Forum: Orice altceva La o cafea(5)

• blanitza
    blanitza

Mmm, ce-mi place subiectul pe care l-ai inceput - cuartul verde, Gheorghitza drag, faza e ca poate fi confundat cu multa usurinta... Va zica numarul 3 are Cuart verde original, sa stii ca ma uit neaparat dupa revistuta asta!!!
    O intrebare de profan - poate semana cu fluoritul verde?

25.09.2012, 19:53:38
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Nu. Fluoritul, avand o problema in reteaua sa cristalina, prezinta anumite caracteristici speciale reflexie, refractie a lumini, pe care Cuartul nu le are. Nu se poate confunda Fluoritul cu Cuartul (cu nici un fel de cuart)

25.09.2012, 21:08:44
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Pentru ca ai adus vorba despre o piatra pe care eu o iubesc tare mult (Fluoritul) mi-asi permite sa spun cateva cuvinte despre acest subiect care, mie, mi se pare interesant. In UNELE punctele de intersectare a liniilor din reteaua cristalina a Fluoritului, exista niste "anomalii". Din aceasta cauza, prin acele locuri, lumina este deviata sub alte unghiuri si tocmai de aceea Floritul este si fascinant. Datorita acestor "anomalii" si a faptului ca Fluoritul ne prezinta o paleta atat de larga de culori, l-as asemui cu GAMA MUZICALA naturala. Dupa cate stim, Gama naturala, contine doua "defecte" care altereaza sunetul. Aceste defecte se numesc in muzica SEMITONURI. Ele se regasesc precis si matematic intre MI-FA si SI-DO in gama naturala. Pare o ciudatenie dar, fara aceste semitonuri, cum ar suna binecunoscuta GAMA? Tocmai aceste alteratii, fac INTREGUL atat de perfect. Din aceasta cauza, Diezul, (care urca valoarea notei cu un semiton) Bemolul, (o coboara) sau Becarul, (o readuce la inaltimea din 'nainte) se si numesc semne de ALTERATIE.
    Din aceasta cauza, eu personal, asemuiesc FLUORITUL cu Gama Naturala din muzica.

25.09.2012, 21:22:52
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Lumea fascinanta a pietrelor, imbina lumea fascinanta a culorilor, cu cea a matematicii, muzicii, poeziei si implicit cu cea a filosofiei.
    Piatra Filosofala...

25.09.2012, 21:26:17
  • soso07
    soso07

Si eu am luat cuartul astazi. Credeam ca apar la doua saptamani revistele, dar am vazut ca acum apar saptamanal. Si mie imi place sa aleg pietricica. Astazi aveau in raft vreo 10 bucati, dar tot prima pe care am pus mana mi-a placut :) Iar piramida de jasp rosu este o nebunie (nu este uniforma culoarea, are in ea ceva alb - gri, bej - maroniu si maron inchis).
    Intreb si eu ca Gabitza, cuartul verde este original ?

25.09.2012, 21:29:31
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Iar noi, oamenii, pe toate acestea le avem INnoi... și nu reușim să ne respectăm suficient de multe ori, pe noi înșine. Ce minunăție a Marii Creații: "OM"-UL.

25.09.2012, 21:29:44
  • soso07
    soso07

George, mi-ai adus aminte de un citat din Goethe : "Arhitectura este muzica pietrificata". Foarte frumoasa descrierea fluoritului.
    Cred ca ai mai auzit intrebarea asta : este ceva la care nu te pricepi ?

25.09.2012, 21:36:26
  • carmenn
    carmenn

interesanta dualitatea dintre pietre si muzica...o sa o intreb pe Alex care se pricepe despre ce ai spus tu mai sus...sigur ea te intelege...:)...offfffffff Soso o sa astept si urmatorul pachet cu cele 4 nr ..daca nu-mi plac o sa incerc sa caut un chiosc poate prin eforie nord ca la noi in oras este o papetarie unde se vand ziare si inca un chios mai mic dar nu stiu daca aduc...o sa vb cu doamnele sa vad daca primesc si o sa le rog sa aduca mai multe nr sa pot alege...

