Forum: Orice altceva La o cafea(5)

• Gheorghitza
    Gheorghitza

Din pacate, modul in care am fost educat, avea sa ma coste destul de mult in viata (lumea s-a schimbat si odata cu ea si OMUL). Luam de buna, tot ce mi se spunea si nu puteam pune la indoiala spusele cuiva. Din aceasta cauza, am avut tare mult de suferit. Nu prea intelegeam glumele (le luam drept lucruri seriaose) apoi, am fost pacalit in viata incredibil... Cred ca numai cine nu voia, nu ma putea pacali sau excroca... Umbland mult prin tara, m-am imprietenit cu un moldovean din Bacau. Era o adevarata enciclopedie de bancuri dar, era tare descumpanit ca din "enciclopedia lui, lipseau bancurile cu ardelenii. In ultimii ani (deh...aparuse net-ul)
    cum afl;a un banc cu ardelenii... hoapa e-mail... (si ii sumteam fericirea de la distanta). Eu, ii ziceam "Mai, moldovene" deoarece stiam ca nu-i place sa i se spuna asa. El, rosu la fata, striga la mine: "Mai, ardelean capos si greu de minte, de cate ori sa-ti spun ca eu nu-s moldovean ci "RĂZEȘ". Intelergi mai? Sant fiu de-al Maritului Stefan!

28.09.2012, 14:56:36
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Iata ultimele doua bancuri pe care mi le-a facut cadou Răzeșul:
    1) Doi ardeleni, dupa ce baura palinca toata noaptea, li s-a facut de femei. Stiau ei o casa unde era un Peste care, contra unei sume de bani, iti facea rost de femei. Zis si facut! Batura in toiul noptii la poarta si iesi o matahala de om. Dupa ce ii privi cu ochii bulbucati, ii intrebaȘ
    - Ce vreti ma' la ora asta?
    - Vrem si noi ceva femei.
    - Da' aveti voi bani de asa ceva?
    - Da! Avem 50 lei ...
    - Apoi, cu 50 lei, faceti-o intre voi...
    Dupa o ora, ardelenii batura iar la poarta.
    - Ce, mah! Iara voi??? zise Pestele deranjat.
    Unul dintre ardeleni, cu ochii sclipitori si satisfacuti ii raspunse:
    - No, am făcut-o între noi și amu, am vinit sa platim cum o fost vorba.

28.09.2012, 15:03:59
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

2) Un cioban ardelean, intră fără să știe, pe o pășune privată. Apare proprietarul:
    - Ce faci aicia mă?!
    - Ești chior? zise ciobanul. Nu vezi că pasc oile???
    - Pai aicea este terenul meu! N-ai voie! Și pe de-asupra, mai ești și nesimțit și obraznic! Poate îți f-t UNA !!!!!
    - Da' poti sa le f-ti pe toate, io numa' le păzăsc!

28.09.2012, 15:10:12
  • soso07
    soso07

Ce ti-e si cu ardelenii astia :))
    George, cu educatia ... nici noi nu stim cum sa ne crestem copiii, cum e mai bine pentru ei. Se pare ca nu putem sa-i educam altfel decat am fost noi invatati, cu gandul ca poate vor fi si vremuri mai bune.

28.09.2012, 15:52:54
  • carmenn
    carmenn

doamne...G...chiar asa...ca doar ardelenii sunt ei mai molcomi si la vorba si la fapta insa sunt intelepti...zic eu...ce bancuri ,,zapacite"...:))) cu dobrogeni nu stii...:)...dar de fapt aici sunt chiar o ,,adunatura" de oameni...multi chiar veniti din Ardeal...cum au fost si ai mei...sau din Regat...din Moldova au venit dupa anii 1970...iar localnicii au fost mai mult tatarii si turcii...plus aromanii veniti din Bulgaria si Macedonia...m-ai facut sa rad...insa ceea ce ai spus despre obiceiurile pastrate de la bunici, astea chiar numai cei peste o anumita varsta le mai stiu...din pacate.

28.09.2012, 15:55:29
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

In foarte multe povestiri românești ați întâlnit un personaj femenin, rămas parcă anonim. Este vorba de Sfânta Vineri. Multe legende s-au țesut în jurul acestui personaj, care era perceput în popor ca o femeie "mare la trup și urâtă la chip" dar cu un suflet mare și bun, care îi ocrotește pe oameni de boli, grindină, trăznet și alte fenomene ale naturii dezlănțuite, precum și cea mai mare apărătoare a copiilor de deochi. Intotdeauna, Sfânta Vineri era pomenită în descântecele bătrânelor, care erau chemate să dezlege vreun deochi asupra vreunui copil.

