Forum: Orice altceva La o cafea (4)

• Kalimera
    Kalimera

Ce conţine mai exact această plantă?
    - 18 amino acizi care formează un bloc de proteine şi conţin 8 substanţe necesare vieţii, precum izoleucină şi tritofan.
    - 21 de minerale, zinc, cupru, fosfor, calciu, seleniu, inclusiv germaniul, un element chimic foarte rar găsit în mâncare.
    - Zeaxantină şi Betacaroten mai mult decât în morcovi, o excelentă sursă de medicament natural pentru vedere
    - De 400 de ori mai multă vitamină C decât în portocale!
    - Vitaminele B1, B2, B6, B12 şi vitamina E
    - 8 polizaharide şi 6 monozaharide
    - 5 acizi graşi nesaturaţi, include acid linoleic, acid alfa-linolenic, acid beta-sitosterol şi alţi fitosteroli.
    - 5 carotenoide, include beta-carotenul, luteină, numeroşi pigmenţi fenolici cu acţiune antioxidantă.
    - calciu, contine cc 10% (la 100 g fructe) din doza zilnică recomandată
    - potasiu, fructele goji conţin 1,132 mg/100 g = 24% DZR.
    - Iod, 9 mg/100g=100% DZR
    - Zinc, 2 mg /100g=18%DZR
    - Seleniu, 100 g de fructe conţine 50 micrograme=91%DZR
    - Riboflavina. 100 g fructe conţine 13 mg=100% DZR
    - vitamina C, de la un conţinut de 29 mg/100g=32% DZR la 148 mg/100g=163% DZR (în funcţie de specie).
    - beta-caroten: 7 mg/100g
    - zeaxantina, de la 25 mg/100g la 200mg/100g. Valoarea mare face din fructele goji, una dinte cele mai bogate plante în zeaxantină. Peste 77% din totalul de carotenoide prezente în fructele goji este zeaxantină.
    - polizaharide sunt constituentul major din aceste fructe, reprezentând peste 33% din fruct.
    O sinteză a efectelor demonstrate ştiinţific a fost publicată în anul 1992, în Jurnalul Universitaţii de Medicină din Beijing; ea pune în evidenţă multiplele roluri benefice ale fructelor Goji asupra organismului uman:
    - au un efect energizant, ușor constatabil.
    - îmbunătățesc acuitatea vizuală prin componentele beta-caroten și zeaxantină (Zeaxantina joacă un rol cheie în protejarea retinei. Aceasta reduce riscul pierderii vederii și degradării țesutului, apărute persoanelor cu vârsta peste 65 de ani)
    - au un puternic efect antiinflamator(recomandate în artrită, psoriazis).
    - au efect anticonstipant.
    - întăresc sistemul imunitar datorită polizaharidelor conținute. Polizaharidele normalizează presiunea sangvină, reduc nivelul de colesterol, acționând ca și antiinflamator. Aceste zaharuri pot inhiba creșterea tumorilor.
    - îmbunătățesc circulația sangvină.
    - încetinesc procesul de îmbătrânire prin cantitățile mari de antioxidanți conținute (Se spune că fructele Goji ocupă primul loc în ierarhia alimentelor ca și concentrație de antioxidanți).
    - antocianozidele sunt antioxidanţi puternici care contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei capilare, la îmbunătăţirea structurii colagenului, acţionează împotriva inflamaţiilor, conferă imunitate bacteriană şi virală şi adaptarea sistemului imunitar şi reglarea regimului cardiovascular.
    - conţin fitonutrienţi (numite polizaharide şi gliconutrienţi) care inhibă peroxidarea lipidelor.
    - cresc nivelul de SOD (superoxid dismutaza), care este un antioxidant care distruge radicalii liberi.
    - conţin componente bogate în glutation, printre cei mai eficace antioxidanţi, care ajută celulele corpului uman să funcţioneze optim. Glutationul este peptida care conţine aminoacizii glicina, acid glutamic şi cisteina. Glutationul previne îmbătrânirea precoce, prin efectul său de atenuare a toxinelor care invadează corpul. Nivelul de glutation scade odată cu înaintarea în vârstă, ducând la apariţia bolilor. Aceşti nutrienţi ajută la formarea ţesutului muscular, regenerarea ADN-ului şi contribuie semnificativ la starea noastră generală de bine.