25.09.2012, 21:55:10
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Va spuneam va adevaratul cuart verde, se gaseste destul de greu. Nu pentru ca nu s-ar gasi, dar, sa stiti ca sunt mult mai multe surse de minereu in care se gaseste cuartul ametist sau citrin, care ... tratat termic... da CUART VERDE. Acest Cuart, zis "verde", se numeste PRASIOLIT si se obtine doar artificial prin tratamente termice speciale aplicate ametistului su citrinului (asa cum tot din Ametist, se produce ...Citrin)

Cel mai mult Cuart Verde insa, apare in comert sub forma de sticla artificiala verde.

25.09.2012, 22:39:43
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Trebuie totusi sa mai fac cateva precizari.
    Nu orice Ametrist sau Citrin se transforma prin incalzire in Cuart Verde.
    Initial, Praziolitul se obtimea doar din anumite cuarturi provenite de la o mina din Brazilia. Ulterior, s-au mai gasit alte cateva mine dar in general, Cuartul Verde numit Praziolit, provine de regula din Brazilia.

Deoarece cateva fete de aici, de pe Forum, si-au luat deja Cuartul Verde, am sa incerc sa spun cateva lucruri (nu stiu cum il trateaza revista) dar eu voi incerca sa spun cateva lucruri care probabil nu le veti gasi scrise in revista "Cristale si pietre" Nr.3

26.09.2012, 00:38:48
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Exista persoane care, aparent, dau dovada de multa duritate in vorbire, curaj in actiune, stapan si sigur pe sine. Spun APARENT deoarecein spatele acestor fiinte sta ascuns un om docil, cuminte, chiar timid uneori. Ati intalnit de multe ori noameni care vor sa pari "tari", puternici, atat de siguri pe ei, incat ai jura ca sunt oameni deosebiti. Si totusi, aceste atribute sunt doar aparente. Imaginati-va un barbat curajos, deschis la discutii si pe alocuri, chiar cuceritor (pare un macho...) Si la un moment dat, femeia ii accepta propunerile curajoase. Ei bine, de aici, lucrurile se complica. Acel barbat vânos, devine un adolescent timid, care nu mai stie parca ce sa-i faca femeii... ACESTE PERSOANE AU NEVOIE DE CUART ROZ

26.09.2012, 00:51:17
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Sorry, cred ca is obosit. Este vorba de Cuart VERDE iar pe acest forum, nu putem corecta un mesaj decat daca il stergem complet si n-am nervi pentru asa ceva. Poate se va indura cineva sa introduca functia de "MODIFICA" (mesajul)

26.09.2012, 00:53:33
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Toate îndoielile, nesiguranța, timiditatea, simțămintele de insecuritate, teama de a nu se face de râs, vor fi sublimate cu ajutorul Cuarțului Verde în: perseverența, compasiune LUCIDA. ȘovĂielile se vor vor transforma În fermitate a vigilenței și stabilitate în relatiile interumane.

26.09.2012, 00:58:52
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Cuartul VERDE asigura un trai linistit, fara tulburari semnificative, asigura o viata comoda si fara mari probleme. Cuartul VERDE, aduce bunastare si succes in plan financiar. Este o piatra a CREATIVITATII si se recomanda in special oamenilor de stiinta, cercetatorilor si mai ales ARTISTILOR. (Artistii de regula sunt atrasi aproape instantaneu de aceasta piatra, daca expusa la vedere)
    In plan fizic, Cuartul VERDE este recomandat pentru relaxarea musculaturii (mai ales musculatura paravertebrala)
    Asociat cu Cuartul ROZ potenteaza efectul de armonizare la niveluli afectiv.

Este un cristal puternic (are in el toate beneficiile pe care le duce Cristalul de Stanca) la care se adauga si rezonanta sa cu centrul energetic al Inimii (Anahata) . De aceea aproape intotdeauna, Cuartul Verde se recomanda sa fie purtat impreuna cu Cuartul Roz.

26.09.2012, 01:08:05
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Fetele din Bucuresti???
    Daca veti gasi ceva timp liber zilele urmatoare, sau in weekend, poate ii faceti o vizita lui forHOPE (Diana noastra) la spital. Este cu bunicuta ei si azi a fost operata la ochi. (bunica) Sa le dea Dumnezeu amandurora multa sanatate!

26.09.2012, 01:11:25
  • carmenn
    carmenn

si de la mine sanatate pentru bunica...eu iubesc batranii....si pentru Diana la fel.