28.09.2012, 21:50:42
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Având în vedere importanța acestei femei sfinte, românii i-au alocat o sărbătoare aparte. Această sarbatoare, însemna si începutul pregătirii turmelor pentru iernat, precum și deschiderea marilor târguri de toamnă care valorificau mai ales produsele pastorale. In aceasta zi, se postea, nu se lucra absolut nimic de teama ca Sf, Vineri să nu se supere, existând astfel pericolul apariției unor boli.

Această importantă sărb[toare se 'inea ]n fiecare zi de 14 Octombrie, ultima zi a "verii lui Mioi"

Odată cu creștinarea poporului român, această zi s-a transformat in ziua Sfintei Parascheva, cum este cunoscuta azi in calendarul ortodox. Strămosii nostri știau doar ca este ziua Sfintei Vineri, Sfântă care apare in atâtea povesti romanesti...

28.09.2012, 21:59:28
  • carmenn
    carmenn

citim cu interes...povestioarele tale...

28.09.2012, 22:00:50
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

sorryȘ
    Această sărbătoare, se ținea în fiecare zi de 14 Octombrie...

28.09.2012, 22:01:03
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Ciobanii nu ciopleau in aceasta zi, sa nu iasa mieii tarcati. Turmele de oi, se pregateau pentru iernat, era ziua cand se implinea sorocul ciobanilor, vacarilor, pandarilor si tot in aceasta zi se tocmeau si se faceau angajari noi pentru anul ce va veni. In dimineata zilei de 14 Octombrie, ciobanii mergeau degraba la oi sa vada cum dorm oile: daca le gaseau gramada, era semnul ca veni o iarna foarte grea; Daca le gaseai imprastiate, stiau ca va veni o iarna blanda. Daca pe data de 14 Octombrie, de ziua Sfintei Vineri NU PLOUA, inseamna ca iarna va veni mai repede decat normal.

28.09.2012, 22:07:27
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Asadar, odata cu incheierea "verii lui Mioi", pe 14 Octombrie se sarbatoreste ziua Sf. Vineri. Urmatoarea sarbatoare importanta in traditia noastra, are loc pe data de 18 Octombrie, cand se va sarbatori LUCINUL, o sarbatoare care are din nou legatura cu animalul nostru traditional: LUPUL. Despre ziua LUCINULUI, am sa incerc sa va scriu cateceva maine. Sper ca saptamana viitoare sa inchei toate povestirilie, obiceiurile si sarbatorile noastre traditionale legate de TOAMNA.

28.09.2012, 23:00:57
  • soso07
    soso07

Toamna nu este bogata doar in roade, ci si in sarbatori vad eu !

28.09.2012, 23:03:58
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

soso, toamna cred are cele mai multe sarbatori. si este si normal. Ea era asociata cu batranetea (imbatranirea si intelepciunea dobandita in viata. Pragul dintre Toamna si Iarna, era echivalata cu MOARTEA iar TOAMNA este "drumul" catre eliberarea sufletului: "Sa se duca de unde o vinit, asa cum Domnu' a harazit"

Culegerea roadelor are sens simbolic: adica, acum, la sfarsit de viata, CULEGI CE AI SEMANAT (in viata) si folosesti... ce ai adunat, daca ai adunat...(intelepciune)

28.09.2012, 23:49:32
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Numai LUPUL va avea cateva sarbatori foarte importante.
    Cred ca putina lume stie ca bocitoarele, la moartea cuiva, lua legatura cu spiritul defunctului si ii recomanda ca daca in fata ii apare APA, sa cheme Vidra, pentru ca aceasta ii va arata drumul peste APE ca sa ajunga dincolo, iar daca in fata vede PAMANT sa cheme LUPUL deoarece acesta il va conduce dincolo de pamanturi sa ajunga unde trebuie (Lupul era considerata o divinitate care te putea duce "pe tărâmul celalalt" sau "in cealalta lume" )

28.09.2012, 23:55:58
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Si este normal sa li se acorde atata importanta, deoarece stra-stramosi nostri stiau ca ne tragem din Lupi, iar Lupii erau considerati protectorii neamului nostru.