16.07.2012, 09:42:17
  • Kalimera
    Kalimera

Modalităţi de consumare

Fructele Goji pot fi consumate sub formă de fructe uscate, fructe proaspete, ingredient în salate, supe, ceai, ingredient în prăjituri, ciocolate, îngheţate, sucuri de fructe Goji, vin de fructe Goji, lichior de fructe Goji.
    Inainte cu 30 min de a lua micul dejun, consumati un pumn de fructe goji(25 g). Fructele fiind uscate necesita o mastecatie lenta, constienta, mecanism prin care vom simti savoarea si aroma specifica.

16.07.2012, 09:42:49
  • Kalimera
    Kalimera

eu le consum ca atare, deshidratate, fiind destul de usor de mestecat, nefiind uscate-piatra. sau in iaurtel. le las un pic sa se hidrateze si apoi le pap. mmmm bune rau!

16.07.2012, 09:44:33
  • soso07
    soso07

Mie imi plac si merisoarele deshidratate :)

16.07.2012, 09:53:28
  • ametist.shop
    ametist.shop

Gheorghitza ,
    Combinatia de ametist si uleiuri volatile de lavanda , e preferata mea .
    Menta eventual sub forma de ceai .

blanitza,
    Daca cumperi uleiuri volatile , poti sa " faci masaj " , sa pui in apa cand faci faie , sau PRIN VAPORIZARE CU AJUTORUL LAMPILOR ODORIZANTE .

16.07.2012, 10:13:29
  • dana86
    dana86

Buna , am intrat sa va salut . Eu vin dela 13- 18 grade si cand am dat de 41 am zis ca mor , de ieri nu am iesit din casa . Din pacate mai trebuie sa si muncesc , si sant la magazin incepand de astazi .Am sa stau sa va citesc pe indelete , plantele fac minuni mai ales daca tratamentul este preventiv. Sant o mare consumatoare de plante si fructe care le consum sub forma de ceaiuri sau adaugate in salate .

16.07.2012, 10:34:23
  • soso07
    soso07

Am vazut la televizor, era o emisiune pe canalul TLC (daca-mi aduc bine aminte) unde am aratau cum se faceau amestecuri de diferite uleiuri esentiale (cate picaturi se puneau din fiecare), dar era un ulei de baza, neutru (care nu stiu ce fel era). Odata a preparat un ulei cu care puteu fi dati copiii vara pentru a fi aparati de insecte. Foarte interesanta emisiunea. Ma uit sa vad daca dau de ea :)

16.07.2012, 10:37:08
  • soso07
    soso07

Emisiunea este "Arome si esente" si o puteti vedea pe canalul Fine living.

16.07.2012, 10:43:05
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

dana86, ai putea sa ne ajuti si tu la acest subiect.
    Plantele medicinale : miracolul unei vieti sanatoase!

16.07.2012, 11:13:21
  • gemsgems
    gemsgems

Si mie imi place tare mult acest subiect cu plante medicinale si abia astept sa aud mai multe :D.

Din pacate, am cumparat acum ceva vreme un ceai de lavanda, foarte bun dealtfel, lui Mugur ii place. Dar cateva zile a avut un miros atat de puternic incat acum nu il mai sufar. Sau poate ar trebui sa incercerc din nou mirosul sa vad cum imi e, poate in uleiuri aromatice nu e atat de puternic.

Chestia e ca... am citit ca lavanda este una din plantele care trebuie evitate de gravide, pe motiv ca are puterea de a declansa menstruatia. Iar salvia cica este un puternic stimulent uterin.

Banuiesc ca se refera doar la consumarea lor, nu si la folosirea lor in aroma-terapie. Voi ce stiti?

