROZIT???
21.08.2011, 20:02:14
Citisem pe un site din SUA...
carla69Maine e LUNI si pot incerca ceva.Azi mi-am rascolit toate atele dupa ceva potrivit.N-am ata de matase,am doar bumbac sau in de 1 mm,oare merge la niste noduri?Stiu,aici vorbiti despre pietre,ma bag si eu cu nodurile mele,abia astept sa fac ceva
21.08.2011, 20:19:00
carla69Gheorghitza,ai pus si cativa temeni de fizica la propriettile pietrelor,aici ai vorbit mai pe intelesul meu
21.08.2011, 20:20:50
carla69acuma vad ca numai eu vorbesc pe aici,am dat si eu cautare dupa shungit
21.08.2011, 21:03:58
http://www.shungitmagazin.ro/
Gheorghitzanagual,
21.08.2011, 21:27:07
in Romania putem gasi 75% dintre pietrele cu care lucram noi...
Da, si Rodocrozit... si inca foarte frumos.
Si Citrin, Ametist, si inca lulte altele.
Mai avem si o piatra, care se gaseste NUMAI LA NOI...
Niciodata n-am stiut sa ne aparam avutia!
GheorghitzaCarla 69,
21.08.2011, 21:31:27
cu ata de 1mm te vei chinui foarte mult dar poti incerca.
N-ai atza cerata de 1,5 sau 2mm? cu asta ar merge mai usor.
Dar nu gasesti tu prin casa ceva sireturi lungi de la niste ghete?
Din sireturi poti lucra grozav...
Nu rade de mine. Nu cred ca n-ai prin casa niste ghete sau bocancei cu sireturi.
Lasa, mai este pamna iarna... pana atunci iti faci rost de alte sireturi...
carla69Am gasit ata cerata,3 bucati de 3m,exact cat scrie acolo,o comandasem mai demult si nu prea stiam la ce s-o folosesc.Mai caut!
21.08.2011, 21:35:18
Gheorghitzaametist.shop
21.08.2011, 21:46:24
Am ramas dator cu cateva date mai concrete despre DIASPOR.
Iata cateva date care poate te-ar interesa:
GheorghitzaDIASPOR,
21.08.2011, 21:58:50
vine de la grecescul "diaspora" adica "imprastiat" (asemenea cum cetatenii unui stat, pleaca prin lume sau care din diferite motive au ramas in masa compacta intr-un alt stat datorita schimbarilor istorice. Aceste persoane sant IMPRASTIATE peste tot dar prin contacte si mentinerea legaturilor, formeaza o DIASPORA)
Forma de cristalizare este mai mult sub forma de Agregate sau Aglomerate.
Culoare Alb, Gri dar si rozaliu pana la rosu inchis (cand are asociat si Mangan)
Duritate destul de mare: 6,5-7
Rupere: concoidala
LuciuSticlos, Perlat.
Este un mineral accesoriu pe langa Dolomit, Calcar sau sisturi de mica.
Se gaseste in unele insule ale Marii Egee, Statele unite,
dar cele mai frumoase exemplare se gasesc in localitatea Dilln din UNGARIA
Caracteristica lui este ca la temperaturi mai mari, pierde particule de apa si incepe sa trosneasca, dispersandu-se in bicati mai mici
Dispersandu-se, aduce la cuvandul dispersie, imprastiere si apoi la numele lui DIASPOR (deci, de la Diaspora)
Iti ramasesem dator...
O seara buna sa ai.
ametist.shopMultumesc frumos .
21.08.2011, 22:06:03
O seara frumoasa si noapte buna va doresc si eu .
blanitzaAm Comorile..., da' nu le am pe toate, numai vreo 6-7. Mama, ce excursie misto ai facut, te invidieeeeez..., ai vazut frumuseti, iar te invidieeez, vorbiti de shungit, trebe musai sa-l vad si eu!!! L-am vazut, e negru, apare in bolovanasi sau piramide ori bile rotunde, e scump, si se gaseste prin Rusia. Asa e?
22.08.2011, 00:58:50
blanitzaDa, am incercat si eu cu nodulete pe ata cerata de 1,5 mm, si merge atre frumos, Carla!!! Mersi, Gheorghitza, pup!!!
22.08.2011, 01:00:37
LiveMă bat pe mine multe gânduri, George, da' e nevoie de ceva bani, pt asta.:D Din toamnă o să iau şi eu salariu şi va fi un pic altceva. Am pus deja ochii pe o piramidă de shungit. 70 de lei. Da'...la toamnă.:)) La câte am zis că fac la toamnă, încep să cred că am să lucrez în vreo agenţie a statului, nu în învăţământ.:D :))
22.08.2011, 08:11:32
bijouxdemonangeBuna dimineata! (in anumite tari, ora 12 inca e considerata ora de dimineata, asa cu nu-s deplasata :D )
22.08.2011, 12:04:59
Am mult de recuperat dar abia astept!