26.09.2012, 02:57:35
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

blanitza, ne-a spus pe un ton hotărât că etapa TOAMNA a concursului ANOTIMPURI va începe prin 15 Octombrie: are probleme, este aglomerată, n-are timp și a hotărât sine-die că TOAMNA va începe pe 15 Octombrie.
    Citind mesajul ei, am zâmbit, aducându-mi aminte de o poveste peste care s-a așternut praful și uitarea.

26.09.2012, 23:20:44
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

A fost odată ca niciodată, un țăran tare necăjit iar ghinionul se ținea de el ca scaiul de oaie. Prunci mici, făcuți unul dupa altul, nevasta firavă și bolnăvicioasă, o caruță care scîrția din toate îmbinările și o mârțoagă la care i se vedea coastele, abea-abea mai avea puterea să tragă carul gol. După o vară secetoasă, în care roadele abea s-au făcut, i se îmbolnăvi grav și nevasta. Lăsă munca câmpului s-o îngrijească. Copii trebuiau și ei îngrijiți, casa trebuia și ea reparată, că se apropia cu pași repezi toamna. Când să rasufle ușurat, că tocmai se făcuse bine nevasta, pe când să meargă la câmp la cules, i se rupse carul. In fiecare seară, în genunchi, el se ruga la Domnul lui, să-l ajute, s-o ajute pe femeia lui, să ocrotească copii și să păzească recolta. Cu toate ghinioanele ce-l urmăreau, țăranul nostru, pe numele lui MIOI, iubea pe toată lumea, credea în Dumnezeul lui și niciodata nu-și ieșea din fire și nu se supăra pe nimeni, nici măcar pe unii săteni mai cârcotași, care îl cam luau în derâdere. Unii copi, chiar îl luau peste picior:
    - Mioi, Mioi,
    Ai rămas fara de oi !
    Carul te-a lăsat în drum,
    Coșul nu mai scoate fum...
    Și mârțoaga te-a lasat,
    Nici opinci n-ai de umblat!

26.09.2012, 23:47:40
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Seară de cseară, Mioi se ruga plin de evlavie:
    - Doamne, mai lasă o săptamâna de vară, să se facă bine nevasta!
    - Doamne, mai lasa vara măcar până pe 30 Răpciune să repar acoperișul casei că vin ploile...
    - Doamne, mai lasa si săptămâna asta vară, să se facă bine și calul meu.
    - Doamne, măcar până la 10 Răpciune lasă vara sa repar și eu carul să pot merge la câmp...

In fiecare dimineață, sătenii ce mergeau la câmp să culeagă roadele pământului, treceau prin fața casei lui Mioi si-i strigau râzând:
    - Mioi, hai la câmp ca vine Toamna!
    - Mioi, hai la câmp că vin ploile!
    Fiecăruia, Mioi ii răspunse:
    - Lasă, lasă... Domnul dă, Domnul ia!

27.09.2012, 00:00:48
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Sătenii se tot mirau de cât de năpăstuit poate fi un om, încât, niciodată să nu supere pe nimeni și mai ales, niciodată sa nu-și pierdă încrederea în Dumnezeul lui.
    Era aproape la jumătatea lunii Septembrie si ca niciodată, VARA nu a părăsit satul iar MIOI, reuși cu ajutorul Domnului, ca până pe 14 Septembrie, să culeagă și el roadele pământului și chiar să le adăpostească.

27.09.2012, 00:07:56
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Vestea despre țăranul credincios Mioi, merse prin toată țara și care auzea povestea, parcă nu-i venea să creada.
    - L-o ascultat Dumnezeu, ziceau unii.
    - Credința l-a ajutat că VARA a ținut atât de mult, încât și Mioi a putut strânge recolta!
    - Dacă tot ce se spune este adevărat, atunci ar trebui sa spunem că pentru Mioi, Dumnezeu a mai făcut o VARA și vara asta ar trebui chemată VARA LUI MIOI.

De atunci, cand VARA refuza sa plece si oamenii întârzâiati la munca câmpului îsi pot strânge recoltele, se spune despre acei oameni, că au dus o viata într-u Domnul iar Domnul, drept mulțumire, le lăsa... VARA LUI MIOI.

27.09.2012, 00:15:10
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Conform traditiilor populare stravechi, intre 29 Septembrie si 14 Octombrie, daca oamenii au trait dupa legile lui Dumnezeu, au parte de VARA LUI MIOI.