Am gasit informatia asta pe mai multe site-uri. Unul din ele e asta:
    http://sarcina.pentrumamici.ro/sarcina/alimentatie-sarcina/plante-medicinale-interzise-in-sarcina

16.07.2012, 12:01:43
  • dana86
    dana86

Buna George ! Gemsgems ; de lavanda nu stiu , dar salvia este interzisa gravidelor si cand esti la ciclu , este un puternic stimulent uterin [ este echivalent la occitocina] , provocand contractii.In domeniul plantelor medicinale si aromaterapiei se scrie mult , dar nu toate sant si corecte . Eu nu cumpar dupa net, ci numai din magazine specializate unde ai posibilitatea sa citesti prospectul produsului si unde vanzatorul este cel putin biolog de meserie .

16.07.2012, 12:44:25
  • dana86
    dana86

Daca nu stim cum sa le folosim unele ne pot face rau, in loc de bine . Cred ca ai gresit dozajul in cazul lavandei Eu folosesc infuzia de lavanda cand am o cadere nervoasa , cand ma refac dupa ce am fost bolnava. Trebuie savurata , mirosita si bauta cu inghitituri mici, dar obligarotiu DUPA MASA .

16.07.2012, 12:55:37
  • nicolebijou
    nicolebijou

Buna! Am vazut ca ati fost foarte active ( activi) la sfarsit de saptamana. Maternitatea este un subiect despre care ne place tuturor sa vorbim.
    Alina, asculta-ti organismul caci el stie cel mai bine de ce are nevoie. In primele trei luni de sarcina cu cei mic am mancat aproape numai legume si fructe si iaurt cu musli. Nu puteam sa beau decat apa si aceea numai Izvorul alb. Numai mirosul de gratar ma facea sa mi se intoarca stomacul pe dos. Stugurii erau cei mai buni prieteni ai mei. Cu toate acestea luam in greutate si bebele a fost sanatos si mancacios. La prima sarcina n-am avut nici greturi, nici arsuri, m-am ingrasat 35 de kg, dar dupa 5 luni aveam cu 4 kg mai putin decat aveam cand am ramas gravida, fara burta, fara vergeturi, parca nu fusesem nici o data elefantica. In schimb baiatul cel mare afost un mofturos fara pereche, la care masa era un chin si-o jale. Cateodata aveam senzatia ca se hraneste cu aer ca mancarea era subiect tabu. Acun are 1.92 inaltime si 70de kg si imi maranca si urechile.

16.07.2012, 13:14:20
  • gemsgems
    gemsgems

@Dana, eu nu am baut ceaiul de levantica. Mi se facea rau doar de la mirosul lui. :P

@Nicole, multumesc pentru sfat! :D

@Blanitza, multumesc ca ma incurajezi, in stilul tau generos, sa particip la concurs. Cred ca sunt aproape doua saptamani de cand am inceput ceva pentru decoratiuni. Si de atunci, in fiecare zi imi spun ca il si termin. Sper sa reusesc pana la urma sa ma reapuc de el. :D

16.07.2012, 13:35:54
  • nicolebijou
    nicolebijou

Alina, am intrebat o prietena din Sibiu, care este reprezetant medical, de ginecologi si mi-a recomandat pe d-na Ucenic, d-ul Chicea sau Popescu Dragos. Am inteles ca Chicea ar fi foarte bun, dar este mult de asteptat la el fiind si director adjunct, cred. Daca vrei sa optezi pentru o clinica privata, pana in iarna ar trebuii sa se de adrumul in Sibiu la maternitatea Polisano, sau sunt in Brasov Clinica Eva si Maternitatea Regina Maria, la ambele nasterea prin cezariana ( cea mai scumpa) fiind in jur de 3.100Ron.

16.07.2012, 13:46:28
  • nicolebijou
    nicolebijou

Daca vrei sa mai intreb de vreun gicecolog anume, spune-mi si pot afla mai multe. Datorita activitatii de baza ( nu margelitul), distributia de produse pentru alimentatia sugarului ( biberoane, lapte praf, pompe de san ...) am tangenta cu reprezentantii medicali si maternitatile si atunci am pe cine intreba din interiorul sistemului cat de cat.