29.09.2012, 00:01:24
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Dar eu, ma voi referi doar la sarbatorile mai importante inchinate lupilor TOAMNA (asa cum este Lucinul)

29.09.2012, 00:18:14
  • carmenn
    carmenn

citim...daca Mos Ene este treaz ...inca...G vroiam sa te intreb ceva daca nu te intrerup din prezentarea ta..ce stii despre bilele din metal chinezesti...cele concentrice care se invart in pumn...si care scot un sunet cristalin...au vreo indicatie medicala sau sunt asa de relaxare..

29.09.2012, 00:39:09
  • carmenn
    carmenn

si au pe ele sidef sau bucatele de jad...reprezentand diferite imagini ...un panda sau dragoni sau eu stiu ce mai au..pauni...am o pereche de multi ani si din cand in cand ma mai joc cu ele...le invart si in sensul acelor de ceasornic si invers...in palma stanga sau dreapta....

29.09.2012, 00:42:35
  • carmenn
    carmenn

sunt destul de mari cat o minge de ping-pong si grele...cica batranii chinezi au si invart toata ziua in mana asa ceva...precum musulmanii mataniile alea din chihlimbar sau din ce sunt...ca si aromanii...

29.09.2012, 00:45:58
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Da. au mai multe indicatii. (si nu sunt pentru "joaca")
    Mai intai, sa sti ca in palma, exista foarte multe terminatii energetice (nervoase) ale organelor interne. Exact asa cum le regasim in talpile picioarelor, (reflexoterapie), lobii urechilor (presopunctura) sau irisul ochilor (iridologie)

29.09.2012, 00:47:05
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

In centrul palmei exista chiar un centru energetic auxiliar dar foarte important ( asemenea centri energetici secundari, mai sunt la umeri, in zona sfarcurilor, in stanga si indreapta buricului, la genunchi si in talpi (asta, asa in mare vorbind)

29.09.2012, 00:49:30
  • carmenn
    carmenn

da..pai sa zicem joaca...stiu ca nu-s asa doar sa te uiti la ele..chiar acum le am in palma...stii ce greu le invarti cu stanga in sensul acelor de ceasornic... cum in dreapta invers...si dupa un timp parca daca te opresti din invartit simti o vibratie parca in mana si merge pana in varful firului de par...:)

29.09.2012, 00:52:34
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Revenind la palme, spuneam ca acolo exista trasee energetice foarte importante legate de cateva dintre organele interne.
    Iti spun doar cateva de la mana stanga:
    - Sub unghiile fiecarui deget: Sinusurile frontale
    Apoi, chiar in palma (nu cred ca este cazul sa detaliez):
    - Splina, pancreas, stomac, diafragma
    - Sold, coapsa, genunchi
    La mana dreapta:
    - Plamani, Piept (sani)
    - Maxilare, tiroida, Ficat, Vezica biliara

repet, ce iti spun, este doar cu titlu informativ si nu intram in amanunte

29.09.2012, 00:57:19
  • carmenn
    carmenn

da am inteles...

29.09.2012, 00:58:52
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Acum, miscarea acelor bile in palma (de fapt o miscare necontrolata) face mai intai de toate, presiune pe aceste trasee sau chiar "puncte (noduri) energetice, denumite puncte de acupunctura. Practic, apasand acele puncte (chiar si involuntar, fara sa sti exact ce faci) detensionezi anumite acumulari de energie (inegal distribuita prin retelele si nodurile energetice din palma

29.09.2012, 01:00:40
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Apoi, cand apar dezechilibre energetice in anumite parti ale corpului, nici temperatura nu este uniform distribuita. Frecarea acelor bile in palma echilibreaza si temperatura periferica din palme (uneori, n-ai observat?, o mana poate fi putin mai rece ca cealalta)

29.09.2012, 01:02:15
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Avand cate un centru energetic in fiecare palma, el are frecventa lui si sensul lui de rotatie. Rotirea bilelor, are deci si ea o logica, prin care se pot chiar"centra" acei mici centri de forta (energetici)

29.09.2012, 01:04:08
  • carmenn
    carmenn

da...pai le-am cam uitat in sertar...o sa le folosesc mai des...erau asa de reci si acum s-au incalzit de atata miscat...asta ca mai inainte m-am jucat cu sfera de cuart roz in palma si mi-am pus-o si in milocul plexului solar cum scrie in revista...am atipit si s-a incalzit si aia...