"Vara lui MIOI" mai poartă numele de "NUNTA OILOR" sau "Năpustitul berbecilor" deoarece în această perioadă, oierii, dădeau drumul berbecilor să se împerecheze cu oile...

27.09.2012, 00:19:28
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Așadar, am putea spune că Găbița-blănița este un fel de MIOI, al nostru, care știe că VARA poate dura până pe 14 Octombrie și nimeni nu poate spune că TOAMNA nu începe pe 15 Octobrie...

27.09.2012, 00:23:08
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Nu mai am multe de spus despre toamnă. Mai puțin și scapati de mine..
    Iata ca sunt zile in care nimeni nu mai trece pe aici.

27.09.2012, 00:25:34
  • carmenn
    carmenn

oooooofffffff...neatza! ai ramas singur G...asa este uneori ne lipseste cafeaua din casa...si pana sa o cumparam trece ziua...pana sa o fierbem si sa depanam aici amintiri....mai trece o zi....eu una incerc sa fac cateva borcane de dulceata de gutui si ceva gem...anul asta nu stiu ce au avut ...cad pe jos...manate...nu le place in pom vad...

27.09.2012, 07:58:18
  • soso07
    soso07

Constanta Buzea – Ca o greseala-n care-am stat

Toamna-n gradina, toamna pe deal,

Toamna pe ses,

Toata lumina prinde rugina, frunzele ies

Sa se-nfasoare pe rasuflare si pe vedere

Intr-o cadere ca o culoare fara putere.

Ea ne ajuta, sufletul nostru e impacat,

Vara e muta ca o greseala-n care-am stat.

Cum suntem azi, am fost si ieri, altii, tot altii,

Marea ne uita, uita-ne muntii, inaltii.

Fie ca stam de-aci-nainte puri în lumina,

Frunzele aduc înspre pamant urme de vina.

Totusi ce pret necugetat se pregateste

Pentru livezi si pentru vii, pentru nadejde,

Pentru un cer inca senin, pentru schimbare,

Pentru toti samburii care devin lacre de soare?

27.09.2012, 10:47:36
  • gemsgems
    gemsgems

Buna ziua, buna ziua! Ati inceput sa va numarati bobocii? :))

27.09.2012, 11:46:13
  • carmenn
    carmenn

daaaaa...sa stii...eu am o gainusa pitica si mi-a iesit cu 2 mititei ...:) acum ma chinui cu ei ....si lucram pentru urmatoarele concursuri ...eu ma preg pentru Iarna...ca pt Toamna am ceva inceput...

27.09.2012, 13:19:38
  • aigile
    aigile

Va salut si eu din plina vara 'a lui Mioi' - cum zice Gheorghitza, cel care le stie pe toate!... Cum spuneam mai demult, inca nu venise vremea nostalgiilor - si eram sigura ca va mai urma o vara de-adevaratelea, nu numai... una 'indiana'. Am pe balcon o floare - al carui nume nu-l cunosc, din pacate - care nu infloreste cu niciun chip inainte de venirea toamnei! Ii cresc inflorescentele cu mult timp inainte, dar, oricat de cald si frumos ar fi afara, ea infloreste doar cand simte apropierea toamnei. So, cum am vazut-o ca nu da semne de rozul dulce al florilor, am stiut ca va mai fi caldura, cu toata 'atentionarea' care a imbrancit suflarea feminina in cizme si veste de blana!(moda asta!...)
    Poate ca mi-o fi ascultat si mie Dumnezeu ruga, de am ajuns sa gust cateva zile de vara -ca pana acum, cum mai spuneam, n-am prea iesit... Cu bicicleta sau cu arcul in parc incerc sa ma re-pun in 'ordine' (efort&masa musculara..). Ma bucur sa vad ca zapada aceea nesfarsita de februarie le-a priit copacilor, care, aproape toti inca verzi, simt si ei ca mai e un 'respiro' pana la... dezgolire. Nici castanele nu se grabesc sa se dezghioace, iar ghidele inca nu s-au copt... Daca nici asta nu e schimbare de clima... De-ar fi vara asa de blanda ca aceasta ultima saptamana de septembrie, nu ne-am mai plange ca tine 6 luni!...(ma rog, noi, orasenii, ca pe camp...)Cum mi-au lipsit net&mail vreo saptamana, am dat 'bir cu fugitii', si azi a trebuit sa (va)studiez 'intensiv'!