16.07.2012, 13:51:02
  • gemsgems
    gemsgems

Nicole, iti multumesc mult pentru informatii! O sa vad ce mai afla si soacra-mea cand vine, ea avand mai multe cunostinte prin oras decat am eu.

Eu NU vreau nastere prin cezariana. :P Si la cat scumpa e, sper sa nici nu fiu obligata de circumstante sa apelez la asa ceva. :D

In nici un caz nu o sa nasc in alt oras, decat daca prin vreo intamplare sunt acolo cand ma apuca. :))

Si, sincer, eu vreau un doctor care sa-mi faca analizele si ecografiile. :P Daca imi prezinta incredere si din alte puncte de vedere o sa ma consider o norocoasa. :)

Mie mi-ar placea sa nasc in apa. :D Mi-ar placea chiar sa nasc acasa. Dar sunt slabe sanse sa am norocul sa fac oricare dintre astea doua.

16.07.2012, 14:44:18
  • issa
    issa

In Sibiu preturile sunt mult mai mici pt. o cezariana decat in Timisoara, Arad. Eu o sa platesc in jur de 5000ron (aprox.1100E) :(
    Nasterea sub apa costa peste 3000 euro.
    Este indicat, ca doctorul care iti supravegheaza sarcina sa asiste si la nastere...practic el o sa te cunoasca cel mai bine.
    Nastere acasa ? Nu as risca !

16.07.2012, 15:06:59
  • gemsgems
    gemsgems

Eh, vorbesc si eu acum. :) Nu stiu cum o sa-mi fie spre sfarsit.

Eu una nici nu as avea de unde sa dau 5000 de lei pe cezariana si chiar daca i-as avea nu i-as da. :)) Mi se pare o aberatie sa coste atat de mult. :) Dar probabil ca e vorba de o clinica privata.

Oricum, issa, vad ca noi avem idei diferite legate de ce e mai bine. :P Ceea ce e normal. Ce vindeca un om pate omori un altul. :D Asa si cu asta. Pentru fiecare femeie e mai bine altceva.

16.07.2012, 15:14:17
  • issa
    issa

Normal, fiecare femeie stie ce-i mai bine pt. ea si copilul ei !
    Eu sunt o fricoasa...si cezariana ma sperie ingrozitor, dar o prefer nasterii naturale, nu cred ca as putea sa fac fata :(
    Am destul de des atacuri de panica si chiar mi-e groaza de nastere. Eu nu am nicio operatie pana acum...cezariana este o operatie dificila , dar nu am de ales.
    Am gasit un articol despre nasterea acasa, in apa http://miriama.wordpress.com/tag/nastere-in-apa/

16.07.2012, 15:38:29
  • gemsgems
    gemsgems

Corpul femeii e facut pentru nastere si noi stim deja sa nastem. Sunt constienta ca o sa fie dureros, dar prefer durerea aia decat pe cea a operatiei. Mi-ar fi mult mai teama sa ma operez, natura nu ne-a pregatit la fel de bine pentru asta. Dar banuiesc ca un doctor bun poate compensa. :P

Eu oricum sunt genul care suporta durerea. Cu aoleli, dar o suport bine. :))

Multumesc pentru articol! La primul copil cred ca mi-ar fi si mie teama sa nasc acasa. Dar daca la primul merge totul bine, probabil ca o sa incerc la al doilea. :D

16.07.2012, 15:53:16
  • ametist.shop
    ametist.shop

Fetelor cel mai bine e sa aveti icredereca totul o sa decurga bine .
    Au venit durerile sambata seara , medicul meu a fost plecat din localitate .
    Moasa mi-a spus ca o sa dureze mai mult ca sunt batrana ( 29 ani ) .
    Sotul si soacra au plecat acasa , dar baiatul meu a fost destul de incapatinat
    si am nascut la ora 2 noaptea , fara medic , dar totul a decurs bine .
    la ora 5 canda venit sotul sa ma vada ,deja l-a vazut si pe baiatul nostru .