29.09.2012, 01:05:24
  • carmenn
    carmenn

pai cum ,,centra" ei nu sunt intr-un punct fix...se misca si ei sau cum... ca nu inteleg... ii pot eu dirija prin miscarea bilelor :(

29.09.2012, 01:07:59
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Toate aceste miscari, tu le poti face la un moment dat ca un automatism. Te pomenesti "jucandu-te" cu ele dar de fapt tu te uiti la Tv si urmaresti un film...
    Fara sa-ti dai seama, tu ii dai mintii de lucru (iar ea, nu se mai ocupa de tine pentru ca "are treaba" sa invarta bilele... O pacalesti si in felul acesta, intrand intr-o activitate constanta, MINTEA se linistete... Deci, acele bile, au si un rol in plan mental si chiar emotional (cand ai probleme emotionale, "jucandu-te" cu acele bile, de fapt "linisteti" un corp subtil...)

29.09.2012, 01:08:38
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Sigur ca la inceput misti bilele constient. Dar mai tarziu, fara sa-ti dai seama, vei face acele miscari din subconstient... iar cu Mintea (hi, hi, hi) poti face altceva...

29.09.2012, 01:10:43
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Cat priveste "centrarea" nu trebuia sa iti spun nimic, deoarece este o treaba mai complicata... Uit-o

29.09.2012, 01:11:51
  • carmenn
    carmenn

pai sa stii...daca ma concentrez pe ele sa le invart bine sau din ce in ce mai repede...nu prea reusesc...daca ma uit la tv sau stau pur si simplu si ma odihnesc atunci fara sa vreau parca se invart singure.

29.09.2012, 01:12:03
  • carmenn
    carmenn

daaaaaa..dupa ce ai aruncat porumbelul crezi ca eu mai pot sa uit...o sa ma gandesc la ce ai vrut sa spui...:((( bataitza

29.09.2012, 01:13:43
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Nu stiu cum sda-ti spun. Nu ti s-antamplat sa inchizi ochii seara si sa incepi sa te gandesti la ceva? Totul este bine pana la un punct, cand "cineva", vrea sa-ti abata mintea de la gandul propus si te poimenesti gandindu-te la cu totul altceva....

29.09.2012, 01:14:16
  • carmenn
    carmenn

da...

29.09.2012, 01:15:48
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Mintea este ca o maimuta in copac. Nu poate sta locului: sare de pe o ncraca pe alta. Asa se intampla si cu mintea nostra. Uneori, este zapacita... Bilutele tale, prin ceea ce fac, ... o cam linestete si te lasa pe tine in pace sa vezi filmul de exemplu, nu sa te gandesti ce faci maine la lucru, cum iti platesti factura la curent sau mai stiu eu cate si mai cate lucruri (timp in care tu, te uiti la Tv de ex)

29.09.2012, 01:17:43
  • carmenn
    carmenn

aaa...adica centrii aia normal sunt bine definiti si plasati...iar noi prin activitatile noastre ii disturbam...si aceste bile fac ca ei sa-si revina la locul lor...daca m-am exprimat eu corect...dar centrii astia de pot deregla sa zicem de la locul lor?...sau intreb si eu numai aiureli...:)

29.09.2012, 01:19:50
  • carmenn
    carmenn

asta cu mintea da am inteles...dar schimbi vorba parca...chestia cu centrarea...

29.09.2012, 01:21:26
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Poate n-am fost coerent, ca este cam tarziu dar am incercat pe scurt sa-ti spun cateva lucruri despre "bilutele" tale
    Un coleg de-al meu, le-a dus la servici odata... Ce sa-ti spun! A iesit un adevarat circ! Unii colegi s-au luat imediat de el, zicand ca si-a luat propriile "oua" sa faca "Handjob" in timpul lucrului. Hi, hi, hi, altul l-a intrtebat daca a avut orgasm...
    M-ai facut sa-mi aduc aminte de prostii...

29.09.2012, 01:22:33
  • carmenn
    carmenn

cuc...ce idei au unii...adica, colegii tai...poate or avea si astfel de urmari dar ...ce nebuni sunt...dar imi spunea sotul ca a vazut si mai multe bilute pe care le invarteau batranii prin china...intr-o palma...