27.09.2012, 20:00:31
  • blanitza
    blanitza

Gheorghitza drag, ce poveste frumoasa si credincioasa ne-ai spus, eu stiu de ce-am spus 15 octombrie??!! Nu stiu, asa m-am gandit eu ca intram in toamna, ne obisnuim cu ea la fereastra, o intelegem mai bine si din acea clipa suntem cumva pregatiti s-o transpunem in forma estetica... Dragul meu, cat despre ocupata, ooofff, asa sunt mereu anul asta, pentru ca e anul dragonului in zodiacul chinezesc, si vine cu zavera mare, si agitatie, si munca, si lucruri noi si oportunitati, e zbanghiu anul dragonului, eu stiu, ca sunt dragon:)

27.09.2012, 21:56:08
  • blanitza
    blanitza

...Si tare mi-a placut si ce-ai scris despre cuartul verde, l-am vizionat si mi-a picat rau cu tronc, ti-e clar ca ma dau si peste cap sa-l gasesc...

27.09.2012, 21:57:30
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

In seara aceasta, am să vă vorbesc despre încă câteva lucruri legate de tradiția strămoșească (poate vă veți inspira și voi din povestirile astea, pentru eventuale lucrări pe care să le sa le prezentați la ultima etapă a concursului ANOTIMPURI.

27.09.2012, 23:00:33
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Calendarul popular a căutat să mențină multe obiceiuri și sărbători din vechime, chiar dacă odată cu influențele creștinismului, multe dintre aceste sărbători au fost practic înlocuite cu sărbători bisericești. Să nu uităm că în preajma echinocțiului de toamnă, erau foarte multe sărbători importante (și Anul Nou bisericesc începe de fapt la 01 Septembrie...)

27.09.2012, 23:07:20
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Spuneam ca in afara denumirii de Vara lui Mioi, aceasta perioada mai era denumita si Napustirea berbercilor sau Nunata oilor (deoarece se impreunau cu berbecii).
    In perioada 26 Septembrie- 29 Septembrie (dupa cum vedeti, ne aflam chiar in aceasta perioada) era un obicei popular foarte important, acela de a cinsti niste spirite ale naturii, care, conform traditiei, daca nu erau respectate, faceau atre mult rau. In aceasta perioada deci, erau cinstite niste entitati care reprezentau FOCUL si LUPII. Aceste entitati, care apartineau Mamei Naturii se numeau TACLE.
    Asadar, intre 26.09 si 29. 09 erau zilele TACLELOR, iar aestea erau respectate atat de mult, incat taranii chiar le cinsteau, vorbind frumos despre ele si mai ales, in semn de respect, nu oranduiau prin casa, curte ori ograda, nu maturau, nu aruncau cenusa din cuptoare, nu lucrau lana si pielile animalelor.

27.09.2012, 23:16:03
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Apreciindu-le in felul acesta, stramosii nostri erau convinsi ca gospodariile lor nu vor fi distruse de foc iar animalele nu vor fi atacate lupi. Taclele reprentau asadar spiritul FOCULUI si pe cel al LUPILOR.

Deci, ne aflam in zilele TACLELOR, zile in care nu se lucreaza cu lana si pielea animalelor

27.09.2012, 23:19:11
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Vreti, nu vreti, timpul zboara... Iata ca de Luni, intram in luna Octombrie. Ma voi stradui sa mai prezint cateva obiceiuri populate traditionale, specifice toamnei, in asa fel incat pana pe 15 Octombrie, cand va incepe ultima etapa a concursului, mare parte dintre povestiri sa va fi fost deja spuse si sa va las sa traiti emotiile concursului. Asa am considerat ca este drept. (daca asa am inceput la editia Iarna, asa era normal sa si inchei acest ciclu, sa fiu alaturi de voi - in acest fel- pe durata intregului concurs)

27.09.2012, 23:26:03
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Luna Octombrie, care bate la ușă, avea denumirea de BRUMĂREL și era considerată luna marilor preziceri meteorologice, de care se ținea seama pe durata întregului an ce urma să vină.