16.07.2012, 15:57:11
  • Kalimera
    Kalimera

si eu sunt pentru nasterea naturala, normala... eu aveam probleme cu inima si tot am cerut ca cezariana sa fie uuuuuultima optiune.
    si a fost bine asa, la cateva ore dupa nastere, patrulam prin spital... fetele cu cezariana abia se miscau si cand m-am externat eu..
    issa... sunt atatea metode de ameliorare a durerilor de nastere... poate ar fi bine sa incerci sa te gandesti si la asta... o operatie traumatizeaza toate tesuturile si ridica problema riscului la a doua sarcina. pe langa asta, o sa te supere la schimbarile de vreme..:)
    intreaba pe mama ta cum a nascut.. fetele cam seamana cu mamele la chestia asta.. mama a nascut greu, nici mie nu mi-a fost usor, dar la 3 ore dupa nastere deja uitasem tot, bantuiam prin spital cautandu-mi baiatul:)) la fata mi-au dat-o in rezerva de la inceput.

16.07.2012, 16:15:31
  • Kalimera
    Kalimera

eu nu suport usor durerile.. cand intensitatea durerii imi depaseste capacitatea de a o tine sub control, lesin :))

16.07.2012, 16:16:57
  • gemsgems
    gemsgems

Mereu am fost curioasa cum o fi sa lesini. :)) Nu mi s-a intamplat niciodata.

16.07.2012, 16:27:35
  • Kalimera
    Kalimera

nici sa nu ti se intample vreodata :))
    daca stai pe un scaun sau pe pat, e ok:) daca nu, se lasa cu cucuie:)))

16.07.2012, 16:34:49
  • Kalimera
    Kalimera

...si cu urme de degete pe fatza, de la palmele incasate :)))

16.07.2012, 16:36:09
  • nicolebijou
    nicolebijou

Nasteri in apa se fac in Brasov cu doctorul Baiulescu. Eu am o verisoara care a venit din Valcea sa nasca in Brasov in apa, dar a sfarsit prin a face cezariana. Cred ca nasterea naturala este cea mai indicata din mai multe puncte de vedere: refacerea organismului mult mai repede, aparitia lactatiei la cateva ore dupa nastere, posibilitatea de a avea cati copii doresti( nu sunt indicate mai mult de doua operatii de cezariana) si datorita anesteziei epidurale nu mai este nici dureroasa. Ca sa nu mai vorbim ca pruncul vine pe lume atunci cand este el pregatit sa o cunoasca.

16.07.2012, 17:22:07
  • nicolebijou
    nicolebijou

Si pana la urma durerile acelea mari de care vorbeste toata lumea, sunt numai in ultima faza si nu dureaza mult. Am avut doua nasteri naturale, dintre care una numai cu moasa, dar daca ar fi s-o iau acum de la capat, tot asa as proceda.

16.07.2012, 17:24:44
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

gemsgems, eu nu vreau sa ma bag intre discutiile voastre dar imi dau si eu cu parerea. Cu cat traim mai NATURAL, traim mai sanatos:
    1) Nasterea trebuie sa fie naturala, corpul este pregatit pentru asa ceva
    2) Cresterea copilului in prima parte a vietii trebuie insotita de o alimentatie NATURALA. Adica, numai lapte de MAMA. Sa nu iti treaca prin cap ca nu vei alapta copilul deoarece iti vei strica forma sanilor. Este o mare greseala si este impotriva naturii noastre divine. Alaptarea este inceputul unei stranse legaturi (pe viata) dintre copil si mama. Nu strica aceasta legaturi de dragul aparentelor.
    (si vei constata dupa cativa ani, ca sanii s-au facut mai frumosi, nu mai urati...)

16.07.2012, 17:38:13
  • gemsgems
    gemsgems

Gheorghitza, pe mine nu ma deranjeaza deloc sa iti dai si tu cu parerea, dimpotriva. Nu strica sa vedem ce are de adaugat si un barbat. :D Pana la urma toate sunt doar niste pareri, din fiecare ia ce-i place si ce-i trebuie.