29.09.2012, 01:26:52
  • carmenn
    carmenn

eu una daca mi-ar fi spus mie asa ceva cred ca i-as fi tras una in cap cu ele...dar stiind ca-s grele i-as fi spus ceva printre dinti...si ar fi vazut atunci ce ,,urmari" ar fi simtit.:)

29.09.2012, 01:29:38
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

ti-as povesti eu mai multe dar, aici, nu se pooate

29.09.2012, 01:33:38
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Mintea noastra este fabuloasa! Ea ne transforma viata intr-o iluzie incredibila. Daca n-o stapanim, riscam sa ne rupem de REALITATE cu totul.

29.09.2012, 01:36:32
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Noapte buna!

29.09.2012, 01:36:43
  • carmenn
    carmenn

pai o sa-ti trimit adresa pe mail de mess...:)..hai ca acum mos ene chiar a batut la fereasta ...sau bilele sunt de vina...simt furnicaturi in varful degetelor...si daca tin palmele apropiate cu degetele la vreo 5 cm simt parca un curent electric...si un aer cald...:(

29.09.2012, 01:37:30
  • carmenn
    carmenn

trimis pe mail adresa mess

29.09.2012, 01:46:33
  • aigile
    aigile

Gheorghitza drag, nu vrei tu sa vii la Muzeul Satului, in Bucuresti?... cu part-time job la Muzeul de Geologie?... Ce seminarii tematice ai 'incinge', ca ar veni lumea sa te asculte mai ceva ca pe Liiceanu&Plesu! Esti o 'comoara' de cunostinte, si, ramananad doar aici, parca esti ca lumina pusa sub "obroc"... Macar un blog daca ti-ai face, sa duci mai spre 'larg' noianul asta de ziceri pe care le-ai strans intr-o viata bogata cat sapte!!!... Dupa 'profesor emerit' cred ca e cazul sa-ti spun si 'etnolog de onoare', pentru felul cum ai absorbit si porti in lume toata cultura Satului, ca o geneza demna a sufletului si constiintei... Iti mai spun o data, nu stiu cum te-ai 'dezvoltat' atat de pluridisciplinar, si singurul meu regret e ca nu esti 'dascal' in niciuna dintre pasiunile despre care ne vorbesti cu har!

29.09.2012, 09:12:59
  • aigile
    aigile

Sunt mereu fascinata de felul cum observatii asupra lumii au dus la inteleptiri si obiceiuri perpetuate de milenii! Ca un parau care sapa un munte si-ti daruieste, mii de ani mai tarziu, ametitoare chei taiate in pereti cu verticalitatea sprijinita in cer, tot asa un proverb isi croieste drum spre intelepciune prin noianul nesfarsit de intamplari anoste ori semnificative ale vietii... Cate sute de generatii au cazut pe altarul vremii pana cand, odata cu invatamintele trecerii timpului, sa se scrie in constiinte fiecare semn al vremii, cu importanta lui vitala! Si asta intr-o lume fara tehnologia comunicarii, asta insemnand ca fiecare comunitate a avut calvarul propriu al cunoasterii si invataturii...

29.09.2012, 09:20:25
  • aigile
    aigile

Ca o glumita la multitudinea de sarbatori din calendarul religios si laic al vietii de la tara (fiecare cu interdictia/blestemul propriu asupra incalcarilor de reguli), mi-am amintit un cantecel cu care draga mea invatatoare ne-a facut debutul la o serbare scolara din clasa a doua:
    "Ca eu lunea nu lucrez,/ Ca ma tem sa nu orghesc!...

Martea-i zi de sarbatoare,/ Miercurea capu' ma doare...

Joia-i targ de dobitoace,/ Vinerea nu-i bine-a toarce...

Sapatamana s-o gatat, / Si ninica n-am lucrat!..."

Mi l-am amintit fara niciun efort - probabil la fel de simplu cum si-aminteste Gheorghitza cele auzite din batrani... Copiii asimileaza lucrurile la care sunt expusi, chiar fara sa-si dea seama - si stramosii stiau chiar si acest fapt, cand isi 'altoiau' urmasii la marginea pamanturilor, ca le ramana in minte 'haturile' proprietatilor si vecinii ( in lipsa 'intabularilor', carora hartogaraia si tehnologia noastra nu le mai dau de cap de vreo 20 de ani incoace!)...

29.09.2012, 09:35:22