Sa aveti o saptamana frumoasa!!
SophiesShineBuna ziua tuturor!
22.08.2011, 14:01:06
Am cautata pe net toate pietrele/cristalele ce ne-a prezentat Gheorghitza, pot sa spun ca in cateva saptamani am invatat foarte mult. Nu stiam aproape nimic...
Gheorghitza: multumesc ca ai deschis acest topic!
GheorghitzaBlanitza,
22.08.2011, 15:48:45
A fost nu numai frumoasa, dar am cunoscut o seama de mestesugari minunati, asa cum am cunoscut aici pe Brerslo. Majoritatea aveau PF:
- Maestri prelucratori din PIELE: Bratzari minunate, coliere din snururi din piele care aveau pandantive FLORICELE si FIGURINE tot din piele...; GENTI (de dama si barbati dar si pentru copii), BORSETE (pt. barbati) SI POSETE (pt femei), CURELE si CINGATORI cu imprimari in piele (desene simbolice populare romanesti, evreesti, germane si unguresti)
- Maestri in ceramica si olarit (au fost mesteri olari din Nordul tarii, Moldova, Covasna-Harghita, Horezu. Am vazut brose, pandantive, cercei, toate facute din argila arsa, vopsita si emailata in culori incredibile. Apoi, seturi intregi de farfurii, farfurioare, cesti si oale in niste formate si culori atragatoare.
- Maestri pictori pe sticla
- Maestri pictori pe PIATRA. Pur si sumplu, imaginati-va un tip de piatra care se desface in foi. Aceste foi au grosimea de 2-3cm si sant neprelucrate. Datorita clivajului perfect, foile se desprind din stanca foarte exact si plan. Pe aceste fetze de piatra adevarati pictori au realizat picturi cu tematica religioasa.
GheorghitzaAm discutat mult cu ei... proveneau in special din zona Clujului si Sucevei.
22.08.2011, 15:54:36
Unii, pictori restauratori de biserici, altii, profesori de Religie care au abandonat catedra. Tristete multa in tara asta... Tare multa.
- Maestri tzesatori de tezaur folcloric. Mi-am desfatat ochii privind atata frumusete creeata din In, canepa, bumbac, BORAGIC... Am vazut niste II rauri, rauri de o frumusete de basm. M-am interesat sa vad cat m-ar costa sa-mi fac un set de imbracaminte populara. (Inclusiv haine groase de Iarna) Pot sa va spun ca sant scumpe. Dar fara efort mare, daca mergem prin Molurile noastre, gasim costume mult mai scumpe.
LiveCare e piatra care se găseşte numai la noi?
22.08.2011, 15:55:25
Gheorghitza-Maestri COFETARI, a fost cea mai grea incercare pentru mine. Eu, nu beau deloc. Chiar deloc. Am fost trei ani vegetarian. N-am probleme cu carnea si nici nu muncesc ca sa mananc doar.
22.08.2011, 16:03:25
Dar, cand e vorba de dulciuri fratilor, ma predau. Zice ca fiecare om are un pret.
Ei bine, pretul meu se gaseste in dulciuri.
Cate feluri de placinta de casa mi-a fost dat sa vad... Greu, a fost foarte greu.
Am gustat cateva delicatese : VARGA BELLA (o minunatie din taitei, branza de vaci, stafide si vanilie) Coarda cu nuca si MAC, CREMES adevarat, cum numai pe vremea bunicilor am mancat.
O sumedenie de soiuri de RAHAT : cu alune, cu nuca, cu caise, piersici uscate...
O gama incredibila de caramele cu lapte, Batoane de cacao, salam de biscuiti..
Nu are rost sa continuui. Sant niste artisti desavarsiti (sa nu va spun cate feluri de TORTURI am vazut: in forma de calreasca, masina, castel etrc,etc...
SophiesShineGheorghitza: numele este VARGA BELES :)
22.08.2011, 16:06:23
GheorghitzaLive,
22.08.2011, 16:08:30
Este un mineral descoperit la noi. Din cauza aceasta a si primit numele.
Ulterior s-a mai gasit in mai multe tari.
Important este ca o piatra care poate fi deosebit de frumoasa si care a fost descoperita la noi, a ramas necunoscuta.