Eu nici nu ma gandesc sa imi alaptez copilul altfel decat natural. :) Si asa eu nu am fost niciodata genul care sa sacrifice sanatatea de dragul aspectului (cu mici exceptii :P), in nici un caz nu o sa o fac acum. Desi sarcina mea e abia la inceput si habar n-am cum o sa decurga sau cum o sa fie copilul, deja simt ca as renunta la orice fitza sau moft ca sa ii fie lui bine. :) Si taticul lui simte la fel. :D Poate si asta e norocul meu. :D

16.07.2012, 17:48:43
  • Kalimera
    Kalimera

gems, tu esti o fata puternica. tre sa retii doar atat: orice ar fi sa fie la nastere, oricum va trece. si inca foarte repede, daca nasti natural! :)
    nu te mai gandi cum o sa fie si ce-o sa fie peste 9 luni... da atentie fiecarui moment al sarcinii si bucura-te de ceea ce simti.. sunt senzatii unice.. :) fa-ti analizele, urmareste sarcina si nu te panica daca auzi ca nu stiu cine a luat nu stiu ce pastile pe care tie nu ti le-a recomandat medicul (desi iti stiu aversiunea pentru pastile:))..
    cunosc cazuri in care si-au administrat singure tot felul de vitamine, de suplimente nutritive, pentru ca asa au primit recomandari altele.. si s-au facut cat china, cat china au ramas si-n ziua de azi, iar copiii au fost nascuti foarte mari, unele dintre mamici ramanand si cu risc de diabet (atat mamele cat si copiii). copil foarte mare din interventii artificiale nu inseamna neaparat si sanatos..
    organismul nostru stie ce are de facut, e programat genetic sa faca chestia asta, si inca foarte bine.. ti-am zis de prima sarcina in care nu am mancat nimic. copilul si-a luat de la mine absolut tot ce a avut nevoie si a venit pe lume sanatos tun. prea multe interventii din exterior, mai ales cand nu sunt neaparat necesare, pot sa faca mai mult rau decat bine..
    e bine ca discutam asta aici... din tot ce se spune, vei lua exact ce simti ca ti se potriveste :)

16.07.2012, 18:24:30
  • Kalimera
    Kalimera

ma gandesc la mugur... cred ca nu-si mai incape in piele de bucurie si mandrie... ca orice barbat, simte ca isi pune amprenta asupra viitorului omenirii :))

16.07.2012, 18:25:29
  • carmenn
    carmenn

buna! sa ma bag si eu la sfaturi...eu sunt o fricoasa si mi-a fost teama de durere si altele ..cum era prin '89 cand cu toti medicii pe langa tine ...te lasau sa zaci si sa te chinui prin camere mizerabile si nu te bagau in seama...si de frica durerii cred ca m-am autosugestionat ca am stat aproape o zi prin paturile spitalului si nimic...si cand au vazut ca si copilul era stresat si ii batea inima s-au hotarat sa-mi faca cezariana...a avut 4 kg,fata fiind...nici nu puteam natural...cine suporta durerea mai usor si este mai slabuta poate sa nasca natural...si tine si de oase si elasticitate...unele nici nu ajung bine la spital si nasc usor...a;tele se chinuie groaznic...trebuie sa ai mare curaj...asa cred....dar musai sa ai un medic langa tine altfel e loterie...si kg nu s-au dus deloc...fir-ar sa fie....

16.07.2012, 20:42:25
  • carmenn
    carmenn

si cum spune si G alaptarea la san este esentiala pentru copilas...macar cateva luni...din punctul asta de vedere eu i-am dat papica naturala pana la 9 luni...si a fost si este un copil sanatos...altfel o sa fie un sensibil si o sa ai necazuri cu el...alergii..raceli...etc...