27.09.2012, 23:33:34
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Bătrânii știau că urma să cadă bruma, că urma să vină sezonul rece si, vrând-nevrând, trebuiau făcute mari pregătiri pentru Iarna. Si acum, sunt sate pe unde bătrânii studiază cu mare atenție comportamentul frunzelor, deoarece, dacă ele ingalbenesc frumos și cad repede, este semnul că anul viitor va fi un an roditor. Dacă va ploua mult in Octombrie, puternice vânturi ne vor sufla în Decembrie.
    Știau că dacă în Octombrie - de exemplu, va fi brumă multă și va veni și un pic de zăpadă, luna Ianuarie va fi plină de soare și frumoasă, chiar dacă rece...

27.09.2012, 23:42:37
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Cum BRUMA era un indiciu foarte important iar ca fenomen natural, aceasta putea transforma intreaga natura intr-o mantie alba, luna Octombrie a primit numele de BRUMAREL. Am sa fac o paranteza scurta: BRUMA, cade peste tot, imbracand natura intr-o FALSA imbracaminte alba. Batranii asemanau BRUMA cu iluziile vietii care, inselatoare cum sunt, ne pot influenta negativ viata. Batranii stiau ca BRUMA
    este doar aparenta si ca odata cu trecerea diminetii, ea se va topi. Batranii se fereau de lucrurile nesigure (false) si asa cum bruma nu este zapada, nici in viata, nu toate lucrurile sunt ce par a fi.

27.09.2012, 23:50:37
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Atat de multe s-ar putea povesti despre obiceiurile batranilor, legate de felul in care ei stiau sa interactioneze si sa traiasca IN natura, incat ne-ar trebui alt forum... Eu, va voi spune pe scurt doar cateva lucruri legate de acest subiect, sa intelegeti de ce BRUMAREL avea o importanta foarte mare pentru batrani. Ei, spuneau ca daca in Octombrie sti "citi" si intelege semnele naturii, aceasta iti va dezvalui toate aspectele meteorologice ale ... anului ce va veni. De aceea luna Octombrie era considerata si luna "starii vremii", mai modern spus, luna Octombrie era luna meto.

28.09.2012, 00:05:53
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Iata cam ce urmareau ei:
    - daca vietuitoarele pamantului ieseau repede din pamant, urma sa fie un cutremur
    - daca mustele "ciupeau" si umblau pe piele, urma sa vina ploaie
    - daca furnicile ieseau printre crapaturi si se adunau in roiuri mari, urma sa fie o rupere de nori, inundatii sau ploaie foarte mare.
    - daca se adunau nori negri, se intuneca cerul, tuna dar inca nu cadea nici un strop de ploaie, batranii mergeau repede la cocina porcilor sa vada ce fac porcii. Daca acestia umblau cu paie in gura, sigur va veni furtuna dar daca ei erau linistiti, taranii isi vedeau si ei linistiti de treaba zicand: "Numa' o trecut Sf, Ilie cu carul lui... n-o sa ploaie!"

28.09.2012, 00:22:50
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Luna Octombrie, incepe cu o sarbatoare dar, iata calendarul tuturor sarbatorilor: -01 : Sfanta PROCOAVA
    -14 : Sfanta Parasccheva
    -18 : Lucinul (Sf. Luca)
    -25 : Ajunul lui Sanmedru ( Mosii de toamna)
    -26 : Sanmedru (Sf. Dumitru)

28.09.2012, 00:43:48
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

sorry: SFANTUL PROCOAVA

28.09.2012, 00:47:04
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Ziua de intâi Octombrie era zi importantă pentru fete. Toate fetele, inclusiv cele mai mici, se rugau acestui Sfant (nu are legatura cu sfintii crestini) care era considerat ocrotitorul tinerelor fete. Cele mici, se rugau pentru a li se acoperi capul cu un par foarte bogat, cat mai mare si ondulat, pentru a fi mai placute baietilor. Cele mari, se rugau acestui Sfant, pentru a le ajuta sa se marite cat mai repede. Este o traditie foarte veche si importanta pentru fete. Dupa ce se maritau, in semn de repect pentru Sfantul Procoava, femele dupa ce se maritau, isi acopereau capul cu un batic, esarfa, etc... In popor, a ramas si acum traditia ca femeile maritate sa aiba capul acoperit cu o basma sau altceva... Astfel, femeile maritate se deosebesc de cele nemaritate iar prin acest gest, arata multumirea față de Sf. Procoava care le-a ajutat.