Iata cateva date despre ea:
GheorghitzaSophie,
22.08.2011, 16:12:05
Da, mai... asa este Dar daca tu ai auzit de ea, inseamna ca sti despre ce vorbesc...
Si daca sti despre ce vorbesc, inseamana ca imi dai dreptate.
N-as schimba-o cu nicio crema sau mai stiu eu ce produse de cofetarie exista...
SophiesShineStiu despre ce vorbesti...pot sa fac varga beles hmmmmmmmmmmm:)
22.08.2011, 16:16:31
bijouxdemonangeimi faceti pofta... nu stiu cum e dar din descriere...imi ploua in gura....
22.08.2011, 16:20:49
GheorghitzaDACIT
22.08.2011, 16:21:17
Poate intra in categoria feldspatilor potasici,
cu un continut de selice de 55-65%,
Culoare: pestrit si predominant nuante de rosu deschis, verde deschis.
Este undeva intre RHYOLIT si ANDEZIT.
De asemenea, feldspatii DACITULUI sant ANDEZINUL, LABRADORITUL si mai rar SANIDINUL.
Vechii Daci, au pavat curtile sanctuarelor cu aceasta piatra iar mai tarziu, fiind din abundentza, s-a folosit ca piatra cubica ornamentala sau pentru pavaj.
Lustruit, DACITUL este foarte frumos (chiar neasteptat de frumos...)
(pietre care se gasesc la noi, in Transivania.
GheorghitzaSophie,
22.08.2011, 16:22:36
WOW, urmatoarea comanda n-o mai trimiti prin posta
... merg eu dupa ea... hi,hi,hi
GheorghitzaDACITUL, contine particule abundente de HORNBLENDA si BIOTIT de culoare gri-galbui, bucati albe de feldspat (de aceea am si scris ca DACITUL este "pestrit")
22.08.2011, 16:30:48
Dacitul se gaseste la noi, in Transilvania (fiind roca vulcanica se gaseste din belsug pe povarnisurile din zona laculuii Sf. ANA (lac vulcanic de altfel...)
GheorghitzaLa targul Mestesugarilor despre care vi-am vorbit, au fost si multi bijutieri Handmade.
22.08.2011, 16:36:12
Chiar multi. Tristetea insa era peste tot. Preturi relativ mici (cat de mici? pana unde sa poti lasa din pret???) vizitatori foartye multi...
cumparatori putini.
BANI PUTINI
Arta, daruire ... si bani putini.
Oameni cu inimile mari, oameni minunati, harnici si cu mult bun simtz
dar BANI PUTZINI
Gheorghitzaametist,
22.08.2011, 17:18:38
am invatat numele corect si il stiu si cum se pronuntza.
Am scris gresit, asa cum de multe ori scriu gresit si romaneste
(neputand corecta ulterior)
Dar ai vazut ca m-a corectat deja si SophiesShine.
Oricum, va multumesc amandurora pentru atentionare.
ametist.shopTe-am speriat cu purcelul?
22.08.2011, 17:20:26
ametist.shopA fost o gluma . Nu am vrut sa mergi la SophiesShine cu mainile goale .
22.08.2011, 17:24:47
GheorghitzaDespre targul acesta la care am fost, vi-an spus un pic mai mult decat trebuia.
22.08.2011, 17:25:17
L-am adus insa in discutie deoarece vreau sa va spun cateva lucruri de spre mult dicutata PIATRA LUNII.
La acel targ au fost si niste geologi care vindeau minerale.
De la un tip din Bucuresti (de la care iau de foarte mult timp pietre "curate" si adevarate) am cumparat un filon deosebit de frumos de Cianit(Disten), Turmalina ROZ, NEAGRA si VERDE, SAFIR, CALCIT si inca cateva pietre foarte frumoase de colectie.
De la o tipa (din zona BAIA-MARE) am cumparat trei sfere foarte frumoase de RODONIT, AGAT, CITRIN (50mm diametru) si o sfera mai mare de 100 mm
diametru de SELENIT.
GheorghitzaPai, daca tot as merge acolo, as putea merge la ea fara tine? Doar esti in drum...
22.08.2011, 17:28:23
Si daca tot am botezat bunatate de prajitura, chiar n-ar merita biata de ea un purcel in lapte la protzap si noi, toti sa stam in jurul lui ca in jurul unui foc de tabara????
Gheorghitzaametist.shop, vezi?
22.08.2011, 17:31:43
SophiesShine deja s-a si speriat de posibilitatea unei vizite...
Nici n-a mai scris nimic.
Ce-o fi gandit? Ma, asta ar fi instare... hi,hi,hi...