16.07.2012, 20:45:41
  • Kalimera
    Kalimera

asa e, carmenn... auzeam pe unele fete ca nici n-au simtit cand au nascut:) noroc ca era aproape camera de travaliu, ca altfel scapau bebe-ul pe drum spre sala de nasteri:))

16.07.2012, 20:45:45
  • nicolebijou
    nicolebijou

Nepoata mea este nascuta in masina, sofer fiind tatal sau. Travaliul a durat numai o jumatate de ora incat de abia au mai reusit sa intre pe poarta maternitatii. Acum are 24 de ani, este o mandrete de fata, dar iuteala i-a ramas si acum: la ea totul trebuie facut repede si acum.

16.07.2012, 20:51:55
  • Kalimera
    Kalimera

haha, ce taaaree! ferice de mamica, a nascut repede si are acum o mandrete de fata!

16.07.2012, 20:56:03
  • cattie
    cattie

Buna seara lume! :)

16.07.2012, 21:05:09
  • Kalimera
    Kalimera

ooooo, dondewolkje!! buna seara!!:)

16.07.2012, 21:11:33
  • Kalimera
    Kalimera

eh, era si un r pe acolo, dar l-am papat! :)

16.07.2012, 21:12:38
  • cattie
    cattie

Gata prima lucrare pentru decoratiuni....nu de alta,dar nu vreau sa ma alerge Gabitza-Blanitza prin si pe tot forumul :))))

16.07.2012, 21:19:42
  • Kalimera
    Kalimera

tza frikaaaa!! :)) vezi ce face frica din om? artist! :))))

16.07.2012, 22:02:11
  • cattie
    cattie

frica nu...doar foarte caaaaaaaaaaald :)))))

16.07.2012, 22:05:22
  • Kalimera
    Kalimera

hai ca s-a mai racorit putintel.. nu mai e ca zilele trecute...
    si eu tare m-as mai balaci langa broscuta ta testoasa , printre balonasele acelea pastelate :)))

16.07.2012, 22:07:22
  • cattie
    cattie

Si euuuuuuuuuuuu :)))))

16.07.2012, 22:09:34
  • Kalimera
    Kalimera

nu stiu de unde facuse rost si fiica-mea de chestii din acelea care isi maresc volumul cand pe pui in apa.. ma fascina jocul de culori pale , fara contur precis.. numai ele si apa si erau de-ajuns pentru a decora cu succes biroul fetei..

16.07.2012, 22:33:21
  • Kalimera
    Kalimera

asta pana cand, din nebagare de seama, le-am imprastiat cu tot cu apa prin camera... sa ma fi vazut cum alergam dupa bilute, si cum imi scapau din mana fiind gelatinoase :)) un circ intreg..

16.07.2012, 22:35:23
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

E VARAAAA.
    Iata un procedeu, vechi de mii de ani:
    In functie da momentul in care fructele se coc, se aseaza LA SOARE, pe un gratar (pus undeva la minaltime) un anumit fel de fructe (De exemplu: Caise, Prune, Piersici etc...)
    De la cateva zile, pana la dua-trei saptamani, aceste fructe se vor deshidrata natural la soare si se vor usca. Se aseaza, pe sortimente, in pungi de hartie sau saculeti din bumbac si se agata in camara sau in podul casei.
    Astfel se pastrau fructele, pana iarna.
    Iarna, ele devin materie prima pentru diferite feluri de mancaruri sau dulciuri.

16.07.2012, 23:31:36
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Iata o retete foarte veche:
    %00 grame de prune uscate se pun la inmuiat o jumatate de ora, dupa care se pun la fiert, cu doua linguri de zahar. Cand sunt fierte, se pun la scurs.
    Se toaca o ceapa de marime potrivita si se caleste in ulei. se adauga o cana de orez, putina sare si piper. Apoi, se aduga prunele. Se pune apa calda peste toata compozitia (trei cani cu apa fiebinte). Cratita (acoperita) se pune in cuptorul preincalzit. Dupa 12-15 minute mancarea este gata!
    O mancare excelenta! Pofta buna!

16.07.2012, 23:38:40