28.09.2012, 00:56:56
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Fetelor, Luni este aceasta zi importanta. Care sunteti nemaritate, rugati-va ocrotitorului vostru, Sf. Procoava, sa aveti noroc in viata...

28.09.2012, 00:58:08
  • soso07
    soso07

George, bine le-ai indrumat pe fetele nemaritate sa se roage pentru noroc in viata (nu neaparat pentru maritis). Nu stiu de ce, dar parca si maritisul acesta parca seamana cu bruma ... nu prea e ce pare a fi !
    Cred ca bruma m-ar putea inspira intr-o "creatie" de toamna.

28.09.2012, 09:44:41
  • blanitza
    blanitza

Maama, frumos scrii, George, si frumoase lucruri ne spui, parca si mie incepe sa-mi placa bruma, dupa ce ne-ai descris-o atat de frumos...
    Ca s-o cinstim, iata o poezie din inima mea, la timp de toamna :

De ce nu-mi vii...

Vezi, rindunelele se duc,
    Se scutur frunzele de nuc,
    S-aseaza bruma peste vii -
    De ce nu-mi vii, de ce nu-mi vii ?

O, vino iar în al meu brat,
    Să te privesc cu mult nesat,
    Să razim dulce capul meu,
    De sinul tau, de sinul tau !

Ti-aduci aminte cum pe-atunci
    Când ne primblam prin vai si lunci,
    Te ridicam de subsuori
    De-atitea ori, de-atitea ori ?

In lumea asta sunt femei
    Cu ochi ce izvorasc scântei ...
    Dar, oricit ele sunt de sus,
    Ca tine nu-s, ca tine nu-s !

Căci tu inseninezi mereu
    Viata sufletului meu,
    Mai mindra decât orice stea,
    Iubita mea, iubita mea !

Tirzie toamna e acum,
    Se scutur frunzele pe drum,
    Si lanurile sunt pustii ...
    De ce nu-mi vii, de ce nu-mi vii ?

28.09.2012, 11:20:44
  • soso07
    soso07

Gabitza, eu tocmai am facut o lista in galerii ce se numeste : :S-aseaza bruma peste vii ..."

28.09.2012, 11:22:37
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Fetelor, din păcate ne trezim intotdeauna târziu deși natura ne învață tot ceea ce trebuie. Doamne, de câte ori am luat eu bruma drept covor de neaua!
    Din păcate, numai după ce s-a topit mi-am dat seama că era o iluzie. In filosofia orientală, termenul de "iluzie" poarta numele de "Maya" și se referă la toată viața nostră care de fapt, dacă nu ne dăm seama, este o mare ILUZIE iar filosofia mai spune că "Maya" este ca o plasa de păianjen peste ochii noștri, ca o "brumă" și dacă nu realizăm realitatea, vom trăi în ignoranță. Iar ignoranța duce la fel de fel de DORINTE (inselatoare și ele) care ne conduc cu pași siguri spre SUFERINTA.

De aceea poate am și insistat mai mult asupra termenului de BRUMĂ. In popor, bătrânii obișnuiau să spună: "... are și el o brumă de înțelepciune" ( adică, nu prea are minte, ci doar "pare" că are minte); La fel se mai spunea: " am și eu o BRUMĂ de avere" (prin asta, înțelegându-se că nu este deloc bogat)

28.09.2012, 14:21:25
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Tatal meu, a murit de tanar (infarct) iar eu aveam doar doi ani. Mama, neavand cum sa ne creasca (mai am o sora), ne-a "dat" la bunici, intr-un sat unde traditiile erau respectate cu sfintenie. A fost foarte greu... Dar acum, privind in urma, pot spune ca Dumnezeu a fost milostiv cu mine. Atat bunicul, cat si bunica, ne-au crescut in acel spirit stramosesc de cinste, dreptate, omenie si mai ales CREDINTA.
    Pana la 14 ani am stat cu ei si m-au invatat lucruri care la oras nu le invatam niciodata!!! Poate si de aceea incerc si insist atat de mult pe obiceiurile stravechi. Multe din lucrurile care vi le-am scris aici, cu ocazia concursului ANOTIMPURI, nu le veti gasi pe stiu ce site-uri si nici chiar in carti. Multe din informatiile care vi le-am dat pana acum, vin chiar din vatra satului, traite de-adevaratelea.

28.09.2012, 14:35:49